• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Jak podłączyć dwa radia CB pod jedną antene do testu odbioru

Jak podłączyć dwa radia CB pod jedną antene do testu odbioru

Postprzez fifi » 2020-11-17, 17:57

Witam, czy Ktoś może wie w jaki sposób można podłączyć dwa radia cb pod jedną antene bazową, chodzi mi wyłącznie o test na odbiór bez nadawania. Mam trójnik UC-1 i zrobiłem z niego połączenia do dwóch radyjek, z tym że przy odbiorze obydwa jednoczeście nie odbierają tak sygnału jak jedno, a w drugim musi być wypięta antena. Zauważyłem też że przy obu radiach włączonych jednocześnie i jak w jednym zjadę rf-gainem na maxa to drugie radio wtedy łapie taką czułość odbiornika jak powinno i to samo jest na odwrót. Jak to podłączyć i czy w ogóle się da żeby oba radia działały z pełną czułością pod jedną anteną ? :roll: Nawet jak oba radia są podłączone pod jedną antena, a jedno radio wyłączone off to to włączone działa jakby było zjechane rf-gainem do połowy, jak włącze drugie on to troche już lepiej ale i tak to nie jest to jak powinno być, dopiero zjazd w jednym RF-gainem na maxa poprawia odbiór w drugim radiu tak jak pisałem wcześniej.
fifi
 
Posty: 112
Dołączył(a): 2016-11-29, 12:05
Podziękował : 5
Podziękowań: 1

Jak podłączyć dwa radia CB pod jedną antene do testu odbioru

Postprzez 161PGN590 » 2020-11-17, 20:27

Musisz nabyć przełącznik antenowy.
161PGN590
Avatar użytkownika
 
Posty: 157
Dołączył(a): 2017-07-20, 08:12
Podziękował : 0
Podziękowań: 4
Znak/ranga: 161PGN590

Jak podłączyć dwa radia CB pod jedną antene do testu odbioru

Postprzez SP9 » 2020-11-19, 15:32

Kabelkiem .... użyj koniecznie przełącznika .. przyda się.
FT 450D, FT 7800E, FT 857D, VX6
Moonraker GP-2500, Lafayette MA 1500
SP9
Avatar użytkownika
 
Posty: 8013
Dołączył(a): 2011-05-22, 13:01
Lokalizacja: NH
Podziękował : 36
Podziękowań: 212

Jak podłączyć dwa radia CB pod jedną antene do testu odbioru

Postprzez Hasan-Łódź » 2020-11-19, 15:59

#
Jam jest KONEKTOR.
cennik sprzętu radiowego od KONEKTOR dla CBF

wyborne ceny na Yaesu, Icom, Kenwood, TYT - info PW

montaż 3er
montaż X6
Hasan-Łódź
Avatar użytkownika
 
Posty: 7122
Dołączył(a): 2009-11-27, 21:49
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 4
Podziękowań: 319
Znak/ranga: KIEROWNIK REŻYSER

Jak podłączyć dwa radia CB pod jedną antene do testu odbioru

Postprzez fifi » 2020-11-24, 12:59

Czyli będę mógł słuchać albo jednego albo drugiego, a nie oba jednocześnie z pełną czułością na obydwu :?: . Dzisiaj testowałem tak dwa identyczne cb radia za pomocą trójnika i jest tak samo jak pisałem wyżej czyli żeby jedno miało maksymalną czułość to przy drugim muszę skręcic rf-gain na maxa i na odwrót. Nie da sie słuchać jednocześnie na dwóch radiach z pełną czułością na jednej antenie :roll:
fifi
 
Posty: 112
Dołączył(a): 2016-11-29, 12:05
Podziękował : 5
Podziękowań: 1

Jak podłączyć dwa radia CB pod jedną antene do testu odbioru

Postprzez cassiopeia » 2020-11-24, 16:20

chyba się da z tego co kojarze, ale musisz zastosować linie dopasowującą.
podpinając dwa radia do jednej anteny zmienia się impedancja linii antenowej? poszukaj i poczytaj. gdzieś mi coś dzwoni ale nie wiem gdzie :shrek:
cassiopeia
Avatar użytkownika
 
Posty: 6257
Dołączył(a): 2011-03-26, 23:06
Lokalizacja: Kalisz - najstarsze miasto w Polsce
Podziękował : 15
Podziękowań: 206
Znak/ranga: 161CBF081

Jak podłączyć dwa radia CB pod jedną antene do testu odbioru

Postprzez cassiopeia » 2020-11-24, 16:27

no dobra, dzwoniło mi chyba coś innego.

gdyby autor miał lenia to proszę:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic728615.html
cassiopeia
Avatar użytkownika
 
Posty: 6257
Dołączył(a): 2011-03-26, 23:06
Lokalizacja: Kalisz - najstarsze miasto w Polsce
Podziękował : 15
Podziękowań: 206
Znak/ranga: 161CBF081

Re: Jak podłączyć dwa radia CB pod jedną antene do testu odb

Postprzez tarnus » 2020-11-24, 19:33

Jak nie chesz przepłacać, to większości przypadków w takich testach porównawczych spisze się całkiem przyzwoicie rozdzielacz sygnałów RTV ale taki który ma zakres 5-1000MHz. Np. coś takiego https://www.cyfronika.com.pl/ivark1p1.htm
Bez obaw że to rozdzielacz RTV systemów antenowych 75ohm. Dokup przejściówki tak aby wyjść z F na UC1 albo dorób trzy krótkie kable 50ohm z jednej strony z wtykami F a z drugiej z wtykami UC1. Na jednym z takich kabli który będzie na wejściu daj beczkę UC1 aby podłączyć wtyk z kabla anteny.
Tłumienie zmniejsza co prawda sygnał około 3dB ale to nie przeszkadza w testach porównawczych. Te seperatory mają także tłumienie miedzy portami wyjściowymi co powoduje że radia w o wiele mniejszym stopniu zakłócają się wzajemnie.


Lektura:
http://naval.com/help/passives/
tarnus
Avatar użytkownika
 
Posty: 1697
Dołączył(a): 2009-07-24, 14:38
Lokalizacja: Mobilek
Podziękował : 19
Podziękowań: 58

Jak podłączyć dwa radia CB pod jedną antene do testu odbioru

Postprzez Michał_Bayoo » 2020-11-25, 00:01

Podłączaliśmy w klubie kilka TRX pod jedną antenę. Z gorącej żyły anteny poprzez kondensator ceramiczny 1nF do każdego radia. Separacja była, na pewno jakiś wpływ każde kolejne radio miało, ale nie było to na ucho bardzo odczuwalne.
Michał_Bayoo
 
Posty: 427
Dołączył(a): 2011-11-08, 20:01
Lokalizacja: Osiek JO93QE
Podziękował : 11
Podziękowań: 7


Powrót do Kable,uchwyty,wtyki itp.

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości