• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Kenwood ts480SAT mikrofon

Kenwood ts480SAT mikrofon

Postprzez Mati43 » 2017-05-02, 17:05

Witajcie, mam pytanie. Czy ktoś z użytkowników Kenwooda TS 480S zamieniał mikrofony z oryg na jakiś ze wzmocnieniem? Czy może ktoś dysponuje rozpiską "skrętki" w tym radiu?
Chciałbym zmienić mikrofon na jakiegoś denseia bo mój oryg już żyje swoim życiem:)
Baza: Yaesu Ft DX1200 + Mantova sigma Turbo 5/8
Mobil MB: Kenwood TS 480+sirio Megawat 4000
Mobil G.Vitara:At 6666 + Wa 27
Mobil Jeep YJ: At6666+Wa 27
Mati43
 
Posty: 194
Dołączył(a): 2013-02-04, 16:26
Lokalizacja: Chwilowo Poznań
Podziękował : 1
Podziękowań: 1

Re: Kenwood ts480SAT mikrofon

Postprzez Lopez » 2017-05-02, 17:24

Nie ma sensu zmieniać. Pogrzebać w eq. ustawić pod siebie i idzie jak należy.
Obrazek

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Baza- Icom IC760 - Kenwood TS-870 - Futura 5/8 -Delta Loop 3ELE - Delta w/g SP7LA - KG-UV950P - D-Original X-200
Mobil- Icom IC706 - President Pennsylvania
Lopez
Avatar użytkownika
 
Posty: 311
Dołączył(a): 2014-01-03, 17:30
Lokalizacja: Jasło/Skawina
Podziękował : 19
Podziękowań: 15

Re: Kenwood ts480SAT mikrofon

Postprzez Mati43 » 2017-05-02, 17:31

Dzięki! Sens zmiany jest bo mój oryginalny po prostu przestaje działać. Nowy oryginalny śmiga (pożyczony) ale że muszę oddać to i przydałoby się coś mocniejszego dać. Wszyscy z którymi rozmawiam na AM mówią że sygnał mam mocny ale modulacyjnie cicho. EQ poustawiany i dlatego myślę o jakimś wzmocnieniu.
Baza: Yaesu Ft DX1200 + Mantova sigma Turbo 5/8
Mobil MB: Kenwood TS 480+sirio Megawat 4000
Mobil G.Vitara:At 6666 + Wa 27
Mobil Jeep YJ: At6666+Wa 27
Mati43
 
Posty: 194
Dołączył(a): 2013-02-04, 16:26
Lokalizacja: Chwilowo Poznań
Podziękował : 1
Podziękowań: 1

Kenwood ts480SAT mikrofon

Postprzez januwojt » 2017-05-02, 18:08

Mikrofon ze wzmocnieniem nie poprawi Twojej głośności w AM , ponieważ te radia maja tylko 30% modulacji w AM ustawione . Głośniej nie będzie , będzie za to charcząco . Dewiacja w FM będzie przewalona . Możesz zamiast ze wzmocnieniem zastosować jakiś mikrofon dynamiczny wokalowy lub studyjny . Taki np Prodipe TT 1 Lanen na statywie biurkowym , wpiąć bezpośrednio na piny MIC i MIC GND w radiu , z myszki komputerowej zrobić sobie PTT . To znacząco poprawi Twoją modulację bez przesterowań . Wejścia mikrofonowe w radiach KF są czułe , podpięcie mikrofonu ze wzmocnieniem zmusza potem do dużego ograniczania wzmocnienia w takim mikrofonie .
januwojt
Avatar użytkownika
 
Posty: 2165
Dołączył(a): 2010-01-20, 15:33
Lokalizacja: Trzebinia
Podziękował : 12
Podziękowań: 123
Znak/ranga: SQ9ORF

Re: Kenwood ts480SAT mikrofon

Postprzez Mati43 » 2017-05-02, 19:19

Hmmmm to może faktycznie. Potrzebny mik ale "mobilny" bo radio w aucie siedzi. A co ew. możecie polecić P&P do tego radia?
Baza: Yaesu Ft DX1200 + Mantova sigma Turbo 5/8
Mobil MB: Kenwood TS 480+sirio Megawat 4000
Mobil G.Vitara:At 6666 + Wa 27
Mobil Jeep YJ: At6666+Wa 27
Mati43
 
Posty: 194
Dołączył(a): 2013-02-04, 16:26
Lokalizacja: Chwilowo Poznań
Podziękował : 1
Podziękowań: 1

Kenwood ts480SAT mikrofon

Postprzez AntekPabianice » 2017-05-02, 19:29

Może wystarczy zmienić wkładkę?
Ekipa KONEKTOR
MOJE RADIO...
"Nie wie, bo ma muszki w oczach - wyjaśniał Orr z przesadną cierpliwościa - Jak może zobaczyć, że ma muszki w oczach, skoro ma muszki w oczach?"
161CBF131/SQ7AIS
AntekPabianice
Avatar użytkownika
 
Posty: 6298
Dołączył(a): 2011-11-20, 20:42
Lokalizacja: JO91QP
Podziękował : 16
Podziękowań: 219
Znak/ranga: 161CBF131

Kenwood ts480SAT mikrofon

Postprzez tarnus » 2017-05-02, 20:00

Lepiej już radio na cymbała.
tarnus
Avatar użytkownika
 
Posty: 1688
Dołączył(a): 2009-07-24, 14:38
Lokalizacja: Mobilek
Podziękował : 19
Podziękowań: 58

Kenwood ts480SAT mikrofon

Postprzez Mati43 » 2017-05-02, 21:02

Jakbym miał miejsce na cymbała nawet takiego jak AT6666 o bym takiego włożył. Niestety nie mam:)
Baza: Yaesu Ft DX1200 + Mantova sigma Turbo 5/8
Mobil MB: Kenwood TS 480+sirio Megawat 4000
Mobil G.Vitara:At 6666 + Wa 27
Mobil Jeep YJ: At6666+Wa 27
Mati43
 
Posty: 194
Dołączył(a): 2013-02-04, 16:26
Lokalizacja: Chwilowo Poznań
Podziękował : 1
Podziękowań: 1

Kenwood ts480SAT mikrofon

Postprzez kubaopp » 2017-05-02, 21:29

Obrazek :mrgreen:
------.------
|---|--|
|-[]---|--------|
Cq Cq Cq DX......QRP Station 2kW
Obrazek
kubaopp
Avatar użytkownika
 
Posty: 4900
Dołączył(a): 2012-04-02, 17:14
Lokalizacja: LN32DW Benoy-Vedeno
Podziękował : 90
Podziękowań: 59

Re: Kenwood ts480SAT mikrofon

Postprzez januwojt » 2017-05-03, 06:47

Mati43 napisał(a):Hmmmm to może faktycznie. Potrzebny mik ale "mobilny" bo radio w aucie siedzi. A co ew. możecie polecić P&P do tego radia?

Zaadoptuj ten mikrofon co masz na wkładkę elektretową i będzie ok .
http://lh5.ggpht.com/_cH7lnvhKf_M/SnmZ3 ... M/Mic2.JPG
Masz 8 V w micu więc prosta sprawa . R4 bym zwiększył tylko do 1 kom. Można by pokusić się o wkładkę Panasonic , ale każda sie nada jaka jest pod ręką byle sprawna.
januwojt
Avatar użytkownika
 
Posty: 2165
Dołączył(a): 2010-01-20, 15:33
Lokalizacja: Trzebinia
Podziękował : 12
Podziękowań: 123
Znak/ranga: SQ9ORF


Powrót do Kenwood

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość