• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

YOSAN JC 2204

Postprzez mazur90 » 2013-01-22, 19:27

Posiadam to radyjko z siro as-100 w mieście i w trasie sprawuje sie dobrze chodź czasami asc czysty sygnał tnie ale idzie z tym żyć.
mazur90
 
Posty: 4
Dołączył(a): 2012-12-14, 14:25
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Postprzez grajgul » 2013-02-23, 14:55

Witam, kilka dni temu stałem się szczęśliwym posiadaczem JC-2204 z anteną SIRIO TRIFLEX, przesiadłem się z TTi 880 z tą samą anteną, różnica jest kolosalna na korzyść Yosan`a oczywiście ;) Chciałem zapytać w jaki sposób odblokować kanały ? zamierzam wyskoczyć za granicę i może się to przydać ;) czy istnieje później możliwość ponownej blokady ?

Pozdrawiam.
grajgul
 
Posty: 1
Dołączył(a): 2013-02-04, 20:30
Lokalizacja: BDG
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Postprzez SP9 » 2013-02-24, 09:15

Po co ci odblokowywać kanały ? radio ma przecież multistandard .. ?
Obrazek
FT 450D, FT 7800E, FT 857D, VX6
Baofeng UV5R, Baofeng UV3R+
Moonraker GP-2500, Lafayette MA 1500
Komunica HF-PRO-1 + garść anten do ręczniaków
SP9
Avatar użytkownika
 
Posty: 7917
Dołączył(a): 2011-05-22, 13:01
Lokalizacja: NH
Podziękował : 36
Podziękowań: 203

Postprzez tkaczuu » 2013-05-22, 19:45

Czy radio yosan turbo jest tym samym co YOSAN JC-2204 TURBO?
tkaczuu
 
Posty: 29
Dołączył(a): 2013-03-03, 14:27
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Postprzez ramol » 2013-05-22, 20:30

Nie, JC-3031.
Cobra 140 GTL/Uniden PC-122 + Sirio ML-145/Sirio Silver
ramol
Avatar użytkownika
 
Posty: 542
Dołączył(a): 2009-10-30, 16:23
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował : 55
Podziękowań: 29

YOSAN JC 2204

Postprzez Bartek048 » 2016-09-07, 09:08

Jak przestawic w nim standard na polski? Powinno być 5 na wyswietlaczu?
Harry 3 Konektor Green + Sirio ML-145 + Uniden ESP-20 :)

Do sprzedania Intek FSP-30 :)
Bartek048
 
Posty: 502
Dołączył(a): 2016-02-15, 20:35
Podziękował : 6
Podziękowań: 6

YOSAN JC 2204

Postprzez Hasan-Łódź » 2016-09-07, 09:27

Zależy od wersji radia. Albo nie ma nic albo -5.
#
Jam jest KONEKTOR.
cennik sprzętu radiowego od KONEKTOR dla CBF

wyborne ceny na Yaesu, Icom, Kenwood, TYT - info PW

montaż 3er
montaż X6
Hasan-Łódź
Avatar użytkownika
 
Posty: 6689
Dołączył(a): 2009-11-27, 21:49
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 4
Podziękowań: 308
Znak/ranga: KIEROWNIK REŻYSER

YOSAN JC 2204

Postprzez Bartek048 » 2016-09-07, 09:32

Czyli najpierw standard Po a na wyswietlaczu albo nic albo -5? Bo mam zresetowanego yosana i nie mam pojecia jak go ustawic poprawnie
Harry 3 Konektor Green + Sirio ML-145 + Uniden ESP-20 :)

Do sprzedania Intek FSP-30 :)
Bartek048
 
Posty: 502
Dołączył(a): 2016-02-15, 20:35
Podziękował : 6
Podziękowań: 6

YOSAN JC 2204

Postprzez Hasan-Łódź » 2016-09-07, 10:59

Jeśli masz wersję ze standardami, a w nim "Po" do wyboru to oprócz tego nic się nie powinno świecić
#
Jam jest KONEKTOR.
cennik sprzętu radiowego od KONEKTOR dla CBF

wyborne ceny na Yaesu, Icom, Kenwood, TYT - info PW

montaż 3er
montaż X6
Hasan-Łódź
Avatar użytkownika
 
Posty: 6689
Dołączył(a): 2009-11-27, 21:49
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 4
Podziękowań: 308
Znak/ranga: KIEROWNIK REŻYSER

YOSAN JC 2204

Postprzez Bartek048 » 2016-09-07, 11:50

Wlaczam radio z wcisnietym A/F i mam do wyboru bandy. Problem w tym ze nie potrafie ich zaakceptowac, po kazdym wlaczeniu radia mam wybor band teraz. Jaka kombinavje zastosowac?
Harry 3 Konektor Green + Sirio ML-145 + Uniden ESP-20 :)

Do sprzedania Intek FSP-30 :)
Bartek048
 
Posty: 502
Dołączył(a): 2016-02-15, 20:35
Podziękował : 6
Podziękowań: 6

YOSAN JC 2204

Postprzez Hasan-Łódź » 2016-09-07, 11:53

Z tego co pamiętam trzeba dłużej przytrzymać któryś klawisz - nie mam tego jak sprawdzić, bo mam już tylko tę drugą wersję, w której musi być "-5"
#
Jam jest KONEKTOR.
cennik sprzętu radiowego od KONEKTOR dla CBF

wyborne ceny na Yaesu, Icom, Kenwood, TYT - info PW

montaż 3er
montaż X6
Hasan-Łódź
Avatar użytkownika
 
Posty: 6689
Dołączył(a): 2009-11-27, 21:49
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 4
Podziękowań: 308
Znak/ranga: KIEROWNIK REŻYSER

Re: YOSAN JC 2204

Postprzez poweredge » 2016-09-07, 12:44

Bartek048 napisał(a):Wlaczam radio z wcisnietym A/F ?


Raczej służy do tego przycisk SC ... Przytrzymaj SC i włącz radio, zacznie migać opcja wyboru standardu ,wybierz P i albo naciśnij SC jeszcze raz albo po kilku sekundach sam się zatwierdzi .
....
poweredge
Avatar użytkownika
 
Posty: 934
Dołączył(a): 2012-05-30, 09:23
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 14
Podziękowań: 38

YOSAN JC 2204

Postprzez Bartek048 » 2016-09-07, 14:16

No wlasnie wtedy nic sie nie dzieje. Zadnej reakcji. Wciskam SC, wlaczam radio i zaczyna skanowac kanaly. Zadnego menu ze standardami. Zresetowalem je ponownie i mam podstawową bande 40 kanałów, na 19 niby cos słychac ale bardzo zaszumione. Może to byc efekt ze radio pracuje w piatkach? Na wyswietlaczu wyswietla sie tylko numer kanału, zadnego Pl piątki ani nic. Jakies pomysły?


Edit. Problem rozwiazal kolega Electronic334 na prywatnej wiadomosci za co bardzo mu dziekuje. Radio musi miec ustawione -5, nie ma zadnego Pl ani Eu itd. Nalezy wlaczyc radio na wcisnietym DW i tyle, hula jak złe. Jeszcze raz podziekowania dla kolegi Electronic334.
Harry 3 Konektor Green + Sirio ML-145 + Uniden ESP-20 :)

Do sprzedania Intek FSP-30 :)
Bartek048
 
Posty: 502
Dołączył(a): 2016-02-15, 20:35
Podziękował : 6
Podziękowań: 6

YOSAN JC 2204

Postprzez Bartek048 » 2016-09-09, 11:23

To kilka spostrzeżeń co do radia. Kupiłem je na forum od kolegi Waldziuu, który niestety dostał bana za multikonto, radio po tuningu w Konektorze. Działa bardzo fajnie, radio bez podpiętej anteny kompletnie nie szumi, nawet drobnego szmerku, na trasie często mam rozkręcony maksymalnie SQ i również brak szumu. Waldziuu opisywał to jako problem z SQ, wadę - ja odbieram to jako zalete, rozkręcam maksymalnie SQ i brak szumu to chyba nie ma się co czepiać skoro zasięgu nie ucina, bo słyszalem mobili 8km ode mnie na antenie 1m.
W Warszawie załączam ASQ i jest względny spokój choć przydałoby się skręcić odbiornik nieco, brakuje RFgaina ale nie ma tragedii przy antenie 1m. Mam bezpośrednie porownanie do Yosana 120 i tak: filtry o niebo lepsze w 2204, głośnik wewnętrzny o niebo lepszy w 2204, jest głośniej i wyraźniej, szumy własne również na plus 2204, ogółem do anteny 1m radio półkę wyżej od 120. Do dłuższych przydałby się RFgain.
Udało się raz zatkać odbiornik w Warszawie gdy nadawał mobil na pasie obok, myślę że tu też pomógłby RFgain, nieco skręcić i byłoby dobrze. Gruszka leciutka jak w 120, dla mnie duża zaleta.
Reasumując do anteny 1m radio po tuningu idealne, ASQ działa fajnie, na trasie nawet rozkręcony maksymalnie ręczny SQ nie szumi. Do dłuższej anteny wybrałbym 2205 ze względu na RFgain.
Harry 3 Konektor Green + Sirio ML-145 + Uniden ESP-20 :)

Do sprzedania Intek FSP-30 :)
Bartek048
 
Posty: 502
Dołączył(a): 2016-02-15, 20:35
Podziękował : 6
Podziękowań: 6

YOSAN JC 2204

Postprzez rafalszczypinski » 2016-12-27, 23:49

Potwierdzam. Mam to radio już 6 lat i nie narzekam. Ostatnio trochę ulepszone o filtr MuRata 455HT. Planuję poprawić sq/asq i modulację. I tu prośba o pomoc - czy dla poprawy modulacji lepiej zastosować przedwzmacniacz w mikrofonie czy "poprawić" elementy na płytce? (wg rosyjskiego tutoriala)? Może któryś z Szanownych Kolegów podzieli się że mną takim tutorialem np na priv?
Lincoln I, Harry III, Alan 18, Uniden PC 22
rafalszczypinski
 
Posty: 189
Dołączył(a): 2016-10-23, 17:30
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował : 19
Podziękowań: 7

Poprzednia strona

Powrót do Yosan

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

cron