• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Icom 7000

Icom 7000

Postprzez SQ9PBN » 2012-02-10, 21:36

Witam,

planuje na wiosnę zakup jakiegoś radia kf-owego. Pomyślałem o IC-7000. Jako, że się w temacie słabo orientuję to prosił bym o kilka cennych dla mnie informacji.Mianowicie chodzi przede wszystkim o wady tego radia(ponoć słyszałem, że się potwornie grzeje). Drugim moim pytaniem jest miejsce zakupu tego radia. Bo można kupić " lekko " używane w Polsce, lub np. ściągnąć sobie ze USA. Czy taki egzemplarz z USA będzie się czymś różnił od wersji europejskiej ? :-/

Z góry dziękuje !
Pozdrawiam !
TRX: ICOM IC-7000+ICOM SM20, RANGER RCI 2970N2+ ASTATIC RD,Baofeng UV-3R
SKRZYNKA ANT.: LDG AT-200ProII
ANTENY:Sirio 2016, LongWire 42,5m, Lafayette UVS 200(2m/70cm)
SQ9PBN
 
Posty: 15
Dołączył(a): 2012-01-19, 15:34
Lokalizacja: Koszyce
Podziękował : 1
Podziękowań: 0

Postprzez pietreksz » 2012-02-11, 09:02

W USA pracują na trochę innych częstotliwościach (szerzej), tu masz porównanie: http://en.wikipedia.org/wiki/10-meter_band

Znajomy kolega SQ2WLO (znajdziesz go na innym forum KF) ma własnie wersję z USA i narzeka na prace w dolnym zakresie VHF lub UHF (nie pamiętam dokładnie). Poza tym wersja USA ma z tyłu gniazdo UC1 zamiast N.
Mobil: Peugeot 307 SW; K-PO DX-5000; Wilson Little Wil / Sirio Performer 5000
Baza: TS-480SAT; MFJ-974HB, 1/2 G5RV
pietreksz
Avatar użytkownika
 
Posty: 494
Dołączył(a): 2009-09-18, 12:41
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował : 4
Podziękowań: 14
Znak/ranga: SQ2RCK

Postprzez szymon123415 » 2012-02-11, 09:15

Mobil ; Jackson I+Sirtel Santiago 1200
Baza;cały czas coś zmieniam...
szymon123415
 
Posty: 107
Dołączył(a): 2010-05-02, 18:33
Lokalizacja: JO90FA
Podziękował : 2
Podziękowań: 2

Postprzez matti201 » 2012-02-11, 10:02

z bandplanem (a dokładnie szerokością poszczególnych pasm) to mały problem, bo można albo odblokować zupełnie nadawanie, albo dobrać bandplan kombinując ze zworkami, w radiach na rynek USA jeśli chodzi o UHF/VHF problem polega na tym że nie ma tonu 1750 i możliwości uaktywnienia go (w radiu nie ma w ogóle układu)


W zakresie KF (poza szerokością pasm) nie ma różnic między wersjami

Radio grzeje sie jak smok - to prawda

W AM nadaje poprawnie, ale odbiór to kaszana mimo DSP i innych cudów.
SSB i FM gitara jakich mało
matti201
 

Postprzez michalzawodzie » 2012-02-19, 00:48

matti201 napisał(a):
W AM nadaje poprawnie, ale odbiór to kaszana mimo DSP i innych cudów.
SSB i FM gitara jakich mało


można przerobić mikrofon - modulacja znacznie sie poprawia w każdej emisji -
np. podpięcie pana 432MT tylko pogorszyło sprawę
__________________________

Jak Cię słyszą , tak Cię widzą...

baza: ICOM IC746, Jackson II, ICOM IC208H, Diamond X510, LW
mobil: Walker, Kenwood D710, Iowa, Comet SBB7
APRS: ON
SQ9RHZ / 161KTW003
michalzawodzie
Avatar użytkownika
 
Posty: 259
Dołączył(a): 2010-09-04, 19:06
Lokalizacja: z DX Katowice
Podziękował : 6
Podziękowań: 11

Postprzez marti101 » 2012-02-19, 16:30

michalzawodzie, ale nadawanie jest przyzwoite, odbiór jest do d... ;-)
Przed rozmową ze mną skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą...

Wielkopolska Amatorska Sieć Ratunkowa
marti101
Avatar użytkownika
 
Posty: 628
Dołączył(a): 2009-07-03, 16:30
Lokalizacja: JO81HU/Leszno
Podziękował : 0
Podziękowań: 20

Postprzez Paweł Opole » 2012-03-29, 20:47

Radio nagrzewa się mocno,znane mi są awarie stopnia mocy,właśnie kolega odesłał do serwisu,zobaczymy jak sprawy sie potoczą.
Radio ma ten plus,że łatwo z nim się przemieścić,wiem,że koledzy nawet montują w samochodach,osobiście wolałbym coś stacjonarnego np z Kenwood-a lub np ic 746 pro.
Bądź aktywny na paśmie,pamiętaj o kulturze,pomagaj innym!
President johnny II + AT 1000.
KF: Kenwood Ts 450-S+Kenwood MC-80 + dipol 2x19m + Radmor 32817/1.
UKF:Kenwood Ts 60, Icom IC 821H, Icom IC 2200H, Kenwood TM 255A + Diamond X 700H
Paweł Opole
Avatar użytkownika
 
Posty: 763
Dołączył(a): 2008-01-27, 15:02
Lokalizacja: Opole JO80XQ
Podziękował : 0
Podziękowań: 29

Postprzez marti101 » 2012-03-30, 11:04

Paweł Opole napisał(a):Radio nagrzewa się mocno

No niestety to wada fabryczna starszych wersji (tak samo, jak IC-706), nowe są już ponoć poprawione. W necie są informacje, jak poprawić fabrykę, by było ok.

Paweł Opole napisał(a):koledzy nawet montują w samochodach

Ja woziłem w samochodzie IC-706 MKIIG, ale jak dla mnie, to średnio wygodna obsługa w czasie jazdy.
Przed rozmową ze mną skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą...

Wielkopolska Amatorska Sieć Ratunkowa
marti101
Avatar użytkownika
 
Posty: 628
Dołączył(a): 2009-07-03, 16:30
Lokalizacja: JO81HU/Leszno
Podziękował : 0
Podziękowań: 20

Postprzez koszmar » 2012-03-30, 17:42

marti101 napisał(a):Ja woziłem w samochodzie IC-706 MKIIG, ale jak dla mnie, to średnio wygodna obsługa w czasie jazdy.


Hihihi, i to jest właśnie powód, dla którego ja zamontowałem w aucie ft857... :mrgreen:
koszmar
 

Postprzez michalzawodzie » 2012-08-31, 21:49

marti101 napisał(a):michalzawodzie, ale nadawanie jest przyzwoite, odbiór jest do d... ;-)


wiem , ale napisałem, że można poprawić nadawanie poprzez mod mikrofonu
__________________________

Jak Cię słyszą , tak Cię widzą...

baza: ICOM IC746, Jackson II, ICOM IC208H, Diamond X510, LW
mobil: Walker, Kenwood D710, Iowa, Comet SBB7
APRS: ON
SQ9RHZ / 161KTW003
michalzawodzie
Avatar użytkownika
 
Posty: 259
Dołączył(a): 2010-09-04, 19:06
Lokalizacja: z DX Katowice
Podziękował : 6
Podziękowań: 11

Postprzez michalzawodzie » 2012-08-31, 21:56

Paweł Opole napisał(a):Radio nagrzewa się mocno,znane mi są awarie stopnia mocy,właśnie kolega odesłał do serwisu,zobaczymy jak sprawy sie potoczą.


Kloega ma moda wentylacji zrobionego.
Wentylator chodzi cały czas na 20% mocy, a jak się zacznie radio nagrzewać to idzie pełną parą.
Efekt jest taki , że wskaźnik temp nwaet nie wejdzie przed czerwone pole.
__________________________

Jak Cię słyszą , tak Cię widzą...

baza: ICOM IC746, Jackson II, ICOM IC208H, Diamond X510, LW
mobil: Walker, Kenwood D710, Iowa, Comet SBB7
APRS: ON
SQ9RHZ / 161KTW003
michalzawodzie
Avatar użytkownika
 
Posty: 259
Dołączył(a): 2010-09-04, 19:06
Lokalizacja: z DX Katowice
Podziękował : 6
Podziękowań: 11

Postprzez Darek 112 » 2012-11-01, 13:46

Icom 7000 wersja USA,jest montowany cyną nie ekologiczną i to jego plus,nie ma zimnych lutów,posiadam ten sprzęt od 2 lat i jestem z niego zadowolony,bardzo dobrze sprawuje się na PSK,używam prostego interfejsu,w sumie to na jednym transformatorku,odsłuch prowadzę bezpośrednio przewodem dżekowym ,pomiędzy odsłuchem z gniazda słuchawkowego bocznego do gniazda mikrofonowego komputera
Darek- Radom ,,Dyzio,,
Darek 112
Avatar użytkownika
 
Posty: 1
Dołączył(a): 2012-06-07, 21:46
Lokalizacja: Radom
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Postprzez HjeniuC » 2012-11-01, 14:19

Osobiście wolał bym cokolwiek do żucia szmat na 2/70. Nawet zwykłego wouxuna + mikrofonogłośnik + duże radio na KF. Komfort pracy zupełnie inny
YIP YIP
HjeniuC
Avatar użytkownika
 
Posty: 1813
Dołączył(a): 2009-11-24, 21:22
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował : 4
Podziękowań: 44

Postprzez darekmarta1975 » 2012-11-20, 10:16

Panowie wy wogóle macie pojecie o Icom 7000, bo po wypowiedziach co niektórych mysle ze nie.
Róznice miedzy USA to są tylko 3 Fonia na tv która juz jest zbedna po przejsciu na cyfrowa,druga to inne gniazdo na UHF/VHF oraz trzecia inne rozłożenie przemieników na UKF.
Co do tonu nie ma problemu mozna uaktywnic na wersji USA,nie wiem kto pisze takie brednie ze nie ma i nie mozna.Co do awaryjnosci mialem 3 szt ICOMÓW 7000 i z zadnym nie bylo najmniejszego problemu.Przerabiam prace wentylatora i to tyle jak ktos tam wyzej napisal wentylator pracuje na niskich obrotach cały czas a po nacisnieciu PTT uruchamia sie na oryginalnym chłodzeniu.CO do mikrofonu to mozna wymienic 2 rzeczy wkładke i kondensator i bedzie chulac aż miło.
Miałem kilkanaście radio i jako all bandowe to radio uwazam za dobry wybór.

SP2HSS :)
darekmarta1975
 
Posty: 2
Dołączył(a): 2012-11-20, 10:07
Lokalizacja: Piła
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Postprzez Soprano » 2013-02-14, 12:50

Potwierdzam. Ja miałęm do wyboru Kenwooda TS-480 sat lub ic-7000 i wybór padł na Icoma. Używany jest zarówno w mobilu jak i na bazie i dotychczas nie ma z nim problemów. Dodam, że na bazie korzystam z mic SM-50 i to znacznie poprawiło nadawanie. Myslę, że każdego sprzętu można się przysłowiowo "czepiać" i każdy za pewne walory chwalić, to kwestia gustu i upodobań. Dla mnie ic-7000 jest radiem poprawnym i dającym zadowolenie użytkownikowi z pracy na nim.
Baza: Icom ,
Mobile: Icom ,
Soprano
Avatar użytkownika
 
Posty: 40
Dołączył(a): 2012-04-09, 09:02
Lokalizacja: Mazowieckie
Podziękował : 4
Podziękowań: 0

Następna strona

Powrót do Icom

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość