• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Yaesu FT 857

Yaesu FT 857

Postprzez Pioneer » 2009-07-03, 14:39

Witam.Chciałbym uzyskać opinię na temat radia Yaesu ft 857 od kogoś kto miał styczność z tym radiem.Jak się sprawuje na paśmie 11m jak i krótkofalarskim i czy generalnie są jakieś zastrzeżenia co do tego modelu.Co lepiej wybrać FT 857 czy FT 100 obydwa mają chyba identyczne parametry.Dzięki z góry za jakieś rady :-D Pozdrawiam :mrgreen:
Pioneer
 
Posty: 7
Dołączył(a): 2009-06-23, 12:24
Podziękował : 1
Podziękowań: 0

Postprzez Marek » 2009-07-03, 18:33

Ciężka sprawa, bo jak podejrzewam nikt tu na Forum tego radia nie używa.
[you] najlepsze w tym forum jest to ze posiada takiego użytkownika jak [you]

Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !!
[scroll]Marek iyi gunler ve allaha emanet ol . Salam alejkum.[/scroll]
Marek
Avatar użytkownika
 
Posty: 10456
Dołączył(a): 2009-10-19, 20:43
Lokalizacja: Jastrzębie
Podziękował : 251
Podziękowań: 178

Postprzez Pioneer » 2009-07-05, 12:18

Ale to radio działa raczej w paśmie 11m też :-D
Pioneer
 
Posty: 7
Dołączył(a): 2009-06-23, 12:24
Podziękował : 1
Podziękowań: 0

Postprzez Marek » 2009-07-05, 12:32

Pioneer napisał(a):Ale to radio działa raczej w paśmie 11m też :-D


Dopiero po rozblokowaniu
[you] najlepsze w tym forum jest to ze posiada takiego użytkownika jak [you]

Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !!
[scroll]Marek iyi gunler ve allaha emanet ol . Salam alejkum.[/scroll]
Marek
Avatar użytkownika
 
Posty: 10456
Dołączył(a): 2009-10-19, 20:43
Lokalizacja: Jastrzębie
Podziękował : 251
Podziękowań: 178

Postprzez PeterCrazy » 2009-07-05, 15:10

JanC napisał(a):
Pioneer napisał(a):Ale to radio działa raczej w paśmie 11m też :-D


Dopiero po rozblokowaniu


... co można wykonać przy zakupie radio nawet u autoryzowanego sprzedawcy.

Modulacja AM w modelach 817/857/897 jest taką "atrapą". Słuchać można całkiem przyzwoicie ale czułość 2 mikroV w porównaniu do Jacksona 0,5mikroV jest dość zauważalną różnicą. Natomiast żeby ponadawać to musisz się trochę namęczyć z ustawieniem radia oraz z dodatkowymi mikrofonami. Od kilku osób słyszałem, że mikrofon MH-59A8J "remote control" lepiej się sprawuje niż ten standardowy od 857.
Peter Crazy from Crazy Land

Mobil: Uniden 520 & Sirio Turbo 2000 PL
PeterCrazy
Avatar użytkownika
 
Posty: 45
Dołączył(a): 2008-01-21, 09:05
Lokalizacja: Legionowo KO02LJ
Podziękował : 0
Podziękowań: 4

Postprzez koszmar » 2009-07-05, 15:44

JanC napisał(a):Ciężka sprawa, bo jak podejrzewam nikt tu na Forum tego radia nie używa.



Używa.
Radio w AM tępe jak zardzewiała siekiera, modulacja na orginalnym mikrofonie kubłowata. Zmiana mikrofonu trochę pomaga, ale tylko trochę. FM szeroki jak stodoła, nawet narrow niewiele daje. Jako urządzenie na podstawę, totalna pomyłka. Dla przeciętnego CymBalisty jedynie ssb warte jest zastanowienia.
koszmar
 

Postprzez Pioneer » 2009-07-14, 11:07

Ale podobno można wymienić w nim filtr do AM ciekawe czy to pomoże...?
Pioneer
 
Posty: 7
Dołączył(a): 2009-06-23, 12:24
Podziękował : 1
Podziękowań: 0

Postprzez STARTER Cinek » 2009-11-26, 07:26

koszmar napisał(a):Jako urządzenie na podstawę, totalna pomyłka.

przede wszystkim nie jest to urządzenie na to pasmo wiec nie musi tam pracowac-
a jak wrazenia z pasma 2m ,70 cm?Moje zdanie jest zupełnie inne-oczywiście nie nadaję się ono na "podstawę" ale na inne pasma jak najbardziej tak-do tego plusem są niewielki egabaryty trx"a który zawsze mozna szybko i łatwo spakować na wypad w plener-co dla krótkofalowca ma dość istotne znaczenie
Jesli natomiast masz wydać ok 2500 zł kup sobie icka mk2g-podobna kasa -a Twe zadowolenie bedzie zwielokrotnione-dodam ,ze ten model świetnie słucha i nadaje na podstawie-zarówno w am jak i fm
73
STARTER

http://www.32fm.pl
STARTER
SQ5OMO

mobil -SS 360FM+SANTIAGO 600
BAZA
KENWOOD TS 450 S +YAESU FT747+SIRIO GPE27
+ALINCO DR130T na 2 metry :)
STARTER Cinek
 
Posty: 539
Dołączył(a): 2008-03-28, 21:26
Lokalizacja: Marki-Wawa KO02NI
Podziękował : 0
Podziękowań: 26

Postprzez ..::Wafel::.. » 2009-11-26, 09:07

Mam wrażenie, że większość osób wypowiadających się w temacie widziała to radio tylko na zdjęciu. Mam 897D i powiem, że nie jest to złe radio. Możliwości rozbudowy o dodatkowe filtry SSB i CW (AM i FM filtrów nie ma), po za tym wszystkie modulacje na ukf’ie to tylko same zalety. Jeżeli chodzi o UKF to bardzo dobre radio.
Kolejna sprawa że porównanie 817 i 897/857 to ten pierwszy ma lepszą modulację jeżeli chodzi o SSB. Na FM wypadają podobnie i nie zarzuciłbym nic ich modulacji. „Automatyka” na FM działa trochę za wolno. A co do zarzutów że sporo trzeba się namęczyć z ustawieniami to bzdura. Ma sporo ustawień i to ustawia się raz, poradziłem z tym sobie w dwie minuty, zresztą w instrukcji nawet podpowiadają gdzie, co i na co ustawić.
Pozdrawiam.
Obrazek
..::Wafel::..
Avatar użytkownika
 
Posty: 233
Dołączył(a): 2009-01-11, 18:44
Lokalizacja: 666
Podziękował : 0
Podziękowań: 8

Postprzez Michu » 2010-04-25, 17:08

Wafel a jak to wygląda na podstawie ???
Jakis KF
Wołajcie a będzie wam dane:)
Michu
Avatar użytkownika
 
Posty: 742
Dołączył(a): 2009-04-10, 07:57
Lokalizacja: JO91AR ( Kalisz )
Podziękował : 3
Podziękowań: 5

Postprzez koszmar » 2010-04-25, 17:48

Nie wygląda. AM jest tępy, a modulacja w tej emisji jest podła.
koszmar
 

Postprzez Michu » 2010-04-25, 17:51

Modulacja. Ale słyszałem, że ludzie zakładają przejsciówki i normalne miki i jazdaa.
Jakis KF
Wołajcie a będzie wam dane:)
Michu
Avatar użytkownika
 
Posty: 742
Dołączył(a): 2009-04-10, 07:57
Lokalizacja: JO91AR ( Kalisz )
Podziękował : 3
Podziękowań: 5

Postprzez koszmar » 2010-04-25, 19:21

Nie wiem, ja się nie znam. Nie używam tego urządzenia na cymbał paśmie. A tam gdzie używam, wystarczy oryginalny mikrofon.
koszmar
 

Postprzez Michu » 2010-04-25, 20:50

warto kupic sprzęcik ?
Jakis KF
Wołajcie a będzie wam dane:)
Michu
Avatar użytkownika
 
Posty: 742
Dołączył(a): 2009-04-10, 07:57
Lokalizacja: JO91AR ( Kalisz )
Podziękował : 3
Podziękowań: 5

Postprzez koszmar » 2010-04-25, 21:48

Pytanie bez poprawnej odpowiedzi. Jeden powie że warto, drugi że to lipa.
Ja uważam to radio za bardzo przyzwoity sprzęt, pod warunkiem że nie wymagamy cudów.
koszmar
 

Następna strona

Powrót do Yaesu

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość