• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

ROVER 620 - Instalacja By OsTrY

ROVER 620 - Instalacja By OsTrY

Postprzez Caps » 2014-08-19, 20:57

Przyjdzie dopałek / lepsze radio ... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Caps
 

Re: ROVER 620 - Instalacja By OsTrY

Postprzez SP9 » 2014-08-19, 21:05

thinkpad napisał(a):Przecież takie kable to absolutny bezsens... Radio pobiera prąd rzędu 1A...


A to już zależy co chcesz podpiąć ....jakie radio - Harry III źre około 2A, większe radyjko ...Jackson I/HR5500 około 10A , o poważniejszym radiu nie wspomnę KF biorą koło 20A i więcej....- tak w przybliżeniu , dopałkę - te potrafią byc pradożerne - KL203 z 10A a większe ...więcej ..lepiej miec zapas na przyszłość, zmarnować sie, nie zmarnuje, a pozatym porządny przewód jest też bardziej wytrzymały, jakoś sobie nie wyobrażam zasilania na drucikach 2x2mm :mrgreen: bo takie teoretycznie wystarczą, u siebie mam 2x4,5 i to chyba takie minimum - w/g mnie
FT 450D, FT 7800E, FT 857D, VX6
Moonraker GP-2500, Lafayette MA 1500
SP9
Avatar użytkownika
 
Posty: 8017
Dołączył(a): 2011-05-22, 13:01
Lokalizacja: NH
Podziękował : 36
Podziękowań: 213

Re: ROVER 620 - Instalacja By OsTrY

Postprzez Pietern » 2014-08-19, 21:55

_OsTrY_ napisał(a):Caps,

http://allegro.pl/lutownica-pistoletowa ... 38885.html

Coś takiego chyba będzie OK :)


Dzięki za pomoc



Hm, lutownica cyna i jeszcze karnet do ******* za 19 zł?! Co to może być?
Oczywiście, że do zastosowań amatorskich nie trzeba kupować stacji lutowniczej za 800 zł. Ale to nie oznacza, że masz kupować byle co, bo jak masz się zamiar bawić w radiooperatorkę, to się jeszcze nalutujesz. ;-)


Wojtek KR napisał(a):
A to już zależy co chcesz podpiąć ....jakie radio - Harry III źre około 2A, większe radyjko ...Jackson I/HR5500 około 10A , o poważniejszym radiu nie wspomnę KF biorą koło 20A i więcej....- tak w przybliżeniu , dopałkę - te potrafią byc pradożerne - KL203 z 10A a większe ...więcej ..lepiej miec zapas na przyszłość, zmarnować sie, nie zmarnuje, a pozatym porządny przewód jest też bardziej wytrzymały, jakoś sobie nie wyobrażam zasilania na drucikach 2x2mm :mrgreen: bo takie teoretycznie wystarczą, u siebie mam 2x4,5 i to chyba takie minimum - w/g mnie


Zastanawiam się dlaczego moje radio ma takie cienkie kabelki? Tak na moje oko 2x1,5? Daję z pełnej mocy i nigdy nawet się nie ociepliły? :-D
Ja nie wiem jaki piecyk tam jeszcze trzymasz pod siedzeniem, ale do zwykłego radia dawać 2x4,5 to spory nadmiar.
Ostatnio edytowano 2014-08-20, 17:32 przez cassiopeia, łącznie edytowano 2 razy
Powód: wulgaryzmy
Prezio Jackson II, Albrecht NM500 (cyna&kalafonia)/Farun FD1818 (mod Pherni), Sirtel Gamma 1R/Sirio; Hi-Power 4000/Super Carbonium/Omega 27
Pietern
Avatar użytkownika
 
Posty: 944
Dołączył(a): 2013-02-05, 22:37
Lokalizacja: JO90LF
Podziękował : 3
Podziękowań: 52

Re: ROVER 620 - Instalacja By OsTrY

Postprzez abarth » 2014-08-19, 21:57

Pietern napisał(a):Hm, lutownica cyna i jeszcze karnet do ******* za 19 zł?! Co to może być?


hahaha

tanie i dobre to tylko wino... dlaczego? bo jest tanie...

faktycznie lepiej zainwestować w coś droższego :)
President Harry III ASC + Sirio ML-145 mag
abarth
Avatar użytkownika
 
Posty: 956
Dołączył(a): 2013-04-28, 18:57
Lokalizacja: Pyrzowice
Podziękował : 111
Podziękowań: 18

ROVER 620 - Instalacja By OsTrY

Postprzez Caps » 2014-08-19, 21:59

Ja mam u siebie sprzęt za 20 zeta i działa.
Caps
 

Re: ROVER 620 - Instalacja By OsTrY

Postprzez Pietern » 2014-08-19, 22:11

Caps napisał(a):Ja mam u siebie sprzęt za 20 zeta i działa.


Mam na to dwie opcje;
- jesteś wyjątkowy...
- niewiele lutujesz...
:mrgreen:

A na poważnie, to lutownica za dwie dychy może być całkiem porządną oporówką. Ja się odniosłem do konkretnej aukcji.
Prezio Jackson II, Albrecht NM500 (cyna&kalafonia)/Farun FD1818 (mod Pherni), Sirtel Gamma 1R/Sirio; Hi-Power 4000/Super Carbonium/Omega 27
Pietern
Avatar użytkownika
 
Posty: 944
Dołączył(a): 2013-02-05, 22:37
Lokalizacja: JO90LF
Podziękował : 3
Podziękowań: 52

ROVER 620 - Instalacja By OsTrY

Postprzez Caps » 2014-08-19, 22:13

Pietern, spoczko, spoczko.
Po prostu twierdzę, że przylutować kabelek raz na parę miesięcy to nie trzeba Bóg wie czego, wystarczy mała, tania lutownica.
Caps
 

Re: ROVER 620 - Instalacja By OsTrY

Postprzez spinnaker » 2014-08-19, 22:17

_OsTrY_ napisał(a):Caps,

http://allegro.pl/lutownica-pistoletowa ... 38885.html

Coś takiego chyba będzie OK :)


Takiej to nawet najgorszemu wrogowi bym nie polecał, to już lepiej zastanów się choćby nad czymś typu Lutola, np.:

http://allegro.pl/lutownica-transformat ... 55668.html

Taką to będziesz miał, a w domu każdego faceta takie urządzenie być powinno.
JFK II V1 by Konektor / Harry III V2 by Konektor
Omega 27 / Titanium 1400
RSN4001A / ESP-12 / HFS-12
spinnaker
Avatar użytkownika
 
Posty: 242
Dołączył(a): 2014-02-26, 09:27
Lokalizacja: Białystok
Podziękował : 0
Podziękowań: 8

ROVER 620 - Instalacja By OsTrY

Postprzez Caps » 2014-08-19, 22:21

Ja u siebie mam coś takiego i żyję.

http://allegro.pl/lutownica-transformat ... 45264.html
Caps
 

Re: ROVER 620 - Instalacja By OsTrY

Postprzez ivan161 » 2014-08-19, 23:28

Stacja lutownicza za 80zł to nie majątek. Do tego kilka dobrych grotów i jazda.
komfort lutowania nie do porównania z transformatorówką.
Gwarantuje Ci Caps że nie wrócił byś do lutoli po chwili zabawy ze stacją ;-)
PS
Ta repro jest całkiem rozsądnym kompromisem, cena-jakość.
ivan161
Avatar użytkownika
 
Posty: 299
Dołączył(a): 2013-09-04, 09:54
Lokalizacja: Ostrowiec Św.
Podziękował : 0
Podziękowań: 13

Re: ROVER 620 - Instalacja By OsTrY

Postprzez SP9 » 2014-08-20, 09:06

Caps napisał(a):Ja u siebie mam coś takiego i żyję.

http://allegro.pl/lutownica-transformat ... 45264.html


Dawno dawno temu...była na forum osoba, która używała transformaorówki do dłubanie w radiu.... :mrgreen:
FT 450D, FT 7800E, FT 857D, VX6
Moonraker GP-2500, Lafayette MA 1500
SP9
Avatar użytkownika
 
Posty: 8017
Dołączył(a): 2011-05-22, 13:01
Lokalizacja: NH
Podziękował : 36
Podziękowań: 213

ROVER 620 - Instalacja By OsTrY

Postprzez Sahim » 2014-08-20, 09:23

Bo da się transformatorówką. Nawet do smd, ale fakt że kolbą z cieńszym grotem jednak wygodniej.
Sahim
Avatar użytkownika
 
Posty: 1438
Dołączył(a): 2009-04-15, 14:27
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 12
Podziękowań: 86

ROVER 620 - Instalacja By OsTrY

Postprzez SP9 » 2014-08-20, 09:26

Osobiście nie tknąłbym radia w środku lutowńica transformatorową, zbyt łatwo można coś uszkodzić
FT 450D, FT 7800E, FT 857D, VX6
Moonraker GP-2500, Lafayette MA 1500
SP9
Avatar użytkownika
 
Posty: 8017
Dołączył(a): 2011-05-22, 13:01
Lokalizacja: NH
Podziękował : 36
Podziękowań: 213

ROVER 620 - Instalacja By OsTrY

Postprzez Sahim » 2014-08-20, 09:29

Tak samo łatwo jak inną. Ale może koniec OT.
Sahim
Avatar użytkownika
 
Posty: 1438
Dołączył(a): 2009-04-15, 14:27
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 12
Podziękowań: 86

ROVER 620 - Instalacja By OsTrY

Postprzez _OsTrY_ » 2014-08-23, 11:21

No i jest.... Stało się :) do nie jeżdżącego Rovera ( wtryski ) naprawa tuż tuż. Zakończyłem instalację Nowego radyjka :)
Oto kilka fotek.

Obrazek

Z miernikiem częstotliwości

Obrazek

No i grucha :)

Obrazek

Antenkę już Wam wcześniej prezentowałem , poleciała na środek krawędzi klapy... Jedynie zmieniłem kabel na H-155 z ocynowanym oplotem. Kabel w zapasie zostanie dla anteny 2/70.

Standard co do ułożenia radia. ale zastanawiam się do przerobienia pokręteł nawiewów aby tam móc włożyć radio.
QTH Lokator: JO80PW
Obrazek

https://www.facebook.com/SP6AO - Polub Moją stronę SP6AO
https://www.facebook.com/pages/SP6PYP/576487832492093 Polub stronę klubu SP6PYP
http://www.qrz.com/db/SP6AO
Korzystajmy z google i opcji szukaj. Przecież nie gryzą...
_OsTrY_
Avatar użytkownika
 
Posty: 332
Dołączył(a): 2014-07-14, 22:12
Lokalizacja: JO80PW
Podziękował : 15
Podziękowań: 10

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rover

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość