Strona 1 z 1

Motorola GM 1200 E

PostNapisane: 2016-02-11, 09:51
przez daniel e36
Witam jak w temacie Motorola GM 1200 E . Szukam kogoś kto ogarnie temat programowania tegoż radyjka. Potrzebował bym troszkę więcej informacji o owym sprzęcie . W tym momencie radio zaprogramowane ma kanały pmr , ale mam problem z sq jest za wysoko zaciągnięty i radio zbiera tylko i wyłącznie mocne sygnały . Czy istnieje zaprogramować je by miało skokowy sq . Może by pomogło wgranie nowszego softu . Radio nie podświetla na kanałach pmr i nie nie można zrobić prócz głośności i przełączenia kanałów . :cry: :cry:

Motorola GM 1200 E

PostNapisane: 2016-02-11, 10:04
przez smugler
Te motorolki to temat rzeka,

jak ogarniesz kogos to wrzucaj tutaj co było bo tez mam kilka takich sztuk.

Motorola GM 1200 E

PostNapisane: 2016-02-18, 16:45
przez heniopt
Radio jest pancerne i idiotoodporne. Ale jeśli kolego nie masz pojęcia i możliwości programowania tego, to dobra rada - pozbyć się tego i kupić coś nowszego z motoroli. Najlepiej GM360, lub w przypadku ograniczonych funduszy MC2100(choć i tutaj są schodki w programowaniu, ale mniejsze niż w 1200E)

Motorola GM 1200 E

PostNapisane: 2016-02-18, 16:47
przez smugler

Motorola GM 1200 E

PostNapisane: 2016-06-08, 10:16
przez Valdi77
Wiem, że odkopuję stary temat :-) ale przypadkiem znalazłem przeglądając forum.
Link, który podał smugler - odnosi się do programowania motoroli GM1200, natomiast daniel e36 chciał programować Motorolę GM1200E. A to dwa zupełnie inne radia, jedno z drugim niewiele mają wspólnego jeśli chodzi o temat programowania. Swoją drogą taką motorolkę z linku GM1200 można przeflashować (poprawić jej funkcjonalność) na MC2100 (o, której też wyżej wspomniał heniopt) - ale niestety do wszystkiego potrzebny jest odpowiedni sprzęt.

Motorola GM 1200 E

PostNapisane: 2017-06-17, 18:47
przez Kolekcjoner93
Witam,
Dysponuję programatorem więc jak ktoś w okolicy Krakowa i Wieliczki chciałby pomocy w programowaniu to służę pomocą :)

Motorola GM 1200 E

PostNapisane: 2017-08-04, 17:18
przez doonboot
Ktoś by pomógł przy przeprogramowaniu z gm1200 na Mc2100?
Programator posiadam.

Motorola GM 1200 E

PostNapisane: 2017-08-04, 20:21
przez Valdi77
Instrukcje co i jak, oraz co potrzebujesz masz tutaj: https://chomikuj.pl/kris34/Motorola

Dodatkowo info i potrzebne pliki tutaj odnośniki: http://www.qsl.net/ew1ln/mc2100.html

Jest trochę zabawy i zawsze ryzyko, że coś może pójść jednak nie tak - ale jeśli wszystko jest OK to uzyska się naprawdę dość ciekawe radio. Robiłem według powyższych choć pewien nie byłem ale jakoś poszło i działa (już nie u mnie co prawda - ale kolega który ją ma i cały czas używa /na 70cm/ - chwali sobie i jest zadowolony).

Rib musisz mieć z funkcją flashowania (zwykłym nie pójdzie) oraz dorobić sobie specjalny kabel do flashowania (inny niż do programowania).

Motorola GM 1200 E

PostNapisane: 2017-08-05, 13:45
przez doonboot
Po flashowaniu na mc2100 nie musiałeś ponownie zestroić radia ? Czy robiłeś to pod xp(cmd) czy pod dosem ?

Motorola GM 1200 E

PostNapisane: 2017-08-05, 16:41
przez Valdi77
Zestroić - tzn ? Musiałem wszystkie freq i nazwy kanałów - jeśli o to chodzi wpisać na nowo.
Jeśli chodzi zaś o system to robiłem to pod XP SP3.

Motorola GM 1200 E

PostNapisane: 2017-08-05, 17:07
przez doonboot
Chodzi o czułość, moc czy to się nie rozjedzie po przeprogramowaniu na mc2100?
Wszystkie freg, nazwy to mam opanowany program wookie bo mam mc2100 na 2m i programuje jak chce i kiedy chce, ale teraz muszę rozpracować tą gm1200 na 70cm, napisałem e-maila twórcy mojego programatora czy ogarnie taką operacje i ewentualnie jak go przerobić.

Motorola GM 1200 E

PostNapisane: 2017-08-06, 11:37
przez Valdi77
Jeśli chodzi o ustawienia radia to faktycznie rozjechało się też, np. squelch ustawił się na max-a, moc w H, L, M też wszędzie zrobiła się taka sama. Trzeba było regulować / ustawić na nowo.

Jeśli miał byś problemy ze swoim sprzętem przy flashowanu to (mimo, że radia już nie posiadam) sprzęt (RIB i własnej roboty kabel do flashowania) mam jeszcze (jak coś to pisz).