• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

ASC i podobne automatyczne wyciszenia szumów - FAKTY I MITY

Posty będą dodawane po akceptacji. Nie pytamy tu o radia itp.

Postprzez Bartecki » 2012-06-16, 22:19

To nie jest mieszanie w głowach tylko szczera prawda
Uniden PC122xl - Sirio ml 145/T5000
Mój montaż
Bartecki
Avatar użytkownika
 
Posty: 3057
Dołączył(a): 2011-12-02, 14:40
Lokalizacja: Dolny Śląsk JO80JT
Podziękował : 0
Podziękowań: 188

Postprzez koszmar » 2012-06-17, 07:13

Gaten napisał(a):Większość członków tego forum to zwykli użytkownicy "antymiśków" a nie fanatycy dalekich łączności więc trzeba rozgraniczyć odpowiednie potrzeby.


Dla tych wystarczającym zestawem jest widelec na dachu i cokolwiek w środku, byle nie szumiało i podawało pozycję suszareczki... :merygreen:
Jeśli jednak ktoś decyduje się na zamontowanie anteny 150-200cm, to chyba nie dla szpanu, tylko w konkretnym celu poprawienia zasięgu właśnie.
Poza tym, ja nie mam przyjemności zaniżać poziomu do "zwykłych" użytkowników tylko dlatego że jest ich więcej.
Podobnie było z wąskim rx'em jacksona, gdy "zwykli" użytkownicy próbowali wmówić pozostałym, że nie nadaje się on do AM, bo odstrojona stacja jest niezrozumiała. Że niby to ja mam się dostosować szerokim odbiornikiem do ich gównianego nadajnika... :roll:

Wysłałem Walkera do poprawki ASC i nawet bez poprawki Rf-gain jestem zadowolony z łączności i ciszy w samochodzie więc "pomyłką" jest wciskanie swoich racji i mącenie w głowach innym że ASC jest be.


Radio kupione po to, by mieć ciszę... to jest dla mnie pomyłka i mącenie ludziom w głowach. :shrek:
koszmar
 

Postprzez Gaten » 2012-06-17, 13:26

koszmar napisał(a):Dla tych wystarczającym zestawem jest widelec na dachu i cokolwiek w środku, byle nie szumiało i podawało pozycję suszareczki... :merygreen:

Mylisz się kolego właśnie dlatego mam taki zestaw jak w podpisie żeby mieć ciszę w aucie i zasięg który jak na razie mnie nie zawodzi a narzekać jak wcześniej napisałem mogą posiadacze "świńskich ogonków"
a to że nie denerwują mnie teraz zakłócenia od wszelkich urządzeń uważam za duży plus i nie założyłem Turbo 3000 dla szpanu tylko w konkretnym celu.
Gaten
Walker-Sirio Turbo 3000-NM-500e
JFK,Indiana,Santiago 600 na zapasie
Gaten
 
Posty: 145
Dołączył(a): 2008-12-13, 00:02
Lokalizacja: Sanok
Podziękował : 0
Podziękowań: 4

Postprzez Hasan-Łódź » 2012-06-17, 16:04

Pisać na temat.
Hasan-Łódź
Avatar użytkownika
 
Posty: 6427
Dołączył(a): 2009-11-27, 21:49
Lokalizacja: Łódź
Podziękował : 4
Podziękowań: 298
Znak/ranga: KIEROWNIK REŻYSER

Postprzez koszmar » 2012-06-17, 19:03

Hasanku, wątek jest MODEROWANY, więc rozumiem że Twoja uwaga będąca zupełnie nie w temacie jest skierowana do Twoich MODERATORÓW, by lepiej wykonywali swoje...
Tagi tematu: asc, automatyczne, fakty, mity, podobne, szumow, wyciszenia

Ciekawe więc, o czym my tu z kolegą Gatenem sobie rozprawiamy... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Gaten napisał(a):a to że nie denerwują mnie teraz zakłócenia od wszelkich urządzeń

Jeśli posiadasz zakłócenia od wszelkich urządzeń, to oznacza, że masz jakiś kłopot z poprawnością swojej instalacji jako całości. Stosowanie ASC jest więc likwidowaniem skutków, a nie przyczyn. No chyba, że dla ciebie zakłóceniem jest sam szum eteru... :mrgreen:
koszmar
 

Postprzez logolo » 2013-03-03, 14:02

Witam, małe pytanko na temat ASC czy ASQ czy ... no wiecie o co chodzi.
Czytając różne artykuły i posty na ten temat wiem, że nie można od tej funkcji zbyt wiele wymagań bo jak to ktoś powiedział funkcja automatu w cb nie istnieje - może.
Jak wiemy sq podczas regulacji sq jest taki moment w którym znikają szumy (co za tym idzie tracimy również słabszy sygnał) a przebijają się tylko mocniejsze.
Jak również wiemy ta wartość w zależności od ogólnego poziomu zakłóceń i może być inna. Ten punk jest "bardziej na lewo" poza "bardziej na prawo".

I pytanie: czy funkcja ASC polega na tym że radyjko samo reguluje poziomie sq właśnie tak inna jest w mieście a inna gdy nie ma tak dużych zakłóceń, czy może funkcja ASC polega na tym, że ją włączając to tak jakbyśmy ustawili sq na jakimś z góry wybranym poziomie. Rozmawiając ostatnio z pewnym serwisantem miałem wrażenie, że chciał mi przekazać, że ASC to raczej stały poziom sq bez względu na otoczenie. Powiem szczerze, że mnie to dziwi ponieważ chyba powinno dać się zrobić ustrojstwo który potrafi samo regulować sq.

Oczywiście nie należę do grupy użytkowników, którzy od ASC oczekują że wytnie szumy zostawiając również słaby sygnał. Ale myślę, że zasada działania automatu który reguluje poziom sq w zależności od poziomu szumów to chyba nie za dużo.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

P.S. Dodam jeszcze, że zależy mi na opinii osób które znają się na elektronice i widziały nie jedno radio od środka a nie od zwykłych (sorry) użytkowników, bo teoretycznie (i od strony marketingowej) to wiem jak powinien działać ASC.
logolo
 
Posty: 62
Dołączył(a): 2011-09-03, 22:01
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 12
Podziękowań: 0

Postprzez k0nr4d » 2013-03-03, 16:05

logolo napisał(a): pytanie: czy funkcja ASC polega na tym że radyjko samo reguluje poziomie sq właśnie tak inna jest w mieście a inna gdy nie ma tak dużych zakłóceń, czy może funkcja ASC polega na tym, że ją włączając to tak jakbyśmy ustawili sq na jakimś z góry wybranym poziomie


Różnie z tym jest, w Presidentach, Unidenach (DSC) jest to układ, który rzeczywiście automatycznie dostosowuje próg SQ, w tanich sprzętach typu Maxon itp jest to ustawiony na stałe próg SQ.
Zamknąć burdele, otworzyć serca.
k0nr4d
Avatar użytkownika
 
Posty: 2489
Dołączył(a): 2010-09-24, 14:37
Lokalizacja: Łódź/Kato
Podziękował : 7
Podziękowań: 68
Znak/ranga: 161CBF075

Postprzez Halandilas » 2013-03-04, 16:35

A jak sprawa wygląda z automatami Yosan/Lafayette?
Halandilas
Avatar użytkownika
 
Posty: 94
Dołączył(a): 2012-12-29, 22:51
Lokalizacja: Sopot
Podziękował : 0
Podziękowań: 0

Postprzez Gaten » 2013-03-04, 19:44

Poszukaj tym forum albo na innym ktoś się pokusił sprawdzić ASC po schematach i wyszło mu że tak jak kolega wyżej pisze,jedne modele mają ustawiony ASC na sztywno a w innych ustawienie progu ASC jest płynne
Gaten
Walker-Sirio Turbo 3000-NM-500e
JFK,Indiana,Santiago 600 na zapasie
Gaten
 
Posty: 145
Dołączył(a): 2008-12-13, 00:02
Lokalizacja: Sanok
Podziękował : 0
Podziękowań: 4

Postprzez strychoo » 2013-03-04, 20:25

W moim aktualnym radio ( Herbert II ASC ) ASC działa ruchomo .
Jak jadę w terenie gdzie jest spokój w eterze potrafi otworzyć się przy 1-2 s .
A na przykład w Katowicach bywa tak ,że przy sieczce w eterze otwiera się dopiero przy 7.

I nie powiem - działa fajnie , aczkolwiek wolę kręcić RF Gainem a ASC rzadko używam.
-=- SQ9RNU -=-
strychoo
Avatar użytkownika
 
Posty: 1087
Dołączył(a): 2009-05-24, 06:41
Lokalizacja: SP9
Podziękował : 5
Podziękowań: 23
Znak/ranga: SQ9RNU

Postprzez tango01 » 2013-03-07, 17:04

W Inteku HR-5500 AQ dziala "nie na sztywno" - a przynajmniej mam takie odczucie (testowane w samochodzie podczas jazdy). Jednak nie mam porownania do innych radioodbiornikow - tutaj niech wypowiedza sie inni Koledzy/Koleżanki.
tango01
 
Posty: 10
Dołączył(a): 2011-07-08, 15:41
Lokalizacja: Warszawa/Piastow
Podziękował : 1
Podziękowań: 0

Postprzez k0nr4d » 2013-03-07, 18:17

tango01, masz rację i nawet daje radę w mieście, czasem puści jakiegoś babola, ale w moim konkretnym przypadku jest więcej niż poprawnie.
Zamknąć burdele, otworzyć serca.
k0nr4d
Avatar użytkownika
 
Posty: 2489
Dołączył(a): 2010-09-24, 14:37
Lokalizacja: Łódź/Kato
Podziękował : 7
Podziękowań: 68
Znak/ranga: 161CBF075

Postprzez strychoo » 2013-03-07, 19:38

tango01 napisał(a):W Inteku HR-5500 AQ dziala "nie na sztywno" - a przynajmniej mam takie odczucie (testowane w samochodzie podczas jazdy). Jednak nie mam porownania do innych radioodbiornikow - tutaj niech wypowiedza sie inni Koledzy/Koleżanki.


Mam inteka HR5500 i porównywanie do ASC w Presidentach ( czy to Johnny 3, Harry 3 czy mój aktualny herbert II ASC ) mija się z celem .

Jest po prostu lipne.
-=- SQ9RNU -=-
strychoo
Avatar użytkownika
 
Posty: 1087
Dołączył(a): 2009-05-24, 06:41
Lokalizacja: SP9
Podziękował : 5
Podziękowań: 23
Znak/ranga: SQ9RNU

Postprzez 161NT111 » 2013-09-03, 21:06

Porównanie co może Rfg a ASC . ;-)
To tyko zakłócenia z sąsiedniego kanału . :-P
http://youtu.be/8djT1pQDv2U
Radio nowe wysągnięte z kartonu .
161NT111
Avatar użytkownika
 
Posty: 224
Dołączył(a): 2011-03-26, 21:51
Lokalizacja: Stargard Szczecinski
Podziękował : 2
Podziękowań: 8

Postprzez Besserwisser » 2013-09-03, 21:44

Jak dla mnie to radio jest uszkodzone. Przy otwartym sq rfgain nie działa.
M
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
God listens to Slayer
Besserwisser
Avatar użytkownika
 
Posty: 3564
Dołączył(a): 2010-02-19, 22:35
Lokalizacja: Starting GPS...
Podziękował : 3
Podziękowań: 221

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do ABC cb radia.--Podstawy , czyli co kazdy powinien wiedzieć.

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości