• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Mikrofon do Harry III z miękkim kablem?

Dyskusje na temat mikrofonów i ich przeróbek

Mikrofon do Harry III z miękkim kablem?

Postprzez Michal89 » 2018-01-18, 13:47

Cześć.

Zamontowałem Harry'ego III ASC w schowku, jednak ciężko mi się nadaje, ponieważ kabel jest bardzo sztywny (co z resztą wiecie) i rozciąganie go jest uciążliwe.
Nie chcę też ciągnąć na siłę, ponieważ uchwyt na radio też nie jest zamontowany na śrubach "od pługa", tylko na małych wkrętach.

Stąd moje pytanie. Czy znacie jakiś sposób, na rozciągnięcie tego przewodu? Lub jaki mikrofon byście polecali?

Fajnie jakby miał przyciski do przełączania kanałów, ale nie musi.
Najważniejsze, aby był miękki i nie musi być koniecznie sprężynowy. Mógłby być nawet prosty jak sznur.

Z góry dzięki.
Michal89
 
Posty: 14
Dołączył(a): 2017-12-28, 17:37
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 2
Podziękowań: 0

Mikrofon do Harry III z miękkim kablem?

Postprzez Kasztelan » 2018-01-18, 14:48

Najprościej zastosować przedłużkę kabla mikrofonowego przykładowo https://allegro.pl/uzytkownik/cbpawex/a ... 18?order=m z wtykiem prostym czy kątowym, według uznania. Wtedy wykorzystuje się oryginalny mikrofon z przełączaniem kanałów. Można też kupić kabel na metry , do tego wtyk mikrofonowy, gniazdo i zrobić samemu taką przedłużkę. Można też bezpośrednio w mikrofonie wymienić kabel na dłuższy prosty.
Mobil: Uniden PC 68 XL KNKTR & Sirio Turbo 1000 Black
Mobil: Uniden 520 PRO XL & Sirio Omega 27
Baza : Uniden PC 68 LTW KNKTR & Sirio Signal Keeper 27
161BD909 - 161CBF139

Obrazek
Kasztelan
Avatar użytkownika
 
Posty: 1458
Dołączył(a): 2012-11-06, 13:43
Lokalizacja: JO82OT
Podziękował : 17
Podziękowań: 51

Mikrofon do Harry III z miękkim kablem?

Postprzez Michal89 » 2018-01-18, 15:45

Dzięki kolego!
Nie przyszło mi na myśl, aby rozejrzeć się za takim przedłużaczem.
Będzie to najprostsze i idealne rozwiązanie dla mnie :).

Jeszcze raz dzięki.

Pozdrawiam
Michal89
 
Posty: 14
Dołączył(a): 2017-12-28, 17:37
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 2
Podziękowań: 0

Mikrofon do Harry III z miękkim kablem?

Postprzez Hasan-Łódź » 2018-01-18, 16:32

Ewentualnie wymiana kabla mikrofonowego na silikonowy:
http://konektor5000.pl/index.php?p3167, ... gosc-180cm

Akurat do Harry'ego III starczy (do wszystkich Presidentów, które nie wymagają podłączonego mikrofonu do odbioru).
Hasan-Łódź
Avatar użytkownika
 
Posty: 6613
Dołączył(a): 2009-11-27, 21:49
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 4
Podziękowań: 302
Znak/ranga: KIEROWNIK REŻYSER

Mikrofon do Harry III z miękkim kablem?

Postprzez pkobierecki » 2018-01-18, 18:52

Opcjonalnie również rozwiązanie doraźne:
1. Weź kabel do domu
2. rozciągnij go nieco
3. polej wrzątkiem
CRT SS 9900+ SG-CB 1000
Alan 18+FD1818+President WA-27+ Alan AU 25
Johnny III+FD1818+Pirat
Anytone Apollo Road Blues v2+Virginia+Alan AU 25
Uniden Pro 520XL (Filipiny)+President Carbonium.
Alan 38
pkobierecki
 
Posty: 94
Dołączył(a): 2013-10-12, 17:01
Lokalizacja: Oleśnica
Podziękował : 0
Podziękowań: 2

Re: Mikrofon do Harry III z miękkim kablem?

Postprzez Kasztelan » 2018-01-19, 13:43

Michal89 napisał(a):Dzięki kolego!
Nie przyszło mi na myśl, aby rozejrzeć się za takim przedłużaczem.
Będzie to najprostsze i idealne rozwiązanie dla mnie :).

Jeszcze raz dzięki.

Pozdrawiam


Korzystam z tego rozwiązania od lat. Tylko zmieniam wtyczki z 4p na 6p pod mikrofon i pasuje :bravo: .
Mobil: Uniden PC 68 XL KNKTR & Sirio Turbo 1000 Black
Mobil: Uniden 520 PRO XL & Sirio Omega 27
Baza : Uniden PC 68 LTW KNKTR & Sirio Signal Keeper 27
161BD909 - 161CBF139

Obrazek
Kasztelan
Avatar użytkownika
 
Posty: 1458
Dołączył(a): 2012-11-06, 13:43
Lokalizacja: JO82OT
Podziękował : 17
Podziękowań: 51

Mikrofon do Harry III z miękkim kablem?

Postprzez Michal89 » 2018-01-19, 15:35

Zamówiłem już na znanym portalu aukcyjnym przedłużacz 6p pod Harry'ego III, a że radio mam jedno, to nie będę musiał przepinać :).
No i już nie mogę się doczekać tej wygody, kiedy będę mógł mówić z mikrofonem z "kablem na luzie".
Michal89
 
Posty: 14
Dołączył(a): 2017-12-28, 17:37
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 2
Podziękowań: 0

Mikrofon do Harry III z miękkim kablem?

Postprzez darekas » 2018-01-27, 14:43

Też miałem ten problem radio nie zamocowane w schowku i twardy skręcony przewód mikrofonowy. Nawet dłuższy i teoretycznie bardziej miękki nie sprawdził się.

Przedłużacz przewodu mikrofonowego też średnio się sprawdził. Złączki tego przedłużacza się dość ciężkie w porównaniu do gruszki mikrofonu co powoduje pewien dyskomfort.

Obecnie mam mikrofon na PROSTYM przewodzie i takie rozwiązanie chyba ostatecznie się sprawdzi.

Poszukuje tylko dobrego PROSTEGO przewodu mikrofonowego ten który mam kupiony na allegro ma bardzo słaby oplot.

Widział ktoś z Was gdzie można kupić prosty przewód mikrofonowy?
darekas
 
Posty: 18
Dołączył(a): 2017-01-22, 22:04
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Mikrofon do Harry III z miękkim kablem?

Postprzez Hasan-Łódź » 2018-01-27, 14:55

Hasan-Łódź
Avatar użytkownika
 
Posty: 6613
Dołączył(a): 2009-11-27, 21:49
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 4
Podziękowań: 302
Znak/ranga: KIEROWNIK REŻYSER

Mikrofon do Harry III z miękkim kablem?

Postprzez Michal89 » 2018-01-28, 19:38

A mi przyszła przedłużka, zamontowałem i jestem bardzo zadowolony :).
Montując radio w schowku musiałem kupić z kątowym wtykiem do radia i przewód mam elegancko wzdłuż przycisków na radiu. Na prostej wtyczce trochę mocno musiałbym mieć zagięty przewód tym bardziej, że jest jeszcze ten bezbarwny usztywniacz.
Michal89
 
Posty: 14
Dołączył(a): 2017-12-28, 17:37
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 2
Podziękowań: 0

Re: Mikrofon do Harry III z miękkim kablem?

Postprzez aternx » 2018-01-28, 20:18

darekas napisał(a):Poszukuje tylko dobrego PROSTEGO przewodu mikrofonowego ten który mam kupiony na allegro ma bardzo słaby oplot.

Widział ktoś z Was gdzie można kupić prosty przewód mikrofonowy?

Tu masz w normalnej cenie dobry i sprawdzony przewod spokojnie starczy:
http://allegro.pl/przewod-kabel-mikrofo ... 03199.html
http://allegro.pl/przewod-prosty-mikrof ... 32813.html
http://allegro.pl/przewod-mikrofonowy-c ... 16937.html
Ten z konektora to chyba ze zlota ze taka cena :mrgreen:
lincoln I+cb compact lp30+spectrum 1600
jackson I+sad.echo master pro+black pirate
pc122+ec2018T+ss1200
herbert I+pan432mt+cte boston
aternx
 
Posty: 55
Dołączył(a): 2017-08-17, 21:25
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Mikrofon do Harry III z miękkim kablem?

Postprzez Hasan-Łódź » 2018-01-28, 21:08

Może i ze złota, ale chociaż ma 3 żyły ekranowane i działa bez problemów :-) czego nie można powiedzieć o tym co wrzuciłeś.
Hasan-Łódź
Avatar użytkownika
 
Posty: 6613
Dołączył(a): 2009-11-27, 21:49
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 4
Podziękowań: 302
Znak/ranga: KIEROWNIK REŻYSER

Mikrofon do Harry III z miękkim kablem?

Postprzez aternx » 2018-01-29, 00:42

Działa wystarczająco dobrze sprawdzone i jest 10x tańszy
lincoln I+cb compact lp30+spectrum 1600
jackson I+sad.echo master pro+black pirate
pc122+ec2018T+ss1200
herbert I+pan432mt+cte boston
aternx
 
Posty: 55
Dołączył(a): 2017-08-17, 21:25
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Re: Mikrofon do Harry III z miękkim kablem?

Postprzez januwojt » 2018-01-30, 16:52

ed_namyslow napisał(a):Działa wystarczająco dobrze sprawdzone i jest 10x tańszy

Przyganiała graca gracy , a obaj jednacy . Twoje radyjka przedpotopowe, które wystawiasz tez mają ceny jak od kilograma złota .
januwojt
Avatar użytkownika
 
Posty: 2163
Dołączył(a): 2010-01-20, 15:33
Lokalizacja: Trzebinia
Podziękował : 12
Podziękowań: 123
Znak/ranga: SQ9ORF

Mikrofon do Harry III z miękkim kablem?

Postprzez aternx » 2018-01-30, 21:39

kabel 10x tanszy i dziala jak powinien a twoj wpis ma sie ni jak do tego januwojt chyba ze jestes przedpotopowy jak pisesz to inna sprawa :-D
lincoln I+cb compact lp30+spectrum 1600
jackson I+sad.echo master pro+black pirate
pc122+ec2018T+ss1200
herbert I+pan432mt+cte boston
aternx
 
Posty: 55
Dołączył(a): 2017-08-17, 21:25
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Następna strona

Powrót do Mikrofony

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości