• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Antena w teren - KF

Jaka i jak wygląda.

Re: Antena w teren - KF

Postprzez scoffer » 2017-02-22, 12:32

SP3UQE napisał(a):PAwełku, co do impedancji w punkcie zasilania masz absolutnie racje.
To jak wobec tego powinien być zdefiniowany parametr "współczynnik skrócenia" dla dipola. Co to według Ciebie jest i od czego zależy. Jak sobie wyjaśnimy czy aby na pewno obaj używamy tych samych pojęć będzie łatwiej.
To nie linia dla której istotnie ważna jest konstrukcja i materiał.
Ja współczynnik skrócenia definiuje jako wartość, o jaką muszę pomnożyć teoretyczną długośc dipola aby fizyczny dipol o tej długości znajdowal sie w rezonansie w określonych warunkach. Dla "gołego drutu umieszczonego z dala od innych elementów to jakies 0,95 (i tu sie zgadzamy), ale umieść ten drut 3 m nad ziemią i zobacz co się stanie z rezonansem.


Jeżeli definiujesz współczynnik skrócenia jako wartość o ile trzeba skrócić antenę w danych warunkach (wysokość rozwieszenia / odległość od budynków itp.) to w zasadzie masz rację (w zasadzie bo nie do końca z tym rezonansem). Ale tu chyba była mowa o czymś takim:

"Współczynnik skrócenia to parametr, który mówi ile razy wolniejsza jest
propagacja fali elektromagnetycznej w danym kablu aniżeli w próżni. Jest
mniejszy od jedności i generalnie zależy od rodzaju materiału jakim jest
otoczona linia przewodząca"

I tyle. Druga sprawa, że jak dotniesz sobie antenę aby SWR był jak najniższy nie oznacza, że będzie ona w rezonansie. Możesz dociąć/rozwiesić antenę w taki sposób , że jej wartość impedancji będzie miała wartość:

R=50 i jx=0
lub
R=20 i jx=46

W obu przypadkach miarka SWR pokaże CI to samo 1 :)

Generalnie chodzi o to aby dociąć ją w taki sposób by składowa urojona impedancji (tu przydaje się analizator) na oczekiwanej częstotliwości powinna mieć wartość 0 (jX=0). I teraz patrzysz na część rzeczywistą np. analizator pokazuje Ci 75 ohm. SWR będziesz miał w okolicach 1.2 pewnie. Jak chcesz się bawić to robisz dopasowanie do 50ohm jakąś linią dopasowującą czy balunem i masz 1.01 SWR i antenę w rezonansie ;-)

Tyle teorii ale w praktyce robi się jak już pisałem wcześniej. Docinasz ramiona na długość 1/4 lambda (x współczynnik skrócenia jak znasz dla danego materiału), wieszasz, robisz małe korekty długości aby mieć ten SWR jak najniższy i jazda w eter ;-)

Pozdr.
Paweł
Mobil: TTI 881 + Sirio Omega 27
Baza: FT-450D + 4 ele Yagi (Sirio)
scoffer
 
Posty: 370
Dołączył(a): 2015-03-03, 08:22
Podziękował : 3
Podziękowań: 3

Antena w teren - KF

Postprzez SP9 » 2017-02-22, 12:59

Ale zrobiliście problem dotne dwa ramiona po 10 m - resztę zrobi skrzynka, ma być lekkie i wytrzymałe :-P
Obrazek
FT 450D, FT 7800E, FT 857D, VX6
Baofeng UV5R, Baofeng UV3R+
Moonraker GP-2500, Lafayette MA 1500
Komunica HF-PRO-1 + garść anten do ręczniaków
SP9
Avatar użytkownika
 
Posty: 7903
Dołączył(a): 2011-05-22, 13:01
Lokalizacja: NH
Podziękował : 36
Podziękowań: 202

Re: Antena w teren - KF

Postprzez scoffer » 2017-02-22, 13:03

Wojtek KR napisał(a):Ale zrobiliście problem dotne dwa ramiona po 10 m - resztę zrobi skrzynka, ma być lekkie i wytrzymałe :-P


Dokładnie tak :-). Jak smalisz w antenę 50-100w to nie ma to żadnego znaczenia czy SWR będziesz miał na poziomie 1.1 czy 1.5. Takie "chlastanie" się w super dopasowania itp. ma sens jak bawisz się w QRP (np 100mW) i wtedy każdy procencik straconej mocy się liczy ;-)

Pozdr.
Paweł
Mobil: TTI 881 + Sirio Omega 27
Baza: FT-450D + 4 ele Yagi (Sirio)
scoffer
 
Posty: 370
Dołączył(a): 2015-03-03, 08:22
Podziękował : 3
Podziękowań: 3

Antena w teren - KF

Postprzez cassiopeia » 2017-02-22, 15:35

To nie problem tylko troche przydatnej wiedzy w temacie, który każdy powinien w swoim radiowym zyciu poruszyć
NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA SZKODZI

KALISKI KLUB MIŁOŚNIKÓW CB: KILO-LIMA

Sprzedam:
mikrofon FD 1818 po tuningu
info na PW
cassiopeia
Avatar użytkownika
 
Posty: 6039
Dołączył(a): 2011-03-26, 23:06
Lokalizacja: Kalisz - najstarsze miasto w Polsce
Podziękował : 13
Podziękowań: 179
Znak/ranga: 161CBF081

Re: Antena w teren - KF

Postprzez suzu4x4 » 2017-02-22, 16:08

Wojtek KR napisał(a):Ale zrobiliście problem dotne dwa ramiona po 10 m - resztę zrobi skrzynka, ma być lekkie i wytrzymałe :-P


Wojtek , to nie jest tak do końca ;-)

skrzynka nie jest lekarstwem na całe zło :mrgreen:

równie dobrze możesz zestroić kaloryfer przy pomocy skrzynki czy przysłowiowy "kawałek drutu", o ile na niższych pasmach kf anteny tego typu jeszcze zdają egzamin o tyle im wyżej tym gorzej, wiadomo jak jest propagacja to nawet z tego "kawałka drutu" możesz coś podziałać ale jak warunki będą słabe to już będzie gorzej.

Dlatego jestem zwolennikiem anten rezonansowych, choćby kompromisowych ale rezonansowych, takie dwa kawałki drutu po 10 m nigdy nie będą zadowalająco pracować na wszystkich pasmach, ale fakt , koszt wykonania znikomy, spróbuj wykonaj i opisz nam swoje spostrzeżenia ;-)

pozatym skrzynka to też straty, ja staram się jak naj mniej używać ;-)
Mobil - Legend III white + Sigma V-902/Sirio Carbonium 27 Black
Będe jechał zapraszam do rozmowy
suzu4x4
Avatar użytkownika
 
Posty: 501
Dołączył(a): 2015-01-05, 01:32
Lokalizacja: Wrocław JO81KD
Podziękował : 3
Podziękowań: 17
Znak/ranga: 161HF001

Re: Antena w teren - KF

Postprzez Almighty » 2017-02-22, 16:19

scoffer napisał(a):R=20 i jx=46


Moduł impedancji |Z| będzie ~ taki sam, SWR będzie miał inną wartość ;-)

pzdr.
Slavonic Beam / Slavonic Dipole / V-Slavonic 225 / Magic Stick

http://www.szczecin-radio.pl
Almighty
Avatar użytkownika
 
Posty: 1388
Dołączył(a): 2013-11-02, 19:19
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował : 6
Podziękowań: 46
Znak/ranga: Szczecin Radio

Antena w teren - KF

Postprzez SP9 » 2017-02-22, 16:48

suzu4x4 tak wiem to kompromis nie liczę że 20 czy 10 m drutu i obskcze wszystkie pasma ale szukam czegośegos lekkiego i przenośnego, są takie małe składane anteny - HF1 portable i to też kompromis a cena 600-700 zł to już lepiej chyba postawić wędkę i prosty dipol - albo rybakova i zainwestować w skrzynkę - pasmo od 40m w dół wystarczy mi w zupełności
Ostatnio edytowano 2017-02-22, 16:51 przez SP9, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
FT 450D, FT 7800E, FT 857D, VX6
Baofeng UV5R, Baofeng UV3R+
Moonraker GP-2500, Lafayette MA 1500
Komunica HF-PRO-1 + garść anten do ręczniaków
SP9
Avatar użytkownika
 
Posty: 7903
Dołączył(a): 2011-05-22, 13:01
Lokalizacja: NH
Podziękował : 36
Podziękowań: 202

Antena w teren - KF

Postprzez kubaopp » 2017-02-22, 16:50

suzu4x4 napisał(a):takie dwa kawałki drutu po 10 m nigdy nie będą zadowalająco pracować na wszystkich pasmach


Dokładnie tak , zależy kto czego oczekuje Jednemu wystarczy kawał druta + skrzynka i radia nie uwali :mrgreen: Mi osobiście nie dawało by to spokoju (problemy ze snem itp. :mrgreen: ) Wojtek KR, przy budowie dipola staraj się olać tą skrzynkę jak by jej nie było i "zrób" antenę jak najlepiej się da .
------.------
|---|--|
|-[]---|--------|
Cq Cq Cq DX......QRP Station 2kW
Obrazek
kubaopp
Avatar użytkownika
 
Posty: 4901
Dołączył(a): 2012-04-02, 17:14
Lokalizacja: LN32DW Benoy-Vedeno
Podziękował : 90
Podziękowań: 59

Antena w teren - KF

Postprzez SP9 » 2017-02-22, 16:53

Atu - fajna sprawa przyda się.
Jak w tytule tematu....szukam anteny na wypady lekkiej, zgrabnej do przeniesienia - tak żeby wyjść na górkę rozłożyć wędka i działać.
Obrazek
FT 450D, FT 7800E, FT 857D, VX6
Baofeng UV5R, Baofeng UV3R+
Moonraker GP-2500, Lafayette MA 1500
Komunica HF-PRO-1 + garść anten do ręczniaków
SP9
Avatar użytkownika
 
Posty: 7903
Dołączył(a): 2011-05-22, 13:01
Lokalizacja: NH
Podziękował : 36
Podziękowań: 202

Antena w teren - KF

Postprzez kubaopp » 2017-02-22, 16:58

dobra skrzynka + rynna . Po co stawiać Anteny :mrgreen: :mrgreen:
------.------
|---|--|
|-[]---|--------|
Cq Cq Cq DX......QRP Station 2kW
Obrazek
kubaopp
Avatar użytkownika
 
Posty: 4901
Dołączył(a): 2012-04-02, 17:14
Lokalizacja: LN32DW Benoy-Vedeno
Podziękował : 90
Podziękowań: 59

Antena w teren - KF

Postprzez SP9 » 2017-02-22, 17:00

Kuba i tą rynnę mam ze sobą taszczyc np na Jaworzyne albo Babia Górę ?
Obrazek
FT 450D, FT 7800E, FT 857D, VX6
Baofeng UV5R, Baofeng UV3R+
Moonraker GP-2500, Lafayette MA 1500
Komunica HF-PRO-1 + garść anten do ręczniaków
SP9
Avatar użytkownika
 
Posty: 7903
Dołączył(a): 2011-05-22, 13:01
Lokalizacja: NH
Podziękował : 36
Podziękowań: 202

Antena w teren - KF

Postprzez AntekPabianice » 2017-02-22, 17:04

kubaopp, czytaj ze zrozumieniem, zwłaszcza tytuł wątku i pisz na temat albo wcale.
AntekPabianice
Avatar użytkownika
 
Posty: 6334
Dołączył(a): 2011-11-20, 20:42
Lokalizacja: JO91QP
Podziękował : 16
Podziękowań: 219
Znak/ranga: 161CBF131

Antena w teren - KF

Postprzez kubaopp » 2017-02-22, 17:12

Wojtek , Jasne że nie ,źle mnie zrozumiałeś po prostu przy budowie anteny nie ma co polegać na skrzynce . To tak jak zbudować dziurawy dach , wodą będzie lała się do środka ale zawsze można podłożyć miskę czy tam wiadro :mrgreen: i bedzie git
------.------
|---|--|
|-[]---|--------|
Cq Cq Cq DX......QRP Station 2kW
Obrazek
kubaopp
Avatar użytkownika
 
Posty: 4901
Dołączył(a): 2012-04-02, 17:14
Lokalizacja: LN32DW Benoy-Vedeno
Podziękował : 90
Podziękowań: 59

Antena w teren - KF

Postprzez SP9 » 2017-02-22, 17:21

Antenę zrobię najlepiej jak umiem ale nie zawsze będę miał idealne warunki by ją powieść dla tego pisałem o skrzynce i wiem że to kompromis chce antenę na 40m i moc przy okazji poskakać na pasmach niżej
Obrazek
FT 450D, FT 7800E, FT 857D, VX6
Baofeng UV5R, Baofeng UV3R+
Moonraker GP-2500, Lafayette MA 1500
Komunica HF-PRO-1 + garść anten do ręczniaków
SP9
Avatar użytkownika
 
Posty: 7903
Dołączył(a): 2011-05-22, 13:01
Lokalizacja: NH
Podziękował : 36
Podziękowań: 202

Antena w teren - KF

Postprzez Francuz » 2017-02-22, 20:07

Chyba wyżej, ale to szczegół ....
Zrób ramiona po 10m i jeśli nie masz dostępu do analizatora to próbuj SWR miarką ale nie tnij tylko rób zakładkę z drutu jednakowo po obydwóch stronach.
Zakładka musi być ciasno spięta z ramionami dipola, nie może zwisać bo wtedy "oszukuje".
Może tak uda Ci się ustawić optymalną długość.
Długości ramion podczas "strojenia" zmieniaj max po 20cm, nie więcej.
Resztę zrobi skrzynka.
Dla kolegi opowiadającemu dyrdymały o rynnie powtórzę, że na dipolu dedykowanym do pracy na 40m, wykorzystując skrzynkę antenową, zrobiłem na 20m łączność z Nową Zelandią pracując z mocą 5W.

Wojtek KR, opowieści o współczynnikach skrócenia zostaw teoretykom.
Kto kiedykolwiek pracował w terenie wie co mam na myśli.

EDIT:
na Babią Górę z dipolem lepiej nie chodź :mrgreen:
Francuz
Avatar użytkownika
 
Posty: 2932
Dołączył(a): 2007-11-29, 15:23
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował : 20
Podziękowań: 27

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Antena.

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości