• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Radio bez mikrofonu

Dyskusje na temat mikrofonów i ich przeróbek

Radio bez mikrofonu

Postprzez xomer » 2017-01-26, 15:32

Witam,
W jaki sposób uzyskać odbiór w radiu cb bez podłączonego mikrofonu? Na elektrodzie czytałem, że należy zewrzeć odpowiednio piny we wtyku mikrofonowym. Podobno w Harrym III coś takiego działa. Pomożecie Koledzy jak podejść do tego zagadnienia?
xomer
Avatar użytkownika
 
Posty: 109
Dołączył(a): 2016-04-26, 17:24
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Radio bez mikrofonu

Postprzez Valdi77 » 2017-01-26, 17:05

Wszystko zależy o jakim radyjku mowa. typ / model.
Niektóre radia fabrycznie (bez zbędnego kombinowania) nie potrzebują wpiętego mikrofonu do samego odsłuchu / odbioru - z tego co wiem w Harrym III tak właśnie jest.
Ostatnio edytowano 2017-01-26, 17:10 przez Valdi77, łącznie edytowano 1 raz
Waldek (Valdi77 - wcześniej - kris34) 161CBF159
car 1 - M-tech legend III (tuning Konektor) + Sirio SG-CB 1400/Prsident Ohio
car 2 - President johnny II asc (tuning Konektor) + Sirio T-2 27
mini baza - CRT SS9900 v2 + Solarcon A99 + ZS10
Valdi77
Avatar użytkownika
 
Posty: 271
Dołączył(a): 2014-01-25, 17:33
Lokalizacja: Sieradz/Kalisz (JO91FR)
Podziękował : 7
Podziękowań: 6
Znak/ranga: 161CBF159

Radio bez mikrofonu

Postprzez AntekPabianice » 2017-01-26, 17:09

Nie we wtyku, tylko w gnieździe (przecież chcesz mieć odsłuch w radiu, a nie w mikrofonie ;-) )
Trzeba zewrzeć masę z RX (musisz wiedzieć, na których pinach masz masę i odbiór).
Jeśli to jest Harry III, to ten do odsłuchu nie potrzebuje lodlaczonego mikrofonu.
Ekipa KONEKTOR
MOJE RADIO...
"Nie wie, bo ma muszki w oczach - wyjaśniał Orr z przesadną cierpliwościa - Jak może zobaczyć, że ma muszki w oczach, skoro ma muszki w oczach?"
161CBF131/SQ7AIS
AntekPabianice
Avatar użytkownika
 
Posty: 6390
Dołączył(a): 2011-11-20, 20:42
Lokalizacja: JO91QP
Podziękował : 16
Podziękowań: 221
Znak/ranga: 161CBF131

Radio bez mikrofonu

Postprzez xomer » 2017-01-26, 19:47

Dzięki Antek, a jak (jeżeli można) organoleptycznie dojść co jest co (masa, RX)? Czy ewentualna pomyłka może doprowadzić do jakiegoś zwarcia i uszkodzenia czegoś? (że tak bardzo szeroko zapytam) ;-)
xomer
Avatar użytkownika
 
Posty: 109
Dołączył(a): 2016-04-26, 17:24
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Radio bez mikrofonu

Postprzez AntekPabianice » 2017-01-26, 19:56

Jak byś napisał, jakie radio, byłoby łatwiej.
Są tematy przyklejone w tym dziale:
viewtopic.php?f=27&t=7164
viewtopic.php?f=27&t=307
Może coś znajdziesz
Ekipa KONEKTOR
MOJE RADIO...
"Nie wie, bo ma muszki w oczach - wyjaśniał Orr z przesadną cierpliwościa - Jak może zobaczyć, że ma muszki w oczach, skoro ma muszki w oczach?"
161CBF131/SQ7AIS
AntekPabianice
Avatar użytkownika
 
Posty: 6390
Dołączył(a): 2011-11-20, 20:42
Lokalizacja: JO91QP
Podziękował : 16
Podziękowań: 221
Znak/ranga: 161CBF131

Re: Radio bez mikrofonu

Postprzez xomer » 2017-01-26, 21:08

Właśnie rzadko piszę, o jakie radio chodzi, bo wtedy zazwyczaj jest trudniej ;-)
Ale proszę, radio Formac 240
xomer
Avatar użytkownika
 
Posty: 109
Dołączył(a): 2016-04-26, 17:24
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Radio bez mikrofonu

Postprzez AntekPabianice » 2017-01-26, 21:31

Sprawdź, czy na jakimś pinie nie ma wyprowadzonego zasilania. Potem już z górki. Wszystko w linkach, które podesłałem wyżej.
Ekipa KONEKTOR
MOJE RADIO...
"Nie wie, bo ma muszki w oczach - wyjaśniał Orr z przesadną cierpliwościa - Jak może zobaczyć, że ma muszki w oczach, skoro ma muszki w oczach?"
161CBF131/SQ7AIS
AntekPabianice
Avatar użytkownika
 
Posty: 6390
Dołączył(a): 2011-11-20, 20:42
Lokalizacja: JO91QP
Podziękował : 16
Podziękowań: 221
Znak/ranga: 161CBF131

Radio bez mikrofonu

Postprzez xomer » 2017-01-26, 21:59

Dzięki za pomoc. A z tego coś można wywnioskować?
https://zapodaj.net/9f4f8140b148e.jpg.html
xomer
Avatar użytkownika
 
Posty: 109
Dołączył(a): 2016-04-26, 17:24
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Radio bez mikrofonu

Postprzez Witek3212 » 2017-01-27, 10:35

http://www.cbtricks.com/pub/secret_cb/radio/formac.htm
Tutaj też masz schemat tego radia.
Moje wnioski z oglądania schematu ( nie jestem elektronikiem - mądrzejszy niech mnie skoryguje, jeśli cos pomieszałem )
1 - mikrofon
2 - masa
3 - TX
4 - RX

Zewrzyj 2 z 3 i będziesz miał odbiór
BAZA:
HERBERT 1 + DENSEI 2002 tuning + FUTURA 1 5/8
MAYCOM EM-27 + M60 1/4
MOBIL:
HERBERT 1 + DENSEI 2018 JAPAN tuning + SANTIAGO 1200 W DZIURCE
RĘCZNIAK:
MAYCOM SH-27
MAYCOM AH-27
Witek3212
 
Posty: 791
Dołączył(a): 2010-12-27, 20:26
Lokalizacja: GDAŃSK ŻABIANKA
Podziękował : 3
Podziękowań: 37

Re: Odp: Radio bez mikrofonu

Postprzez Sahim » 2017-01-27, 16:34

Raczej 2 i 4, bo 2 i 3 to stałe nadawanie :)

Wysłane z mojego GT-I9515 za pomocą Tapatalk 2
Sahim
Avatar użytkownika
 
Posty: 1438
Dołączył(a): 2009-04-15, 14:27
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 12
Podziękowań: 84

Re: Radio bez mikrofonu

Postprzez xomer » 2017-01-27, 18:22

Sprawdzę jutro i dam znać ;-)
xomer
Avatar użytkownika
 
Posty: 109
Dołączył(a): 2016-04-26, 17:24
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Radio bez mikrofonu

Postprzez Witek3212 » 2017-01-27, 18:34

Sahim, ano tak, 2 z 4 racja, oczywiście :musik:
BAZA:
HERBERT 1 + DENSEI 2002 tuning + FUTURA 1 5/8
MAYCOM EM-27 + M60 1/4
MOBIL:
HERBERT 1 + DENSEI 2018 JAPAN tuning + SANTIAGO 1200 W DZIURCE
RĘCZNIAK:
MAYCOM SH-27
MAYCOM AH-27
Witek3212
 
Posty: 791
Dołączył(a): 2010-12-27, 20:26
Lokalizacja: GDAŃSK ŻABIANKA
Podziękował : 3
Podziękowań: 37

Radio bez mikrofonu

Postprzez xomer » 2017-01-28, 13:34

Poprawna odpowiedź: 1 i 4 ;-)
xomer
Avatar użytkownika
 
Posty: 109
Dołączył(a): 2016-04-26, 17:24
Podziękował : 0
Podziękowań: 0


Powrót do Mikrofony

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości