• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Alinco DR-135-DX

Postprzez qrs » 2014-02-19, 09:48

hehe, czyli radio zdało egzamin ;D
[ Alinco DR-135DX | Sirio Ŧurbo 5000 ]
qrs
Avatar użytkownika
 
Posty: 252
Dołączył(a): 2009-12-27, 17:38
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 1
Podziękowań: 1

Postprzez domino.pl » 2014-02-19, 09:50

Musisz je jeszcze dopracować. :roll:
Kliknij ☞
____ ☞
domino.pl-Mobil
____ ☞ domino.pl-Baza
____ ☞ domino.pl-allegro

⚡⚡⚡⚡⚡⚡
_
domino.pl
Avatar użytkownika
 
Posty: 4105
Dołączył(a): 2008-11-10, 00:09
Lokalizacja: Zgierz koło Łodzi
Podziękował : 36
Podziękowań: 64
Znak/ranga: 161CBF032 NOWICJUSZ

Postprzez Raver » 2014-02-19, 09:54

qrs napisał(a):
Raver napisał(a):Widzę, że kupiłeś radio. Jakie są Twoje pierwsze wrażenia?


Zgadza się, kupiłem w południe jednakże dopiero po pracy zacząłem z niego korzystać. Jestem mile zaskoczony jakością wykonania oraz samym interfejsem. Pierwsza łączność była z kolegą z Grotnik (ok 18:15 na CH20), ja wtedy byłem w centrum Łodzi (okolice pl. Hallera) - ustawienia domyślne i pokazywałem się ponoć na poziomie 7-8 (dopiero uczyłem się obsługi gałek). Później już na wstęgach pogadałem na 27.555 MHz i 27.585 MHz - również brak zastrzeżeń.

Zmieniłem jedną rzecz w ustawieniach tj długość RB z 500 ms na 100 ms bo ponoć nie było to miłe na ucha :D

Polecam!!!


Pierwsze koty za płoty :-) Masz może kabel do programowania? U mnie w CRE była lekko skopana tabela częstotliwości. Część w 5, część pozamieniana miejscami. Zmieniłem jeszcze zabezpieczenia przed zbyt wysokim swr oraz zakres niskiego i wysokiego napięcia pracy radia.
Bardzo podoba mi się odsłuch z fabrycznego głośnika w tym radiu.
Pozostaje mi życzyć Ci dalekich łączności :-)

Pozdrawiam.

Rafał
Mobil - Skoda Octavia II Tour kombi
Radio - CRE 8900
Mikrofon - RF Limited CR 577
Antena - Sirio SG-CB 1400 na podstawie Sirio MAG 145 PL
Raver
 
Posty: 99
Dołączył(a): 2013-07-20, 09:30
Lokalizacja: Lublin
Podziękował : 5
Podziękowań: 0

Postprzez qrs » 2014-02-19, 10:00

Raver napisał(a):Masz może kabel do programowania?


nie, ale Przemek poustawiał co trzeba ;)
[ Alinco DR-135DX | Sirio Ŧurbo 5000 ]
qrs
Avatar użytkownika
 
Posty: 252
Dołączył(a): 2009-12-27, 17:38
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 1
Podziękowań: 1

Postprzez gracek » 2014-02-19, 10:35

Koszt zrobienia kabla to 20zl.
gracek
Avatar użytkownika
 
Posty: 287
Dołączył(a): 2011-05-13, 22:09
Lokalizacja: Radom
Podziękował : 37
Podziękowań: 8

Postprzez qrs » 2014-02-19, 10:55

póki co nadaję tylko z mobila, zmieni się to jak kupię/pożyczę zasilacz do niego ;)
[ Alinco DR-135DX | Sirio Ŧurbo 5000 ]
qrs
Avatar użytkownika
 
Posty: 252
Dołączył(a): 2009-12-27, 17:38
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 1
Podziękowań: 1

Postprzez Hasan-Łódź » 2014-02-19, 14:24

Raver napisał(a):U mnie w CRE była lekko skopana tabela częstotliwości. Część w 5, część pozamieniana miejscami. Zmieniłem jeszcze zabezpieczenia przed zbyt wysokim swr oraz zakres niskiego i wysokiego napięcia pracy radia.


Jeśli chodzi o nasz soft to nie ma błędów - częstotliwości nie idą po kolei w każdym radiu, widać to w tabeli częstotliwości:
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=2jt7c6&s=7

Podstawowa banda D jest w zerach.

Chyba, że zauważyłeś typowy błąd to daj znać.
#
Jam jest KONEKTOR.
cennik sprzętu radiowego od KONEKTOR dla CBF

wyborne ceny na Yaesu, Icom, Kenwood, TYT - info PW

mobil: AT Road Blues v2.5 KNKTR / Florida Up
Hasan-Łódź
Avatar użytkownika
 
Posty: 6658
Dołączył(a): 2009-11-27, 21:49
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 4
Podziękowań: 306
Znak/ranga: KIEROWNIK REŻYSER

Postprzez qrs » 2014-02-19, 14:28

Musisz je jeszcze dopracować. :roll:


a co byś polecił do zmiany?
[ Alinco DR-135DX | Sirio Ŧurbo 5000 ]
qrs
Avatar użytkownika
 
Posty: 252
Dołączył(a): 2009-12-27, 17:38
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 1
Podziękowań: 1

Postprzez domino.pl » 2014-02-19, 15:07

Nie miałem jeszcze takiego radia, ale myślę że z modulacją można powalczyć. No chyba że nie da się uzyskać takiej dynamiki jak w starych radiach wstęgowych typu Jackson/87/RCI.
Kliknij ☞
____ ☞
domino.pl-Mobil
____ ☞ domino.pl-Baza
____ ☞ domino.pl-allegro

⚡⚡⚡⚡⚡⚡
_
domino.pl
Avatar użytkownika
 
Posty: 4105
Dołączył(a): 2008-11-10, 00:09
Lokalizacja: Zgierz koło Łodzi
Podziękował : 36
Podziękowań: 64
Znak/ranga: 161CBF032 NOWICJUSZ

Postprzez Raver » 2014-02-19, 15:34

Hasan-Łódź napisał(a):
Raver napisał(a):U mnie w CRE była lekko skopana tabela częstotliwości. Część w 5, część pozamieniana miejscami. Zmieniłem jeszcze zabezpieczenia przed zbyt wysokim swr oraz zakres niskiego i wysokiego napięcia pracy radia.


Jeśli chodzi o nasz soft to nie ma błędów - częstotliwości nie idą po kolei w każdym radiu, widać to w tabeli częstotliwości:
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=2jt7c6&s=7

Podstawowa banda D jest w zerach.

Chyba, że zauważyłeś typowy błąd to daj znać.


Radio kupiłem w innej firmie.

Pozdrawiam.

Rafał
Mobil - Skoda Octavia II Tour kombi
Radio - CRE 8900
Mikrofon - RF Limited CR 577
Antena - Sirio SG-CB 1400 na podstawie Sirio MAG 145 PL
Raver
 
Posty: 99
Dołączył(a): 2013-07-20, 09:30
Lokalizacja: Lublin
Podziękował : 5
Podziękowań: 0

Postprzez Hasan-Łódź » 2014-02-19, 22:23

Nawiązując do postu Domino: modulację da się znacznie poprawić pod względem głośności :)
#
Jam jest KONEKTOR.
cennik sprzętu radiowego od KONEKTOR dla CBF

wyborne ceny na Yaesu, Icom, Kenwood, TYT - info PW

mobil: AT Road Blues v2.5 KNKTR / Florida Up
Hasan-Łódź
Avatar użytkownika
 
Posty: 6658
Dołączył(a): 2009-11-27, 21:49
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 4
Podziękowań: 306
Znak/ranga: KIEROWNIK REŻYSER

Postprzez qrs » 2014-02-20, 22:24

Raver napisał(a):Jakie są Twoje pierwsze wrażenia?


Jeśli wierzyć temu co pokazuje wbudowany SWR Meter to podczas nadawania mam 1.0 - 1.1 (raz zobaczyłem 1.2)

Pewnie błąd pomiaru wynosi X% ale rząd wielkości zachowany.
[ Alinco DR-135DX | Sirio Ŧurbo 5000 ]
qrs
Avatar użytkownika
 
Posty: 252
Dołączył(a): 2009-12-27, 17:38
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 1
Podziękowań: 1

Postprzez qrs » 2014-02-21, 09:04

Dodatkowo odnoszę wrażenie, że wycina mi mocne stacje, przez sek. słyszę że ktoś mocno grzmi po czym zaraz znika.
[ Alinco DR-135DX | Sirio Ŧurbo 5000 ]
qrs
Avatar użytkownika
 
Posty: 252
Dołączył(a): 2009-12-27, 17:38
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 1
Podziękowań: 1

Postprzez Raver » 2014-02-21, 11:07

qrs napisał(a):Dodatkowo odnoszę wrażenie, że wycina mi mocne stacje, przez sek. słyszę że ktoś mocno grzmi po czym zaraz znika.


Ostatnio słoneczko wali rozbłyskami, więc mogą dziać się dziwne rzeczy. Mogą także występować jakieś lokalne zakłócenia, które powodują podobny efekt.

Pozdrawiam.

Rafał
Mobil - Skoda Octavia II Tour kombi
Radio - CRE 8900
Mikrofon - RF Limited CR 577
Antena - Sirio SG-CB 1400 na podstawie Sirio MAG 145 PL
Raver
 
Posty: 99
Dołączył(a): 2013-07-20, 09:30
Lokalizacja: Lublin
Podziękował : 5
Podziękowań: 0

Postprzez Raver » 2014-02-21, 11:10

qrs napisał(a):
Raver napisał(a):Jakie są Twoje pierwsze wrażenia?


Jeśli wierzyć temu co pokazuje wbudowany SWR Meter to podczas nadawania mam 1.0 - 1.1 (raz zobaczyłem 1.2)

Pewnie błąd pomiaru wynosi X% ale rząd wielkości zachowany.


W moim CRE pomiar swr jest dość dokładny. Po zestrojeniu anteny przy pomocy radia pojechałem do serwisu i na analizatorze wyszło bardzo podobnie.
Mobil - Skoda Octavia II Tour kombi
Radio - CRE 8900
Mikrofon - RF Limited CR 577
Antena - Sirio SG-CB 1400 na podstawie Sirio MAG 145 PL
Raver
 
Posty: 99
Dołączył(a): 2013-07-20, 09:30
Lokalizacja: Lublin
Podziękował : 5
Podziękowań: 0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Inne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość