• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Yosan PRO 120 tuning- czy tak to ma działać?

Yosan PRO 120 tuning- czy tak to ma działać?

Postprzez Kaiser » 2016-07-13, 16:04

Jakiś czas temu założyłem sobie zestaw Radio Yosan PRO 120 (po tuningu) i do tego antenę Sirio Omega 27. teoretycznie wszystko fajnie chodzi bo dobrze mnie słychać, nie przerywa komunikatów. Jednak na włączonym SQ (pokrętłem) jest inaczej. Co prawda nie szumi ale nie ma takiej częstotliwosci komunikatów jak na wylączonym SQ, w sensie docierają wybiórczo. Według fachowca wszystko jest dobrze nastrojone.

O co moze chodzić?
Radio: Yosan Pro 120 Tuning
Antena: Sirio Omega 27
Kaiser
 
Posty: 16
Dołączył(a): 2016-06-26, 17:33
Podziękował : 2
Podziękowań: 0

Re: Yosan PRO 120 tuning- czy tak to ma działać?

Postprzez Sahim » 2016-07-13, 17:07

Docierają wybiórczo bo docierają tylko te których poziom sygnału otwiera bramkę - przekracza poziom który ustawiles pokrętłem. Tak właśnie działa SQ.

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka
Sahim
Avatar użytkownika
 
Posty: 1436
Dołączył(a): 2009-04-15, 14:27
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 12
Podziękowań: 84

Yosan PRO 120 tuning- czy tak to ma działać?

Postprzez Lagunasnk16 » 2016-07-13, 23:04

Z opisu sytuacji wnioskuję, że wszystko jest tak jak być powinno. Zasadę działania SQ wyjaśnił Ci kolega wyżej.
President Harry III ASC + Konektor Mini 40/Sirio ML145 Power mag + Albrecht CB-250
Lagunasnk16
Avatar użytkownika
 
Posty: 967
Dołączył(a): 2015-08-13, 22:30
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował : 1
Podziękowań: 33

Yosan PRO 120 tuning- czy tak to ma działać?

Postprzez Speed » 2016-07-13, 23:53

Tak w ogóle to co znaczy włączony i wyłączony squelch?
Mobil: President JFK II + Sirio Omega 27
Speed
Avatar użytkownika
 
Posty: 1446
Dołączył(a): 2012-08-11, 14:27
Lokalizacja: Lublin
Podziękował : 1
Podziękowań: 56
Znak/ranga: 161 OS 192

Yosan PRO 120 tuning- czy tak to ma działać?

Postprzez Kaiser » 2016-07-14, 15:00

Nie jestem obeznany w funkcjonowaniu tego sprzętu ale jeździłem na całkowitym SQ (w sensie przekręcone pokrętło do oporu) bo myślałem, że tak ma być . Dzisiaj pobawiłem się troche radyjkiem w trasie i ustawiłem pokretło do połowy. Jest lepiej ;-)
Radio: Yosan Pro 120 Tuning
Antena: Sirio Omega 27
Kaiser
 
Posty: 16
Dołączył(a): 2016-06-26, 17:33
Podziękował : 2
Podziękowań: 0

Re: Yosan PRO 120 tuning- czy tak to ma działać?

Postprzez edek1977 » 2016-07-14, 15:09

SQ ma być ustawione lekko np. 1 mm wyżej od granicy szumów, w różnych warunkach ten próg jest różny, poza miastem może wycinać na godzinie 10 a w mieście dopiero na 13.
Najlepiej zejdź na kanał 18 bo tak raczej nikogo nie ma, ustaw SQ 1-2 mm powyżej granicy szumów i wróć na 19.
President Taylor III tuning konektor/ Yosan 120 + Sirio ML-145 / Wilson little wil
edek1977
 
Posty: 498
Dołączył(a): 2013-01-28, 11:34
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 3
Podziękowań: 21

Yosan PRO 120 tuning- czy tak to ma działać?

Postprzez AntekPabianice » 2016-07-14, 15:18

Ekipa KONEKTOR
MOJE RADIO...
"Nie wie, bo ma muszki w oczach - wyjaśniał Orr z przesadną cierpliwościa - Jak może zobaczyć, że ma muszki w oczach, skoro ma muszki w oczach?"
161CBF131/SQ7AIS
AntekPabianice
Avatar użytkownika
 
Posty: 6276
Dołączył(a): 2011-11-20, 20:42
Lokalizacja: JO91QP
Podziękował : 16
Podziękowań: 218
Znak/ranga: 161CBF131

Yosan PRO 120 tuning- czy tak to ma działać?

Postprzez Kaiser » 2016-07-14, 17:51

Dzięki Panowie za pomoc. Już wiem w czym rzecz ;-)
Radio: Yosan Pro 120 Tuning
Antena: Sirio Omega 27
Kaiser
 
Posty: 16
Dołączył(a): 2016-06-26, 17:33
Podziękował : 2
Podziękowań: 0


Powrót do Yosan

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości