• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Padła wkładka od TTI 880

Padła wkładka od TTI 880

Postprzez kiko » 2015-01-29, 19:10

Witam padła mi poniższa wkładka, czy ktoś wie gdzie można dostać bo nigdzie znaleźć nie mogę, nawet alledrogo nie ma tylko całe gruszki.
Obrazek
kiko
 
Posty: 13
Dołączył(a): 2015-01-18, 15:23
Podziękował : 0
Podziękowań: 1
Znak/ranga: kiko

Padła wkładka od TTI 880

Postprzez Hasan-Łódź » 2015-01-29, 20:59

Podjedź z wkładką do dobrego sklepu elektronicznego i dobierzesz bez większego problemu.
#
Jam jest KONEKTOR.
cennik sprzętu radiowego od KONEKTOR dla CBF

wyborne ceny na Yaesu, Icom, Kenwood, TYT - info PW

montaż 3er
montaż X6
Hasan-Łódź
Avatar użytkownika
 
Posty: 6707
Dołączył(a): 2009-11-27, 21:49
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 4
Podziękowań: 309
Znak/ranga: KIEROWNIK REŻYSER

Padła wkładka od TTI 880

Postprzez 161CBF156 » 2015-01-30, 00:01

W mikrofonie możesz zamontować wkładkę:
http://allegro.pl/oryginalna-wkladka-mi ... 67619.html
Jeśli będzie mniejsza od Twojej (a będzie), to b. ostrożnie mucujesz za pomocą kleju na gorąco w swoim mikrofonie.
Może Hasan Ci wyśle z dolutowanymi kabelkami (link do Jego aukcji).
CB: At-6666
Antena: 1/4f własnej konstrukcji (mosiężno-aluminiowo-stalowa) - najlepsza z moich konstrukcji , Sirio DV 27S, Sirio Performer 1000.
Obrazek
161CBF156
161CBF156
Avatar użytkownika
 
Posty: 447
Dołączył(a): 2014-09-29, 18:23
Lokalizacja: Łódź - Bałuty
Podziękował : 1
Podziękowań: 27

Re: Padła wkładka od TTI 880

Postprzez KubaLu » 2015-01-30, 00:25

marcys1974 napisał(a):W mikrofonie możesz zamontować wkładkę:
http://allegro.pl/oryginalna-wkladka-mi ... 67619.html
Jeśli będzie mniejsza od Twojej (a będzie), to b. ostrożnie mucujesz za pomocą kleju na gorąco w swoim mikrofonie.
Może Hasan Ci wyśle z dolutowanymi kabelkami (link do Jego aukcji).


marcys1974, nie wprowadzaj kolegi w błąd. On ma wkładkę dynamiczną a ta którą podałeś jest pojemnościowa, aby działała wymaga jeszcze zasilania oraz 2 dodatkowych elementów.
Baza: FT-857 + end-feed 40-10m + 8el OWL 2m
Baza: IC-2725 + x50n
Mobil: 1/4 2m + uv-82

Obrazek
KubaLu
Avatar użytkownika
 
Posty: 604
Dołączył(a): 2013-01-22, 21:46
Lokalizacja: JO82KI
Podziękował : 11
Podziękowań: 35

Padła wkładka od TTI 880

Postprzez 161CBF156 » 2015-01-30, 01:40

KubaLu:
Przypomnij sobie odmiany mikrofonów (od węglowych po laserowe) i wtedy komentuj.

Ta którą podałem, jest to wkładka elektretowa (odmiana pojemnościowej), która nie wymaga zasilania zewnętrznego.
I tak zawsze powinno się sprawdzić jakość przekazu audio, po wymianie wkładki na nową. Może być potrzebna reg. modulacji w radiu.
CB: At-6666
Antena: 1/4f własnej konstrukcji (mosiężno-aluminiowo-stalowa) - najlepsza z moich konstrukcji , Sirio DV 27S, Sirio Performer 1000.
Obrazek
161CBF156
161CBF156
Avatar użytkownika
 
Posty: 447
Dołączył(a): 2014-09-29, 18:23
Lokalizacja: Łódź - Bałuty
Podziękował : 1
Podziękowań: 27

Padła wkładka od TTI 880

Postprzez angel_dark666 » 2015-01-30, 06:15

No wg mnie tez wkładka elekterowa piwinna mieć dołozone zasilanie.
angel_dark666
Avatar użytkownika
 
Posty: 1028
Dołączył(a): 2013-07-15, 19:45
Lokalizacja: Irlandia
Podziękował : 3
Podziękowań: 23

Re: Padła wkładka od TTI 880

Postprzez kiko » 2015-01-30, 07:05

Hasan-Łódź napisał(a):Podjedź z wkładką do dobrego sklepu elektronicznego i dobierzesz bez większego problemu.

Niestety nie mam w pobliżu sklepu z takimi częściami.
marcys1974 napisał(a):W mikrofonie możesz zamontować wkładkę:
http://allegro.pl/oryginalna-wkladka-mi ... 67619.html
Jeśli będzie mniejsza od Twojej (a będzie), to b. ostrożnie mucujesz za pomocą kleju na gorąco w swoim mikrofonie.
Może Hasan Ci wyśle z dolutowanymi kabelkami (link do Jego aukcji).

Nie duży koszt obadam i powiem czy udało się.
kiko
 
Posty: 13
Dołączył(a): 2015-01-18, 15:23
Podziękował : 0
Podziękowań: 1
Znak/ranga: kiko

Padła wkładka od TTI 880

Postprzez Sahim » 2015-01-30, 09:24

Jeśli ta wkładka na pierwszym zdjęciu jest dynamiczna (tak wygląda) to podana przez marcys1974 nie będzie działała. Elektretowe wkładki wymagają zasilania (choć można przerobić układ i dodać zasilanie).
Dynamiczne można kupić tu: http://cbpawex.pl/mikrofony-wkladka-mikrofonowa-dynamiczna-500-ohm-president-herbert-wilson-valery-jackson-alan-28-alan-18/p,6842
Sahim
Avatar użytkownika
 
Posty: 1438
Dołączył(a): 2009-04-15, 14:27
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 12
Podziękowań: 84

Padła wkładka od TTI 880

Postprzez kiko » 2015-01-30, 09:43

Kolego mam właśnie taką i u niego kupiłem ale nie działa, z tego co też wyczytałem nie działająca wkładka sprawia problem z przyciskiem UP w gruszce tj nie działa przełączanie do góry czy to prawda??
kiko
 
Posty: 13
Dołączył(a): 2015-01-18, 15:23
Podziękował : 0
Podziękowań: 1
Znak/ranga: kiko

Padła wkładka od TTI 880

Postprzez Sahim » 2015-01-30, 10:10

A działa przełączanie kanałów z radia?
Poszukałem z ciekawości i jednak powinieneś mieć wkładkę pojemnościową. Jeśli ktoś włożył tam dynamiczną - to dlatego nie działa. Przy montażu pojemnościowej zwróć uwagę że istotna jest tam polaryzacja (+/-).
Sahim
Avatar użytkownika
 
Posty: 1438
Dołączył(a): 2009-04-15, 14:27
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 12
Podziękowań: 84

Re: Padła wkładka od TTI 880

Postprzez Besserwisser » 2015-01-30, 10:14

TTI 880 powinno mieć wkładkę elektretową, bo zasilanie już ma.
M
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
God listens to Slayer
Besserwisser
Avatar użytkownika
 
Posty: 3564
Dołączył(a): 2010-02-19, 22:35
Lokalizacja: Starting GPS...
Podziękował : 3
Podziękowań: 221

Padła wkładka od TTI 880

Postprzez kiko » 2015-01-30, 12:22

OOO i w końcu dotarliśmy do jakiegoś celu więc u konektora kupię. Co do przełączania działa w gruszce tylko w dól zamieniałem miejscami te Tact Switch bo chyba tak się nazywa i nie było efektu sprawdzałem czy kable całe, luty, czy rezystor ok i wszystko git, więc pozostaje kupno powyższej wkładeczki elektretowej
kiko
 
Posty: 13
Dołączył(a): 2015-01-18, 15:23
Podziękował : 0
Podziękowań: 1
Znak/ranga: kiko

Padła wkładka od TTI 880

Postprzez kiko » 2015-02-04, 09:56

Porażka. Przyszły wkładki i teraz oprócz Up nie działa również Down. Lutowałem 2x zamieniając miejscami kabelki w wkładce by wykluczyć złe połączenia obecnie wygląda to tak
Obrazek
Mam również drugą mniejszą gruszkę model AMC-5021 i postanowiłem ją rozebrać by zobaczyć jak tam w środku wygląda i moim oczom ukazał się dodatkowa płytka PCB doklejona do PTT chyba to tak się nazywa.
Obrazek
Czy to oznacza że podczas wizyty w serwisie która miała kilka lat temu oni usunęli mi płytkę która jest w mniejszej gruszce.
Pozdro
kiko
 
Posty: 13
Dołączył(a): 2015-01-18, 15:23
Podziękował : 0
Podziękowań: 1
Znak/ranga: kiko

Padła wkładka od TTI 880

Postprzez KubaLu » 2015-02-04, 18:58

Popraw zdjęcia bo tak to nawet zoom nie pomaga ;-)
Baza: FT-857 + end-feed 40-10m + 8el OWL 2m
Baza: IC-2725 + x50n
Mobil: 1/4 2m + uv-82

Obrazek
KubaLu
Avatar użytkownika
 
Posty: 604
Dołączył(a): 2013-01-22, 21:46
Lokalizacja: JO82KI
Podziękował : 11
Podziękowań: 35

Padła wkładka od TTI 880

Postprzez kiko » 2015-02-04, 20:03

Niestety kolego smartfonem lepszego zdjęcia nie zrobię mów co chcesz wiedzieć.
kiko
 
Posty: 13
Dołączył(a): 2015-01-18, 15:23
Podziękował : 0
Podziękowań: 1
Znak/ranga: kiko

Następna strona

Powrót do TTI

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość