• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Szumy na stacji bazowej jak zniwelować?

Szumy na stacji bazowej jak zniwelować?

Postprzez rafal.kulpa » 2017-04-28, 07:49

Witam Panowie, taka sytuacja:

Domek jedno rodzinny na wsi, dach dwuspadzisty z dachówki, na dachu antena Sirio GPE27 5/8 trzy przeciwwagi (tylko) 1m nad dachem połączona przewodem H155 (12m) z radiem Alan 87 bez żadnych złączek - bezpośrednio. Radio stoi w pokoju na piętrze.
Radyjko po włączeniu wykazuje średnio od 3 do 5 esów zakłóceń, oczywiście rozmowy są możliwe ale już w szumach słabych sygnałów nie mogę odczytać.
Dla testu zgasiłem CAŁY dom i odpaliłem radyjko z AKU i na smeterze wykazało mi 1s zakłóceń czyli dla mnie rewelka, ale gdy odpaliłem radio na prądzie z gniazdka to było też 1s (tylko radio bez innych urządzeń)! więc załączam prąd po kolei no i w miarę dołączania kolejnych obwodów Smeter wzrasta do tych około 4 esów. Najwięcej jednak sieje lodówka z parteru...
Rozumiem że zasilacze i inne tunery generują szumy i jest to nieuniknione.

Pytanie brzmi. Co można zmienić "tylko" w instalacji bazowej żeby odseparować się od tych szumów?

Nie interesuje mnie odpowiedź typu wymień zasilacze na transformatorowe... raczej coś typu (teraz już fantazjuje) zmień kabel na H1000 i zakłócenia nie będą już przenikać...

Co jest podatne w tym całym bajzlu na zakłócenia: antena, kabel, radio?
Radio po odłączeniu kabla anteny wykazuje 0s.

Proszę o jakiekolwiek info.

Pozdrawiam
Midland Alan 87 + Sirio GPE-27
rafal.kulpa
 
Posty: 26
Dołączył(a): 2016-04-14, 06:27
Podziękował : 9
Podziękowań: 0

Szumy na stacji bazowej jak zniwelować?

Postprzez marekb » 2017-04-28, 08:19

Jak sieje lodówka to chcesz radio zmieniać ?.
marekb
 
Posty: 824
Dołączył(a): 2016-01-13, 21:30
Podziękował : 14
Podziękowań: 15

Szumy na stacji bazowej jak zniwelować?

Postprzez rafal.kulpa » 2017-04-28, 08:26

Nie, nie chcę nic zmieniać, inne radia też szumią w tym samym miejscu - co ew. można poprawić? ...uziemić, obłożyć blachą, odprawić rytuały...?! Nie wiem to pytam.
Midland Alan 87 + Sirio GPE-27
rafal.kulpa
 
Posty: 26
Dołączył(a): 2016-04-14, 06:27
Podziękował : 9
Podziękowań: 0

Szumy na stacji bazowej jak zniwelować?

Postprzez marekb » 2017-04-28, 08:38

Może MFJ 1026 lub podobne.
marekb
 
Posty: 824
Dołączył(a): 2016-01-13, 21:30
Podziękował : 14
Podziękowań: 15

Szumy na stacji bazowej jak zniwelować?

Postprzez Fobek » 2017-04-28, 08:41

A czy sprecyzowałeś źródło wytwarzania tego szumu? oczywiście poza lodówką i jeszcze jedno czy masz 3 fazy w chałupie? jeśli tak to przejdź na inną fazę z radiem czy to pomoże?
FT-950, FT-897D, FT-8900R, KG-UV950P
oraz MD-100, MD-200 i wiele innych zabawek
Fobek
 
Posty: 241
Dołączył(a): 2015-04-28, 12:27
Lokalizacja: Opole JO80XQ
Podziękował : 16
Podziękowań: 6
Znak/ranga: SP6GIY

Szumy na stacji bazowej jak zniwelować?

Postprzez rafal.kulpa » 2017-04-28, 08:52

Tak mam 3 fazy, ale radio puszczone nawet na Aku gdy wszystkie urządzenia działają wykazuje 4s.
Midland Alan 87 + Sirio GPE-27
rafal.kulpa
 
Posty: 26
Dołączył(a): 2016-04-14, 06:27
Podziękował : 9
Podziękowań: 0

Szumy na stacji bazowej jak zniwelować?

Postprzez Slawo13 » 2017-04-28, 09:17

Może masz jakiś router internetowy to też potrafi siać .
Mobil: Albrecht AE 485 S/KPO 532/Performer 1000/Solarcon 204/Sigma Stinger CL/TRC-474
Baza: KPO DX 5000 V6/Densei 2002 tuning Konektor/Astatic 104M6B/Sirio GM/Sonar LS-350/KL 203-P
161 OS 164
Slawo13
Avatar użytkownika
 
Posty: 722
Dołączył(a): 2014-06-21, 17:49
Lokalizacja: Warmińsko-Mazurskie
Podziękował : 26
Podziękowań: 28
Znak/ranga: 161OS164

Szumy na stacji bazowej jak zniwelować?

Postprzez rafal.kulpa » 2017-04-28, 09:20

Heh no na bank mam zasilacze, routery i tunery które sieją. Pytani jest nie co wywalić z domu tylko jak zniwelować szumy (odseparować) w instalacji CB, pomysł z MFJ 1026 jest powiedzmy trafny tylko te koszta :) nie chcę nic w domu likwidować tylko zabezpieczyć instalację CB w "jakiś cudowny" sposób przed istniejącymi szumami.
Midland Alan 87 + Sirio GPE-27
rafal.kulpa
 
Posty: 26
Dołączył(a): 2016-04-14, 06:27
Podziękował : 9
Podziękowań: 0

Szumy na stacji bazowej jak zniwelować?

Postprzez cassiopeia » 2017-04-28, 10:29

niestety poza MFJ 1026 (o którego działaniu nic nie wiem, ale jest to jakieś rozwiązanie) to jedyne co pozostaje to filtrować wszystko po kolei co zakłóca...
NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA SZKODZI

KALISKI KLUB MIŁOŚNIKÓW CB: KILO-LIMA

Sprzedam:
mikrofon FD 1818 po tuningu
info na PW
cassiopeia
Avatar użytkownika
 
Posty: 5978
Dołączył(a): 2011-03-26, 23:06
Lokalizacja: Kalisz - najstarsze miasto w Polsce
Podziękował : 13
Podziękowań: 176
Znak/ranga: 161CBF081

Szumy na stacji bazowej jak zniwelować?

Postprzez rafal.kulpa » 2017-04-28, 10:35

No to chyba przyjdzie mi kupić z 8szt zasilaczy transformatorowych i spróbować je podmienić z tymi impulsowymi, może spadnie chociaż o dwa esesmany.
Midland Alan 87 + Sirio GPE-27
rafal.kulpa
 
Posty: 26
Dołączył(a): 2016-04-14, 06:27
Podziękował : 9
Podziękowań: 0

Szumy na stacji bazowej jak zniwelować?

Postprzez cassiopeia » 2017-04-28, 11:06

Mozesz na we/wyj zalozyc ferryty i kondensatory. Taniej na poczatek walki wyjdzie i sprawdzic w ten sposob chociaz jeden zasilacz
NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA SZKODZI

KALISKI KLUB MIŁOŚNIKÓW CB: KILO-LIMA

Sprzedam:
mikrofon FD 1818 po tuningu
info na PW
cassiopeia
Avatar użytkownika
 
Posty: 5978
Dołączył(a): 2011-03-26, 23:06
Lokalizacja: Kalisz - najstarsze miasto w Polsce
Podziękował : 13
Podziękowań: 176
Znak/ranga: 161CBF081

Szumy na stacji bazowej jak zniwelować?

Postprzez rafal.kulpa » 2017-04-28, 11:50

Mówisz o próbach na tych zasilaczach impulsowych? Wydaje mi się że zakup na all... zasilaczy transformatorowych (mówimy o używkach) wyjdzie porównywalnie bo taki 12V-1A to koszt około 5zł no chyba że nowe to już inna bajka, ale jakoś bardziej wierze w te przestarzałe niż te "nowe".
Midland Alan 87 + Sirio GPE-27
rafal.kulpa
 
Posty: 26
Dołączył(a): 2016-04-14, 06:27
Podziękował : 9
Podziękowań: 0

Szumy na stacji bazowej jak zniwelować?

Postprzez marekb » 2017-04-28, 15:32

A nie masz zaprzyjażnionego elektronika ,według forum krótkofalarskiego zrobienie tego mfj-1026 to nie duży koszt.http://sp7pki.iq24.pl/default.asp?grupa ... emat=88313
marekb
 
Posty: 824
Dołączył(a): 2016-01-13, 21:30
Podziękował : 14
Podziękowań: 15

Szumy na stacji bazowej jak zniwelować?

Postprzez marekb » 2017-04-29, 08:15

Możesz sprawdzić jak działa ,cena nie zabija http://gielda.qrz.pl/wyswietl.asp?id=121345
marekb
 
Posty: 824
Dołączył(a): 2016-01-13, 21:30
Podziękował : 14
Podziękowań: 15

Re: Szumy na stacji bazowej jak zniwelować?

Postprzez Lopez » 2017-04-29, 11:20

marekb napisał(a):Możesz sprawdzić jak działa ,cena nie zabija http://gielda.qrz.pl/wyswietl.asp?id=121345

RF-Gain'a ma przy radiu. Drugi zewnętrzny chyba mu nie potrzebny.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Baza- Icom IC760 - Kenwood TS-870 - Futura 5/8 -Delta Loop 3ELE - Delta w/g SP7LA - KG-UV950P - D-Original X-200
Mobil- Icom IC706 - President Pennsylvania
Lopez
Avatar użytkownika
 
Posty: 310
Dołączył(a): 2014-01-03, 17:30
Lokalizacja: Jasło/Skawina
Podziękował : 19
Podziękowań: 15

Następna strona

Powrót do Alan/Midland

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości