• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Wzmacniacz mikrofonowy V1 by Mayor7

Dyskusje na temat mikrofonów i ich przeróbek

Wzmacniacz mikrofonowy V1 by Mayor7

Postprzez MarcinC5User » 2017-03-29, 18:46

Hejka, otóż znalazlem w sieci schemat wzmacniacza autorstwa kolegi Mayor7 i kupiłem wszystkie potrzebne rzeczy tylko mam mały problem z podłączeniem bo nie wiem gdzie wpiac przewod od modulacji (zolty) i zasilanie. Wzmacniacz chce założyć do oryginalnego mikrofonu od Presidenta Harry III, czyli zasilanie +12v jest na 6 pinie.
K-PO DX 5000 v6 + Santiago 1200 + W zapasie Sirio ML 145 ;) A okazyjnie Thunderpole Tank Whip 1/4 :D
MarcinC5User
Avatar użytkownika
 
Posty: 264
Dołączył(a): 2013-07-28, 14:02
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował : 17
Podziękowań: 9

Wzmacniacz mikrofonowy V1 by Mayor7

Postprzez cassiopeia » 2017-03-29, 19:25

V1 chyba bylo bez zasilania?
NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA SZKODZI

KALISKI KLUB MIŁOŚNIKÓW CB: KILO-LIMA

Sprzedam:
mikrofon FD 1818 po tuningu
info na PW
cassiopeia
Avatar użytkownika
 
Posty: 5978
Dołączył(a): 2011-03-26, 23:06
Lokalizacja: Kalisz - najstarsze miasto w Polsce
Podziękował : 13
Podziękowań: 176
Znak/ranga: 161CBF081

Wzmacniacz mikrofonowy V1 by Mayor7

Postprzez MarcinC5User » 2017-03-29, 19:26

Prośba do admina o scalenie postów bo nie mogę już edytować
Oto schemat wspomnianego wzmacniacza Obrazek
Ostatnio edytowano 2017-03-29, 19:31 przez MarcinC5User, łącznie edytowano 2 razy
K-PO DX 5000 v6 + Santiago 1200 + W zapasie Sirio ML 145 ;) A okazyjnie Thunderpole Tank Whip 1/4 :D
MarcinC5User
Avatar użytkownika
 
Posty: 264
Dołączył(a): 2013-07-28, 14:02
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował : 17
Podziękowań: 9

Wzmacniacz mikrofonowy V1 by Mayor7

Postprzez cassiopeia » 2017-03-29, 19:29

I gdzie tu jest zasilanie? Bo ja nie widze.
Mialem takie w jacksonie od mayora z dynamiczna wkladka
NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA SZKODZI

KALISKI KLUB MIŁOŚNIKÓW CB: KILO-LIMA

Sprzedam:
mikrofon FD 1818 po tuningu
info na PW
cassiopeia
Avatar użytkownika
 
Posty: 5978
Dołączył(a): 2011-03-26, 23:06
Lokalizacja: Kalisz - najstarsze miasto w Polsce
Podziękował : 13
Podziękowań: 176
Znak/ranga: 161CBF081

Wzmacniacz mikrofonowy V1 by Mayor7

Postprzez MarcinC5User » 2017-03-29, 19:32

A mógł byś mi pomóc w podłączeniu tego? Bo właśnie nie wiem co mam wpiac w OUT i czy do wkładki wpiac się tym kondesatorem czy odlutowac żółty przewod od wkładki i dopiero później podpiąć jedną nozke z kondesatora ?
K-PO DX 5000 v6 + Santiago 1200 + W zapasie Sirio ML 145 ;) A okazyjnie Thunderpole Tank Whip 1/4 :D
MarcinC5User
Avatar użytkownika
 
Posty: 264
Dołączył(a): 2013-07-28, 14:02
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował : 17
Podziękowań: 9

Wzmacniacz mikrofonowy V1 by Mayor7

Postprzez cassiopeia » 2017-03-29, 19:39

Obrazek
Pod out podpinasz przewod ktory odlutujesz od wkladki
NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA SZKODZI

KALISKI KLUB MIŁOŚNIKÓW CB: KILO-LIMA

Sprzedam:
mikrofon FD 1818 po tuningu
info na PW
cassiopeia
Avatar użytkownika
 
Posty: 5978
Dołączył(a): 2011-03-26, 23:06
Lokalizacja: Kalisz - najstarsze miasto w Polsce
Podziękował : 13
Podziękowań: 176
Znak/ranga: 161CBF081

Wzmacniacz mikrofonowy V1 by Mayor7

Postprzez MarcinC5User » 2017-03-29, 20:18

No i coś chyba poszło nie tak bo przed chwilą rozmawiałem z kolegą Wilczek i mówi że żadnej różnicy W modulacji. Idzie dalej tak samo jak fabryczny mikrofon. Zauważyłem że do wkładki jest jeszcze przylutowany kondesator i coś jeszcze, może to jest przyczyną braku różnicy i należy to odlutowac?
K-PO DX 5000 v6 + Santiago 1200 + W zapasie Sirio ML 145 ;) A okazyjnie Thunderpole Tank Whip 1/4 :D
MarcinC5User
Avatar użytkownika
 
Posty: 264
Dołączył(a): 2013-07-28, 14:02
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował : 17
Podziękowań: 9

Wzmacniacz mikrofonowy V1 by Mayor7

Postprzez cassiopeia » 2017-03-29, 20:41

Daj zasilanie na modulacje przez rezystor, odetnij to kondensatorem i podepnij elektretowa wkladke.
http://obrazki.elektroda.pl/8258497000_1360596415.jpg
Wtedy nie potrzeba żadnych wzmacniaczy
NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA SZKODZI

KALISKI KLUB MIŁOŚNIKÓW CB: KILO-LIMA

Sprzedam:
mikrofon FD 1818 po tuningu
info na PW
cassiopeia
Avatar użytkownika
 
Posty: 5978
Dołączył(a): 2011-03-26, 23:06
Lokalizacja: Kalisz - najstarsze miasto w Polsce
Podziękował : 13
Podziękowań: 176
Znak/ranga: 161CBF081

Wzmacniacz mikrofonowy V1 by Mayor7

Postprzez MarcinC5User » 2017-03-29, 20:47

Ok jutro skoczę do sklepu po taki rezystor i spróbuje. Swoją drogą dziwi mnie to ze ten wzmacniacz nie chce działać. A wygląda to tak
Obrazek
Obrazek
K-PO DX 5000 v6 + Santiago 1200 + W zapasie Sirio ML 145 ;) A okazyjnie Thunderpole Tank Whip 1/4 :D
MarcinC5User
Avatar użytkownika
 
Posty: 264
Dołączył(a): 2013-07-28, 14:02
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował : 17
Podziękowań: 9

Wzmacniacz mikrofonowy V1 by Mayor7

Postprzez cassiopeia » 2017-03-29, 20:57

W Harry 3 fabrycznie jest nisko ustawiona glebokosc modulacji i taki wzmacniacz nie robi roznicy. Nieraz nawet potezny majk nie zrobi roznicy poza zmiana barwy modulacji. Dobrze by bylo troche ppdciagnac modulacje w samym radio
NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA SZKODZI

KALISKI KLUB MIŁOŚNIKÓW CB: KILO-LIMA

Sprzedam:
mikrofon FD 1818 po tuningu
info na PW
cassiopeia
Avatar użytkownika
 
Posty: 5978
Dołączył(a): 2011-03-26, 23:06
Lokalizacja: Kalisz - najstarsze miasto w Polsce
Podziękował : 13
Podziękowań: 176
Znak/ranga: 161CBF081

Wzmacniacz mikrofonowy V1 by Mayor7

Postprzez MarcinC5User » 2017-03-29, 21:01

Problem w tym że w pobliżu brak dobrego serwisu z CB. A żeby radio wysyłac to mam jakoś mieszane uczucia. Może kiedyś będę jechał do Łodzi to wpadnę do Hasana. Mam jeszcze fd1818 pokombinowane przeze mnie ale jak podłączam do Harrego to piszczy i sprzęga.
K-PO DX 5000 v6 + Santiago 1200 + W zapasie Sirio ML 145 ;) A okazyjnie Thunderpole Tank Whip 1/4 :D
MarcinC5User
Avatar użytkownika
 
Posty: 264
Dołączył(a): 2013-07-28, 14:02
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował : 17
Podziękowań: 9

Wzmacniacz mikrofonowy V1 by Mayor7

Postprzez januwojt » 2017-03-30, 07:37

Tu masz ten schemat z opcją zasilania zewnętrznego z 12 V , nie wykorzystuje sie zasilania polaryzacyjnego wkładki . Potencjometrem , najlepiej Perek ustawić wzmocnienie . Wzmocnienie w pewnych granicach można tez zmieniać zmieniając rezystor sprzężenia zwrotnego 1Mom między bazą tranzystora , a kolektorem . Zmieniając w niewielkich granicach rezystor emiterowy 100 om można zmieniać barwę modulacji .
Obrazek
januwojt
Avatar użytkownika
 
Posty: 2163
Dołączył(a): 2010-01-20, 15:33
Lokalizacja: Trzebinia
Podziękował : 12
Podziękowań: 123
Znak/ranga: SQ9ORF

Re: Wzmacniacz mikrofonowy V1 by Mayor7

Postprzez januwojt » 2017-03-30, 07:39

januwojt napisał(a):Tu masz ten schemat z opcją zasilania zewnętrznego z 12 V , nie wykorzystuje sie zasilania polaryzacyjnego wkładki . Potencjometrem , najlepiej Perek ustawić wzmocnienie . Wzmocnienie w pewnych granicach można tez zmieniać zmieniając rezystor sprzężenia zwrotnego 1Mom między bazą tranzystora , a kolektorem . Zmieniając w niewielkich granicach rezystor emiterowy 100 om można zmieniać barwę modulacji .
Obrazek

Bez dłubnięcia w głębokość modulacji w radiu , wzmocnienie nie da efektu .
januwojt
Avatar użytkownika
 
Posty: 2163
Dołączył(a): 2010-01-20, 15:33
Lokalizacja: Trzebinia
Podziękował : 12
Podziękowań: 123
Znak/ranga: SQ9ORF

Wzmacniacz mikrofonowy V1 by Mayor7

Postprzez MarcinC5User » 2017-03-30, 19:51

Dziś kolejna próba, tym razem wersja z zasilaniem i niestety porażka. Piszczy i sprzęga u odbiorcy. Na domiar złego chciałem zwiększyć modulacje w samym radiu(nawet znalazłem service maual do Harrego iii) i trzeba pokrecic perka 205 i 202 lecz na mojej płycie głównej nie ma takich elementów. Pewnie dlatego że jest to wersja 12/24V. Gdzieś natknąłem się na wypowiedź Hasana że te radia (wersja 12/24V) wychodziły z fabrycznie ustawioną modulacja na 40%. I odnośnie tego mam pytanko, czy wie ktoś jaki potencjometr odpowiada za głębokość modulacji w Harry III w wersji 12/24V? W razie czego zamieszczam zdjęcie płyty głównej
Obrazek
K-PO DX 5000 v6 + Santiago 1200 + W zapasie Sirio ML 145 ;) A okazyjnie Thunderpole Tank Whip 1/4 :D
MarcinC5User
Avatar użytkownika
 
Posty: 264
Dołączył(a): 2013-07-28, 14:02
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował : 17
Podziękowań: 9

Wzmacniacz mikrofonowy V1 by Mayor7

Postprzez Mayor7 » 2017-04-02, 09:11

Jeśli chcemy podłączyć do mikrofonu dynamicznego to niepotrzebne są rezystory 3k i kondensator 10uF bo to jest dla wkładek elekretowych.
Wzmocnienie powinno być umieszczone w mikrofonie ale i w radiu działa bezproblemowo.
Nie ma opcji aby coś się sprzęgało chyba że ktoś coś sknoci z kondensatorem 100nF między bazą tranzystora i masą. Kondensator 2,2uF zamienić na 10uF to będzie więcej sopranu.
Z doświadczenia nie zmieniać wartości rezystora 1M. Przestanie działać jeśli nie zasilimy w sposób jak opisał januwojt

No i pozostawienie limitera w radiu spowoduje słabą poprawę i tendencję do sprzęgania.
Najprościej postaram się wyjaśnić. Tylko czysta sinusoida nie powoduje powstawania harmonicznych. Działający limiter zniekształca sinusoidę czyli ten nasz sygnał bo obcina jej wierzchołki. Wtedy jest masakra bo zamiast ładnego czystego przebiegu uzyskuje się coś podobnego do kwadratów a tego nikt nie lubi.
Osobisty tuning sprzętu dla dziewczyn z CB-forum :mrgreen:
Mayor7
Avatar użytkownika
 
Posty: 1370
Dołączył(a): 2009-10-08, 08:48
Lokalizacja: KO01PG
Podziękował : 22
Podziękowań: 36

Następna strona

Powrót do Mikrofony

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości