• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Yaesu FTDX1200 zagwozdka.

Yaesu FTDX1200 zagwozdka.

Postprzez Mati43 » 2018-02-22, 07:35

Witam serdecznie. Jakiś czas temu zakupiłem sobie Yaesu FTDX1200 oczywiście z uwolnionym pasmem 11m.
Nie byłbym sobą jakbym nie zaczął sprawdzać wszystkiego i tu stał się problem.
Mianowicie chodzi mi o moc wydobywającą się z radia,serwis YAESU po skontaktowaniu się stwierdził że zabiłem im ćwieka bo.....nikt nigdy tego nie sprawdzał i nie zna odpowiedzi na moje pytanie. Już piszę o co mi chodzi.
Producent podaje moc 100W dla SSB oraz FM a dla AM 25W no i tu gwóźdź.
Radio na 11m pluje 80-90SSB OK, jest GIT w FM 100W na każdej freq z 11m.
Natomiast AM.... po wcisnięciu PTT postawieniu nośnej radio pokazuje 110W i amp w radiu idzie na 22A ale już podcza modulowania w AM wskaźnik pływa a moc spada do 30-35W zależności od barwy i sily głosu.
Mało tego... wskazania według wysterowania gałką a wynikami na radiu i zewn mierniku się rożnią.
Przykładowa tabelka jaką sprawdziłem to:
27.217 AM swr 1.2
i teraz tak po lewej bedzie wysterowanie gałką w radiu w W a po prawej wynik na mierniku w radiu i zewn mierniku pokrywają się.
5W-15W
10W-25W
15W-30W
20W-55/60W
30W-65W
40W-75W
50W-90W
60W-95W
70/80/90/100W-100W
to wyniki na samej nośnej.

FM i SSB można płynnie regulować od 5 do 100W i to działa doskonale.
Czy te radio tak ma? ze AM tak się dzieje?
Ten wynik byl robiony wczoraj o 20 a dziś o 6 jak sprawdziłem sobie to wyniki się rozjechały o kilka w w górę.
Najbardziej dokladne w sensie Radio-miernik wyniki sa na 29,900mhz i jak pamietam na 8mhz dalej nie sprawdzałem. Wiem że AM to tylko dodatek do radia, ale troszkę irytujące to jest. Może ktoś mądrego coś powie bo internet milczy. Najbardziej zastanawia mnie czemu na nosnej idzie do 100 nawet ponad 100 a podczas modulowania moc spada i ciężko jest ustawić tą np.chcianą moc czy to 15 czy 10....
Baza: Yaesu Ft DX1200 + Mantova sigma Turbo 5/8
Mobil MB: Kenwood TS 480+sirio Megawat 4000
Mobil G.Vitara:At 6666 + Wa 27
Mobil Jeep YJ: At6666+Wa 27
Mati43
 
Posty: 194
Dołączył(a): 2013-02-04, 16:26
Lokalizacja: Chwilowo Poznań
Podziękował : 1
Podziękowań: 1

Yaesu FTDX1200 zagwozdka.

Postprzez Wojtek KR » 2018-02-22, 08:52

Tutaj jest kwestia tego jak działa modulacja AM - to nośna z dwoma wstęgami z takim dużym uproszczeniem nośna około 50% mocy i po 25 % na każdą wstęgę dlatego przy modulowaniu z radia wychodzi około 25% mocy. Niech wyregulują nadajnik by dawał 25 W i będzie ok to i tak dużo.
Teraz kwestia samego radia które jest przystosowane do pracy w pasmach krótkofalarskich oraz sama modulacja AM która jest bardziej dodatkiem niż główna modulacja tego radia - wstęgi ,CW tryb cyfrowy.
Rozblokowujac radio poza pasma musisz się liczyć z pływaniem mocy oraz strata czułości.
Niech wyregulują ci poziom mocy radia w paśmie 11m oraz poziom modulacji.
Obrazek
FT 450D, FT 7800E, FT 857D, VX6
Baofeng UV5R, Baofeng UV3R+
Moonraker GP-2500, Lafayette MA 1500
Komunica HF-PRO-1 + garść anten do ręczniaków
Wojtek KR
Avatar użytkownika
 
Posty: 7862
Dołączył(a): 2011-05-22, 13:01
Lokalizacja: NH
Podziękował : 36
Podziękowań: 202

Re: Yaesu FTDX1200 zagwozdka.

Postprzez Mati43 » 2018-02-22, 16:59

Dziekuje, czyli to jest normalny objaw? Ja tak to nie bede sobie głowy zawracal. Przy ustawieniu 5W radio dmucha 15-20W podczas modulowania i 50W podczas samej nośnej.Zależy jaka częst.
Baza: Yaesu Ft DX1200 + Mantova sigma Turbo 5/8
Mobil MB: Kenwood TS 480+sirio Megawat 4000
Mobil G.Vitara:At 6666 + Wa 27
Mobil Jeep YJ: At6666+Wa 27
Mati43
 
Posty: 194
Dołączył(a): 2013-02-04, 16:26
Lokalizacja: Chwilowo Poznań
Podziękował : 1
Podziękowań: 1

Yaesu FTDX1200 zagwozdka.

Postprzez Wojtek KR » 2018-02-22, 18:50

lepiej mieć mniejszą ustawioną moc radia a wyższy poziom modulacji - dalej poleci - moc to nie wszystko
Obrazek
FT 450D, FT 7800E, FT 857D, VX6
Baofeng UV5R, Baofeng UV3R+
Moonraker GP-2500, Lafayette MA 1500
Komunica HF-PRO-1 + garść anten do ręczniaków
Wojtek KR
Avatar użytkownika
 
Posty: 7862
Dołączył(a): 2011-05-22, 13:01
Lokalizacja: NH
Podziękował : 36
Podziękowań: 202

Re: Yaesu FTDX1200 zagwozdka.

Postprzez Mati43 » 2018-02-22, 20:57

Ja tgo i podważam,znam to doskonale.Tylko mi chodziło czy zachowanie radia jest normalne:)
Baza: Yaesu Ft DX1200 + Mantova sigma Turbo 5/8
Mobil MB: Kenwood TS 480+sirio Megawat 4000
Mobil G.Vitara:At 6666 + Wa 27
Mobil Jeep YJ: At6666+Wa 27
Mati43
 
Posty: 194
Dołączył(a): 2013-02-04, 16:26
Lokalizacja: Chwilowo Poznań
Podziękował : 1
Podziękowań: 1

Yaesu FTDX1200 zagwozdka.

Postprzez zen » 2018-02-22, 21:30

Nie wiem czy to istotne, ale obiło mi się o uszy, albo gdzieś czytałam, albo ktoś mówił czy też przytaczał kogoś, że pomiar mocy wykonujemy na sztucznym obciążeniu, które powinno być ekranowane i uziemione w tym samym punkcie co radio jeżeli ma ono styk uziemiający....
zen
 
Posty: 2
Dołączył(a): 2018-01-29, 21:55
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Yaesu FTDX1200 zagwozdka.

Postprzez DR-DM » 2018-02-22, 21:49

Mati43, kolega januwojt ma tego TRX-a, więc coś powinien wiedzieć w tym temacie.
Mobil
CB: KPO DX5000 v6 / RSN4001A / SS 1200, SG-CB 1400, Omega 27

UKF: Yaesu FT-7800, Yaesu FT-2500M, Baofeng UV-82 & UV-5R / Yagi DK7ZB 2m/70cm 4+5 el., MA-1300, HB9CV, LPDA "Pounder", NR22L, SG-7900, CA285L, NR-770R, RF770, RH901S
DR-DM
Avatar użytkownika
 
Posty: 1690
Dołączył(a): 2011-10-31, 00:32
Lokalizacja: Osielec / JN99VQ
Podziękował : 73
Podziękowań: 62

Yaesu FTDX1200 zagwozdka.

Postprzez januwojt » 2018-02-23, 18:16

Jest rozwiązanie , już mu napisałem , ale powtórze dla potomnych .
Trzeba wejść w menu serwisowe :
https://www.youtube.com/watch?v=KGZjSSbKpy8
Odnaleźc pozycję menu 20-02 - TX CAR AM . Tam fabrycznie jest ustawiona nośna na ok 100 W , wielkość na tej pozycji u mnie to było 238 .
Przy pomocy miernika mocy i sztucznego obciążenia ustawiłem wielkość na tej pozycji 25 kręcąc małym pokrętłem od Clarifiera . Przyciskiem MENU zatwierdziłem zmianę .
Przy takim ustawieniu w menu pokrętło CAR na minimum nośnej w AM czyli 5 W ustawione , radio oddaje nośną 2,5 W , maksymalne rozkręcenie mocy w AM skutkuje nośną na poziomie 27 W . Nie ma efektu cofania mocy , a przy niskich mocach (ok 10 W nośnej) mamy soczystą głośną modulację . Trzeba też obserwować wskazania ALC i tak ustawiać poziom MIc Gain , aby wskaźnik ALC tylko sporadycznie wyskakiwał z minimalnego poziomu , przeciwnie niż w SSB kiedy to ten wskaźnik ma pracować w pełnym zakresie swoich wskazań , czyli nie pełna skala tylko do długości pogrubionej kreski . I mniejsza nośna tym mocniej możemy podkręcić MIC Gain bez szkody dla czystości modulacji.
januwojt
Avatar użytkownika
 
Posty: 2156
Dołączył(a): 2010-01-20, 15:33
Lokalizacja: Trzebinia
Podziękował : 12
Podziękowań: 123
Znak/ranga: SQ9ORF

Yaesu FTDX1200 zagwozdka.

Postprzez Mati43 » 2018-02-23, 18:33

Dziękuje! Fajnie że podzieliłeś się informacją.Zrobiłem tak jak napisałeś tylko u mnie ta wartość była domyśłnie 177, zmniejszyłem na 66 i przy 5W pokazuje mi 5W przy 10 pokazuje 10 itp. Albo ja nie kumam instr.albo w instr jest na odwrót. ALC w USB ma być do końca tej grubej skali. Tak pisze i tak działa to najlepiej.Spróbuje tego co napisałeś.Może będzie poprawa.
Baza: Yaesu Ft DX1200 + Mantova sigma Turbo 5/8
Mobil MB: Kenwood TS 480+sirio Megawat 4000
Mobil G.Vitara:At 6666 + Wa 27
Mobil Jeep YJ: At6666+Wa 27
Mati43
 
Posty: 194
Dołączył(a): 2013-02-04, 16:26
Lokalizacja: Chwilowo Poznań
Podziękował : 1
Podziękowań: 1

Yaesu FTDX1200 zagwozdka.

Postprzez kubaopp » 2018-02-23, 18:52

ALC ustaw tak żeby nie wylatywało ci za skalę ? masz też kompresor ?
------.------
|---|--|
|-[]---|--------|
Cq Cq Cq DX......QRP Station 2kW
Obrazek
kubaopp
Avatar użytkownika
 
Posty: 4891
Dołączył(a): 2012-04-02, 17:14
Lokalizacja: LN32DW Benoy-Vedeno
Podziękował : 90
Podziękowań: 59

Re: Yaesu FTDX1200 zagwozdka.

Postprzez januwojt » 2018-02-23, 19:33

Mati43 napisał(a):Dziękuje! Fajnie że podzieliłeś się informacją.Zrobiłem tak jak napisałeś tylko u mnie ta wartość była domyśłnie 177, zmniejszyłem na 66 i przy 5W pokazuje mi 5W przy 10 pokazuje 10 itp. Albo ja nie kumam instr.albo w instr jest na odwrót. ALC w USB ma być do końca tej grubej skali. Tak pisze i tak działa to najlepiej.Spróbuje tego co napisałeś.Może będzie poprawa.

W AM masz tak ustawić ALC aby wskaźnik był tuż pod progiem skali , tzn aby tylko w najgłośniejszych sylabach sporadycznie wyskakiwał na tą grubą kreskę i to tylko na kilka milimetrów . Zauważ , że im wyższa nośna w AM tym niżej trzeba ustawiać Mic Gain aby zachować te wskazania ALC w emisji AM .
SSB to inny temat , tam wskazania ALC mają być w zakresie całej długości tej grubej kreski na wskaźniku , a nawet mogą ją troszkę przekraczać .
Kuba wyluzuj , nie miałeś radia , nie wiesz o co chodzi . Nie mieszaj koledze . Dla Twojej wiedzy FTDX-1200 nie ma opcji kompresora dla AM :-P
januwojt
Avatar użytkownika
 
Posty: 2156
Dołączył(a): 2010-01-20, 15:33
Lokalizacja: Trzebinia
Podziękował : 12
Podziękowań: 123
Znak/ranga: SQ9ORF

Re: Yaesu FTDX1200 zagwozdka.

Postprzez Mati43 » 2018-02-23, 19:43

Właśnie.... teraz już jestem w domu:) Dzięki!
Baza: Yaesu Ft DX1200 + Mantova sigma Turbo 5/8
Mobil MB: Kenwood TS 480+sirio Megawat 4000
Mobil G.Vitara:At 6666 + Wa 27
Mobil Jeep YJ: At6666+Wa 27
Mati43
 
Posty: 194
Dołączył(a): 2013-02-04, 16:26
Lokalizacja: Chwilowo Poznań
Podziękował : 1
Podziękowań: 1

Yaesu FTDX1200 zagwozdka.

Postprzez januwojt » 2018-02-23, 19:44

Do usług :-)
januwojt
Avatar użytkownika
 
Posty: 2156
Dołączył(a): 2010-01-20, 15:33
Lokalizacja: Trzebinia
Podziękował : 12
Podziękowań: 123
Znak/ranga: SQ9ORF

Yaesu FTDX1200 zagwozdka.

Postprzez Mati43 » 2018-02-23, 19:52

Śmieszny objaw który jest ale to jeżeli o to chodziło koledze Wojtek KR bo wspominał o pływaniu mocy to taki występuje. Teraz Januwojt jak skorygowałem wskazania AM, to jest tak. Temp. w pokoju 21st. Po 1h wł radio ptt w am i pokazuje mi przy wysterowaniu 10W jakieś 13-14W po 5-8min słuchania wciskam ptt i 10W to 11W... dziwne ale chyba kwestia przyzwyczajenia:) :mrgreen: :mrgreen:
Baza: Yaesu Ft DX1200 + Mantova sigma Turbo 5/8
Mobil MB: Kenwood TS 480+sirio Megawat 4000
Mobil G.Vitara:At 6666 + Wa 27
Mobil Jeep YJ: At6666+Wa 27
Mati43
 
Posty: 194
Dołączył(a): 2013-02-04, 16:26
Lokalizacja: Chwilowo Poznań
Podziękował : 1
Podziękowań: 1

Yaesu FTDX1200 zagwozdka.

Postprzez januwojt » 2018-02-23, 20:13

Too już jakieś niuanse , co prawda u mnie moc stabilna , niezależnie od temperatury czy czasu włączenia . Specjalnie sprawdziłem . Ja wszystkie pomiary robię na sztucznym, jak robisz na antenie to może stąd różnice.
januwojt
Avatar użytkownika
 
Posty: 2156
Dołączył(a): 2010-01-20, 15:33
Lokalizacja: Trzebinia
Podziękował : 12
Podziękowań: 123
Znak/ranga: SQ9ORF

Następna strona

Powrót do Yaesu

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość