• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Maszt 18m mechaniczny

Wszystko co dotyczy budowy, ochrony i bezpiecznego instalowania i użytkowania masztów i instalacji antenowych.

Maszt 18m mechaniczny

Postprzez mr.mózg » 2012-05-06, 15:01

Witam wszystkich :)

Około dwóch lat temu postanowiłem sobie postawić stację bazową, początkowo chodziło tylko o to by można się było nieco rozerwać siedząc wygodnie w fotelu.

Jak postanowiłem tak zrobiłem wyciągnąłem z auta magnum omegaforce s45, zakupiłem antenę 5/8, zasilacz od xboxa, rura od znaku drogowego :evill: i na balkon z tym :)

Niestety dość szybko okazało się że nie mogę prawidłowo zestroić anteny gdyż przeciwwagi dotykają metalowego dachu... Pozostałym domownikom pomysł się nie spodobał bo nie mam instalacji odgromowej itd. Więc postanowiłem się z tym wszystkim wynieść do ogródka a co by nie robić lipy na dzień dobry postanowiłem zakupić maszt na korbę :evi:

Początki były dość trudne, szybko okazało się że żadna firma kurierska mi tego nie przywiezie z uwagi na gabaryty 4,75m długości w stanie złożonym... oczywiście waga 100kg jak na maszt ze stopu aluminium to chyba też niemało.

Pierwszy maszt który kupiłem okazał się być popsuty :evil: więc wszystkich przestrzegam. Jeśli macie możliwość sprawdzajcie maszt czy się wysuwa i czy nie jest rozchwiany. Do masztu dostałem postawę, korbę, komplet odciągów na kołowrotkach.

Założenia były takie by postawić maszt porządnie i nie bawić się za jakiś czas z poprawkami, więc zaraz po zakupie konserwacja i smarowanie.

Przygotowanie terenu:

Na początku mierzenie powierzchni której jednak u mnie nie ma zbyt wiele. Do masztu mamy trzy partie odciągów należy je rozmieścić pod kątem 120 stopni w promieniu około 15m od masztu (na więcej nie pozwala długość linek do odciągów).

Wylałem podstawę z betonu zalewając jednocześnie cztery śruby które zostały wcześniej powyginane w taki sposób by nie dało się ich wyrwać z betonu(w sklepie twierdzili że są to śruby do trzymania komina) przykręcona śrubami podstawa nie ma prawa się ruszyć nawet o 1mm.


Jako że będzie to najwyższy obiekt w okolicy uziemienie stało się koniecznością. Zakopałem w ziemi około 50m bednarki do której poprzykręcałem różnego rodzaju złom i zakopałem, dodatkowo przykręciłem kila rur stalowych i wbiłem głęboko pod ziemię.

Co do odciągów zrezygnowałem z seryjnych kołowrotków i zastąpiłem je grubymi śrubami rzymskim którymi mogę naprawdę mocno naciągnąć linki. Grubość seryjnych linek 3mm. Wszystko to trzyma się na zabetonowanych prętach zbrojeniowych o grubości 32mm i długości 2m każdy, pręty zostały zagięte o 90 stopni na kształt litery U. Dodatkowo w ostatnim czasie postanowiłem dać kolejne odciągi więc zrobiłem coś bardzo podobnego tzn. Kupiłem 12MB pręta 28mm zostały pocięte na na 3 kawałki zagięte w U itd. linka stalowa 4mm, jednak tym razem nie jest mocno napięta a jedynie lekko sobie wisi i powiewa na wietrze.

Dałem dodatkowe linki bo nie mogę sobie pozwolić na to by maszt się przewrócił bo potencjalnie wszyscy sąsiedzi są zagrożeni w tym oczywiście ja. Maszt w chwili obecnej ma 21m bo doszły do niego jakieś tam bonusy :mrgreen:

W najbliższej przyszłości planuję go podnieść do 26m.(rurę 6m aluminiową już mam) Czekam tylko na tuleję od tokarza, i nisko stratne końcówki oraz beczki od firmy andrew na kabelek PCT – 400 ściągnięty z nadajnika GSM. Pewnie przy okazji wymienię też badziewną antenę.

W chwili obecnej na maszcie jest ponad 200m linki stalowej, po podniesieniu do 26m będzie jej 300m. :roll:

Polecam wszystkim ten maszt :-)
Pomimo tego że jest to leciwa konstrukcja sprawdza się w 100% nawet przy silnym wietrze pewnie stoi :hopla:
mr.mózg
Avatar użytkownika
 
Posty: 26
Dołączył(a): 2012-05-04, 21:22
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował : 5
Podziękowań: 0

Postprzez noid » 2012-05-06, 15:30

może jakieś fotki? :roll:
noid
Avatar użytkownika
 
Posty: 977
Dołączył(a): 2010-03-13, 17:24
Lokalizacja: Norwich [UK]
Podziękował : 3
Podziękowań: 10

Postprzez IKAR » 2012-05-06, 15:49

FOTY!!!!!!!!!!!! Ja tez uzywam masztu ale pneumatycznego i jestem bardzo zadowolony.W tej chwili u mnie jest około 18m
IKAR
 

Postprzez mr.mózg » 2012-05-06, 16:25

mr.mózg
Avatar użytkownika
 
Posty: 26
Dołączył(a): 2012-05-04, 21:22
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował : 5
Podziękowań: 0

Postprzez Piotrek-Bytom » 2012-05-06, 16:30

mr.mózg, Nikt na ciebie nie krzyczy... :mrgreen:
Piotrek-Bytom
Avatar użytkownika
 
Posty: 2131
Dołączył(a): 2011-05-28, 13:02
Lokalizacja: Bytom JO90KI
Podziękował : 23
Podziękowań: 60

Postprzez mr.mózg » 2012-05-06, 16:33

Jak będę miał chwilę zrobię aktualne fotki...
mr.mózg
Avatar użytkownika
 
Posty: 26
Dołączył(a): 2012-05-04, 21:22
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował : 5
Podziękowań: 0

Postprzez JAROCE » 2012-05-06, 16:37

Pszypuszczam, że poza murem chińskim będzie to druga rzecz widziana z kosmosu :mrgreen: wygląda to imponująco pogratulować , pochwal no się tylko jeszcze sprzętem z domu.
mobil: Uniden PC-122/Santiago 1200/Motorola RSN 4001A
baza: Kenwood TS-480/Sirtel BSA-601A /New Spacelab 5λ8/Power xbox
JAROCE
Avatar użytkownika
 
Posty: 1513
Dołączył(a): 2010-05-06, 16:14
Lokalizacja: Sosnowiec / JO90OG
Podziękował : 3
Podziękowań: 38

Postprzez mr.mózg » 2012-05-06, 16:39

IKAR napisał(a):FOTY!!!!!!!!!!!! Ja tez uzywam masztu ale pneumatycznego i jestem bardzo zadowolony.W tej chwili u mnie jest około 18m


Też rozważałem pneumatyczny maszt, ale już na dzień dobry chciałem mieć coś wyższego :evi: u mnie 26m to będzie maks ze względu na sąsiadów, jak widać ledwo się pomieściłem z odciągami i już teraz groźnie wygląda ;-) gdyby pneumatyczne były wyższe to bym sobie takiego właśnie pneumatyka wybrał. choć patent z korbą też nie jest zły. Już nie pamiętam ile udzwigu ma ten maszt ale coś mi świta że 50 kg w każdym razie 30 kg na pewno zniesie :shrek:

[ Dodano: 2012-05-06, 17:48 ]
jaroce80 napisał(a):Pszypuszczam, że poza murem chińskim będzie to druga rzecz widziana z kosmosu :mrgreen: wygląda to imponująco pogratulować , pochwal no się tylko jeszcze sprzętem z domu.


W domu nic szczególnego... radyjko magnum omegaforce s45 lekko dłubnięte, mikrofon seryjny, zasilacz 22 AMP, 20m dobrego kabla i 30 badziewia (puki nie dostanę końcówek) antena ALMAS BLAU-FUTURA (ale pewnie niebawem się przekonam do GAIN MASTERA)
mr.mózg
Avatar użytkownika
 
Posty: 26
Dołączył(a): 2012-05-04, 21:22
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował : 5
Podziękowań: 0

Postprzez bobik » 2012-05-06, 18:09

Pelna profeska mr.mózg ;]
Moge potwierdzic, ze z mr.mózgiem testowalismy lacznosc. Ponad 70 km z moim texancem sie utrzymywalow obie strony. Do niemalze 100 km ja slyszalem mr.mózga. Daje to wszystko rade!
bobik
 

Postprzez Pyrek » 2012-05-06, 20:09

Jak dla mnie jesteś turbo kozak!!! sprzęt nic dodać nic ująć!!!!
Nie ma ludzi normalnych i nie normalnych są Ci którzy nie zostali przebadani i Ci który pozamykani są w zakładach.
Kenwood TS 480sat LW 41,5m
HR5500 SS1200 EC2002 i kl203p
Uniden Grant...
Pyrek
Avatar użytkownika
 
Posty: 1285
Dołączył(a): 2012-01-13, 17:12
Lokalizacja: masz to radio!
Podziękował : 27
Podziękowań: 41

Postprzez januwojt » 2012-05-06, 21:05

Pod pionowa anteną obrotnica i kilkuelementowa Yagy . To co inni robią podczas propagacji Ty byś miał z marszu :-D
Gratuluję
januwojt
Avatar użytkownika
 
Posty: 2165
Dołączył(a): 2010-01-20, 15:33
Lokalizacja: Trzebinia
Podziękował : 12
Podziękowań: 123
Znak/ranga: SQ9ORF

Postprzez mr.mózg » 2012-05-06, 22:00

januwojt napisał(a):Pod pionowa anteną obrotnica i kilkuelementowa Yagy . To co inni robią podczas propagacji Ty byś miał z marszu :-D
Gratuluję


Muszę się przyznać że cały czas chodzi mi to po głowie, jednak najpierw chciałbym wymienić antenę pionową, a potem do tego dołączyć yagy :-) ale to dopiero za jakiś czas jak się sąsiedzi przyzwyczają do widoków... Bo o pozwolenie na budowę się nie postarałem choć to niby maszt przenośny to jednak nie wiadomo co by było. Co do samej anteny do gustu mi przypadł Gain Master ale zobaczyłem dziś na allegro bodajże tagra bt-104 :idea: i się mocno zastanawiam nad nią ;-)
mr.mózg
Avatar użytkownika
 
Posty: 26
Dołączył(a): 2012-05-04, 21:22
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował : 5
Podziękowań: 0

Postprzez Besserwisser » 2012-05-06, 22:04

Ten maszt nie wytrzyma kilku ele Yagi. Moment skręcający go rozwali.
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
God listens to Slayer
Besserwisser
Avatar użytkownika
 
Posty: 3564
Dołączył(a): 2010-02-19, 22:35
Lokalizacja: Starting GPS...
Podziękował : 3
Podziękowań: 221

Postprzez Francuz » 2012-05-06, 22:06

mr.mózg napisał(a):zobaczyłem dziś na allegro

a'propos allegro: http://allegro.pl/nowy-solarcon-imax-20 ... 65598.html
Francuz
Avatar użytkownika
 
Posty: 2932
Dołączył(a): 2007-11-29, 15:23
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował : 20
Podziękowań: 27

Postprzez 161pc329 » 2012-05-06, 22:28

mój znajomy miał do sprzedania tego bt104 wołał sobie za to 200 zł ale osobiście wg mnie mniej skomplikowana jest SUPER LEEM AT92 bardziej prosta a nie jakieś badziewie plastikowe kawał porządnej anteny
161pc329
 
Posty: 33
Dołączył(a): 2009-01-03, 02:26
Lokalizacja: Mielec
Podziękował : 1
Podziękowań: 2

Następna strona

Powrót do Maszty i Instalacje Antenowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości