• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Jaki przewód antenowy na bazę

Wszystko co dotyczy budowy, ochrony i bezpiecznego instalowania i użytkowania masztów i instalacji antenowych.

Jaki przewód antenowy na bazę

Postprzez maniek.maz » 2014-10-15, 08:29

nie rozumie do czego ma mi służyć przełącznik antenowy ??????????
( 2 radia i 2 anteny )

i co ze zmiana tego pasma nadawania kolega JackKiler miał na myśli ????

co do wtyków kupiłem chyba najlepsze jakie były dostępne na alledrogo :)

a i jak bym mieszkał piętro wyżej to bym dołożył odpowiednia ilość przewodu przyjęta dł H-155 (4.5 m)
H-155 300/27/2*0,81= 4.5 m

nie wiem czy to ma jakiś sens tyle się oczytałem ze chyba doktorat zrobię z tych przewodów heheheh
podobno dł przewodu nie ma znaczenia skoro antena ma 50 ohm radio 50 ohm przewód 50 ohm
moim zdaniem jednak ma jeżeli w książce janeczka CB Radio nawet o tym jest wzmianka i obejrzałem kilka filmików z tego typu rozwiązań , pomiary i takie tam .
prosty przykład podstawa antenowa Sirio dł przewodu ok 3,66 m
RG 58 sirio 0.66 300/27/2*0,66

dobra starczy tego pisania idę na dach po testach się okaże pozdrawiam M. :hopla:
maniek.maz
 

Re: Jaki przewód antenowy na bazę

Postprzez sp9le » 2014-10-15, 09:07

maniek.maz napisał(a):nie rozumie do czego ma mi służyć przełącznik antenowy ??????????
( 2 radia i 2 anteny )

i co ze zmiana tego pasma nadawania kolega JackKiler miał na myśli ????


Zapragniesz być KF i będziesz chciał nadawać na pasmach 80m, 40m, 30m, 20, 17m, 15m, 12m, 10m. Wtedy musisz mieć 8 kabli wg. wyliczeń ze wzoru. Co do przełącznika zauważyłem teraz że stosujesz dwa radia na jedno pasmo hmmm. OK
sp9le
Avatar użytkownika
 
Posty: 469
Dołączył(a): 2011-09-14, 20:23
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował : 8
Podziękowań: 4

Jaki przewód antenowy na bazę

Postprzez maniek.maz » 2014-10-15, 15:50

dobra krótkie i rozsądne stwierdzenie nie ma co przesadzać z zakupem drogich przewodów i słuchać opowiastek sprzedawców i serwisantów jaki kabel i jakie straty i wtyki bo to pic na wodę no chyba ze ktoś 100m kabla zakłada

test wypadł tak ze nie widać żadnej różnicy jak nie widać to po co przepłacać mity i opowiastki obalone może na dłuższych odcinkach coś można zauważyć ale więcej zabiegów marketingowych i zarobku na laikach.....

test na odcinku 20 m

RG213 satec 6zł/mb
RG58 elektrokabel 1,30zł/mb
H-155 elektrokabel 2.20zł /mb

lepiej kasę wydać na browar :)

pozdrawiam kolegów i dzięki za pomoc moje zdanie jest takie dobre polskie RG58 (RG100) za 1,50 wystarczy !!!! :hopla: :hopla: :hopla: :hopla: :hopla: :hopla: :hopla: :hopla: :hopla: :hopla: :hopla: :hopla: :hopla:
maniek.maz
 

Jaki przewód antenowy na bazę

Postprzez kedar1 » 2014-10-21, 16:22

to ja się tak podepnę pod temat, ze swoim pytaniem.

jak wygląda sprawa pracy koncentryków w "zwisie swobodnym"
gdzie w zasadzie jest możliwość zamocowania kabla na górze i musiałby polecieć około 15m w dół.

jakie są sposoby solidnego zamocowania takiego przewodu, zakładając, że kabel zmienia swój bieg z poziomego na pionowy i właśnie leci te 15m w dół?
857d
kedar1
Avatar użytkownika
 
Posty: 1396
Dołączył(a): 2011-05-09, 20:17
Lokalizacja: za siedmioma górami
Podziękował : 13
Podziękowań: 34

Jaki przewód antenowy na bazę

Postprzez sp9le » 2014-10-21, 16:29

Będzie uderzał za każdym razem o blok i wkurzał sąsiadów. Ja bym rozciągnął linkę na śrubach rzymskich i do niej przymocował kabel. Coś w stylu mocowania drutów od piorunochronów.
sp9le
Avatar użytkownika
 
Posty: 469
Dołączył(a): 2011-09-14, 20:23
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował : 8
Podziękowań: 4

Jaki przewód antenowy na bazę

Postprzez stevie13 » 2014-10-21, 16:49

Co do długości kabla - tutaj akurat pomimo ogólnej opinii o tym człowieku filmik jest rzetelny: https://www.youtube.com/watch?v=K7pqheKuAGQ

Bardziej liczy się jakość kabla, bo jak swego czasu robiłem pomiary (no pomiary - reflektometr krzyżowy od Hasana z prostą sztuczną anteną) wyszła ciekawa rzecz - 3,5m czy coś koło tego kabla z najtańszej najbadziewniejszej antenki dało efekt taki, że do reflektometru "doleciało" 2,5W. 17m RG58 "zjadło" 1W
Mobil - M-Tech Legend II + PIRAT
Baza - Intek HR-5500 v6 + MASEN ALMAS-ROT 1/2 fali callsign 161os183

73 dla wszystkich :)
stevie13
Avatar użytkownika
 
Posty: 250
Dołączył(a): 2008-04-30, 21:32
Lokalizacja: Opole
Podziękował : 16
Podziękowań: 22
Znak/ranga: 161os183

Re: Jaki przewód antenowy na bazę

Postprzez kedar1 » 2014-10-21, 19:20

JackKiller napisał(a):Będzie uderzał za każdym razem o blok i wkurzał sąsiadów. Ja bym rozciągnął linkę na śrubach rzymskich i do niej przymocował kabel. Coś w stylu mocowania drutów od piorunochronów.


istnieje ewentualność puszczenia kabla pod panelami elewacyjnymi z blachy. wtedy z bujaniem problemu nie ma ale pozostaje "zwis swobodny"
w przypadku puszczania po elewacji istnieje możliwość mocowania pośredniego
857d
kedar1
Avatar użytkownika
 
Posty: 1396
Dołączył(a): 2011-05-09, 20:17
Lokalizacja: za siedmioma górami
Podziękował : 13
Podziękowań: 34

Jaki przewód antenowy na bazę

Postprzez Francuz » 2014-10-21, 19:24

kedar1 napisał(a):z blachy

nieeeee
kedar1 napisał(a):istnieje możliwość mocowania pośredniego

to dasz radę

ja mam RF-10 z dachu 4 piętrowego bloku na 2 piętro czyli prawie połowę tej długości, o której piszesz i daje radę niemal bez mocowania;
im cięższy kabel tym lepiej się ułoży
Francuz
Avatar użytkownika
 
Posty: 2944
Dołączył(a): 2007-11-29, 15:23
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował : 24
Podziękowań: 28

Jaki przewód antenowy na bazę

Postprzez kedar1 » 2014-10-21, 19:40

Francuz napisał(a):nieeeee


w zasadzie cała elewacja jest obłożona blachą trapezową, mogę albo na blasze albo pod nią.
857d
kedar1
Avatar użytkownika
 
Posty: 1396
Dołączył(a): 2011-05-09, 20:17
Lokalizacja: za siedmioma górami
Podziękował : 13
Podziękowań: 34

Jaki przewód antenowy na bazę

Postprzez Francuz » 2014-10-21, 19:46

to puść go obojętnie jak i sprawdź najpierw jak to będzie fungować, a potem pomyśl o mocowaniach
Francuz
Avatar użytkownika
 
Posty: 2944
Dołączył(a): 2007-11-29, 15:23
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował : 24
Podziękowań: 28

Jaki przewód antenowy na bazę

Postprzez olo_r » 2014-10-21, 20:17

kedar1 napisał(a):akie są sposoby solidnego zamocowania takiego przewodu, zakładając, że kabel zmienia swój bieg z poziomego na pionowy i właśnie leci te 15m w dół?


Zapytaj Yankesa z Kobielskiej - komuś tam mocowali - napinał linke i do tego chyba mocował feeder - tak jak tu zostało wspomniane. a na skraju tam gdzie kabel zmienia kierunek - tulejka z węża ogrodowego.

I to chyba nawet więcej niż 15 m było.

Serio.
Mobil: GENERAL ELECTRIC 3-5804C+Sirio CB MINI-MAG 27
http://www.cbmuseum.nl/General_Electric.htm

Baza: YAESU FT-857 + wire na dwóch wędkach + unun 9:1 + ATU
olo_r
Avatar użytkownika
 
Posty: 4214
Dołączył(a): 2012-12-16, 23:05
Lokalizacja: KO02LF
Podziękował : 18
Podziękowań: 84

Poprzednia strona

Powrót do Maszty i Instalacje Antenowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości