• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Scania R Topline

Wszystko co dotyczy budowy, ochrony i bezpiecznego instalowania i użytkowania masztów i instalacji antenowych.

Postprzez mielcarz » 2013-08-26, 10:22

ładnie
mielcarz
 
Posty: 40
Dołączył(a): 2013-03-13, 17:44
Lokalizacja: RZ
Podziękował : 2
Podziękowań: 0

Postprzez korni8808 » 2013-09-03, 21:32

Kawalek promiennika został bezczelnie odrąbany :-P
Antena stroi lepiej, jednak wkręciłem się w temat i będą testy innych anten.
Postępy zrelacjonuje w temacie ;)
3Z6Z
B: FT-2k + HexBeam + dipol 40m; IC-V8k + GP6E
M: IC-7k + Ampro 20/40
korni8808
Avatar użytkownika
 
Posty: 792
Dołączył(a): 2013-08-01, 11:59
Lokalizacja: Jawor / JO81CB(42GL)
Podziękował : 3
Podziękowań: 9

Postprzez Ferbus » 2013-09-03, 21:47

korni8808 napisał(a):Kawalek promiennika został bezczelnie odrąbany :-P


Dużo? :mrgreen:
Saab 9-3 SC: Johnny III ASC + CTE Alan SL / President Ohio na relingu + Motorola RSN 4001a
Astra H: Uniden 520 + Sirio AS100
W zapasie: 2m drutu by RM Italy, Midland ML-145, Lemm AT71, Lemm AT1500, SS600, Pirat.
Ferbus
Avatar użytkownika
 
Posty: 6215
Dołączył(a): 2010-05-02, 11:43
Lokalizacja: KO02LH
Podziękował : 50
Podziękowań: 294
Znak/ranga: 161CBF096

Postprzez korni8808 » 2013-09-03, 21:58

Ok 3cm i z Unidenem pc78(bo przypadkiem dostałem do urzytku) na podstawie by wystarczyło.
Tylko mnie się marzą dalekie łączności i ogolna koncepcja bazy i mobila uległa zmianie :-P
Dlatego tematu nie warto zamykać ;-)
3Z6Z
B: FT-2k + HexBeam + dipol 40m; IC-V8k + GP6E
M: IC-7k + Ampro 20/40
korni8808
Avatar użytkownika
 
Posty: 792
Dołączył(a): 2013-08-01, 11:59
Lokalizacja: Jawor / JO81CB(42GL)
Podziękował : 3
Podziękowań: 9

Postprzez mielcarz » 2013-09-04, 06:44

korni8808 napisał(a):urzytku


:shock:
mielcarz
 
Posty: 40
Dołączył(a): 2013-03-13, 17:44
Lokalizacja: RZ
Podziękował : 2
Podziękowań: 0

Postprzez korni8808 » 2013-09-04, 07:34

Oj tam szczegół. W stanie wskazującym na spożycie byłem wczoraj :-P
3Z6Z
B: FT-2k + HexBeam + dipol 40m; IC-V8k + GP6E
M: IC-7k + Ampro 20/40
korni8808
Avatar użytkownika
 
Posty: 792
Dołączył(a): 2013-08-01, 11:59
Lokalizacja: Jawor / JO81CB(42GL)
Podziękował : 3
Podziękowań: 9

Postprzez korni8808 » 2013-09-19, 12:53

Zamontowalem Lemm at-71; zobaczę jak się będzie sprawować
Obrazek
Zestroila się na podstawie w granicach 1,4
3Z6Z
B: FT-2k + HexBeam + dipol 40m; IC-V8k + GP6E
M: IC-7k + Ampro 20/40
korni8808
Avatar użytkownika
 
Posty: 792
Dołączył(a): 2013-08-01, 11:59
Lokalizacja: Jawor / JO81CB(42GL)
Podziękował : 3
Podziękowań: 9

Postprzez Ferbus » 2013-09-19, 13:02

Dobra, twarda antena ;-) często widoczna na dużym sprzęcie, powinno być zadowalająco.
Saab 9-3 SC: Johnny III ASC + CTE Alan SL / President Ohio na relingu + Motorola RSN 4001a
Astra H: Uniden 520 + Sirio AS100
W zapasie: 2m drutu by RM Italy, Midland ML-145, Lemm AT71, Lemm AT1500, SS600, Pirat.
Ferbus
Avatar użytkownika
 
Posty: 6215
Dołączył(a): 2010-05-02, 11:43
Lokalizacja: KO02LH
Podziękował : 50
Podziękowań: 294
Znak/ranga: 161CBF096

Postprzez Kilobajt » 2013-09-20, 23:56

Jakie wrażenia po titanium 1200 a jak się sprawuje at-71 ??
Kilobajt
Avatar użytkownika
 
Posty: 476
Dołączył(a): 2010-01-11, 22:43
Lokalizacja: Opole
Podziękował : 19
Podziękowań: 15

Postprzez korni8808 » 2013-09-25, 10:44

Zbyt długo się nie nacieszyłem nową anteną:
Obrazek

tyle pozostało z jej długości po 150km Niemiecka landówką :-/

Z powrotem zawisła Titanium1200, tym razem całkowicie w pionie.
niestety ubyło jej kolejnego cm z długości :cry:
Nie mam szczęścia ostatnio.
3Z6Z
B: FT-2k + HexBeam + dipol 40m; IC-V8k + GP6E
M: IC-7k + Ampro 20/40
korni8808
Avatar użytkownika
 
Posty: 792
Dołączył(a): 2013-08-01, 11:59
Lokalizacja: Jawor / JO81CB(42GL)
Podziękował : 3
Podziękowań: 9

Postprzez mielcarz » 2013-09-25, 11:19

aj siara :-/
mielcarz
 
Posty: 40
Dołączył(a): 2013-03-13, 17:44
Lokalizacja: RZ
Podziękował : 2
Podziękowań: 0

Postprzez Kasztelan » 2013-09-25, 17:48

Za słabo dokreciłeś bat i wypadł czy zahaczyłeś o coś?
Mobil: Uniden PC 68 XL KNKTR & Sirio Turbo 1000 Black
Mobil: Uniden 520 PRO XL & Sirio Omega 27
Baza : Uniden PC 68 LTW KNKTR & Sirio Signal Keeper 27
161BD909 - 161CBF139

Obrazek
Kasztelan
Avatar użytkownika
 
Posty: 1469
Dołączył(a): 2012-11-06, 13:43
Lokalizacja: JO82OT
Podziękował : 17
Podziękowań: 51

Postprzez korni8808 » 2013-09-25, 17:57

Akurat w dokręcaniu to jestem dobry :mrgreen:
Zawsze grozi urwaniem klucza.

Żeby się zestroiła to trochę musiałem ją wyciągnąć; dostała kilka strzałów od gałęzi i wiaduktu i gdzieś zaginęła. Podejrzewam, że jakby był dłuższy promiennik to by wytrzymała. Muszę jakiś zorganizować i dociąć tak żeby stroiła w pełnym wsunięciu.
Tak poza tym to mam plan na 2 anteny, żeby mieć przyzwoity SWR na 26,425MHz i 27,555MHz. Na razie dumam.
Mam jeszcze Santiago600 do przetestowania tylko uchwyt muszę dorobić, a znów nie pomierzyłem przestrzeni przy blendzie :-x
3Z6Z
B: FT-2k + HexBeam + dipol 40m; IC-V8k + GP6E
M: IC-7k + Ampro 20/40
korni8808
Avatar użytkownika
 
Posty: 792
Dołączył(a): 2013-08-01, 11:59
Lokalizacja: Jawor / JO81CB(42GL)
Podziękował : 3
Podziękowań: 9

Postprzez bolwerk » 2013-09-26, 06:33

Trochę za wysoko jak na ciągnik siodłowy ją zamocowałeś. Lepiej byłoby gdybyś dał ją niżej.

Oczywiście będą gorsze osiągi jak i dopasować będzie trudniej ale nie będziesz urywał anteny. Jak Tato wróci z kółka to zrobię zdjęcia montażu Sirio DV 27S. Całość została na kształtownikach z marketu budowlanego przytwierdzona do górnego uchwytu lusterka. Antena dzięki temu stoi prosto a i z dopasowaniem nie było problemów. Łącznie szczytówka anteny jest teraz na 4,12m więc może jej nie urwie jak bata z Sirio Performera 5000.

Przy takim montażu udało się dopasować antenę do SWR 1,03 w paśmie kanałów 18-20. Potem gorzej a na krawędziach to już mało zadowalające 1,5 z kawałkiem. Lepiej udało się dopasować antenę Sirio Delta ale to zapas na wypadek urwania DV. Nigdy nie wiadomo jak niski będzie most ;-) (pomiary robione analizatorem)

Jeśli chcesz na dwóch monitorach to nie obejdzie się bez dwóch anten. o ile jeszcze na monitor międzynarodowy może jeszcze antena w miarę przyzwoicie pracować o tyle już tej samej anteny nie dopasujesz na monitor Polski.

Masz dwie możliwości. Pierwsza bardziej upierdliwa czyli wymiana anteny a druga mniej upierdliwa czyli dwie anteny + przełącznik lub też przepinanie kabla.

Nie przypominam sobie anteny, która stroiłaby się w paśmie przenoszenia 1MHz. Mogę się mylić i jeśli ktoś taką antenę zna to proszę o jej podanie.

Pozdrawiam...
Grzegorz
bolwerk
 
Posty: 42
Dołączył(a): 2013-08-29, 21:52
Lokalizacja: Brzeg/JO80RU
Podziękował : 0
Podziękowań: 1
Znak/ranga: SQ6SGT

Postprzez korni8808 » 2013-09-26, 06:44

To nie antena za wysoko tylko drzewa są za nisko :mrgreen:
3Z6Z
B: FT-2k + HexBeam + dipol 40m; IC-V8k + GP6E
M: IC-7k + Ampro 20/40
korni8808
Avatar użytkownika
 
Posty: 792
Dołączył(a): 2013-08-01, 11:59
Lokalizacja: Jawor / JO81CB(42GL)
Podziękował : 3
Podziękowań: 9

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Maszty i Instalacje Antenowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

cron