• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Lafayette Venus

Lafayette Venus

Postprzez Speed » 2015-04-08, 11:45

Nowe nie znaczy sprawne ;-)
Mobil: DNT Carat + Solarcon Prowler 203
Speed
Avatar użytkownika
 
Posty: 1486
Dołączył(a): 2012-08-11, 14:27
Lokalizacja: Lublin
Podziękował : 1
Podziękowań: 58
Znak/ranga: 161 OS 192

Lafayette Venus

Postprzez Tomecki » 2015-04-18, 20:52

Witam wszystkich Forumowiczów :) Venusa posiadam około 8 miesięcy. Po zmianie autka musiałem kupić to radio ze względu jego gabaryty i możliwość ukrytego montażu. Wcześniej używałem M tech Legend 2 i generalnie oba radia rewelacyjne nie są.

Problem z Venusem mam następujący:
od paru miesięcy radio często się zawiesza podczas działania - nie działają żadne przyciski pomaga tylko odłączenie od zasilania i ponowne uruchomienie. Przeważnie jeżdżę na DX (cały czas) i szumach ustawionych na 8 bez ASQ. Jednak możliwość zwykłego nasłuchu rozmów jest bardzo ograniczona cały czas radio ostro szumi, a rozmowy ledwo do mnie przechodzą :/ jeśli zwiększę na 9, 10 i więcej to już nie słychać kompletnie nic, ani szumów ani rozmów. Codziennie robię ponad 150 km i radio jest niezbędne do bezstresowej jazdy. Macie jakieś pomysły czym to może być spowodowane oraz skąd się biorą te częste zawiechy?
Z Venusem oraz wcześniej z Legendem współpracuje antena Wilson Little Wil i z Venusem na terenach podmiejskich udawało mi się czasami słyszeć wyraźnie z około 8 km na DX.

Rozważam znów przejście na jakieś radio standardowe bo niestety użytkowanie tego nie jest żadną przyjemnością, a wręcz denerwuje nieskutecznością w działaniu ;/

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam
Tomek
Tomecki
 
Posty: 4
Dołączył(a): 2015-04-18, 20:37
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Re: Lafayette Venus

Postprzez ja1987 » 2015-04-30, 20:18

Witam
Oddałem radio do sprawdzenia okazało się że Lafayette Venus przełączył się z napięcia 12v na 5v stąd brak mocy nadawania, tylko nie wiem jak ustawić je ponownie na 12V, pomoże ktoś?
ja1987
 
Posty: 3
Dołączył(a): 2015-04-08, 09:26
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Lafayette Venus

Postprzez BIBI » 2015-04-30, 20:22

5V - nie znam tego sprzętu ale coś tu nie pasi :)

EDYTA:

W Venus nie ma żadnego 5V - coś ten serwis który sprawdzał ściemnia.
Poszukaj jakiegoś lepszego :)
Zrób reset do ustawiń fabrycznych - ustaw standard na PL.
Jak to nie pomoże to tylko serwis.
Tutaj masz link do instrukcji - wszystko pisze - http://avantiradio.pl/photo/tinyMce/venus_zzw.pdf
161OS153 - KO00XA
AT-6666 + Sirio Megawatt 3000 lub KD (kawał druta)
było Intek HR5500, JFK I, DNT Cockpit, Jack, Uniden Pro 520XL, Yosan Pro120, Valery, JMC Supercom, Lafayette Ermes.
BIBI
Avatar użytkownika
 
Posty: 414
Dołączył(a): 2008-06-10, 20:57
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 9
Podziękowań: 21

Re: Lafayette Venus

Postprzez kubamarszal » 2015-05-26, 11:41

Używam tego radia od około roku i niestety, moja opinia się zmieniła.
Początkowo byłem zachwycony (pisałem w tym poście jakieś 2-3 strony wcześniej).
Aktualnie radio potrafi się zawiesić w losowo wybranym momencie (na trasie 150km potrafi zawiesić się 2-3 razy...). Oddałem venus na serwis - wróciła z adnotacją, że radio sprawne. Antena zestrojona na SWR 1.2 na #20. Co zrobić, widocznie słaba jakość sprzętu.
Zamówiłem innego ręczniaka - cobrę 75, zobaczymy jak to cudo działa ;-)
kubamarszal
 
Posty: 10
Dołączył(a): 2014-07-18, 21:11
Podziękował : 0
Podziękowań: 1

Lafayette Venus

Postprzez kbc_seba » 2015-05-26, 11:48

Używasz przedłużki?? Jeśli tak, to ona daje w zadek... Ja zastosowałem:
Kabel UTP ekranowany, ekranowane wtyki i ekranowane gniazdo. Do tego po dwa filtry ferrytowe na przewód i problem jak ręką odjął :)

Obecnie mam Venusa w aucie z racji zwrotu CRE, dobrze że instalacji po Venusie nie demontowałem.
Baza:
1: INTEK HR5500 + Farun FD1818 + Sirio Boomerang 27A + Pihernz 35SW
2: Baofeng UV-5RE + dipol 1/4
Mobil:
1: CRE 8900 + Farun FD1818 + President WA-27 + Akumulator i Alternator
2: INTEK KT-960 PLUS + Midland MA22-K + LEMM AT291 + Baofeng 3800mA/h

SQ9PXL / 161CBF134
kbc_seba
Avatar użytkownika
 
Posty: 484
Dołączył(a): 2013-02-09, 11:19
Lokalizacja: Bochnia
Podziękował : 6
Podziękowań: 8

Re: Lafayette Venus

Postprzez kubamarszal » 2015-05-27, 08:29

Tak, baza leży w bagażniku.
Mam kabel UTP i beczkę ekranowaną. Może wymiana wtyku w gruszce by pomogła, w internecie piszą, że to częsta przypadłość...
kubamarszal
 
Posty: 10
Dołączył(a): 2014-07-18, 21:11
Podziękował : 0
Podziękowań: 1

Lafayette Venus

Postprzez kbc_seba » 2015-05-27, 10:08

Możesz próbować, ale bądź ostrożny z kolorami we wtyczce, żeby radia nie sfajczyć :) Ewentualnie rozkręć gruszkę, odepnij białą wtyczkę od płytki PCB i sprawdzaj ciągłości przewodów, bo może nie ma sensu wymieniać wtyku.
Baza:
1: INTEK HR5500 + Farun FD1818 + Sirio Boomerang 27A + Pihernz 35SW
2: Baofeng UV-5RE + dipol 1/4
Mobil:
1: CRE 8900 + Farun FD1818 + President WA-27 + Akumulator i Alternator
2: INTEK KT-960 PLUS + Midland MA22-K + LEMM AT291 + Baofeng 3800mA/h

SQ9PXL / 161CBF134
kbc_seba
Avatar użytkownika
 
Posty: 484
Dołączył(a): 2013-02-09, 11:19
Lokalizacja: Bochnia
Podziękował : 6
Podziękowań: 8

Re: Lafayette Venus

Postprzez kubamarszal » 2015-06-01, 12:34

Sprawdziłem przewody do gruszki, wszystko ok. Sam już nie wiem co może być przyczyną zawieszania się radia.
kubamarszal
 
Posty: 10
Dołączył(a): 2014-07-18, 21:11
Podziękował : 0
Podziękowań: 1

Lafayette Venus

Postprzez kbc_seba » 2015-06-01, 14:09

W takim razie dla mnie główna przyczyna, to będzie łącznik. Ten od gruszki do bazy.
Baza:
1: INTEK HR5500 + Farun FD1818 + Sirio Boomerang 27A + Pihernz 35SW
2: Baofeng UV-5RE + dipol 1/4
Mobil:
1: CRE 8900 + Farun FD1818 + President WA-27 + Akumulator i Alternator
2: INTEK KT-960 PLUS + Midland MA22-K + LEMM AT291 + Baofeng 3800mA/h

SQ9PXL / 161CBF134
kbc_seba
Avatar użytkownika
 
Posty: 484
Dołączył(a): 2013-02-09, 11:19
Lokalizacja: Bochnia
Podziękował : 6
Podziękowań: 8

Lafayette Venus

Postprzez Pieczar » 2015-06-01, 21:22

albo beczka na przedłużce, jeżeli używasz
Realistic TRC-474 + Sirio AS-100
Pieczar
Avatar użytkownika
 
Posty: 795
Dołączył(a): 2011-09-16, 11:49
Lokalizacja: Lublin
Podziękował : 0
Podziękowań: 22

Re: Lafayette Venus

Postprzez nakubenda » 2016-01-04, 13:28

Koledzy, ja mam pytanko w sprawie kraju produkcji tego radyjka, czy wszystkie były PRC <Chiny> czy były też Koreańskie?

Zdjęcie poniżej.
Czy na podstawie tego numeru seryjnego można stwierdzić czy to stara seria czy też nowa? Czytałem kilka stron wcześniej że był jakieś wadliwe partie, ta była kupiona 18.12.2015 i chyba ma białe napisy na mikrofonie.
Z góry dzięki za odpowiedź

Obrazek

Pozdrawiam
nakubenda
 
Posty: 72
Dołączył(a): 2011-10-25, 06:40
Lokalizacja: się wziąłem ?
Podziękował : 1
Podziękowań: 0

Lafayette Venus

Postprzez kbc_seba » 2016-01-10, 10:24

Ja mam tez produkcji chińskiej.
Jeśli chodzi o wersje, to ta druga była z białymi napisami. W pierwszej z żółtymi podobno kabel od mikrofonogłośnika lubił się urywać ;)
Baza:
1: INTEK HR5500 + Farun FD1818 + Sirio Boomerang 27A + Pihernz 35SW
2: Baofeng UV-5RE + dipol 1/4
Mobil:
1: CRE 8900 + Farun FD1818 + President WA-27 + Akumulator i Alternator
2: INTEK KT-960 PLUS + Midland MA22-K + LEMM AT291 + Baofeng 3800mA/h

SQ9PXL / 161CBF134
kbc_seba
Avatar użytkownika
 
Posty: 484
Dołączył(a): 2013-02-09, 11:19
Lokalizacja: Bochnia
Podziękował : 6
Podziękowań: 8

Lafayette Venus

Postprzez Olo.. » 2016-01-10, 10:44

We wcześniejszej napisy były czerwone..
Mistrz ciętej riposty

Sprzedam:
Harry 3, Taylor 3,Uniden PC122,
info PW
Olo..
Avatar użytkownika
 
Posty: 1507
Dołączył(a): 2014-04-02, 19:11
Podziękował : 1
Podziękowań: 52

Lafayette Venus

Postprzez nakubenda » 2016-01-10, 11:04

Kupiłem to radyjko, nówkę sztukę z paragonem i gwarancją <nieudany prezent świąteczny> za śmieszne pieniądze i powiem, że jak narazie sprawuje się podobnie jak ZEUS, jeśli chodzi o odsłuch i nadawanie.
ASQ wycina rozmówców - szatkuje nawet czytelnych nadawców, dlatego nie używam tej opcji. Testuje to radyjko z Sirio OMEGą 27 - także szału nie będzie. Na MIDNLANDZIE 145 słyszać stacje bazowe w odległości do 50 km.
Wiecie może czy tego ROGER-BEEP można zmienić na inny dźwięk, czy jest tylko jeden w standardzie.

PZDR
nakubenda
 
Posty: 72
Dołączył(a): 2011-10-25, 06:40
Lokalizacja: się wziąłem ?
Podziękował : 1
Podziękowań: 0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lafayette

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości