Strona 20 z 20

Lafayette Venus

PostNapisane: 2018-08-31, 20:37
przez AntekPabianice
Sprawdź poprawność podłączenia zasilania, może gdzieś masz luz na stykach i stąd efekt włączania/wyłączania.
Sprawdź wtyk RJ-45, czy ten zaczep nie jest lekko wyłamany, wyrobiony
Co do anten, to President Vermont, Indywidualnych, Sirio Tajfun, ale lepiej, niż na Piracie nie będzie. Proponuję sprawdzić dopasowanie anteny. Była strojona? Może tu tkwi problem. Ewa. radio słabo radzi sobie z zakłóceniami i komunikaty nie mogą się przebić lub kwestia ustawień squelch - zbyt wysoko ustawiona bramka szumów.

Lafayette Venus

PostNapisane: 2018-09-24, 11:21
przez kroom
najpierw chcę się zająć gniazdem i tym wtykiem RJ-45. Sprawdziłem kabel z innym wtykiem i okazuje się że winne jest jednak gniazdo. To ono nie trzyma wtyku przy lekkim pociągnięciu. Gdzie mogę kupić takie gniazdo do Venusa? Z tego co czytałem na opisach samo radyjka to kolejne nowsze wersje miały już poprawiony to gniazdo. Czy idzie gdzieś dokupić samo poprawione już gniazdo?

zdjęcie gniazda:
https://ibb.co/b2Jm2U
https://ibb.co/mdgOhU

nagrałem też krótki filmik pokazujący o co chodzi:
https://streamable.com/7c79m

Lafayette Venus

PostNapisane: 2018-10-13, 12:00
przez kroom
czy to gniazdo:
https://ibb.co/b2Jm2U
https://ibb.co/mdgOhU

nie jest czasem zwykłym łącznikiem RJ45 i można go wymienić na jakikolwiek inny?

Lafayette Venus

PostNapisane: 2018-10-13, 15:51
przez AntekPabianice
Można

Lafayette Venus

PostNapisane: 2018-11-05, 13:30
przez kroom
Panowie zamontowałem nową antenę na stałe. Po montażu nic na niej nie słychać, ciężko złapać nawet szumy. Próbowałem zestroić ale SWR na wszystkich kanałach jest grubo powyżej 3 i nie reaguje na zmianę długości promiennika. Połączenie niby jest, kabel nie jest przerwany. Po podłączeniu starej anteny na magnesie jest tak samo. Gdzie szukać przyczyny? kabel, radio, jakieś przejściówki?