• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Midland Alan 199-PL Problem z nadawaniem

Midland Alan 199-PL Problem z nadawaniem

Postprzez lukaszek016 » 2015-12-29, 19:15

Witam. Od kilku dni posiadam radio Midland Alan 199-PL oraz antenę do tego President Missouri Export. Problem jest z tym, że radio wydaję mi się, że radio nie nadaje. Słychać coś tam słychać. Jestem świadomy jakości radia, dostałem na gwiazdkę od dziewczyny razem z anteną. Niestety "dzięki" swojej niewiedzy, nadawałem około sekundy-dwóch bez anteny. Chodzi o to, że po prostu nikt mnie nie słyszy, tzn. nadaję, jednak nikt nie odpowiada, chociaż słychać rozmowy innych kierowców, próbowałem kilka razy, jednak bez skutku, w odpowiedzi cisza. Możliwe, że ze względu na jakość radia lub niedopasowanie anteny, zamiast mnie słychać tylko szum. Nie wiem, czy wyeliminować uszkodzenie tranzystora na końcówce, bo po podłączeniu reflektometru, przy nadawaniu i ustawieniu na FWD można ustawić wskazówkę na końcu skali, po puszczeniu przycisku na gruszce wskazówka opada, czyli miernik na to reaguje, czyli jakiś sygnał musi dochodzić. SWR mierzę tak jak w instrukcji, cały czas nadając przełączam na REF i wskazówka również opada do samej 1-ki. Więc albo jest coś uszkodzone, albo antena jest tak dobrze zestrojona. Wiem, że trochę chaotycznie napisane, jednak proszę o pomoc, a w razie czego odpowiem na pytania.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc, Łukasz.
lukaszek016
 
Posty: 9
Dołączył(a): 2015-12-29, 18:58
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Midland Alan 199-PL Problem z nadawaniem

Postprzez HOŁDYS » 2015-12-29, 19:39

Diody na skali się zapalają? Jaką wartość WAT wskazuje miernik przy naciśniętej nośnej? Miernik ustaw na 10 wat.
2 sekundy nadawania bez anteny nie powinno uszkodzić końcówki. SQL rozkręcony całkowicie w lewo?
audiatur et altera pars

MÓJ MONTAŻ
http://www.cb-forum.pl/topics148/ranger ... t13485.htm
HOŁDYS
Avatar użytkownika
 
Posty: 664
Dołączył(a): 2011-08-08, 23:49
Lokalizacja: KO00GF
Podziękował : 2
Podziękowań: 28

Midland Alan 199-PL Problem z nadawaniem

Postprzez lukaszek016 » 2015-12-29, 19:45

Jeśli chodzi o jakąkolwiek skalę na radiu to nie ma tam, żadnej. A jeśli chodzi o skalę na mierniku, to nie ma tam diód, zwykły chyba najpopularniejszy miernik z all. za 50zł. Miernik ustawiam tak, że kręcę pokrętłem cały czas nadając ustawiając wskazówkę na SET, czyli według górnej skali na 10W. Po zmianie na REF wskazówka opada.

Chodzi Ci o to, że mam zmierzyć moc? Czyli przełącznik na FWD, na PWR i pokrętło skręcić w lewo do 'zera' i wtedy zacząć nadawać i odczytać moc?

Przy pomiarze SWR SQL było w lewo, za drugim razem mniej więcej w połowie, jednak nie było różnicy w wynikach pomiaru.
lukaszek016
 
Posty: 9
Dołączył(a): 2015-12-29, 18:58
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Midland Alan 199-PL Problem z nadawaniem

Postprzez HOŁDYS » 2015-12-29, 20:24

Najpierw to przeczytaj jeszcze raz mój post, później włącz YOUTUBE wpisz Midland 199 i zobacz jak radio zachowuje się przy nadawaniu i odbiorze, a chodzi mi O DIODĘ tx , która zaświeca się podczas nadawania.
Później wyjmij instrukcję tego tzw. Reflektometru czytaj miernika i również 2 razy przeczytaj ze zrozumieniem. Sprawdzając moc nie ustawiasz wskazówki w położeniu SET robisz to przy sprawdzaniu SWR, a i jeszcze zapomniałem byś 3 razy przeczytał instrukcje Midland 199.
audiatur et altera pars

MÓJ MONTAŻ
http://www.cb-forum.pl/topics148/ranger ... t13485.htm
HOŁDYS
Avatar użytkownika
 
Posty: 664
Dołączył(a): 2011-08-08, 23:49
Lokalizacja: KO00GF
Podziękował : 2
Podziękowań: 28

Midland Alan 199-PL Problem z nadawaniem

Postprzez Piotrek-Bytom » 2015-12-29, 20:41

Nawet jakbyś miał nie zestrojoną antenę to coś i tak w eter poleci
A na moje to masz skręcone SQ na minimum i mało co słyszysz a z takiej anteny to raczej zbyt wiele nie odbierzesz.Dolatujesz na jakiś tam niewielki dystans a skręcone SQ powoduje że nie słyszysz słabszej stacji, która Ci odpowiada.

Taka to ''usterka'' będzie pewnie..

btw. to że nikt nie odpowiada nie znaczy od razu że masz uszkodzony zestaw.
Większość użytkowników ma dosyć 10000 razy dziennie odpowiadać każdemu jak go słychać.

Zobacz ustawienie SQ najpierw, bo tu chyba przyczyna jest.
Piotrek-Bytom
Avatar użytkownika
 
Posty: 2131
Dołączył(a): 2011-05-28, 13:02
Lokalizacja: Bytom JO90KI
Podziękował : 23
Podziękowań: 60

Midland Alan 199-PL Problem z nadawaniem

Postprzez Kasztelan » 2015-12-29, 20:47

lukaszek016 napisał(a): Możliwe, że ze względu na jakość radia lub niedopasowanie anteny, zamiast mnie słychać tylko szum.



Przy podłączonej antenie kręć SQ do momentu jak zniknie szum i wtedy zapytaj jak Cię słychać. Przy A199, to było moje 1 radio :mrgreen: , może wyciąć szum dopiero na godz 13-14.
Mobil: Uniden PC 68 XL KNKTR & Sirio Turbo 1000 Black
Mobil: Uniden 520 PRO XL & Sirio Omega 27
Baza : Uniden PC 68 LTW KNKTR & Sirio Signal Keeper 27
161BD909 - 161CBF139

Obrazek
Kasztelan
Avatar użytkownika
 
Posty: 1458
Dołączył(a): 2012-11-06, 13:43
Lokalizacja: JO82OT
Podziękował : 17
Podziękowań: 51

Midland Alan 199-PL Problem z nadawaniem

Postprzez lukaszek016 » 2015-12-29, 21:02

HOŁDYS, Mówiłeś o diodzie na skali, tak Cię zrozumiałem. Instrukcję radia czytałem i nie rozumiem z jakiego powodu traktujesz mnie jak jakiegoś idiotę, za przeproszeniem. Jeśli chodzi o diody w radiu, to działają jak należy, przy nadawaniu zapala się czerwona TX. Jeśli chodzi o instrukcję do reflektometru, opisany jest tylko pomiar SWR, a nie PWR.


Piotrek-Bytom, SQ ustawiam tak, ze kręce do momentu zniknięcia szumu. I zostawiam w spokoju. Mieszkam w małym mieście i jakiegoś dużego 'tłoku' na 19 nie ma, także wydaje mi się, że ktoś powinien odpowiedzieć.

Kasztelan, jak pisałem wyżej SQ kręcę do momentu zniknięcia szumu. Jeśli te godz. które podałeś oznaczają położenie pokrętła SQ to faktycznie, pokrętło w ponad połowie przekręcenia wycina szum.
lukaszek016
 
Posty: 9
Dołączył(a): 2015-12-29, 18:58
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Midland Alan 199-PL Problem z nadawaniem

Postprzez HOŁDYS » 2015-12-29, 21:08

http://instrukcje.aptel.pl/ag73a_aptel_100024.pdf


Pomiar mocy nadajnika opisany w linku, nic nie piszesz czy antena zestrojona.
audiatur et altera pars

MÓJ MONTAŻ
http://www.cb-forum.pl/topics148/ranger ... t13485.htm
HOŁDYS
Avatar użytkownika
 
Posty: 664
Dołączył(a): 2011-08-08, 23:49
Lokalizacja: KO00GF
Podziękował : 2
Podziękowań: 28

Midland Alan 199-PL Problem z nadawaniem

Postprzez lukaszek016 » 2015-12-29, 21:47

Miernik pokazuje, że zestrojona. Mierzę zgodnie z instrukcją, ustawiam na koniec skali na SET, po zmianie przycisku na REF wskazówka opada na sam początek. Czyli wychodzi na to, ze antena idealnie zestrojona. Dziwne, ale tak pokazuje.

Mierzyłem teraz moc, przy ustawieniu na radiu na 4W pokazuje około 2W, po przestawieniu na 1W, pokazuje 0,5W, czyli wskazówka jest w połowie, pomiędzy 1W a początkiem skali.
lukaszek016
 
Posty: 9
Dołączył(a): 2015-12-29, 18:58
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Midland Alan 199-PL Problem z nadawaniem

Postprzez HOŁDYS » 2015-12-29, 22:22

przełącznik przełącza 10w lub 100w nie ma 1w na przełączniku, podejrzewam to co koledzy po prostu nie utrafiłeś korespondenta. To że słyszysz rozmowę nie koniecznie oni muszą ciebie odbierać i to nie musi być powód złej pracy twojego zestawu.
audiatur et altera pars

MÓJ MONTAŻ
http://www.cb-forum.pl/topics148/ranger ... t13485.htm
HOŁDYS
Avatar użytkownika
 
Posty: 664
Dołączył(a): 2011-08-08, 23:49
Lokalizacja: KO00GF
Podziękował : 2
Podziękowań: 28

Midland Alan 199-PL Problem z nadawaniem

Postprzez Piotrek-Bytom » 2015-12-29, 22:25

lukaszek016, Poproś jakiegoś przypadkowego człowieka z cb radiem na postoju i zapytaj czy możesz sobie radio sprawdzić z nim ;-)
i wszystko się wyjaśni
Piotrek-Bytom
Avatar użytkownika
 
Posty: 2131
Dołączył(a): 2011-05-28, 13:02
Lokalizacja: Bytom JO90KI
Podziękował : 23
Podziękowań: 60

Midland Alan 199-PL Problem z nadawaniem

Postprzez MarcinC5User » 2015-12-29, 22:33

To że pokazuje ci moc wyjściowa 2W to nie znaczy że radio jest uszkodzone. Musisz pamiętać że sprawdzasz to na podłączonej antenie a nie na sztucznym obciążeniu co może powodować mało miarodajny wynik. Najlepiej jakbyś kupił że 2 rezystory 100 Ohm 2W połączył je równolegle i zapiął do SWR miarki. Ewentualnie SWR miarka do kalibracji bo może przeklamywac.
K-PO DX 5000 v6 + Santiago 1200 + W zapasie Sirio ML 145 ;) A okazyjnie Thunderpole Tank Whip 1/4 :D
MarcinC5User
Avatar użytkownika
 
Posty: 264
Dołączył(a): 2013-07-28, 14:02
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował : 17
Podziękowań: 9

Re: Midland Alan 199-PL Problem z nadawaniem

Postprzez AntekPabianice » 2015-12-29, 23:36

HOŁDYS napisał(a):przełącznik przełącza 10w lub 100w nie ma 1w na przełączniku,

Koledze chodzi raczej o moc nadawania. A 199 ma chyba na przełączniku 1/4 W
Ekipa KONEKTOR
MOJE RADIO...
"Nie wie, bo ma muszki w oczach - wyjaśniał Orr z przesadną cierpliwościa - Jak może zobaczyć, że ma muszki w oczach, skoro ma muszki w oczach?"
161CBF131/SQ7AIS
AntekPabianice
Avatar użytkownika
 
Posty: 6277
Dołączył(a): 2011-11-20, 20:42
Lokalizacja: JO91QP
Podziękował : 16
Podziękowań: 218
Znak/ranga: 161CBF131

Midland Alan 199-PL Problem z nadawaniem

Postprzez lukaszek016 » 2015-12-30, 05:52

Ok. Postaram się dzisiaj z kimś sprawdzić czy w ogóle mnie słychać. Zastanawia mnie tylko wynik pomiaru SWR. Na kanale 20 pokazuje 1. No, a podobno po zmianie kanału w stronę 1 i 40 powinien rosnąć, a u mnie zarówno na 20, 1 i 40 jest taki sam wynik, czyli 1. Czy to normalne?
lukaszek016
 
Posty: 9
Dołączył(a): 2015-12-29, 18:58
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Re: Midland Alan 199-PL Problem z nadawaniem

Postprzez Piotrek-Bytom » 2015-12-30, 11:52

lukaszek016 napisał(a):Ok. Postaram się dzisiaj z kimś sprawdzić czy w ogóle mnie słychać. Zastanawia mnie tylko wynik pomiaru SWR. Na kanale 20 pokazuje 1. No, a podobno po zmianie kanału w stronę 1 i 40 powinien rosnąć, a u mnie zarówno na 20, 1 i 40 jest taki sam wynik, czyli 1. Czy to normalne?


A skracałeś / wydłużałeś antenę? czy po prostu postawiłeś antenę nic nie ingerowałeś w nią i taki swr uzyskałeś?
Piotrek-Bytom
Avatar użytkownika
 
Posty: 2131
Dołączył(a): 2011-05-28, 13:02
Lokalizacja: Bytom JO90KI
Podziękował : 23
Podziękowań: 60

Następna strona

Powrót do Alan/Midland

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości