• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

POMOCY KPO DX 5000

POMOCY KPO DX 5000

Postprzez krzysiek11251 » 2015-02-16, 20:26

Witam. Na początek powiem że jestem początkującym użytkownikiem cb i dopiero zaczynam przygode. Kupiłem sobie radio kpo dx 5000 no i niestety częstotliwości nie są ustawione na nasz kraj (od 28.000 do 29.700 ) więc dokupiłem kabel
i próbując przeprogramowac ( od 25.615 do 28.300 ) i za każdym razem kiedy już na każdej 40stce sa częstotliwości takie jakie powinny być przy zaczynaniu programowania wyskakuje komunikat ze czestotliwość jest zla robie to programem który zamówiłem wraz z kablem i nie mam zielonego pojęcia jak to przeprogramować raz już nawet wpisywałem wartości ręcznie i też nic :( . POMOCY
krzysiek11251
 
Posty: 2
Dołączył(a): 2015-02-16, 20:04
Podziękował : 5
Podziękowań: 0

POMOCY KPO DX 5000

Postprzez 161SM046 » 2015-02-16, 22:34

Pasmo CB - 26,960 do 27,410 MHz z tego co piszesz to radio masz zaprogramowane na pasmo 10m a nie na 11m (25-28MHz) Jeżeli masz wersję KPO v6 to możesz przełączyć pasmo na 11m kombinacją klawiszy.
Baza Weekendowa: Intek HR5500 / Lemm AT92 HomeMade /
562m n.p.m

Mobil: Honda Civic / Intek HR5500/ Pan DM-432MT / SS1200 /

Baza: AOR 8200
161SM046
Avatar użytkownika
 
Posty: 41
Dołączył(a): 2015-01-29, 21:25
Lokalizacja: Brzeszcze / Międzybrodzie / Sosnowiec
Podziękował : 2
Podziękowań: 2
Znak/ranga: 161SM046

POMOCY KPO DX 5000

Postprzez szymon_kepa » 2015-02-17, 07:56

Na bandzie D powinieneś być w tzw "piątkach" wybierz D, do tego sprawdź w menu na jakim jesteś paśmie może być, tak jak pisze kolega, że nie masz pasma 11m zaprogramowanego, jak zrobisz to to powinieneś mieć już OK, jeżeli będziesz miał 27.185 (#19) to finem dojedź do zer, jak się nie da to radio do przeprogramowania na standard PL.

tutaj masz intrukcję do kpo http://www.cbradio.nl/kpo/Manual_KPO_DX5000_ENG.pdf
Szymon 161ZT1319
GDAŃSK Przymorze
#19 #17 #6
Baza:SuperStar 3900 + Farun FD1818 + Sirio GP-27 5/8
Mobil: Yosan Micro + Sirio ML-145
Miałem: President Teddy, Canva 278, Harry III ASC, MTech Legend III,
szymon_kepa
Avatar użytkownika
 
Posty: 157
Dołączył(a): 2015-01-15, 22:03
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 3
Podziękowań: 2
Znak/ranga: 161ZT1319

Re: POMOCY KPO DX 5000

Postprzez Lopez » 2015-02-17, 09:17

szymon_kepa napisał(a):Na bandzie D powinieneś być w tzw "piątkach" wybierz D, do tego sprawdź w menu na jakim jesteś paśmie może być, tak jak pisze kolega, że nie masz pasma 11m zaprogramowanego, jak zrobisz to to powinieneś mieć już OK, jeżeli będziesz miał 27.185 (#19) to finem dojedź do zer, jak się nie da to radio do przeprogramowania na standard PL.

tutaj masz intrukcję do kpo http://www.cbradio.nl/kpo/Manual_KPO_DX5000_ENG.pdf

Przeczytaj raz jeszcze cały post, i napisz odpowiedź, jak ją znasz. :stupi: Chyba napisał jasno, że radio pracuje mu na 10m, a jak chce przeprogramować na 11m, to mu wyskakuje błąd. Tak ciężko to zrozumieć? Czy nie wiesz co to 10 i 11m?
Baza- Icom IC760 - Kenwood TS-870 - Futura 5/8 -Delta Loop 3ELE - Delta w/g SP7LA - KG-UV950P - D-Original X-200
Mobil- Icom IC706 - President Pennsylvania
Lopez
Avatar użytkownika
 
Posty: 311
Dołączył(a): 2014-01-03, 17:30
Lokalizacja: Jasło/Skawina
Podziękował : 19
Podziękowań: 15

POMOCY KPO DX 5000

Postprzez Hasan-Łódź » 2015-02-17, 12:56

ZMIANA ZAKRESU 10/11m


Istnieje możliwość szybkiej zmiany zakresu pasma z 10 na 11m (i odwrotnie) bez podłączania programatora.


1. Przy włączaniu radiotelefonu HR-5500 V6 należy jednocześnie nacisnąć dwa przyciski: FUNC oraz EMG.
2. Radio wyświetli komunikat 1band (zakres 10m).
3. Pokrętłem kanałów możemy zmienić zakres na 2band (pasmo 11m). Analogicznie możemy zmienić spowrotem zakres na pasmo 10m.
4. Zmianę akceptujemy przyciskając FUNC przez 5 sekund. Wyświetli się komunikat rES, a następnie rEnd.
5. Wyłączamy i włączamy radio – zakres powinien ulec zmianie.




Uwaga! Powyższa zmiana zakresu działa tylko i wyłącznie w wersji 6.0.
#
Jam jest KONEKTOR.
cennik sprzętu radiowego od KONEKTOR dla CBF

wyborne ceny na Yaesu, Icom, Kenwood, TYT - info PW

mobil: AT Road Blues v2.5 KNKTR / Florida Up
Hasan-Łódź
Avatar użytkownika
 
Posty: 6651
Dołączył(a): 2009-11-27, 21:49
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 4
Podziękowań: 306
Znak/ranga: KIEROWNIK REŻYSER

POMOCY KPO DX 5000

Postprzez Hasan-Łódź » 2015-02-17, 12:57

Żeby przez kabel programować pasmo 11m to musisz je najpierw odblokować wg powyższego opisu. Bez tego możesz programować tylko 10m.
#
Jam jest KONEKTOR.
cennik sprzętu radiowego od KONEKTOR dla CBF

wyborne ceny na Yaesu, Icom, Kenwood, TYT - info PW

mobil: AT Road Blues v2.5 KNKTR / Florida Up
Hasan-Łódź
Avatar użytkownika
 
Posty: 6651
Dołączył(a): 2009-11-27, 21:49
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 4
Podziękowań: 306
Znak/ranga: KIEROWNIK REŻYSER

POMOCY KPO DX 5000

Postprzez krzysiek11251 » 2015-02-17, 15:55

Dzięki wielkie wszystkim niektóre posty naprawde bardzo pomogły w szczególności dowiedziałem sie że musze zmienić pasmo a potem jak to zrobić :) No i już gra wszystko jest jak trza :) DZIĘKUJE :hopla:
krzysiek11251
 
Posty: 2
Dołączył(a): 2015-02-16, 20:04
Podziękował : 5
Podziękowań: 0

POMOCY KPO DX 5000

Postprzez Piotrek-Bytom » 2016-07-16, 18:47

Ja mam inny problem
Kpo dx 5000 v6 oryginał
Otóż: nie mam funkcji odsłuchu swojej modulacji a wcześniej była pod nazwą TES jak i TNS.
W instrukcji obsługi są takie funkcje.
Kiedyś zrobiłem reset radia nieświadomie bo chciałem się przełączyć na 10 m może być to ta przyczyna?
Piotrek-Bytom
Avatar użytkownika
 
Posty: 2131
Dołączył(a): 2011-05-28, 13:02
Lokalizacja: Bytom JO90KI
Podziękował : 23
Podziękowań: 60

POMOCY KPO DX 5000

Postprzez fikudoto » 2016-07-17, 10:38

Tak Łopatologicznie - 2 funkcja w menu - nog- ustaw wartość, podłącz słuchawki lub głośnik zewn. i do dzieła.
fikudoto
Avatar użytkownika
 
Posty: 254
Dołączył(a): 2011-05-14, 14:57
Podziękował : 4
Podziękowań: 4

POMOCY KPO DX 5000

Postprzez Piotrek-Bytom » 2016-07-17, 11:16

fikudoto, na głośniku też działa ;-)
No faktycznie jest to :-/ nie zauważyłem tego
A w takim razie podane przeze mnie funkcje? Nie ma ich w radiu
Może one są w starszych od v6 modelach?
Piotrek-Bytom
Avatar użytkownika
 
Posty: 2131
Dołączył(a): 2011-05-28, 13:02
Lokalizacja: Bytom JO90KI
Podziękował : 23
Podziękowań: 60

POMOCY KPO DX 5000

Postprzez kubaopp » 2016-09-24, 08:03

Piotrek-Bytom napisał(a):Kiedyś zrobiłem reset radia nieświadomie bo chciałem się przełączyć na 10 m może być to ta przyczyna?

Tak po przełączeniu się z 10 na 11 m i odwrotnie radio przywraca się do ustawień fabrycznych
------.------
|---|--|
|-[]---|--------|
Cq Cq Cq DX......QRP Station 2kW
Obrazek
kubaopp
Avatar użytkownika
 
Posty: 4901
Dołączył(a): 2012-04-02, 17:14
Lokalizacja: LN32DW Benoy-Vedeno
Podziękował : 90
Podziękowań: 59

POMOCY KPO DX 5000

Postprzez Szpadyzor11 » 2016-09-26, 05:53

Kabelek dużo pomaga, polecam sie zaopatrzyć w takowy, o ile dużo skaczecie po tych pasmach. Jak nie to pamiętajcie co gdzie i jak na szybko ustawić :)
Coś tam jest, ale to bardziej rzeźba niż sprzęt...
KO10
Pozdrawiam.
Szpadyzor11
Avatar użytkownika
 
Posty: 862
Dołączył(a): 2015-02-17, 02:36
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował : 0
Podziękowań: 20

POMOCY KPO DX 5000

Postprzez kubaopp » 2016-09-27, 16:35

ok może ktoś podać jakiś schemat tego kabla ? nowy strasznie drogo wychodzi ? jest w nim coś skomplikowanego ?
------.------
|---|--|
|-[]---|--------|
Cq Cq Cq DX......QRP Station 2kW
Obrazek
kubaopp
Avatar użytkownika
 
Posty: 4901
Dołączył(a): 2012-04-02, 17:14
Lokalizacja: LN32DW Benoy-Vedeno
Podziękował : 90
Podziękowań: 59

POMOCY KPO DX 5000

Postprzez gracek » 2016-09-27, 16:46

Tutaj masz schemat pod com http://www.radioaficion.com/HamNews/art ... acion.html więc albo masz lapka z comem albo musisz jeszcze dokupić przejściówkę. Drugie wyjście to zakup takiego adaptera (podaję przykładowy) plus dorobienie przewodów http://allegro.pl/konwerter-przejsciowk ... 93092.html
gracek
Avatar użytkownika
 
Posty: 287
Dołączył(a): 2011-05-13, 22:09
Lokalizacja: Radom
Podziękował : 37
Podziękowań: 8

POMOCY KPO DX 5000

Postprzez kubaopp » 2016-09-27, 17:49

Fajno tnx
ps. co to jest za wtyk w radiu ?
------.------
|---|--|
|-[]---|--------|
Cq Cq Cq DX......QRP Station 2kW
Obrazek
kubaopp
Avatar użytkownika
 
Posty: 4901
Dołączył(a): 2012-04-02, 17:14
Lokalizacja: LN32DW Benoy-Vedeno
Podziękował : 90
Podziękowań: 59

Następna strona

Powrót do Inne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości