• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Strojenie anteny - kilka pytań...

Posty będą dodawane po akceptacji. Nie pytamy tu o radia itp.

Strojenie anteny - kilka pytań...

Postprzez kevin » 2010-10-01, 15:40

Witam! Mam kilka pytań co do strojenia anteny reflektometrem:

1. Czy squelsch i fr-grain mogą być dowolnie ustawione?

2. W pewnym poradniku wyczytałem, że nie powinno się nadawać przez dłużej niż ok. 20 sekund (średnio). I tutaj poza konkursem - czy to dotyczy się również normalnego nadawania, poza strojeniem?

3. Czy znajdę gdzieś w internecie filmik ze strojenia anteny, od początku do samego końca>

4. Czy w jednym z poniższych opisów zauważacie jakieś błędy? Jeśli tak to jakie?
OPIS 1 OPIS 2

5. Czy są jeszcze jakieś rzeczy, których powinienem się wystrzegać/zwracać uwagę podczas strojenia?

Pozdrawiam,
Kevin
kevin
 
Posty: 10
Dołączył(a): 2010-09-30, 09:30
Lokalizacja: Gostyń
Podziękował : 2
Podziękowań: 0

Postprzez Marek » 2010-10-01, 16:10

1-Tak
2 Tak
3 http://www.youtube.com/watch?v=l6LjZEAr ... re=related
4- olać masz filmik :mrgreen:
5- jak nowy zestaw , nie lut. wtyki to zrób tak jak na filmiku.
[you] najlepsze w tym forum jest to ze posiada takiego użytkownika jak [you]

Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !!
[scroll]Marek iyi gunler ve allaha emanet ol . Salam alejkum.[/scroll]
Marek
Avatar użytkownika
 
Posty: 10456
Dołączył(a): 2009-10-19, 20:43
Lokalizacja: Jastrzębie
Podziękował : 251
Podziękowań: 178

Postprzez Lech » 2010-10-01, 19:35

kevin napisał(a):2. W pewnym poradniku wyczytałem, że nie powinno się nadawać przez dłużej niż ok. 20 sekund (średnio). I tutaj poza konkursem - czy to dotyczy się również normalnego nadawania, poza strojeniem?

dlaczego ja tego nie wiedziałem?? :-x
Mobil: plany powstają na nowo
Mobil 2:
*President Walker ASC + President TEXAS + EC 2002 + HP-2
* AOR 8200 + antena konstrukcji kolegi :-)
* YAESU FT-7900 + Antena NAGOYA MAG-79EL-3W + jakiś głośnik zew. NOKIA
Baza:w trakcie budowy- czas około (...)
Lech
Avatar użytkownika
 
Posty: 983
Dołączył(a): 2010-09-15, 16:37
Lokalizacja: Ostróda ( JO93WP )
Podziękował : 7
Podziękowań: 8

Postprzez KiMCIO » 2010-10-01, 19:42

Ludzie prowadzą monologi po 5 minut i nic się nie dzieje...
Pomagam w zakupach w Chinach.

http://ali.pub/e5dqi

Gwarantuje dobre ceny :-) Dla Kolorowych specjalne oferty!
KiMCIO
Avatar użytkownika
 
Posty: 2442
Dołączył(a): 2008-06-04, 19:22
Lokalizacja: Myślibórz
Podziękował : 3
Podziękowań: 38

Postprzez Marek » 2010-10-01, 19:45

Moja wina , żle odpowiedziałem...............nie dotyczy to nadawania .Tylko ustawiania SWR :!: Sorki. :roll:
[you] najlepsze w tym forum jest to ze posiada takiego użytkownika jak [you]

Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !!
[scroll]Marek iyi gunler ve allaha emanet ol . Salam alejkum.[/scroll]
Marek
Avatar użytkownika
 
Posty: 10456
Dołączył(a): 2009-10-19, 20:43
Lokalizacja: Jastrzębie
Podziękował : 251
Podziękowań: 178

Postprzez Lech » 2010-10-01, 19:47

dla mojego oświecenia :mrgreen: tyczy się tylko strojenia?
Mobil: plany powstają na nowo
Mobil 2:
*President Walker ASC + President TEXAS + EC 2002 + HP-2
* AOR 8200 + antena konstrukcji kolegi :-)
* YAESU FT-7900 + Antena NAGOYA MAG-79EL-3W + jakiś głośnik zew. NOKIA
Baza:w trakcie budowy- czas około (...)
Lech
Avatar użytkownika
 
Posty: 983
Dołączył(a): 2010-09-15, 16:37
Lokalizacja: Ostróda ( JO93WP )
Podziękował : 7
Podziękowań: 8

Postprzez leonid pakas » 2010-10-01, 20:56

Tak tylko strojenia gdy nie znamy wartości WFS i możemy radio spalić ;). Jeżeli chodzi o pogaduszki to zależy wszystko jak jest wykonana końcówka mocy bo szajz może się spalić po 1 min a na innej pogadamy nawet 3-5h bez przerwy. Według mnie najbardziej liczy się odprowadzanie ciepła z końcówki i jakość zasilania ;D.
leonid pakas
Avatar użytkownika
 
Posty: 634
Dołączył(a): 2009-12-30, 14:15
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 0
Podziękowań: 16

Postprzez pasek888 » 2010-10-01, 21:11

Lech84 napisał(a):dla mojego oświecenia tyczy się tylko strojenia?

no jeśli masz SWR powyżej 3, a będziesz trzymał długo PTT, to spalisz radio. nieważne czy pomiędzy anteną a radiem masz reflektometr, czy antena jest bezpośrednio podłączona do radia.
Johnny 3 + WA-27 / Albrecht AE 2990 AFS + Hyflex
pasek888
Avatar użytkownika
 
Posty: 1454
Dołączył(a): 2009-11-27, 20:22
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował : 0
Podziękowań: 37

Postprzez Sahim » 2010-10-01, 22:08

TUTAJ jest dobry opis strojenia za pomocą popularnego reflektometru.
Sahim
Avatar użytkownika
 
Posty: 1419
Dołączył(a): 2009-04-15, 14:27
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 12
Podziękowań: 81

Postprzez kevin » 2010-10-02, 19:56

OK, "Pomóż" poleciało już do odpowiednich osób ;-)

Mam jednak jeszcze jedno pytanie: czytałem, że po każdym skróceniu/wydłużeniu anteny należy ponownie skalibrować SWR'kę - czy to prawda?
kevin
 
Posty: 10
Dołączył(a): 2010-09-30, 09:30
Lokalizacja: Gostyń
Podziękował : 2
Podziękowań: 0

Postprzez Skrzydło » 2010-10-02, 20:52

kevin,
Mam jednak jeszcze jedno pytanie: czytałem, że po każdym skróceniu/wydłużeniu anteny należy ponownie skalibrować SWR'kę - czy to prawda?


to zależy jaką masz , ale jeżeli używasz takiej jakiej myślę to zawsze musisz po zmianie kanału na inny podczas strojenia :mrgreen: :mrgreen:
http://www.oiris.pl

Więcej sprzętu niż talentu ;-)





Jeżeli używam tego emota :mrgreen: nie znaczy że jestem szydercą jak również nie ma manii wyższości :-)
Cogito ergo sum
Skrzydło
Avatar użytkownika
 
Posty: 3066
Dołączył(a): 2008-07-30, 19:15
Lokalizacja: JO91AS/ Kalisz
Podziękował : 10
Podziękowań: 68

Postprzez kevin » 2010-10-03, 17:57

Naturalnie chodzi mi o taki miernik:
http://allegro.pl/reflektometr-miernik- ... 97883.html

Nie mam pewności, czy mówisz prawdę (sygnaturka -> "Jeżeli używam tego emota :mrgreen: nie znaczy że jestem szydercą jak również nie ma manii wyższości :-)") dlatego pytam ponownie ;-)
kevin
 
Posty: 10
Dołączył(a): 2010-09-30, 09:30
Lokalizacja: Gostyń
Podziękował : 2
Podziękowań: 0

Postprzez Blaine » 2010-12-19, 22:55

A ja mam dośc prozaiczne pytanko, nie znalazlem odpowiedzi w ABC.
Mam zestrojoną antenę ze swoim radiem. Czy jak podłączę do niej odbiornik Kolegi, to czy muszę jeszcze raz stroic? Czy strojenie anteny dotyczy tylko i wyłącznie samej anteny jak i położenia na dachu?
Blaine
Avatar użytkownika
 
Posty: 148
Dołączył(a): 2010-12-14, 20:22
Lokalizacja: Ldz
Podziękował : 8
Podziękowań: 2

Postprzez kgb14 » 2010-12-19, 23:17

Blaine, bardzo słabo czytałeś i szukałeś . Stroi sie antenę z miejscem pracy anteny a nie z radiem .
,,One To Day is Worth Two To- Morrows''
Mobil Subaru Forester Kpo DX 5000 +ASTATIC ROAD DEVIL + SIRIO MEGAWATT 4000 w ,,dziurce'' Ręczniak CB: Alan-80A Baza : Radmor AFM 871
http://www.formaniak.aaf.pl/
Obrazek
Obrazek
kgb14
Avatar użytkownika
 
Posty: 6231
Dołączył(a): 2007-12-23, 12:41
Lokalizacja: Opole
Podziękował : 33
Podziękowań: 98

Postprzez Blaine » 2010-12-19, 23:20

kgb14, no dzięki
Właśnie teraz jestem pewien, że z dwa-trzy dni temu taką informację tu przeczytałem... Po prostu teraz gdzieś mi się schowała :(
Blaine
Avatar użytkownika
 
Posty: 148
Dołączył(a): 2010-12-14, 20:22
Lokalizacja: Ldz
Podziękował : 8
Podziękowań: 2

Następna strona

Powrót do ABC cb radia.--Podstawy , czyli co kazdy powinien wiedzieć.

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości