Strona 7 z 9

JFK II modyfikowane czy nie

PostNapisane: 2017-07-30, 10:52
przez SP9
W Sinadzie niechętnie poprawiali JFK II , Konektor miał szerszy wachlarz poprawek

JFK II modyfikowane czy nie

PostNapisane: 2017-07-30, 11:28
przez Olo..
Jest lekka poprawa, ale niewarta włożonych pieniędzy..

JFK II modyfikowane czy nie

PostNapisane: 2017-07-31, 12:02
przez 161PGN590
Tak jak napisał Olo..., różnica między poprawionym a fabrycznym jest pomijalna, szkoda pieniędzy na jakiekolwiek modyfikacje. JFK II wyciągnięty z pudełka pracuje bardzo ładnie ;-)

Re: JFK II modyfikowane czy nie

PostNapisane: 2017-07-31, 16:39
przez Sahim
161PGN590 napisał(a): JFK II wyciągnięty z pudełka pracuje bardzo ładnie ;-)

Z wyjątkiem funkcji ASC która ani z pudełka ani poprawiona niestety w tym radiu nie pracuje dobrze.

JFK II modyfikowane czy nie

PostNapisane: 2017-08-01, 19:59
przez gumby525i
Wszyscy piszą że jest to radio z najwyższej półki Presidenta więc myślę że powinno w miarę przyzwoicie pracować. Chociaż znam też takich serwisantów którzy nie zalecali mi wymiany Presidenta Teddy na wyższy model twierdząc że wszystkie pracują tak samo. :shock:

JFK II modyfikowane czy nie

PostNapisane: 2018-05-08, 21:34
przez tomekcuba84
Też stalem się posiadaczem JFK II i u mnie wyczuwam rwania przez asc. Rf gain działa jak tu już ktoś wspomniał od 13 dalej. I to bardzo krótki skok. Antenę teraz mam Diamond cr 11 na magnesie. Siania z ukladu elektrycznego z auta nie mam.
Mam jednak pytanie: u kogo warto by było poprawić dzialanie asc i ty gain?
Czy warto wymieniać np filtr cz.p.na Murata czy zostawić jak jest. Przyznam , że do Konektora mam bliżej . Ciekawi mnie czy tak w jednym dniu dali by radę ogarnac sprawę

JFK II modyfikowane czy nie

PostNapisane: 2018-05-09, 07:28
przez Bodvar
Ja kupiłem JKF II A + między innymi z poprawiony ASC w Konektorze i po tych kilku miesiącach użytkowania powiem że ASC pracuje bardzo fajnie bez ucinania RF gein mam rozkręcone na maxa i naprawdę w moim siewniku bardzo ładnie to się sprawdza

JFK II modyfikowane czy nie

PostNapisane: 2018-05-09, 07:57
przez tomekcuba84
A wiadomy koszt modyfikacji. Ciekaw jestem czy jfk II bez plusa da się podniesc moc i czy ma to jakiś sens

JFK II modyfikowane czy nie

PostNapisane: 2018-05-09, 10:44
przez cassiopeia
Podnoszenie mocy w radiu nie ma sensu. Aby polepszyć sygnał u respondenta o 1S musisz zwiększyć moc czterokrotnie. Więc jak widać lepiej moc w radiu ustawiczna jakieś 2-3 W i wysterować tym dopal 500W :-D

Re: JFK II modyfikowane czy nie

PostNapisane: 2018-05-09, 11:16
przez Olo..
tomekcuba84 napisał(a):A wiadomy koszt modyfikacji. Ciekaw jestem czy jfk II bez plusa da się podniesc moc i czy ma to jakiś sens


Można rozblokować moc (12w chyba) i ilość kanałów.. :)

Re: JFK II modyfikowane czy nie

PostNapisane: 2018-05-09, 14:20
przez januwojt
cassiopeia napisał(a):Podnoszenie mocy w radiu nie ma sensu. .....

Owszem , tym bardziej , że to radio ma potencjał modulacji , bez specjalnych przeróbek można mu wyciągnąć 140-150% . Wtedy nosnej 2-3 W , zmodulowanej 20W i tym sterować KL-203 . Siejesz pogrom na 19tce w promieniu kilkudziesięciu kilometrów z 2 metrowym batem na dachu . :musik:

JFK II modyfikowane czy nie

PostNapisane: 2018-05-10, 06:43
przez tomekcuba84
Mam antenę Diamond cr 11 więc nie chodzi mi o moc co jakoś odbioru i nadawania. No i przyznam że w fabrycznym JFK II asc dla mnie do poprawki czuje jak tnie a rf gain działa w malym zakresie.
Wiec jeśli kazdy może poradzić co najlepiej w nim zmodyfikować. Jak z moca czy zostawić. Czy filtr wymienić cz p. I tera u kogo modyfikacje

JFK II modyfikowane czy nie

PostNapisane: 2018-05-10, 08:54
przez cassiopeia
Sam właśnie sobie powiedziałeś co poprawić. ASC, rozciągnąć RF gain, wymień filtry, albo zamontuj nawet Chanel Guarda, podkręć modulację i już.

JFK II modyfikowane czy nie

PostNapisane: 2018-05-10, 10:45
przez tomekcuba84
No ok. Ale u kogo modyfikacja i dlaczego. Za radio dalem 300 zł. Gratis magnes Sirio. Radio nie grzebane. Plomba z 2009 roku kupione w firmie jednej z Pabianic. Więcej podobno przekazało. Więc jakiś pieniądz na modyfikacje mogą przeznaczyć. Tylko u kogo i jakie argumenty i jak cenowo to wygląda

JFK II modyfikowane czy nie

PostNapisane: 2018-08-03, 00:13
przez JakeW
Ja oddawałem JFK II do Sinadu na zrobienie negatywu wyświetlacza, bo w KONNEKTORZE byli mocno zapracowani i nie mieli czasu, przy okazji radio zostało przez Pana Mariusza sprawdzone. Głebokosc modulacji była poprawna i wystarczajaca, przy okazji zaproponowano mi niedopłatnie modyfikacje ASC i zmiane zakresu RF Gain, zgodzilem sie. Nie jest to moze poprawa typu "niebo a ziemia", ASC faktycznie troche mniej tnie, ale ja i tak rzadko z niego korzystam, wole recznie ustawic SQ, Zakres RF Gain za to po zmianie jest duzo wygodniejszy w uzytkowaniu. Filtry IF nie były wymieniane, zostały oryginalne, wiec nie wypowiem sie odnosnie tego tematu.

Co do "rozblokowywania" , warto pamietac, ze to jest radio multistandard, mozna dowolnie przelaczac sie miedzy trybami E/d/EU/EC/U/PL z przedniego panelu.
Istniej wszak mozliwosc hardwarowej modyfikacji polegajacej na przestawieniu zworki J301 i usunieciu białego kabla w okolicy rezystora R476, co da nam 400 kanałów (10 40-stek) i teoretycznie moc 15W. Z tym ze warto sie zastanowic na sensem tej modyfikacji. Po pierwsze to jest proste radio AM/FM, nie mamy tu zadnej mozliwosci pracy na wstegach, po drugie, wciaz jestesmy przykuci do KANAŁÓW z ustalonym krokiem 10 lub 20kHz, wiec i tak nie wstroimy sie na dowolna QRG, a po trzecie wszystkie te 400 kanałów jest w "piatkach", wiec radio bedzie bezuteczne w PL. A przeciaganie radia typu multistandard z 5 do 0 kondensatorem jest mocno niekoszerne + wyswietlacz bedzie pokazywal nieprawidlowa czestotliwość. (Inna sprawa jest polski debilizm pracy w zerach jako chyba jedynego kraju na swiecie).
Jak sprawuje sie radio z moca 15W zamiast standardowych 4W? To jest w zasadzie ciekawe pytanie i nie mam pojecia czy jest jakakolwiek zauwazalan poprawa i czy radio rzeczywiscie jest w stanie odpowiednio wyemitowac tak mocny czysto zmodulowany sygnał.