• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

CB sieje po mieszkaniu

Wszystko co dotyczy budowy, ochrony i bezpiecznego instalowania i użytkowania masztów i instalacji antenowych.

CB sieje po mieszkaniu

Postprzez Creador » 2016-11-28, 08:01

Witam. Mam na parapecie antenę ML 145 z kablem około 6m. (niedługo zmiana na bazową) Problem polega na tym że strasznie sieje po mieszkaniu. Z zakłóceniami w radiu FM jeszcze bym przeżył ale podczas nadawania wyłączają się słuchawki na USB i pomaga ich odłączenie i ponowne podłączenie.
Co może być przyczyną?
Creador
 
Posty: 42
Dołączył(a): 2016-11-20, 14:55
Podziękował : 1
Podziękowań: 0

CB sieje po mieszkaniu

Postprzez SP9 » 2016-11-28, 08:44

Jakie masz radio? Ogólnie temat rzeka ale podstawa to porządną instalacja antenową na dobrym kablu, warto też uziemic radio .
Obrazek
FT 450D, FT 7800E, FT 857D, VX6
Baofeng UV5R, Baofeng UV3R+
Moonraker GP-2500, Lafayette MA 1500
Komunica HF-PRO-1 + garść anten do ręczniaków
SP9
Avatar użytkownika
 
Posty: 7917
Dołączył(a): 2011-05-22, 13:01
Lokalizacja: NH
Podziękował : 36
Podziękowań: 203

CB sieje po mieszkaniu

Postprzez Creador » 2016-11-28, 08:46

Radio to Realistic TRC-474. Kabel to standard RG58, całościowo z miedzi.
Creador
 
Posty: 42
Dołączył(a): 2016-11-20, 14:55
Podziękował : 1
Podziękowań: 0

CB sieje po mieszkaniu

Postprzez cassiopeia » 2016-11-28, 08:47

Creador napisał(a):Co może być przyczyną?

antena na parapecie
NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA SZKODZI

KALISKI KLUB MIŁOŚNIKÓW CB: KILO-LIMA

Sprzedam:
mikrofon FD 1818 po tuningu
info na PW
cassiopeia
Avatar użytkownika
 
Posty: 6066
Dołączył(a): 2011-03-26, 23:06
Lokalizacja: Kalisz - najstarsze miasto w Polsce
Podziękował : 13
Podziękowań: 183
Znak/ranga: 161CBF081

Re: CB sieje po mieszkaniu

Postprzez Creador » 2016-11-28, 08:49

cassiopeia napisał(a):
Creador napisał(a):Co może być przyczyną?

antena na parapecie


Sądzisz że po instalacji bazowej na dachu problem zniknie?
Creador
 
Posty: 42
Dołączył(a): 2016-11-20, 14:55
Podziękował : 1
Podziękowań: 0

CB sieje po mieszkaniu

Postprzez Witek3212 » 2016-11-28, 09:09

Dobra , lepsza, super dobra instalacja antenowa może nie pomóc, gdy tak, czy owak antena promieniuje do wnętrza mieszkania...
Równie dobrze można pytać: świecę sobie latarka prosto w oczy, oślepia mnie i nic nie widzę, co zrobić, bym widział.... Odp.: wymień latarkę na firmową....
BAZA:
HERBERT 1 + DENSEI 2002 tuning + FUTURA 1 5/8
MAYCOM EM-27 + M60 1/4
MOBIL:
HERBERT 1 + DENSEI 2018 JAPAN tuning + SANTIAGO 1200 W DZIURCE
RĘCZNIAK:
MAYCOM SH-27
MAYCOM AH-27
Witek3212
 
Posty: 791
Dołączył(a): 2010-12-27, 20:26
Lokalizacja: GDAŃSK ŻABIANKA
Podziękował : 3
Podziękowań: 37

CB sieje po mieszkaniu

Postprzez cassiopeia » 2016-11-28, 13:56

Creador napisał(a):Sądzisz że po instalacji bazowej na dachu problem zniknie?

na 99,9%
NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA SZKODZI

KALISKI KLUB MIŁOŚNIKÓW CB: KILO-LIMA

Sprzedam:
mikrofon FD 1818 po tuningu
info na PW
cassiopeia
Avatar użytkownika
 
Posty: 6066
Dołączył(a): 2011-03-26, 23:06
Lokalizacja: Kalisz - najstarsze miasto w Polsce
Podziękował : 13
Podziękowań: 183
Znak/ranga: 161CBF081

CB sieje po mieszkaniu

Postprzez Szpadyzor11 » 2016-11-28, 21:21

Tak jak cassiopeia, antena na dach do tego ewentualna wymiana kabla na h155 lub lepszy, no ale zobaczysz jak antene wysadzisz na dach.
Generalnie jest zasada: antena nadawcza powinna byc wyżej od anten odbiorczych
Coś tam jest, ale to bardziej rzeźba niż sprzęt...
KO10
Pozdrawiam.
Szpadyzor11
Avatar użytkownika
 
Posty: 862
Dołączył(a): 2015-02-17, 02:36
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował : 0
Podziękowań: 20

Re: CB sieje po mieszkaniu

Postprzez Creador » 2016-11-28, 21:53

Szpadyzor11 napisał(a): ewentualna wymiana kabla na h155 lub lepszy,

A to dlaczego?
Creador
 
Posty: 42
Dołączył(a): 2016-11-20, 14:55
Podziękował : 1
Podziękowań: 0

CB sieje po mieszkaniu

Postprzez cassiopeia » 2016-11-29, 08:58

bo na dach będziesz miał więcej niż 6 metrów i czym lepszy przewód tym mniejsze straty. choć w pasmie CB straty są małe
NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA SZKODZI

KALISKI KLUB MIŁOŚNIKÓW CB: KILO-LIMA

Sprzedam:
mikrofon FD 1818 po tuningu
info na PW
cassiopeia
Avatar użytkownika
 
Posty: 6066
Dołączył(a): 2011-03-26, 23:06
Lokalizacja: Kalisz - najstarsze miasto w Polsce
Podziękował : 13
Podziękowań: 183
Znak/ranga: 161CBF081

Re: CB sieje po mieszkaniu

Postprzez januwojt » 2016-11-29, 15:10

cassiopeia napisał(a):bo na dach będziesz miał więcej niż 6 metrów i czym lepszy przewód tym mniejsze straty. choć w pasmie CB straty są małe

Do powyższego można dorzucić lepsze wykonanie , a zwłaszcza szczelniejszy ekran co w przypadku bloku ma wpływ na sianie na jakieś tanie głosniczki komputerowe itp .
januwojt
Avatar użytkownika
 
Posty: 2167
Dołączył(a): 2010-01-20, 15:33
Lokalizacja: Trzebinia
Podziękował : 12
Podziękowań: 123
Znak/ranga: SQ9ORF

CB sieje po mieszkaniu

Postprzez Creador » 2016-11-29, 19:00

Mieszkam najwyżej czyli 11 piętro. Dlatego kabla więcej niż 10 metrów nie będzie. W takim przypadku podobno RG58 też się sprawdzi. Nie będzie na nim dużych strat w mocy?
Creador
 
Posty: 42
Dołączył(a): 2016-11-20, 14:55
Podziękował : 1
Podziękowań: 0

CB sieje po mieszkaniu

Postprzez januwojt » 2016-11-29, 19:10

Jak 10 metrów tylko , to nie ma tematu . Różnicy nie będzie .
januwojt
Avatar użytkownika
 
Posty: 2167
Dołączył(a): 2010-01-20, 15:33
Lokalizacja: Trzebinia
Podziękował : 12
Podziękowań: 123
Znak/ranga: SQ9ORF

CB sieje po mieszkaniu

Postprzez domino.pl » 2016-11-30, 20:19

Obudowa komputera uziemiona? Obstawiam że nie.
Kliknij ☞
____ ☞
domino.pl-Mobil
____ ☞ domino.pl-Baza
____ ☞ domino.pl-allegro

⚡⚡⚡⚡⚡⚡
_
domino.pl
Avatar użytkownika
 
Posty: 4110
Dołączył(a): 2008-11-10, 00:09
Lokalizacja: Zgierz koło Łodzi
Podziękował : 36
Podziękowań: 64
Znak/ranga: 161CBF032 NOWICJUSZ

CB sieje po mieszkaniu

Postprzez Creador » 2016-12-01, 21:46

Uziemiona.
Creador
 
Posty: 42
Dołączył(a): 2016-11-20, 14:55
Podziękował : 1
Podziękowań: 0


Powrót do Maszty i Instalacje Antenowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości