• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Alan 28

Alan 28

Postprzez Tomek78 » 2017-06-17, 20:49

Witam wszystkich! Jestem tutaj zarejestrowany od niedawna, ale już od dłuższego czasu śledzę to forum i myślę, że można się tu dużo dowiedzieć na temat sprzętu cb.
Już pół roku nikt nic nie napisał w tym temacie, ale myślę, że nie ma sensu zakładać nowego skoro sprawa dotyczy Alka 28, a mianowicie jestem od kilku dni posiadaczem Alana 28, jak na razie jestem w trakcie testów i myślę, że wszystko jest ok.
Z zewnątrz wygląda nieźle, tylko obudowę miał trochę porysowaną i pordzewiałą, którą pomalowałem, no i w środku wygląda na niezdłubanego oprócz przestrojenia w "0" za pomocą dławika wstawionego w szereg z kwarcem co jest rzeczą oczywistą i jeszcze jest odlutowany zielony kabelek z punktu J5 i przylutowany do uciętego z jednej strony opornika R150 co już nie jest rzeczą oczywistą. Czy wie ktoś co miała dać taka przeróbka z tym kabelkiem?
Linki z fotkami poniżej:

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/b5451d805e9ee2e9
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/6c7dce0f7a17adad
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/69b707100fb0b13d
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/4d62f14b4cad89c7
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/ce7f0c72fc005c39
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/ce7f0c72fc005c39

Mikrofon mam oryginalny i mobilki odpowiadają mi, że mnie słychać dobrze, ale zastanawiam się nad przeróbką ogranicznika modulacji z poniższego opisu:

"skibol napisał:
no to R540 zastępujesz zworką ,R580 wylutowywujesz całkowicie,D303 wylutowywujesz a R316 zastępujesz zworką i RV301 ustawiasz na maksa powinno pomóc a to wszystko masz w okolicy RV401



Skibol to co opisałeś to nie zdaje rezultatu, bo jak to powylutowywałem i zmostkowałem, to zajebiście sprzęglało, tak że wogule mnie nie było słychać.

Zamiast robić to co napisałeś, to wystarczy RV311 na max i wylutować całkowicie R318."


Myślę, że do oryginalnego mikrofonu bez wzmacniacza możnaby zastosować opis skibol-a i nie powinno być chyba przedobrzone, a ewentualnie możnaby zmniejszyć kręcąc RV301, ale wolałbym żeby ktoś to jeszcze potwierdził? A może tylko wylutować R318 i RV301 ustawić na max? Zastanawiałem się jeszcze nad wkładką elektretową według tego opisu:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3273517.html

Nie chciałbym się bawić w żadne wzmacniacze mikrofonowe, tylko co nieco poprawić modulację i ewentualnie tą wkładkę elektretową jeśli miałoby być lepiej.
Byłbym wdzięczny za wszelakie sugestie i podpowiedzi. Pozdrawiam!
Tomek78
 
Posty: 4
Dołączył(a): 2017-05-21, 19:49
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Alan 28

Postprzez cassiopeia » 2017-06-17, 21:10

Zasilanie na wkładkę elektretowa to najlepsze rozwiązanie ;-)
NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA SZKODZI

KALISKI KLUB MIŁOŚNIKÓW CB: KILO-LIMA

Sprzedam:
mikrofon FD 1818 po tuningu
info na PW
cassiopeia
Avatar użytkownika
 
Posty: 6065
Dołączył(a): 2011-03-26, 23:06
Lokalizacja: Kalisz - najstarsze miasto w Polsce
Podziękował : 13
Podziękowań: 183
Znak/ranga: 161CBF081

Alan 28

Postprzez Tomek78 » 2017-06-17, 21:14

Ale nic nie trzeba wtedy grzebać w limiterze modulacji, a jeśli trzeba to co konkretnie wywalić, diodę d303 i jakiś opornik wystarczy?
Tomek78
 
Posty: 4
Dołączył(a): 2017-05-21, 19:49
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Alan 28

Postprzez AntekPabianice » 2017-06-17, 21:22

Jak nie masz przyrządów (nie mówiąc o wiedzy), to nic nie grzeb. Wywalenie limitera to najgorsze rozwiazanie. Będziesz siał po sasiednich kanałach i modulacja będzie ostro przemodulowana. Zmień wkładkę na elektreta i starczy.
Ekipa KONEKTOR
MOJE RADIO...
"Nie wie, bo ma muszki w oczach - wyjaśniał Orr z przesadną cierpliwościa - Jak może zobaczyć, że ma muszki w oczach, skoro ma muszki w oczach?"
161CBF131/SQ7AIS
AntekPabianice
Avatar użytkownika
 
Posty: 6390
Dołączył(a): 2011-11-20, 20:42
Lokalizacja: JO91QP
Podziękował : 16
Podziękowań: 221
Znak/ranga: 161CBF131

Alan 28

Postprzez Tomek78 » 2017-06-17, 21:42

OK! Dzięki koledzy za szybką odpowiedź! Nie mam do niego czytelnego schematu więc trudno jest się coś dopatrzeć i podpowiedzcie mi jeszcze po co ktoś odlutował ten zielony kabelek i przylutował go do uciętego z jednej strony opornika?
Widać to na zdjęciu we wcześniejszym moim poście.
A wkładka to chyba ta będzie dobra, no chyba, że możecie polecić jakąś lepszą?
http://allegro.pl/panasonic-wm-61a-wkla ... 09412.html
Tomek78
 
Posty: 4
Dołączył(a): 2017-05-21, 19:49
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Alan 28

Postprzez AntekPabianice » 2017-06-17, 21:48

Będzie idealna. Masz na forum temat:
viewtopic.php?f=27&t=28596
Ekipa KONEKTOR
MOJE RADIO...
"Nie wie, bo ma muszki w oczach - wyjaśniał Orr z przesadną cierpliwościa - Jak może zobaczyć, że ma muszki w oczach, skoro ma muszki w oczach?"
161CBF131/SQ7AIS
AntekPabianice
Avatar użytkownika
 
Posty: 6390
Dołączył(a): 2011-11-20, 20:42
Lokalizacja: JO91QP
Podziękował : 16
Podziękowań: 221
Znak/ranga: 161CBF131

Alan 28

Postprzez cassiopeia » 2017-06-17, 21:57

Ktoś przełącznik od papugi wykorzystał do czegoś innego
NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA SZKODZI

KALISKI KLUB MIŁOŚNIKÓW CB: KILO-LIMA

Sprzedam:
mikrofon FD 1818 po tuningu
info na PW
cassiopeia
Avatar użytkownika
 
Posty: 6065
Dołączył(a): 2011-03-26, 23:06
Lokalizacja: Kalisz - najstarsze miasto w Polsce
Podziękował : 13
Podziękowań: 183
Znak/ranga: 161CBF081

Alan 28

Postprzez Tomek78 » 2017-06-17, 22:01

ale z drugiej strony kabelek jest na swoim miejscu
Tomek78
 
Posty: 4
Dołączył(a): 2017-05-21, 19:49
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Alan 28

Postprzez fifi » 2017-11-24, 20:51

Witam, zauważyłem w swoim alanie 28 pewien problem, a wygląda on tak. W samochodzie i na bazie od kanału 14 do 40 radio jakby stopniowo milkło. Sprawdzałem z kumplem na odległości 8km na 1 kanale miał 9s, a na 40 już mrugające 9s. Po odpięciu anteny największy szum ma na 13 i 14 kanale, od tych kanałów radio cichnie na 40 już nie słychać szumu, ale korespodenta słychać z tym że słabiej jak na 1 -14 kanale o pół s. Zauważyłem też że ktoś kręcił zapewne filtrem w tym kwadracie metalowym co jest całość zalane woskiem.
fifi
 
Posty: 101
Dołączył(a): 2016-11-29, 12:05
Podziękował : 5
Podziękowań: 0

Alan 28

Postprzez fifi » 2017-12-08, 13:04

I jeszcze jedno, jak to jest z tymi wersjami alana 28 teraz obecny to z tyłu blache ma srebrną i dodatkowe wyjście na s-meter, ale już do mnie idzie nowiutki alan 28 nigdy nie używany, orginalne pudełko, styropiany, książeczki, karteczki itd....pełen box producenta, leżał i czekał na mnie ponad 20lat (DZIEWICA) :-P i on jest bez wyjścia z tyłu s-meter i ta blachę ma koloru złotego i odcień panelu przedniego inny tak jak dawniej właśnie takiego miałem. Będę miał porównanie obu ;-) Oczywiście mowa o orginalnej wersji alana 28 4waty, a nie śmiecia bez swr niemiecko-francuskiej wersji 1wat.
fifi
 
Posty: 101
Dołączył(a): 2016-11-29, 12:05
Podziękował : 5
Podziękowań: 0

Alan 28

Postprzez fifi » 2017-12-11, 12:21

Radio doszło, newica nigdy nie śmigane, instrukcja po polsku ale niestety radio stoi w piątkach, czy ktoś ma jakiś schemat jak to przerobić ? W alanie 48+ mam to tak przerobione
https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/609f4df4fcf1bcdf

Czy jak przelutuje ten dławik do alana 28 czy będzie to dobrze stało w zerach ?
fifi
 
Posty: 101
Dołączył(a): 2016-11-29, 12:05
Podziękował : 5
Podziękowań: 0

Alan 28

Postprzez marekb » 2017-12-11, 12:50

Przestroić u dobrego serwisanta .
marekb
 
Posty: 835
Dołączył(a): 2016-01-13, 21:30
Podziękował : 14
Podziękowań: 15

Re: Alan 28

Postprzez Lopez » 2017-12-11, 16:29

Może stać w zerach, ale też jest możliwe, że nie. Rezonatory kwarcowe, różnie reagują. Być może, będzie potrzebna korekta.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Baza- Icom IC760 - Kenwood TS-870 - Futura 5/8 -Delta Loop 3ELE - Delta w/g SP7LA - KG-UV950P - D-Original X-200
Mobil- Icom IC706 - President Pennsylvania
Lopez
Avatar użytkownika
 
Posty: 311
Dołączył(a): 2014-01-03, 17:30
Lokalizacja: Jasło/Skawina
Podziękował : 19
Podziękowań: 15

Alan 28

Postprzez fifi » 2017-12-11, 17:28

Przypomniało mi się że można przecież zamiast dławików zastosować odpowiedni trymer i nim dojść w zera i taki właśnie trymer znalazłem na strychu w onwie. Niestety ale częstotliwościomierza nie posiadam i trzeba to będzie zrobić na dobry wyostrzony słuch.
Alan funkiel nówka zakupiony 93r, dziwne że niby z Polskiej dystrybucji, a jest w piątkach.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/40695dba0bbf5164
fifi
 
Posty: 101
Dołączył(a): 2016-11-29, 12:05
Podziękował : 5
Podziękowań: 0

Alan 28

Postprzez cassiopeia » 2017-12-11, 20:57

a później słucham takich z wyostrzonym słuchem nie wiadomo gdzie :lol:

ładny egzemplarz swoją drogą. ile wybecalowałeś?
NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA SZKODZI

KALISKI KLUB MIŁOŚNIKÓW CB: KILO-LIMA

Sprzedam:
mikrofon FD 1818 po tuningu
info na PW
cassiopeia
Avatar użytkownika
 
Posty: 6065
Dołączył(a): 2011-03-26, 23:06
Lokalizacja: Kalisz - najstarsze miasto w Polsce
Podziękował : 13
Podziękowań: 183
Znak/ranga: 161CBF081

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Alan/Midland

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

cron