• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Drugi zakup urządzenia GPS

Postprzez AntekPabianice » 2013-07-23, 11:55

Wojtek KR napisał(a):Jak garmin nie ma map topograficznych ? i to dobrych?? :roll: - ma - są płatne, Topo Polska i starsza GPmapa jak poszukać to znajdziesz w sieci miejsca do ich zassania z witaminką. Darmowa UMP pcPL nie ma pełnego pokrycia i ma dalej sporo błędów, brak jej też opcji dostępnych w mapach komercyjnych. Mam i korzystam zarówno z Topo jak i z GPmapy z eTrex20 - UMP -fajny projekt ale wiele mu jeszcze brakuje.
GPMapa TOPO-bardzo dobra, ale dawniej, teraz już mocno nieaktualna, poza tym Imagis to nie Garmin, wzięli rozwód i to dawno temu. TOPO Poland to chłam za dużą kasę (taki President Teddy), na siłę wciskany do outdorowców. Porównaj ją z Pl Topo z e-Azymut, do tego nakładka "Ścieżki Pl" -projekt społecznościowy, bądź z UMP Topo Zresztą to są raczej mapy turystyczne, z topograficznymi mają niewiele wspólnego.
UMP,faktycznie nie ma pełnego pokrycia szczegółowego, ale dużo mu nie brakuje. A co do błędów, to może się tak wydawać ze względu na zmiany kategoryzacji dróg lub wyłączeniem z routingu spowodowane remontami, zamknięciami odcinków dróg. Zresztą napisałem: prawie cała Polska.
Po więcej informacji zapraszam na Garniaka
Ekipa KONEKTOR
MOJE RADIO...
"Nie wie, bo ma muszki w oczach - wyjaśniał Orr z przesadną cierpliwościa - Jak może zobaczyć, że ma muszki w oczach, skoro ma muszki w oczach?"
161CBF131/SQ7AIS
AntekPabianice
Avatar użytkownika
 
Posty: 6391
Dołączył(a): 2011-11-20, 20:42
Lokalizacja: JO91QP
Podziękował : 16
Podziękowań: 221
Znak/ranga: 161CBF131

Postprzez Kasztelan » 2013-07-23, 15:13

AntekPabianice napisał(a):
Kasztelan napisał(a):W Neonet będzie od czwartku za 370 zł 5 calowy Garmin Nuvi 50 LM z dożywotnią aktualizacja map, 22 kraje Europy środkowo-wschodniej, ostrzeżenie przed fotoradarami, asystent pasa ruchu. Cena myślę dobra.
Myślę, że niezła, chociaż to tylko Europa środkowo-wschodnia. Wcześniej przy aktualizacji nüMaps Lifetime™ Europe niezależnie od wersji mapy na Europę, aktualizowałeś do całej Europy, a nie dany region. Teraz niestety nie.
A z tym ostrzeżeniem przed fotoradarami, to chwyt marketingowy. Na szczęście nie są to ostrzeżenia wpisane w mapę, tylko, jak to w Garminach, w osobnym pliku i można to wywalić lub wyłączyć, a wrzucić plik POI.gpi (na Polskę "wersja gotowiec ze strony http://ump.waw.pl/wszystkie.html)

Kasztelan napisał(a):Druga sprawa w kwestii tech, czy ktos z Was wgrywał do Garmina dodatkowe mapy, przykładowo fabrycznie Europa środ-wsch, a wgrać Europę zach i czy to nie wpłynie na utratę dożywotnich aktualizacji.
Mapa wgrana fabrycznie jest w pliku gmapprom.img + dodatkowe pliki związane z junction view, asystentem pasa, budynkami 3D (landmarki), dodatkowe mapy wgrywa się w plikach gmapsupp.img, gmapsup1.img i gmapsup2.img (odpowiednio na karcie pamięci gmapsupp.img i gmapsup1.img) w folderze "garmin" - dla starszych odbiorników, dla nowszych: jakakolwiek nazwa *.img w folderze "map".
Przy takich samych mapach (z tym samym FID) ważne jest, żeby odpowiednie regiony się nie dublowały, bo wtedy ZONK.

@Kasztelan, jak masz konkretne pytania, to pisz na PW.



AntekPabianice dzięki za odp, będę pamietał o PW ;).
Mobil: Uniden PC 68 XL KNKTR & Sirio Turbo 1000 Black
Mobil: Uniden 520 PRO XL & Sirio Omega 27
Baza : Uniden PC 68 LTW KNKTR & Sirio Signal Keeper 27
161BD909 - 161CBF139

Obrazek
Kasztelan
Avatar użytkownika
 
Posty: 1469
Dołączył(a): 2012-11-06, 13:43
Lokalizacja: JO82OT
Podziękował : 17
Podziękowań: 51

Postprzez KiMCIO » 2013-07-24, 20:06

Z tymi trasami pieszymi odchodzicie od tematu...
Pomagam w zakupach w Chinach.

http://ali.pub/e5dqi

Gwarantuje dobre ceny :-) Dla Kolorowych specjalne oferty!
KiMCIO
Avatar użytkownika
 
Posty: 2442
Dołączył(a): 2008-06-04, 19:22
Lokalizacja: Myślibórz
Podziękował : 3
Podziękowań: 38

Postprzez kajoj » 2013-10-05, 11:46

Posiadam lark 43.1 lark 50,3 i tomtom xxl i według mnie to stawiam na lark43.1 potem tomtom xxl(tutaj przegrywa tylko ze względu na wartoś zakupu ale mapki ma świetne 27 krajów pokrycie map,tutaj aktualizacja map za 180zł/rok)lark jak lark mapki można wgrać samemu AM,ale padła mi ładowarka,jakość -cena wiadomo coś z a coś,brat ma garmina i też ładnie się pracuje na nim
było;alan 48+,78,onwa mk3-2,s9,at1000,sirio s9,mlka 145,as100,kl203 wzmacniacz,baofeng vr-5,cobra 25ltd,
jest;uniden520
+densei2002+gamma2R
alan18+densei,santiago 1200
grant+mlk-a
baza;president jack+zasilacz xbox 19A
+massen 5/8 +747wzma mocy midland,mikrofon wm61-wkładka
kajoj
 
Posty: 1943
Dołączył(a): 2008-12-15, 00:24
Lokalizacja: kętrzyn,toruń
Podziękował : 1
Podziękowań: 44

Postprzez mig25 » 2013-10-05, 13:38

Jesli duzo jezdzisz to ja jednak sklanialbym sie na zakup tomtoma z dozywotnia aktualizacja map.
Znajdzie sie cos prostego , jak i taki z glosowym wybieraniem i polaczeniem online.
Na pewno niejest to tanie rozwiazanie , ale jakosc kosztuje.Na pewno nie jest to rozwiazanie dla sporadycznego kozystania .
mig25
 
Posty: 290
Dołączył(a): 2011-05-21, 09:29
Lokalizacja: Żyrardów
Podziękował : 2
Podziękowań: 8

Postprzez scifo » 2013-10-05, 15:11

mig25 napisał(a):tomtoma z dozywotnia aktualizacja map

którego mapy niestety w momencie aktualizacji są nieaktualne. Niestety, ale Tomtom olewa Polskę jeśli chodzi o aktualizację. Na zachód Europy - i owszem bardzo dobry. Zresztą te same mapy mam w swojej fabrycznej nawigacji w samochodzie i dlatego jeżdżę z przyklejoną do szyby Automapą - pomimo jej wad.
Harry III
Turbo 1000/2000/3000 (black)
scifo
 
Posty: 40
Dołączył(a): 2012-11-05, 20:22
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Postprzez mig25 » 2013-10-05, 15:29

Ale byla aktualna miesiac przed wydaniem... Nie popadajmy w skrajnosc.Podlacz orginalnego Tomtoma do kompa ,odpal program , to Ci sie zaktualizuje :-) Z piratem trzeba czekac do nastepnego wydania.
mig25
 
Posty: 290
Dołączył(a): 2011-05-21, 09:29
Lokalizacja: Żyrardów
Podziękował : 2
Podziękowań: 8

Postprzez db68 » 2013-10-05, 21:22

Najlepsza navi jaką miałem to becker. Super wykonanie, świetny głośnik, solidny uchwyt (mam go do dzisiaj), ładowarka nie wprowadzająca żadnych zakłóceń. Śmigałem z AM po PL i oryginalnymi mapami po całej europie bez najmniejszych problemów. Niestety, jest drogi.
db68
Avatar użytkownika
 
Posty: 373
Dołączył(a): 2009-08-03, 22:28
Lokalizacja: JO81LC W-w
Podziękował : 0
Podziękowań: 20

Poprzednia strona

Powrót do Nasze GPS-y

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość