• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Budowa masztu antenowego / techika i prawo budowlane

Wszystko co dotyczy budowy, ochrony i bezpiecznego instalowania i użytkowania masztów i instalacji antenowych.

Postprzez Marek » 2009-04-23, 19:51

bez izolatorów

[ Dodano: 2009-04-24, 11:43 ]
A tak wygląda sterownik przełącznika antenowego zamontowanego na maszcie

Obrazek

Antena Inverted Vee zestrojona - 3.700 MHz - SWR-1.4

antena Super Lemm AT-92 bez strojenia - 27.00 MHz - SWR - 1.2

Przełącznik pracuje poprawnie. bez przełącznika SWR mniejszy o 0,1 .

Piotr - dobra konstrukcja.
[you] najlepsze w tym forum jest to ze posiada takiego użytkownika jak [you]

Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !!
[scroll]Marek iyi gunler ve allaha emanet ol . Salam alejkum.[/scroll]
Marek
Avatar użytkownika
 
Posty: 10456
Dołączył(a): 2009-10-19, 20:43
Lokalizacja: Jastrzębie
Podziękował : 251
Podziękowań: 178

Postprzez bartek1706 » 2009-10-06, 15:33

I ja potrzebuje pomocy ;-)

No więc komin wygląda u mnie następująco

Obrazek

Obrazek

W miejscu tych uchwytów chciałbym dać nowe ( te mają już ponad 10 lat i nie wyglądają zbyt porządnie <nienie> <nienie> ) o takie: http://sklep.delta.poznan.pl/obejma-omm ... _p248.html

Lub któreś z tych: http://sklep.delta.poznan.pl/obejmy-mur ... 0_cc0.html

Tylko teraz pytanie. Czy 3 metry masztu i antena powiedzmy sirio 2008 otrzyma się na 8 kołkach rozporowych? Czy może przewiercić komin "na wylot" i dać po jednej i drugiej stronie porządne nakrętki a przez środek puścić porządną śrubę ( w sumie 8 <lol> <lol> ) ?
Obejma za bardzo nie wchodzi w grę, bo komin długi i z jednej strony utrudniony dostęp. Również nie mam możliwości zrobienia odciągów.

Dzięki za pomoc
Ostatnio edytowano 2009-10-06, 15:36 przez bartek1706, łącznie edytowano 1 raz
bartek1706
 
Posty: 1470
Dołączył(a): 2009-07-08, 13:50
Lokalizacja: konstancin KO02NB
Podziękował : 6
Podziękowań: 31

Postprzez kgb14 » 2009-10-06, 15:40

bartek1706 napisał(a):Tylko teraz pytanie. Czy 3 metry masztu i antena powiedzmy sirio 2008 otrzyma się na 8 kołkach rozporowych?

nie ryzykowałbym - wiatry robią swoje .

bartek1706 napisał(a):Czy może przewiercić komin "na wylot" i dać po jednej i drugiej stronie porządne nakrętki a przez środek puścić porządną śrubę

wydaje mi sie, ze nie wolno na wylot - ale może bardziej obeznani z prawem odpowiedzą .

bartek1706 napisał(a):Obejma za bardzo nie wchodzi w grę, bo komin długi i z jednej strony utrudniony dostęp.

tu faktycznie jest problem

bartek1706 napisał(a):Również nie mam możliwości zrobienia odciągów.

no powiedzmy tylko przy 3 m masztu można by sobie darować pod warunkiem bardzo solidnej podstawy , a za taką należy uznać tylko obejmy a nie zadne kołki .

Masz problema chłopie - zrobiłbym jednak dwie ( na stronę ) listwy - czyli płaskowniki i na końcach skręcił długimi śrubami - choć nie będą one takie długie bo komin faktycznie jest dość wąski i takie śruby dostaniesz w jakimś budowlanym sklepie od biedy pręt gwintowany i przyciąć na odpowiednią długość

[ Dodano: 2009-10-06, 16:41 ]
Marcin:), no jak widziałeś co i jak -- no ale czy to wytrzyma bez odciągów ???
,,One To Day is Worth Two To- Morrows''
Mobil Subaru Forester Kpo DX 5000 +ASTATIC ROAD DEVIL + SIRIO MEGAWATT 4000 w ,,dziurce'' Ręczniak CB: Alan-80A Baza : Radmor AFM 871
http://www.formaniak.aaf.pl/
Obrazek
Obrazek
kgb14
Avatar użytkownika
 
Posty: 6255
Dołączył(a): 2007-12-23, 12:41
Lokalizacja: Opole
Podziękował : 33
Podziękowań: 98

Postprzez bartek1706 » 2009-10-06, 15:45

Marcin wiem, że już pytałem ale jestem pewny, że te uchwyty nie wytrzymają.

Co do prawnego punktu widzenia przewiertu komina to z tym nie ma problemu - żadnych pozwoleń nie potrzebuję. :)

[ Dodano: 2009-10-06, 16:45 ]
Marcin:) napisał(a):kgb14, rozsądnym rozwiązaniem byłoby przewiercenie komina na wylot w miejscu ciągu wentylacyjnego i zastosowanie wzmocnienia np.za pomocą kątownika lub ceownika po drugiej stronie (oczywiście wzdłużnie w dwóch płaszczyznach).


Dokładnie o coś takiego mi chodzi ;-)
bartek1706
 
Posty: 1470
Dołączył(a): 2009-07-08, 13:50
Lokalizacja: konstancin KO02NB
Podziękował : 6
Podziękowań: 31

Postprzez kgb14 » 2009-10-06, 15:47

Marcin:), a można przewiercać komin na wylot ????
,,One To Day is Worth Two To- Morrows''
Mobil Subaru Forester Kpo DX 5000 +ASTATIC ROAD DEVIL + SIRIO MEGAWATT 4000 w ,,dziurce'' Ręczniak CB: Alan-80A Baza : Radmor AFM 871
http://www.formaniak.aaf.pl/
Obrazek
Obrazek
kgb14
Avatar użytkownika
 
Posty: 6255
Dołączył(a): 2007-12-23, 12:41
Lokalizacja: Opole
Podziękował : 33
Podziękowań: 98

Postprzez bartek1706 » 2009-10-06, 15:48

Nie ma opcji na odciągi. A o jaką normę chodzi ? :oops:
bartek1706
 
Posty: 1470
Dołączył(a): 2009-07-08, 13:50
Lokalizacja: konstancin KO02NB
Podziękował : 6
Podziękowań: 31

Postprzez kgb14 » 2009-10-06, 15:55

[ Dodano: 2009-10-06, 16:47 ]
kgb14, komin nie, ale ciągi wentylacyjne tak.
_________________

a dzieki - cenna informacja
,,One To Day is Worth Two To- Morrows''
Mobil Subaru Forester Kpo DX 5000 +ASTATIC ROAD DEVIL + SIRIO MEGAWATT 4000 w ,,dziurce'' Ręczniak CB: Alan-80A Baza : Radmor AFM 871
http://www.formaniak.aaf.pl/
Obrazek
Obrazek
kgb14
Avatar użytkownika
 
Posty: 6255
Dołączył(a): 2007-12-23, 12:41
Lokalizacja: Opole
Podziękował : 33
Podziękowań: 98

Postprzez bartek1706 » 2009-10-06, 15:59

Marcin:) napisał(a):bartek1706, przeczytaj cały temat od dechy do dechy :-P :mrgreen: Nie będziemu go dublować ;-)


Przeczytałem i nie znalazłem :roll: :roll:
bartek1706
 
Posty: 1470
Dołączył(a): 2009-07-08, 13:50
Lokalizacja: konstancin KO02NB
Podziękował : 6
Podziękowań: 31

Postprzez domino.pl » 2009-10-06, 19:47

tak czytam wasze posty.... a nie było gdzieś wzmianki ze taki masz zamontowany na tzw. "zawiasie" jest inaczej traktowany jak maszt bez owego zawiasu? coś mi się kojarzy ze taki masz jest traktowany jak wcześniej wspomniany masz pneumatyczny/rozkładany/wysuwany... na który nie trzeba mieś pozwolenia...
Jeden człowieczek Pod Zgierzem postawił maszt chyba ~20 (?) metrów z pełnymi pozwoleniami... z tego co mówił i się dowiadywał to w różnych powiatach/województwach warunki postawienia na takie konstrukcje różnią się minimalnie...podobno...
Generalnie znaleźć odpowiedni przepis i stosować się do niego, albo jak każdy Polak , kombinować jak go obejść...
Kliknij ☞
____ ☞
domino.pl-Mobil
____ ☞ domino.pl-Baza
____ ☞ domino.pl-allegro

⚡⚡⚡⚡⚡⚡
Sprzedam DNT Carat
domino.pl
Avatar użytkownika
 
Posty: 4097
Dołączył(a): 2008-11-10, 00:09
Lokalizacja: Zgierz koło Łodzi
Podziękował : 36
Podziękowań: 64
Znak/ranga: 161CBF032 NOWICJUSZ

Postprzez Shadow Knight » 2014-03-06, 21:42

jak wysoki może być maszt bez odciągów?
Shadow Knight
Avatar użytkownika
 
Posty: 78
Dołączył(a): 2012-08-08, 20:40
Lokalizacja: okolice Krakowa
Podziękował : 0
Podziękowań: 1

Postprzez Wojtek KR » 2014-03-06, 22:01

3m - nie powinno być problemów
Obrazek
FT 450D, FT 7800E, FT 857D, VX6
Baofeng UV5R, Baofeng UV3R+
Moonraker GP-2500, Lafayette MA 1500
Komunica HF-PRO-1 + garść anten do ręczniaków
Wojtek KR
Avatar użytkownika
 
Posty: 7876
Dołączył(a): 2011-05-22, 13:01
Lokalizacja: NH
Podziękował : 36
Podziękowań: 202

Postprzez olo_r » 2014-03-06, 22:03

ja bym dał odciągi pod każdym łączeniem albo przynajmniej w połowie masztu. Bo tak na prawde to masz obrywa najbardziej w miejscu łączeń i doczepienia anteny czyli na końcu.

Ja bym sobie podzielił na odcinki 2.5-3 m
Mobil: GENERAL ELECTRIC 3-5804C+Sirio CB MINI-MAG 27
http://www.cbmuseum.nl/General_Electric.htm

Baza: YAESU FT-857 + wire na dwóch wędkach + unun 9:1 + ATU
olo_r
Avatar użytkownika
 
Posty: 4212
Dołączył(a): 2012-12-16, 23:05
Lokalizacja: KO02LF
Podziękował : 18
Podziękowań: 83

Postprzez Homek » 2014-03-06, 22:35

bartek1706 napisał(a):Tylko teraz pytanie. Czy 3 metry masztu i antena powiedzmy sirio 2008 otrzyma się na 8 kołkach rozporowych? Czy może przewiercić komin "na wylot" i dać po jednej i drugiej stronie porządne nakrętki a przez środek puścić porządną śrubę ( w sumie 8 <lol> <lol> ) ?
Obejma za bardzo nie wchodzi w grę, bo komin długi i z jednej strony utrudniony dostęp. Również nie mam możliwości zrobienia odciągów.

Dzięki za pomoc


Kolego śmiało możesz zastosować kotwę chemiczną hilti lub fischer.
Prędzej wyrwie całą ściane komina niż kotwa puści.
Możesz zastosować do większości materiałów (ceramika, suporex, beton itp)
Testowane od 3lat, nigdy jeszcze kotwa nie zawiodła...
Rób tak, żeby Tobie było dobrze,
bo innym k**** nigdy nie dogodzisz!!!
Homek
 
Posty: 15
Dołączył(a): 2014-02-28, 20:14
Lokalizacja: Darłowo
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Postprzez Witek3212 » 2014-03-06, 22:54

Maszt najbardziej obrywa w miejscu mocowania - tam się zgina.
Miałem 1,5 cala 7m bez odciągów, mocowany na długości ponad metr - kilka razy prostowałem po wielkich wichurach. Zawsze zginał się na samym dole. Pracował cały wraz z anteną. Przy odciągach cała siła skupiała się tylko na antenie.
BAZA:
HERBERT 1 + DENSEI 2002 tuning + FUTURA 1 5/8
MAYCOM EM-27 + M60 1/4
MOBIL:
HERBERT 1 + DENSEI 2018 JAPAN tuning + SANTIAGO 1200 W DZIURCE
RĘCZNIAK:
MAYCOM SH-27
MAYCOM AH-27
Witek3212
 
Posty: 791
Dołączył(a): 2010-12-27, 20:26
Lokalizacja: GDAŃSK ŻABIANKA
Podziękował : 3
Podziękowań: 37

Postprzez olo_r » 2014-03-07, 14:49

czyli z włokna szklanego by dał radę, sa takie wojskowe albo niby-wojskowe.

Dobra uwaga z tym masztem. Postaram się wykorzystać. Kiedyś widziałem swoja drogą - jak się bujał cały z anteną i faktycznie na dole to juz masakre była.
Mobil: GENERAL ELECTRIC 3-5804C+Sirio CB MINI-MAG 27
http://www.cbmuseum.nl/General_Electric.htm

Baza: YAESU FT-857 + wire na dwóch wędkach + unun 9:1 + ATU
olo_r
Avatar użytkownika
 
Posty: 4212
Dołączył(a): 2012-12-16, 23:05
Lokalizacja: KO02LF
Podziękował : 18
Podziękowań: 83

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Maszty i Instalacje Antenowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości