• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Piszczenie w kpo dx 5000 v6

Piszczenie w kpo dx 5000 v6

Postprzez 161DKC997 » 2017-01-30, 22:31

Witam ja już nie wiem co się dzieje z tymi radiotelefonami, mam dwa kpo dx5000 jeden w samochodzie drogi w domu od czasu do czasu modulacja mi piszczy w AM (tak określają rozmówcy) i tu się zaczyna mój kłopot.
w radiu które znajduje się w domu modulacja piszczy w AM na podstawie i na prawych bokach ale za to nie piszczy w okolicach EE gdzie mam SWR 1,8 do 2 , a na USB dobrze pracuje na wszystkich czterdziestkach.
w radiu które znajduje się w samochodzie piszczy na wszystkich czterdziestkach i na USB modulacja jest mało zrozumiała. Oba radia są wyposażone w mikrofony DC 2002.
koledzy mówią że to przyczyna wody w antenach , zaśniedziałej gorącej żyły, złej masy itp.
ale ja zauważyłem że gdy zagnę parę razy przewód w okolicach mikrofonu to wszystko wraca do normy ( jak by było brak dobrej masy ) i tu pytanie czy to powoduje piszczenie i czy to możliwe żeby w dwóch mikrofonach była taka sama usterka?a może gdzieś jest zimny lut w środku mikrofonu? orginalnego mikrofonu nie mam żeby sprawdzić .
161DKC997
 
Posty: 29
Dołączył(a): 2016-03-30, 20:32
Lokalizacja: Sętki (obok Łukowa)
Podziękował : 0
Podziękowań: 0
Znak/ranga: SQ8NGI

Piszczenie w kpo dx 5000 v6

Postprzez przemomezep » 2017-01-31, 08:50

Witam

Miałem podobny problem w moim SS3900 i DC2002. U mnie pomogło przylutowanie mikrofonu, wszystkie luty poprawiłem i problem w ten sposób rozwiązałem. Stosowana dziś cyna, ekologiczna, bez ołowiowa, powoduje że od wstrząsów ale i z upływem czasu przestaje dobrze spajać elementy do druku.

pozdrawiam
1: Superstar 3900, SS KF VI, FD1818, Sirio GPS27 1/2,
D220P-1 12V 18A, SWR30, RM KL200p, Xbox 12V 14A.
2: Baofeng UV5R + J-Pole 2m/70cm.
3: Skaner AE355M + J-Pole 2m/70cm
Mobile. AnyTone Apollo I Road Blues + Sirio ML145
http://cbradiomojehobby.pl.tl/
http://facebook.com/CBRadioMojeHobby/
przemomezep
 
Posty: 98
Dołączył(a): 2016-01-29, 11:36
Lokalizacja: Otwock
Podziękował : 3
Podziękowań: 1
Znak/ranga: Przemo Otwock

Piszczenie w kpo dx 5000 v6

Postprzez bmp4 » 2017-01-31, 09:50

Albo zasilanie słabe
ALAN 42 President George President Valery President Tommy
Sirio 5000 Turbo Sirio 4000 Megawatt Hyflex 27 BAZA- CRT VENOM 5/8
Motorola GM360 GM1200E DP3601 DMR
DM4601 DMR DP 4801DMR baofeng uvb5 Wouxun KG UV8D
Icom ICR6 ID31
odsłuch Kanał 19/28 26.555 161CBF166 Renault T520 km i Daf XF106 Super Space Cab
bmp4
Avatar użytkownika
 
Posty: 161
Dołączył(a): 2013-11-14, 12:11
Lokalizacja: Piotrków Tryb Europa Cała
Podziękował : 3
Podziękowań: 2
Znak/ranga: 161CBF166

Piszczenie w kpo dx 5000 v6

Postprzez doonboot » 2017-01-31, 11:46

Swr to powinien być bardziej przy 1.0 1.1 nie 2, według mnie to kpo nie potrzebuje mikrofonu ze wzmocnieniem.
Baza : Superstar3900CRT - Zetagi BV131 - GP 1/2 - Sadelta Echo Master Plus
VHF/UHF: Motorola MC2100 (2m) - Motorola GM1200 (70cm) - Diamond x200
Mobil : President HR2510 - CTE Booster 747 - Lemm At-1000 Eagle - Sadelta ME-3
doonboot
 
Posty: 32
Dołączył(a): 2015-07-26, 14:09
Lokalizacja: KO12FI
Podziękował : 2
Podziękowań: 0

Piszczenie w kpo dx 5000 v6

Postprzez AntekPabianice » 2017-01-31, 11:56

Pomierz przejścia w kablach. Może gdzieś się jakiś kabelek uszkodził.
U mnie ostatnio przerwał się od modulacji, właśnie w okolicach mikrofonu. Niby miękkie kable, dobrej jakości, ale zawsze może się coś uszkodzić z czasem.
Ekipa KONEKTOR
MOJE RADIO...
"Nie wie, bo ma muszki w oczach - wyjaśniał Orr z przesadną cierpliwościa - Jak może zobaczyć, że ma muszki w oczach, skoro ma muszki w oczach?"
161CBF131/SQ7AIS
AntekPabianice
Avatar użytkownika
 
Posty: 6380
Dołączył(a): 2011-11-20, 20:42
Lokalizacja: JO91QP
Podziękował : 16
Podziękowań: 221
Znak/ranga: 161CBF131

Piszczenie w kpo dx 5000 v6

Postprzez leszekbravo » 2017-01-31, 13:30

Masz mikrofon ze wzmocnieniem,wewnątrz wyłóż folią aluminiową zmasowaną z oplotem kabla mikrofonowego. Ja mam identycznego inteka i pracuje z Mass KM 2018 ale mam gruchę tak zrobioną. Ewentualnie masz mało wydajny zasilacz. Możesz w ustawieniach określić wysokość SWR przy którym radio zaczyna piszczeć sygnałem ostrzegawczym
Baza-Intek HR 5500 v6

Mobil-Harry II Clasic,antena ML 145
leszekbravo
 
Posty: 52
Dołączył(a): 2011-05-29, 14:44
Lokalizacja: bielsko biala
Podziękował : 0
Podziękowań: 3

Piszczenie w kpo dx 5000 v6

Postprzez Witek3212 » 2017-01-31, 14:07

Co innego piszczenie ostrzegawcze o za wysokim SWR, a co innego sprzęganie w torze modulacyjnym...
A może wystarczy wzmocnienie zamiast na maxa ustawić tak na godzinę 9 - to w zupełności wystarczy :musik:
BAZA:
HERBERT 1 + DENSEI 2002 tuning + FUTURA 1 5/8
MAYCOM EM-27 + M60 1/4
MOBIL:
HERBERT 1 + DENSEI 2018 JAPAN tuning + SANTIAGO 1200 W DZIURCE
RĘCZNIAK:
MAYCOM SH-27
MAYCOM AH-27
Witek3212
 
Posty: 791
Dołączył(a): 2010-12-27, 20:26
Lokalizacja: GDAŃSK ŻABIANKA
Podziękował : 3
Podziękowań: 37

Piszczenie w kpo dx 5000 v6

Postprzez SQ9RNU » 2017-01-31, 18:13

Sprawdź przewody zasilające .
Nie napisałeś jak w samochodzie masz podpięte ( czy przez zapalniczkę , bezpośrednio do aku - jakimi grubymi przewodami ) a w domu do czego i również jakimi kablami połączone.

Musi być jakiś Twój błąd w sztuce - zbyt duży przypadek by oba radia tak się zachowywały

Łącznie miałem chyba 3 HR-5500 i 3 egzemplarze KPO z mikrofonami ze wzmocnieniem

Każdy jeden ustawiony na pełne wzmocnienie i zero sprzęgu.

Napisz coś więcej.

Ale zdażyło się kiedyś ,że sprzęgało w momencie gdy był kiepskiej jakości kabel od postawy magnetycznej,
Mimo poprawnego swr - 1.1 piszczało .
Miałem na stanie dużą podstawę oryginalną SIRIO z kablem . Gdy ją dałem problem zniknął.

Dla mnie dwie możliwości wchodzą w grę .
Kiepskie kable zasilające ( jakieś skrętki zrobione ) i kabel antenowy .
Obstawiam za lichym kablem i w aucie i w domu .
-=- SQ9RNU -=-
SQ9RNU
Avatar użytkownika
 
Posty: 1143
Dołączył(a): 2009-05-24, 06:41
Lokalizacja: SP9
Podziękował : 5
Podziękowań: 24
Znak/ranga: SQ9RNU

Piszczenie w kpo dx 5000 v6

Postprzez 161DKC997 » 2017-01-31, 21:13

witam,dzięki za zainteresowanie moim problemem.
Dziś odkryłem że jak chwycę kabel od strony mikrofonu całą dłonią ,tam gdzie zaczyna się skręcać to piszczenie ustaje i jest dobrze, to samo powtórzyłem na stacji w domu i ten sam efekt uzyskałem.przepuszczam że to zła masa w mikrofonie i teraz pytanko jak ten defekt unieszkodliwić żeby działało poprawnie?
czy wszystkie przewodziki jeszcze raz przelutować czy tylko masę ?
czy pobawić się z ta folią wewnątrz? tylko bym jakoś fotkę poprosił jak to wygląda.
a przerwanie przewodziku to raczej mało prawdopodobne.ponieważ jeden mikrofon ma 3-4 lata a drugi raptem 2-3 miesiące
A co do instalacji zasilającej w samochodzie to mam podpięte pod główny przewód zasilający ( elektryk to podłączył przy mnie i na pewno nie jest pod zapalniczkę ) są dwa zabezpieczenia jeden bezpiecznik 30A a drugi 10A i pomiędzy nimi jest filtr przeciwzakłóceniowy, co do anteny samochodowej to santiago 1200 gdy zaczęło mi to się robić to z kolegą rozebraliśmy antenę i podstawę magnesową( całość zostało wysuszone i luty poprawione od masy), przewód antenowy został wymieniony na niby lepszej jakości( masa i gorąca żyła jest miedziana)

A co do radia w domu to zasilacz standardowy 10-12 A i tu można tylko zarzucić coś przewodowi antenowemu bo ma jakieś dobre 20 lat , antena na 7 metrach 5/8
co do SWR to mam zbliżony w obu zestawach podstawa i prawe boki 1,1-1,5 a lewe od 1,6-1,8 na bazie a w samochodzie do 1,7-2
a co do ustawień to raczej są takie same migejn na 45-50 i nie ma znaczenia czy jest 20 czy 50 cały czas piszczy, gdy moc zmniejszę jest to samo .
i jeszcze raz podkreślę że jak chwycę przewód od mikrofonu tam gdzie zaczyna się skręcać wszystko wraca do normy i to działa na połowie przewodu od strony mikrofonu.
i tak to wygląda moja sytuacja :-)
161DKC997
 
Posty: 29
Dołączył(a): 2016-03-30, 20:32
Lokalizacja: Sętki (obok Łukowa)
Podziękował : 0
Podziękowań: 0
Znak/ranga: SQ8NGI

Piszczenie w kpo dx 5000 v6

Postprzez angel_dark666 » 2017-01-31, 23:29

Po pierwsze wyrzuć z instalacji samochodowej filtr przeciwzakoceniowy z instalacji zasilającej, nic nie daje, to jest nabijanie ludzi w butele a może zaszkodzić. Dlaczego piszczy? zazwyczaj jest to wina SWR ( za wysoki) lub zlego dopasowania anteny , kabel antenowy jest prosty? nie jest czasem pozwijany w spirale tworząc cewki powietrzną? masz instalacje z dobrą masA? uziemiłeś antene, radio w domu? czasem jest to wina podstawy magnesowej. Zawsze mozesz wstawć w mikrofonie/radiu kondensator 1-100uF miedzy mase a modulacje, tylko pamietej im wieksza wartość tym bardziej tnie wysokie tony.
angel_dark666
Avatar użytkownika
 
Posty: 1028
Dołączył(a): 2013-07-15, 19:45
Lokalizacja: Irlandia
Podziękował : 3
Podziękowań: 23

Piszczenie w kpo dx 5000 v6

Postprzez Szpadyzor11 » 2017-02-04, 15:40

Skręć wzmocnienie w mikrofonie. Na bazie jak miałem problem z uziemieniem anteny to tylko to pomogło.
P.S. Polecam wyłożyć plecki w mikrofonie folia alu, a minus z mikrofonu dać na klapkę (tą która wystaje przed płytke, mowa o tej do której wchodzi śrubka od tylnej obudowy) by przy skręcaniu mikrofonu plecki z alu dotykały minusa. ;-) Zwróć uwagę by takie plecki wyłożone folią alu nie dotykały nigdzie ścieżek, złącz itp...
Coś tam jest, ale to bardziej rzeźba niż sprzęt...
KO10
Pozdrawiam.
Szpadyzor11
Avatar użytkownika
 
Posty: 862
Dołączył(a): 2015-02-17, 02:36
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował : 0
Podziękowań: 20

Piszczenie w kpo dx 5000 v6

Postprzez kgb14 » 2017-02-05, 21:08

podsumowując...za duże wzmocnienie lub uszkodzony kabel mikrofonowy :mrgreen:
,,One To Day is Worth Two To- Morrows''
Mobil Subaru Forester Kpo DX 5000 +ASTATIC ROAD DEVIL + SIRIO MEGAWATT 4000 w ,,dziurce'' Ręczniak CB: Alan-80A Baza : Radmor AFM 871
http://www.formaniak.aaf.pl/
Obrazek
Obrazek
kgb14
Avatar użytkownika
 
Posty: 6261
Dołączył(a): 2007-12-23, 12:41
Lokalizacja: Opole
Podziękował : 33
Podziękowań: 98

Piszczenie w kpo dx 5000 v6

Postprzez domino.pl » 2017-02-05, 21:22

Jaki kabel antenowy?
161DKC997 napisał(a):Dziś odkryłem że jak chwycę kabel od strony mikrofonu całą dłonią ,tam gdzie zaczyna się skręcać to piszczenie ustaje i jest dobrze, to samo powtórzyłem na stacji w domu i ten sam efekt

W.cz. ci szaleje. :mrgreen: kiepski kabel antenowy, wysoki swr. Brak uziemienia. Być może w radiu modulacja ustawiona na max 60%, a w mikrofonie wzmocnienie na poziomie :mrgreen: 130% modulacji ( gdyby nie było limitera w radiu) Ja dokładam około 300W w mobilu i nic nie sprzęga. A ty masz problem z gołym radiem. Coś tu jest nie tak.
Reszte niech wypowiedzą się eksperci :-P
Kliknij ☞
____ ☞
domino.pl-Mobil
____ ☞ domino.pl-Baza
____ ☞ domino.pl-allegro

⚡⚡⚡⚡⚡⚡
_
domino.pl
Avatar użytkownika
 
Posty: 4108
Dołączył(a): 2008-11-10, 00:09
Lokalizacja: Zgierz koło Łodzi
Podziękował : 36
Podziękowań: 64
Znak/ranga: 161CBF032 NOWICJUSZ

Piszczenie w kpo dx 5000 v6

Postprzez SQ9RNU » 2017-02-09, 19:40

Jest jeszcze jedno rozwiązanie .
Dziś to praktykowałem :
- po rozkręceniu obudowy podłączyłem drucik od masy płytki do tej blaszki , w której jest otwór na srubkę .
- dodatkowo na tył mikrofonu ( z zewnątrz , nie w środku ) dałem samoprzylepną folię aluminiową ( na całej powierzni pleców mikrofonu )
- złożyłem mikrofon , zanim dokręciłem śrubkę w tylnej częśći obudowy nałożyłem na ową srubkę sprężynkę ( jak z długopisa Zenith ) - by było "przejście"

Po skręceniu - zero sprzęgu , mic gain na 63

Antena Ml-145 na podstawie oryginalnej Sirio - dla informacji.

Może tak spróbuj

Taka folia dostępna jest w Castoramie ( na dziale z taśmami klejącymi ) - koszt 15 zł
-=- SQ9RNU -=-
SQ9RNU
Avatar użytkownika
 
Posty: 1143
Dołączył(a): 2009-05-24, 06:41
Lokalizacja: SP9
Podziękował : 5
Podziękowań: 24
Znak/ranga: SQ9RNU

Piszczenie w kpo dx 5000 v6

Postprzez 161DKC997 » 2017-02-14, 22:06

Witam dziękuje za informację
dziś byłem w serwisie cb i stwierdzili że kabel mikrofonowy jest do wymiany.
stwierdził że ma drobne przebicia pomiędzy kablami podczas nadawania i z tego jest to piszczenie ,
przy okazji powiedział że to podróbka denseja czyli tak zwana chińszczyzna, bo firmy już nie ma.Wogle facet się zdziwił że to jest nowy densej.
i co koledzy na to czy to może być rzeczywiście przyczyna kabla?
jak to chińszczyzna to ja sądzę że ten kabel może być wykonany z najtańszych komponentów i nie spełnia parametrów.
tu kolega pisze o lepszym zmasowaniu wypróbuję to i dam znać czy pomogło w moim wypadku.
pozdrawiam.
161DKC997
 
Posty: 29
Dołączył(a): 2016-03-30, 20:32
Lokalizacja: Sętki (obok Łukowa)
Podziękował : 0
Podziękowań: 0
Znak/ranga: SQ8NGI

Następna strona

Powrót do Inne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości