• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

YAESU FT-950 - praca w AM

Postprzez Mayor7 » 2012-08-01, 22:28

Sam zauważyłem że niektóre radia KF-owe niespecjalnie się spisują w w emisji AM a może i nawet nie niektóre ale wszystkie. Ale jak kolega napisał wcześniej że sprzęt KF nie zakłada pracy w pasmie 11M i z tego powodu nie należy oczekiwać nadzwyczajnych wyników.
Najczęściej sprzęt KF jednak przegrywa z dobrym CB.
Tak jak w moim przypadku ja jestem w stanie usłyszeć stację pracującą z odległości np. 150 km w moim Jacksonie ale nie ma szans aby ta stacja mnie usłyszała jak nie dowalę minimum 100 watów albo mocno więcej. Zwyczajnie sprzęt KF robi się w 11m trochę przygłuchy.
Osobisty tuning sprzętu dla dziewczyn z CB-forum :mrgreen:
Mayor7
Avatar użytkownika
 
Posty: 1370
Dołączył(a): 2009-10-08, 08:48
Lokalizacja: KO01PG
Podziękował : 22
Podziękowań: 36

Postprzez michalzawodzie » 2012-08-30, 13:39

ja mam przełącznik antenowy na jacksona 2 i IC746, bo miałem ten sam dylemat który lepszy
okazało się , że nie ma różnicy w czułości ani na SSb, ani na AM/FM
Jedynie różnice były w samym przenoszonym dźwięku.

Modulacyjnie też icek daje radę , zwłaszcza jak włączy się procesor.
__________________________

Jak Cię słyszą , tak Cię widzą...

baza: ICOM IC746, Jackson II, ICOM IC208H, Diamond X510, LW
mobil: Walker, Kenwood D710, Iowa, Comet SBB7
APRS: ON
SQ9RHZ / 161KTW003
michalzawodzie
Avatar użytkownika
 
Posty: 259
Dołączył(a): 2010-09-04, 19:06
Lokalizacja: z DX Katowice
Podziękował : 6
Podziękowań: 11

Postprzez koszmar » 2012-08-31, 17:57

michalzawodzie napisał(a):że nie ma różnicy w czułości <...ciach...>, ani na AM


Wyłącz przedwzmacniacz, usłyszysz... :)
koszmar
 

Postprzez michalzawodzie » 2012-08-31, 21:44

no właśnie , ta zaleta radia ,że ma preamp

ale też zauważyłem, że bezesowo odbiera sygnał podobnie jak jackson więc nie mam sie do czego doczepić (a jestem czepialski), a jak włączę preampa na pozim 1., to pokazuje te same eSy, co jackson, po włączeniu na poziom 2. zwiękasza eSy i nic więcej

Podkreślam , że mówię cały czas o pracy w AM.
__________________________

Jak Cię słyszą , tak Cię widzą...

baza: ICOM IC746, Jackson II, ICOM IC208H, Diamond X510, LW
mobil: Walker, Kenwood D710, Iowa, Comet SBB7
APRS: ON
SQ9RHZ / 161KTW003
michalzawodzie
Avatar użytkownika
 
Posty: 259
Dołączył(a): 2010-09-04, 19:06
Lokalizacja: z DX Katowice
Podziękował : 6
Podziękowań: 11

Postprzez koszmar » 2012-09-01, 16:07

Na przełączniku oba radia sprawdzałeś?

btw. nie mówimy w ogóle o wskazaniach s-metra, bo to nijak się ma do rzeczywistej siły odbieranego sygnału. Najczęściej, jeśli w ogóle, prawidłowe wskazanie po wcześniejszym strojeniu wskaźnika dotyczy wyłącznie S9.
koszmar
 

Postprzez michalzawodzie » 2012-09-01, 20:27

na przełączniku
na słuch , potem po wskazaniach Smetra
akurat te same stacje odbierałem na S9 przy włączonym preampie na poziomie 1.

ale czasami Smetr inaczej pokazywał

tao tak samo jakbyś porównywał Smetry alana z presidentem
ten sam sygnał pokazuja inaczej , choć akurat oba będą zestrojone 9S=50uV - ale to już inny temat
__________________________

Jak Cię słyszą , tak Cię widzą...

baza: ICOM IC746, Jackson II, ICOM IC208H, Diamond X510, LW
mobil: Walker, Kenwood D710, Iowa, Comet SBB7
APRS: ON
SQ9RHZ / 161KTW003
michalzawodzie
Avatar użytkownika
 
Posty: 259
Dołączył(a): 2010-09-04, 19:06
Lokalizacja: z DX Katowice
Podziękował : 6
Podziękowań: 11

Postprzez KaeRZet » 2012-09-04, 02:58

osobiście mam i CB i KF ...
porównuje na dwóch różnych antennach, na tej samej wysokości... JTV680 i A99.
różnice ? nie wiem... jak dotąd nie zaobserwowałem, jedyne co robi różnice, to ustawienia w radiach ... rg gain, NB NR . itd... ale to jak porównywać dwa różne auta - jedne dowiezie z punktu A do B , jak i drugie...
Pozdr.
KaeRZet
Avatar użytkownika
 
Posty: 484
Dołączył(a): 2011-03-25, 17:47
Lokalizacja: USA
Podziękował : 39
Podziękowań: 2

YAESU FT-950 - praca w AM

Postprzez doonboot » 2017-01-11, 18:37

Witam, skoro już jest temat o ft-950 tak więc nowego zakładać nie będę, może są tutaj użytkownicy tego transceivera i mogą się wypowiedzieć na co zwracać szczególną uwagę przy zakupie.Egzamin niebawem i w ciągu kilku miesięcy chciałbym go nabyć.Pozdrawiam Maciej :-)
Baza : Superstar3900CRT - Zetagi BV131 - GP 1/2 - Sadelta Echo Master Plus
VHF/UHF: Motorola MC2100 (2m) - Motorola GM1200 (70cm) - Diamond x200
Mobil : President HR2510 - CTE Booster 747 - Lemm At-1000 Eagle - Sadelta ME-3
doonboot
 
Posty: 32
Dołączył(a): 2015-07-26, 14:09
Lokalizacja: KO12FI
Podziękował : 2
Podziękowań: 0

YAESU FT-950 - praca w AM

Postprzez januwojt » 2017-01-12, 07:53

Jest to radio idiotoodporne , więc i mało awaryjne .
januwojt
Avatar użytkownika
 
Posty: 2168
Dołączył(a): 2010-01-20, 15:33
Lokalizacja: Trzebinia
Podziękował : 12
Podziękowań: 123
Znak/ranga: SQ9ORF

YAESU FT-950 - praca w AM

Postprzez doonboot » 2017-01-12, 09:45

No to chyba dobrze :-), bo tak czytałem trochę i jeszcze nie znalazłem nic o typowych usterkach być może słabo szukam więc pytam.
Baza : Superstar3900CRT - Zetagi BV131 - GP 1/2 - Sadelta Echo Master Plus
VHF/UHF: Motorola MC2100 (2m) - Motorola GM1200 (70cm) - Diamond x200
Mobil : President HR2510 - CTE Booster 747 - Lemm At-1000 Eagle - Sadelta ME-3
doonboot
 
Posty: 32
Dołączył(a): 2015-07-26, 14:09
Lokalizacja: KO12FI
Podziękował : 2
Podziękowań: 0

YAESU FT-950 - praca w AM

Postprzez SP9 » 2017-01-12, 09:47

Zwróc uwagę czy nie było otwierane i grzebanie w środku - np do odblokowania
Obrazek
FT 450D, FT 7800E, FT 857D, VX6
Baofeng UV5R, Baofeng UV3R+
Moonraker GP-2500, Lafayette MA 1500
Komunica HF-PRO-1 + garść anten do ręczniaków
SP9
Avatar użytkownika
 
Posty: 7922
Dołączył(a): 2011-05-22, 13:01
Lokalizacja: NH
Podziękował : 36
Podziękowań: 204

Re: YAESU FT-950 - praca w AM

Postprzez Marcin Sandomierz » 2017-04-03, 19:21

Wojtek KR napisał(a):Zwróc uwagę czy nie było otwierane i grzebanie w środku - np do odblokowania

Odblokowanie o niczym złym nie świadczy, sam tworząc ten wątek myślałem o odblokowaniu zaraz po zakupie. Jednak zdecydowałem się na zakup (wówczas jeszcze nie jako radioamator) odblokowanego przez dystrybutora yaesu. Z czasem (po upływie gwarancji) sam go otworzyłem i ponownie zablokowałem. Dostęp do zworek bezproblemowy, wystarczy zdjąć tylko dolną ściankę obudowy.
Jak ja nienawidzę poniedziałków
Marcin Sandomierz
Avatar użytkownika
 
Posty: 834
Dołączył(a): 2011-04-09, 14:28
Lokalizacja: Sandomierz
Podziękował : 0
Podziękowań: 10

YAESU FT-950 - praca w AM

Postprzez RobertG7 » 2017-04-07, 17:40

Marcinie, jakiś szczególny powód ponownego zablokowania? Pytam, bo mam, ale tez odblokowane przez serwis
Podpis bez buraczanych tekstów i życiowych prawd.
baza: Y FT-950 + Delta M0PLK,
mob: J1, HR5500, WA-27, T5000
RobertG7
 
Posty: 75
Dołączył(a): 2013-07-29, 16:22
Lokalizacja: Podlasie
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Re: YAESU FT-950 - praca w AM

Postprzez januwojt » 2017-04-07, 20:19

RobertG7 napisał(a):Marcinie, jakiś szczególny powód ponownego zablokowania? Pytam, bo mam, ale tez odblokowane przez serwis

Lepsze samopoczucie posiadacza radia i znaku kfowego. :mrgreen:
januwojt
Avatar użytkownika
 
Posty: 2168
Dołączył(a): 2010-01-20, 15:33
Lokalizacja: Trzebinia
Podziękował : 12
Podziękowań: 123
Znak/ranga: SQ9ORF

YAESU FT-950 - praca w AM

Postprzez Marcin Sandomierz » 2017-04-07, 21:36

Miałem wszystko odblokowane, zarówno KF jak i UKF. Zablokowałem UKF (to w sumie dla lepszego samopoczucia i bezpieczeństwa by czasem coś nie poleciało tam gdzie nie trzeba) a później na warsztat poszło KF, w zasadzie tu ryzyko znikome ale też zablokowałem.
Jak ja nienawidzę poniedziałków
Marcin Sandomierz
Avatar użytkownika
 
Posty: 834
Dołączył(a): 2011-04-09, 14:28
Lokalizacja: Sandomierz
Podziękował : 0
Podziękowań: 10

Poprzednia strona

Powrót do Yaesu

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości