• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Mazda 6 GY

Re: Mazda 6 GY

Postprzez Almighty » 2014-08-18, 09:13


No, Mirosław - normalnie wiem kogo brać do poprawek w Skodzinie - ładnie, czysto & profesjonalnie :bravo:

PS Jak ten TW 2.75m działa, jak ci się zestroił?

pzdr.
Slavonic Beam / Slavonic Dipole / V-Slavonic 225 / Magic Stick

http://www.szczecin-radio.pl
Almighty
Avatar użytkownika
 
Posty: 1386
Dołączył(a): 2013-11-02, 19:19
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował : 6
Podziękowań: 46
Znak/ranga: Szczecin Radio

Re: Odp: Mazda 6 GY

Postprzez Istreed » 2014-08-18, 09:27

kedar1 napisał(a):ciekawy montaż, zwłaszcza ta opcja ze schowkiem w desce.

Istreed napisał(a):Dodatkowo radio za pomocą żyły z RG podpiąłem do karoserii w tak zwanej okolicy montażu


czy ja dobrze rozumiem, że oprócz zasilania do radia dołożyłeś dodatkową "masę" z obudowy do karoserii?


No raczej z karoserii do obudowy.
No i w sumie na kablu antenowym też masz masę podpiętą do budy.

Wojtek, zależy w którym miejscu :)
Na podstawowej to 1.2 -1.3 zależy jak mi się promiennik wsadzi.
CRE8900 + Dominator 2500 + Tank Whip
H III + SS1200
Istreed
Avatar użytkownika
 
Posty: 80
Dołączył(a): 2013-11-28, 22:09
Lokalizacja: Katowice
Podziękował : 1
Podziękowań: 3

Mazda 6 GY

Postprzez kedar1 » 2014-08-18, 09:35

Istreed napisał(a):No raczej z karoserii do obudowy.
No i w sumie na kablu antenowym też masz masę podpiętą do budy.


to dodatkowe połączenie obudowy radia z karoserią jest niepotrzebne, a może być wręcz szkodliwe
bo tworzy się "pętla masy"
może to powodować większe zakłócenia od instalacji pojazdu.
857d
kedar1
Avatar użytkownika
 
Posty: 1396
Dołączył(a): 2011-05-09, 20:17
Lokalizacja: za siedmioma górami
Podziękował : 13
Podziękowań: 34

Re: Odp: Mazda 6 GY

Postprzez Istreed » 2014-08-18, 09:48

kedar1 napisał(a):
Istreed napisał(a):No raczej z karoserii do obudowy.
No i w sumie na kablu antenowym też masz masę podpiętą do budy.


to dodatkowe połączenie obudowy radia z karoserią jest niepotrzebne, a może być wręcz szkodliwe
bo tworzy się "pętla masy"
może to powodować większe zakłócenia od instalacji pojazdu.


Nie zaobserwowałem, a to odatkowe uziemienie dołożyłem później.
Poza tym zawsze masz tak przy stałej główce przez kabel antenowy, no chyba że ją na etapie montażu odizolujesz od blachy. Wtedy można by było to sprawdzić. Nawet mnie to korci trochę.
CRE8900 + Dominator 2500 + Tank Whip
H III + SS1200
Istreed
Avatar użytkownika
 
Posty: 80
Dołączył(a): 2013-11-28, 22:09
Lokalizacja: Katowice
Podziękował : 1
Podziękowań: 3

Mazda 6 GY

Postprzez Caps » 2014-08-18, 09:55

Istreed, elegancko Ci to wszystko wyszło ;-)
Caps
 

Mazda 6 GY

Postprzez kedar1 » 2014-08-18, 09:59

chodzi o to, że ta dodatkowa masa nic nie daje na "+" , a może zaszkodzić.
jak chcesz "odpiąć" masę od główki to rozcinasz oplot i wstawiasz tam kondziła ~1pF ;-)
ale to nie jest potrzebne jak radio nie jest popsute ( sprawna separacja między "-" na zasilaniu a obudową)
857d
kedar1
Avatar użytkownika
 
Posty: 1396
Dołączył(a): 2011-05-09, 20:17
Lokalizacja: za siedmioma górami
Podziękował : 13
Podziękowań: 34

Mazda 6 GY

Postprzez _OsTrY_ » 2014-08-18, 10:51

Bardzo ładna instalacja :bravo:
QTH Lokator: JO80PW
Obrazek

https://www.facebook.com/SP6AO - Polub Moją stronę SP6AO
https://www.facebook.com/pages/SP6PYP/576487832492093 Polub stronę klubu SP6PYP
http://www.qrz.com/db/SP6AO
Korzystajmy z google i opcji szukaj. Przecież nie gryzą...
_OsTrY_
Avatar użytkownika
 
Posty: 332
Dołączył(a): 2014-07-14, 22:12
Lokalizacja: JO80PW
Podziękował : 15
Podziękowań: 10

Re: Mazda 6 GY

Postprzez cassiopeia » 2014-08-18, 11:12

Ten rf10 oraz wzmocnienie takie grube to troche przerost formy nad trescia. Poza tym ladny i poprawny montaz
NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA SZKODZI

KALISKI KLUB MIŁOŚNIKÓW CB: KILO-LIMA

Sprzedam:
mikrofon FD 1818 po tuningu
info na PW
cassiopeia
Avatar użytkownika
 
Posty: 5997
Dołączył(a): 2011-03-26, 23:06
Lokalizacja: Kalisz - najstarsze miasto w Polsce
Podziękował : 13
Podziękowań: 176
Znak/ranga: 161CBF081

Re: Odp: Mazda 6 GY

Postprzez Istreed » 2014-08-18, 11:35

cassiopeia napisał(a):Ten rf10 oraz wzmocnienie takie grube to troche przerost formy nad trescia. Poza tym ladny i poprawny montaz


Wiem ale 5m kabla to nie majątek.
Wzmocnienie znaczy się blacha ?
E przy predziu to ważne akurat.
Gość u którego ją brałem akurat taką miał jako resztkę więc czemu nie :)
CRE8900 + Dominator 2500 + Tank Whip
H III + SS1200
Istreed
Avatar użytkownika
 
Posty: 80
Dołączył(a): 2013-11-28, 22:09
Lokalizacja: Katowice
Podziękował : 1
Podziękowań: 3

Re: Mazda 6 GY

Postprzez cassiopeia » 2014-08-18, 16:29

Mialem predatora i nie rozumiem co jest waznego przy tej antenie aby montowac takie wzmocnienie ;-)
NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA SZKODZI

KALISKI KLUB MIŁOŚNIKÓW CB: KILO-LIMA

Sprzedam:
mikrofon FD 1818 po tuningu
info na PW
cassiopeia
Avatar użytkownika
 
Posty: 5997
Dołączył(a): 2011-03-26, 23:06
Lokalizacja: Kalisz - najstarsze miasto w Polsce
Podziękował : 13
Podziękowań: 176
Znak/ranga: 161CBF081

Re: Mazda 6 GY

Postprzez KaeRZet » 2014-11-03, 16:07

cassiopeia napisał(a):Mialem predatora i nie rozumiem co jest waznego przy tej antenie aby montowac takie wzmocnienie ;-)

ja miałem samo mocowanie tylko że w trochę większym aucie , przy małych prędkościach miałem kilka starć z gałązkami .... uwierz mi bądź też nie , ale wygięło mi blachę w dachu. Przezorny zabezpieczony.
pozdr.
KaeRZet
Avatar użytkownika
 
Posty: 484
Dołączył(a): 2011-03-25, 17:47
Lokalizacja: USA
Podziękował : 39
Podziękowań: 2

Poprzednia strona

Powrót do Mazda

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości