• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Nieznany sygnał

Nieznany sygnał

Postprzez irial » 2017-12-13, 23:45

Witam od nie dawna reaktywowałem CB bazę, i tak naprawdę od samego początku nic nie słyszę tylko czasami ten sygnał , sprzęcik to radio: P.JI , antena : dipol na 27,555 balun 1:1.
tu jest link do filmu:
https://youtu.be/7Cn6NSzwyvM
Może ktoś się orientuje co to takiego , wydaje mi się że jak propagacja jest to wali tym sygnałem po wszystkich kanałach, gdy propagacji nie ma i sygnału nie ma też, tak jak już pisałem wcześniej nie słyszę żadnych stacji tylko to :-/ :shock: :hee:
Alan87, compact LP 30, Alan 28, President Jackson I, baza nie kompletna w trakcie kompletowania, reaktywacja po 20 latach.
irial
Avatar użytkownika
 
Posty: 48
Dołączył(a): 2017-08-29, 19:25
Lokalizacja: Narvik
Podziękował : 1
Podziękowań: 0
Znak/ranga: 20SC142

Nieznany sygnał

Postprzez SQ9RNU » 2017-12-14, 06:53

Jaki masz zasilacz ??
-=- SQ9RNU -=-
SQ9RNU
Avatar użytkownika
 
Posty: 1140
Dołączył(a): 2009-05-24, 06:41
Lokalizacja: SP9
Podziękował : 5
Podziękowań: 24
Znak/ranga: SQ9RNU

Nieznany sygnał

Postprzez irial » 2017-12-14, 20:43

Zasilacz mam impulsowy , zakłócenia tego typu są tylko raz na jakiś czas , to nie jest ciągłe gdyby było ciągłe to tak , te zakłócenia raz się nasilają raz słabną tak jak by to leciało z propagacją :-?
Alan87, compact LP 30, Alan 28, President Jackson I, baza nie kompletna w trakcie kompletowania, reaktywacja po 20 latach.
irial
Avatar użytkownika
 
Posty: 48
Dołączył(a): 2017-08-29, 19:25
Lokalizacja: Narvik
Podziękował : 1
Podziękowań: 0
Znak/ranga: 20SC142

Nieznany sygnał

Postprzez Viking » 2017-12-15, 16:08

A zwróć uwagę czy zakłócenia nie przesuwają się wtedy na kanał obok - który wcześniej był bez zakłóceń. Ja mam zasilacz co w miarę rozgrzewania się przesuwa "prążki" zakłócające.
Mobil: Intek HR-5500 V6 + Sirio 5000 Turbo + RF Limited EC2018 Turbo
Baza: Kenwood TS 850S/AT + FD3 Windom
Ręczniak NAVCOMM TK-750MKII - 2m
SP8PGP 161OS147
Viking
Avatar użytkownika
 
Posty: 135
Dołączył(a): 2014-04-17, 15:34
Lokalizacja: Rzeszów KO10AA
Podziękował : 1
Podziękowań: 2

Nieznany sygnał

Postprzez irial » 2017-12-15, 21:50

No dzisiaj to tylko na 13 kanale , AM nie używam bo tu nikt nie rozmawia na tej modulacji, tylko USB , co do filtrów to zastosowałem pierścienie ferrytowe na kabel do anteny i na kable zasilające przedwzmacniacz i radio jak na fotce .
Obrazek

Link do filmu później w tym poście dodam jak się załaduje na YT.
Alan87, compact LP 30, Alan 28, President Jackson I, baza nie kompletna w trakcie kompletowania, reaktywacja po 20 latach.
irial
Avatar użytkownika
 
Posty: 48
Dołączył(a): 2017-08-29, 19:25
Lokalizacja: Narvik
Podziękował : 1
Podziękowań: 0
Znak/ranga: 20SC142

Nieznany sygnał

Postprzez irial » 2017-12-15, 22:57

https://youtu.be/UwM8LVBQWTs

Tu dzisiejszy sygnał na 27,565, po kilku minutach nośna nadal była ale nie było szumów
Alan87, compact LP 30, Alan 28, President Jackson I, baza nie kompletna w trakcie kompletowania, reaktywacja po 20 latach.
irial
Avatar użytkownika
 
Posty: 48
Dołączył(a): 2017-08-29, 19:25
Lokalizacja: Narvik
Podziękował : 1
Podziękowań: 0
Znak/ranga: 20SC142

Nieznany sygnał

Postprzez SQ9RNU » 2017-12-16, 07:25

Mam 99% pewności ,że to od zasilacza .
Ten sam objaw miałem przy zasilaczu impulsowym - prążki regularnie przesuwały się na sąsiednie kanały.

Jedyny impulsowy , który mi nie siał to Lafayette SS 830.
-=- SQ9RNU -=-
SQ9RNU
Avatar użytkownika
 
Posty: 1140
Dołączył(a): 2009-05-24, 06:41
Lokalizacja: SP9
Podziękował : 5
Podziękowań: 24
Znak/ranga: SQ9RNU

Nieznany sygnał

Postprzez irial » 2017-12-16, 07:59

Jeżeli tak to powinny te zakłócenia być codziennie , i się przesuwać po kanałach tak? :hee: . A te zakłócenia są raz na jakiś czas , nie twierdzę że nie masz racji , dipol to chyba też słabe rozwiązanie jako antena, no ale tak narazie musi być aż nie kupię 5/8 fali antenkę .
Alan87, compact LP 30, Alan 28, President Jackson I, baza nie kompletna w trakcie kompletowania, reaktywacja po 20 latach.
irial
Avatar użytkownika
 
Posty: 48
Dołączył(a): 2017-08-29, 19:25
Lokalizacja: Narvik
Podziękował : 1
Podziękowań: 0
Znak/ranga: 20SC142

Nieznany sygnał

Postprzez m201 » 2017-12-16, 10:53

Wina przedwzmacniacza. Ile on ma ? +20db?
m201
 
Posty: 431
Dołączył(a): 2013-09-14, 10:51
Podziękował : 3
Podziękowań: 33

Nieznany sygnał

Postprzez irial » 2017-12-16, 11:41

Przedwzmacniacz ma +30 dB , przedwzmacniacz nie robi zakłóceń z tego co wiem, tylko wzmacnia sygnał odbierany .
Alan87, compact LP 30, Alan 28, President Jackson I, baza nie kompletna w trakcie kompletowania, reaktywacja po 20 latach.
irial
Avatar użytkownika
 
Posty: 48
Dołączył(a): 2017-08-29, 19:25
Lokalizacja: Narvik
Podziękował : 1
Podziękowań: 0
Znak/ranga: 20SC142

Nieznany sygnał

Postprzez Viking » 2017-12-16, 12:20

A spróbuj zrobić eksperyment - podepnij akumulator i zaobserwuj czy te zakłócenia dalej są - jak znikną to trzeba szukać od strony zasilania.
Mobil: Intek HR-5500 V6 + Sirio 5000 Turbo + RF Limited EC2018 Turbo
Baza: Kenwood TS 850S/AT + FD3 Windom
Ręczniak NAVCOMM TK-750MKII - 2m
SP8PGP 161OS147
Viking
Avatar użytkownika
 
Posty: 135
Dołączył(a): 2014-04-17, 15:34
Lokalizacja: Rzeszów KO10AA
Podziękował : 1
Podziękowań: 2

Re: Nieznany sygnał

Postprzez m201 » 2017-12-16, 12:35

irial napisał(a):Przedwzmacniacz ma +30 dB , przedwzmacniacz nie robi zakłóceń z tego co wiem, tylko wzmacnia sygnał odbierany .


Z tego co ja wiem przedwzmacniacz nie poprawia stosunku sygnał/szum, tylko wzmacnia wszystko jak leci - i sygnał i zakłócenia.

Działa to tak:
Jeżeli masz szum tła na S1 a sygnał na S3, po wzmocnieniu będzie: sygnał na s9 , ale szum tła na S7. Różnica między sygnałem a szumem będzie cały czas taka sama. W teorii.
Bo w praktyce wychodzi tak że czasami słaby sygnał czytelny bez przedwzmacniacza po wzmocnieniu zostaje przykryty wzmocnionymi zaklucenimi.
Do tego dochodzi jeszcze szum własny zastosowanego w przedwzmacniaczu tranzystora - pewnie że 6db..... Czyli już się robi sygnał S9, tło S8..

Odepnij to dziadostwo to zobaczysz.
m201
 
Posty: 431
Dołączył(a): 2013-09-14, 10:51
Podziękował : 3
Podziękowań: 33

Nieznany sygnał

Postprzez irial » 2017-12-16, 13:28

m201 , ty nadal nie rozumiesz tu nie chodzi u szumy tylko sygnał tak samo ten sygnał sieje gdy jest przedwzmacniacz włączony jak i wyłączony . Na dole masz filmik powiedz mi dla czego szumy są silniejsze gdy przedwzmacniacz wyłączam (przedwzmacniacz jest ustawiony na 0dB), gdy włączam szumy spadają . Gain jest ustawiony cały czas tak samo 0dB.
https://youtu.be/pb2ZanZhkVQ
A spróbuj zrobić eksperyment - podepnij akumulator i zaobserwuj czy te zakłócenia dalej są - jak znikną to trzeba szukać od strony zasilania.

Tak myślę zrobić następnym razem jak będzie ten sygnał .
Alan87, compact LP 30, Alan 28, President Jackson I, baza nie kompletna w trakcie kompletowania, reaktywacja po 20 latach.
irial
Avatar użytkownika
 
Posty: 48
Dołączył(a): 2017-08-29, 19:25
Lokalizacja: Narvik
Podziękował : 1
Podziękowań: 0
Znak/ranga: 20SC142

Re: Nieznany sygnał

Postprzez m201 » 2017-12-16, 14:00

irial napisał(a):powiedz mi dla czego szumy są silniejsze gdy przedwzmacniacz wyłączam (przedwzmacniacz jest ustawiony na 0dB), gdy włączam szumy spadają . Gain jest ustawiony cały czas tak samo 0dB.


To znaczy że ustawienie na 0db wcale nie jest neutralne, jest na minusie i tłumi.
Przy 0db nie powinno być żadnej różnicy.
m201
 
Posty: 431
Dołączył(a): 2013-09-14, 10:51
Podziękował : 3
Podziękowań: 33

Nieznany sygnał

Postprzez irial » 2017-12-16, 14:21

No ale jest , jak dam -30dB jest jeszcze ciszej , jak dam +30 dB mało radia nie rozwali :hopla: , ja myślę że to urządzenie dobrze spełnia swoją funkcję , jeszcze po testuję z akumulatorem i w tedy będzie trzeba szukać , dziwne jest to że nic nie słyszę z propagacji antena jest ustawiona Północ/Południe może to coś ma za znaczenie . :hee:
Alan87, compact LP 30, Alan 28, President Jackson I, baza nie kompletna w trakcie kompletowania, reaktywacja po 20 latach.
irial
Avatar użytkownika
 
Posty: 48
Dołączył(a): 2017-08-29, 19:25
Lokalizacja: Narvik
Podziękował : 1
Podziękowań: 0
Znak/ranga: 20SC142

Następna strona

Powrót do Filmiki z DX-ów.

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości