• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Zasilanie mikrofonu z radia - problem

Dyskusje na temat mikrofonów i ich przeróbek

Zasilanie mikrofonu z radia - problem

Postprzez KubańczykCK » 2017-04-20, 15:01

Może forumowa brać pomoże bo ja poległem totalnie. Mam przed sobą mikrofon od SQ8ERS z pociągniętym zasilaniem z radia. Dwa dni śmigał bez zarzutu po czym padł. Zarówno w radiu President Jackson jak i At6666 zero nadawania. Napięcie w obu radiach z 6 pinów wychodzi, do stabilizatora przychodzi,to samo na płytce - też jest napięcie. Naciskam ptt - zero reakcji. W momencie gdy dla testu podłączę baterię - wszystko działa jak należy. Pomyślałem sobie - ok, nie działa z zasilaniem z radia niech więc będzie bateria. I tak jeden dzień pojeździł mikrofon w samochodzie, a jeden dzień odpoczywał w garażu. Następnego dnia rano biorę mikrofon a tu zero nadawania. Co się okazało z nowej baterii napięcie 'uciekło' do 2v. :roll: Siedzę teraz przed rozebranym mikrofonem i się zastanawiam co dalej. Czy wypiąć kabelek z 6 pina i mieć spokój z zasilaniem z radia? Czy wlutować nowy stabilizator? Czy wysłać mikrofon do SQ8ERS z reklamacją :-? Na pewno na forum są użytkownicy, którzy wstawiali sobie zasilanie z radii i może ktoś podpowie jakieś sensowne rozwiązanie.
Mobil: AnyTone AT6666 + Sirio Turbo 5000
Baza CB: President Jackson I + 1/2 λ
KF: Yaesu FT450D + Multidipol: 80m, 40m, 20m
KubańczykCK
Avatar użytkownika
 
Posty: 297
Dołączył(a): 2014-08-01, 20:31
Lokalizacja: Kielce
Podziękował : 7
Podziękowań: 6
Znak/ranga: SP7QBA

Zasilanie mikrofonu z radia - problem

Postprzez januwojt » 2017-04-20, 15:07

Jeśli nie jesteś w stanie stwierdzić co poległo w mikrofonie , to tak czy siak wszedłbym w kontakt z sq8ers , bo sam tego nie ogarniesz . Bateria dlatego siadła , że pewnie układ mikrofonu był cały czas pod napięciem baterii. W normalnych mikrofonach ze wzmocnieniem przycisk PTT podaje napięcie na mikrofon z baterii tylko w momencie nadawania.

Edit: Poza tym mając taki problem , może warto by było zrobić ze dwa zdjęcia dobrej rozdzielczości tej części płytki gdzie jest owo zasilanie z radia wprowadzone , albo całej płytki.
Ostatnio edytowano 2017-04-20, 15:13 przez januwojt, łącznie edytowano 1 raz
januwojt
Avatar użytkownika
 
Posty: 2168
Dołączył(a): 2010-01-20, 15:33
Lokalizacja: Trzebinia
Podziękował : 12
Podziękowań: 123
Znak/ranga: SQ9ORF

Re: Zasilanie mikrofonu z radia - problem

Postprzez Almighty » 2017-04-20, 15:10

KubańczykCK napisał(a):Mam przed sobą mikrofon od SQ8ERS


Miałem też problem z tym mikrofonem przy zasilaniu podciągniętym z Presidenta 6-PIN. Wysłałem z reklamacją i błyskawicznie wrócił poprawiony. Sam nic nie grzeb ;-)

pzdr.
Slavonic Beam / Slavonic Dipole / V-Slavonic 225 / Magic Stick

http://www.szczecin-radio.pl
Almighty
Avatar użytkownika
 
Posty: 1390
Dołączył(a): 2013-11-02, 19:19
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował : 7
Podziękowań: 46
Znak/ranga: Szczecin Radio

Zasilanie mikrofonu z radia - problem

Postprzez KubańczykCK » 2017-04-20, 15:11

Czyli pora odwiedzić placówkę poczty polskiej. 2 głosy "za". Dziękuję.
Mobil: AnyTone AT6666 + Sirio Turbo 5000
Baza CB: President Jackson I + 1/2 λ
KF: Yaesu FT450D + Multidipol: 80m, 40m, 20m
KubańczykCK
Avatar użytkownika
 
Posty: 297
Dołączył(a): 2014-08-01, 20:31
Lokalizacja: Kielce
Podziękował : 7
Podziękowań: 6
Znak/ranga: SP7QBA

Zasilanie mikrofonu z radia - problem

Postprzez cassiopeia » 2017-04-20, 15:19

KubańczykCK napisał(a):Mam przed sobą mikrofon

weź jeszcze miernik i sprawdź układ zasilania, a później jak jest rozwiązane zasilanie bateryjne aby było rozłączane po puszczeniu PTT. jak nie ogarniasz układów to wyślij na reklamację i już
NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA SZKODZI

KALISKI KLUB MIŁOŚNIKÓW CB: KILO-LIMA

Sprzedam:
mikrofon FD 1818 po tuningu
info na PW
cassiopeia
Avatar użytkownika
 
Posty: 6079
Dołączył(a): 2011-03-26, 23:06
Lokalizacja: Kalisz - najstarsze miasto w Polsce
Podziękował : 13
Podziękowań: 187
Znak/ranga: 161CBF081

Zasilanie mikrofonu z radia - problem

Postprzez KubańczykCK » 2017-04-24, 21:49

Mikrofon z powrotem u mnie. Z tego co napisał kol. Krzysztof SQ8ERS w moim egzemplarzu padł stabilizator. Po wlutowaniu nowego odesłał mikrofon. Jeśli ktoś ma wątpliwości - mogę z czystym sumieniem polecić jego produkty i podejście do klienta.
Mobil: AnyTone AT6666 + Sirio Turbo 5000
Baza CB: President Jackson I + 1/2 λ
KF: Yaesu FT450D + Multidipol: 80m, 40m, 20m
KubańczykCK
Avatar użytkownika
 
Posty: 297
Dołączył(a): 2014-08-01, 20:31
Lokalizacja: Kielce
Podziękował : 7
Podziękowań: 6
Znak/ranga: SP7QBA

Zasilanie mikrofonu z radia - problem

Postprzez KubańczykCK » 2017-10-14, 21:49

Temat powrócił niczym bumerang. W przypływie emocji wyciąłem z mikrofonu stabilizator :evil: :mrgreen: A jak trwoga, to do... forum!

https://www.dropbox.com/s/35si88m00xq2npn/IMG_20171014_222822.jpg?dl=0

Tak wyglądają bebechy mikrofonu bez stabilizatora. Stabilizator był zlutowany z kablami (białym + czarnym) po lewej stronie obudowy oraz z masą z oplotu. Chcę przerobić mikrofon na standardowe zasilanie z 9v baterii. Podpowie ktoś co muszę zrobić? Który kabel z czym zlutować?

Sprawa druga to przelutowanie wtyczki na 4 pin do radia Alan87. Z tego co znalazłem na forum to w tym radiu schemat pinów jest taki:
1 - masa
2 - audio
3 - TX
4 - RX

a w tej chwili mikrofon ma zapiętą wtyczkę 6 pin President
1 - żółty
2 - pusty
3 - czerwony
4 - pusty
5 - oplot
6 - czarny

Podpowie ktoś patrząc na płytkę i rozpiskę jak zalutować 4 pinową wtyczkę?
Mobil: AnyTone AT6666 + Sirio Turbo 5000
Baza CB: President Jackson I + 1/2 λ
KF: Yaesu FT450D + Multidipol: 80m, 40m, 20m
KubańczykCK
Avatar użytkownika
 
Posty: 297
Dołączył(a): 2014-08-01, 20:31
Lokalizacja: Kielce
Podziękował : 7
Podziękowań: 6
Znak/ranga: SP7QBA

Zasilanie mikrofonu z radia - problem

Postprzez Lopez » 2017-10-15, 07:44

1. oplot
2. żółty
3. czerwony
4. pusty - ten możesz wykorzystać na zasilanie z radia.
Baza- Icom IC760 - Kenwood TS-870 - Futura 5/8 -Delta Loop 3ELE - Delta w/g SP7LA - KG-UV950P - D-Original X-200
Mobil- Icom IC706 - President Pennsylvania
Lopez
Avatar użytkownika
 
Posty: 311
Dołączył(a): 2014-01-03, 17:30
Lokalizacja: Jasło/Skawina
Podziękował : 19
Podziękowań: 15

Zasilanie mikrofonu z radia - problem

Postprzez KubańczykCK » 2017-10-15, 09:17

Dziękuję kol. Lopez za pomoc z problemem nr 2. Ktoś podpowie jak rozwiązać problem nr 1?
Mobil: AnyTone AT6666 + Sirio Turbo 5000
Baza CB: President Jackson I + 1/2 λ
KF: Yaesu FT450D + Multidipol: 80m, 40m, 20m
KubańczykCK
Avatar użytkownika
 
Posty: 297
Dołączył(a): 2014-08-01, 20:31
Lokalizacja: Kielce
Podziękował : 7
Podziękowań: 6
Znak/ranga: SP7QBA

Zasilanie mikrofonu z radia - problem

Postprzez januwojt » 2017-10-15, 11:14

Propo problemu nr 1 , to odlutuj od płytki zbędny biały kabel , a czarny z kabla zaizoluj i podłącz baterie . Nawet białego nie musisz odlutowywać , tylko wystarczy zaizolować bo na nim będzie plus baterii .
januwojt
Avatar użytkownika
 
Posty: 2168
Dołączył(a): 2010-01-20, 15:33
Lokalizacja: Trzebinia
Podziękował : 12
Podziękowań: 123
Znak/ranga: SQ9ORF

Zasilanie mikrofonu z radia - problem

Postprzez KubańczykCK » 2017-10-15, 15:48

Pięknie dziękuję kol. januwojt za pomoc z problemem nr 1. Mikrofon wrócił do życia :musik:
Mobil: AnyTone AT6666 + Sirio Turbo 5000
Baza CB: President Jackson I + 1/2 λ
KF: Yaesu FT450D + Multidipol: 80m, 40m, 20m
KubańczykCK
Avatar użytkownika
 
Posty: 297
Dołączył(a): 2014-08-01, 20:31
Lokalizacja: Kielce
Podziękował : 7
Podziękowań: 6
Znak/ranga: SP7QBA


Powrót do Mikrofony

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości