• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Moja pierwsza stacja bazowa SSB

Moja pierwsza stacja bazowa SSB

Postprzez Piotrek-Bytom » 2017-06-18, 11:22

AntekPabianice, mam już program i frq lotnicze ;-) z antena będę coś myślał jeszcze :sluch:
Piotrek-Bytom
Avatar użytkownika
 
Posty: 2108
Dołączył(a): 2011-05-28, 13:02
Lokalizacja: Bytom JO90KI
Podziękował : 23
Podziękowań: 60

Moja pierwsza stacja bazowa SSB

Postprzez Szpadyzor11 » 2017-06-19, 10:18

Piotrek-Bytom, jeśli po najmniejszej linii oporu to dipolek. Jeśli chcesz się pobawić to discone kombinuj, ja byłem zadowolony z niej wraz z tym skanerkiem ;-)
Coś tam jest, ale to bardziej rzeźba niż sprzęt...
KO10
Pozdrawiam.
Szpadyzor11
Avatar użytkownika
 
Posty: 862
Dołączył(a): 2015-02-17, 02:36
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował : 0
Podziękowań: 20

Moja pierwsza stacja bazowa SSB

Postprzez Piotrek-Bytom » 2017-06-19, 11:56

Szpadyzor11, Wspomniana przez Ciebie antenka zaledwie 200 zł, więc cena nie jest wygórowana :-) co do oprogramowania do skanera: nie czyta go mój system win 8 ... Nie wiem co jest grane.Program ARC 125 i nick-bailey to samo zresztą...Mogę sobie podpinać i wpinać i nie czyta go.
Piotrek-Bytom
Avatar użytkownika
 
Posty: 2108
Dołączył(a): 2011-05-28, 13:02
Lokalizacja: Bytom JO90KI
Podziękował : 23
Podziękowań: 60

Moja pierwsza stacja bazowa SSB

Postprzez AntekPabianice » 2017-06-19, 12:22

Wybierz odpowiedni port (prawy dolny róg)
CRE 8900/tuning Konektor + PREDATOR 10K/Astatic DOMINATOR2500/SirioTURBO5000/Solarcon 203+Densei 2002 (by Konektor)+ESP12
MOJE RADIO...
"Nie wie, bo ma muszki w oczach - wyjaśniał Orr z przesadną cierpliwościa - Jak może zobaczyć, że ma muszki w oczach, skoro ma muszki w oczach?"
161CBF131/SQ7AIS
AntekPabianice
Avatar użytkownika
 
Posty: 5886
Dołączył(a): 2011-11-20, 20:42
Lokalizacja: JO91QP
Podziękował : 15
Podziękowań: 199
Znak/ranga: 161CBF131

Moja pierwsza stacja bazowa SSB

Postprzez Piotrek-Bytom » 2017-06-19, 13:09

AntekPabianice, obecnie próbuje z ARC 125.Program mam zainstalowany, ale najwidoczniej nie mam sterowników.
Piotrek-Bytom
Avatar użytkownika
 
Posty: 2108
Dołączył(a): 2011-05-28, 13:02
Lokalizacja: Bytom JO90KI
Podziękował : 23
Podziękowań: 60

Moja pierwsza stacja bazowa SSB

Postprzez AntekPabianice » 2017-06-19, 13:16

Sterowniki pobierz z:
http://www.nick-bailey.co.uk/scan125/
Program Nicka Bailey'a jest zdecydowanie lepszy, niż ARC125 free.
CRE 8900/tuning Konektor + PREDATOR 10K/Astatic DOMINATOR2500/SirioTURBO5000/Solarcon 203+Densei 2002 (by Konektor)+ESP12
MOJE RADIO...
"Nie wie, bo ma muszki w oczach - wyjaśniał Orr z przesadną cierpliwościa - Jak może zobaczyć, że ma muszki w oczach, skoro ma muszki w oczach?"
161CBF131/SQ7AIS
AntekPabianice
Avatar użytkownika
 
Posty: 5886
Dołączył(a): 2011-11-20, 20:42
Lokalizacja: JO91QP
Podziękował : 15
Podziękowań: 199
Znak/ranga: 161CBF131

Re: Moja pierwsza stacja bazowa SSB

Postprzez Piotrek-Bytom » 2017-06-19, 13:40

AntekPabianice napisał(a):Sterowniki pobierz z:
http://www.nick-bailey.co.uk/scan125/
Program Nicka Bailey'a jest zdecydowanie lepszy, niż ARC125 free.

Program mam zainstalowany v 2100, i chyba tam są sterowniki (słaby ze mnie komputerowiec więc pokaże)
Obrazek Obrazek Obrazek

Nic z tego nie rozumie
Piotrek-Bytom
Avatar użytkownika
 
Posty: 2108
Dołączył(a): 2011-05-28, 13:02
Lokalizacja: Bytom JO90KI
Podziękował : 23
Podziękowań: 60

Re: Moja pierwsza stacja bazowa SSB

Postprzez AntekPabianice » 2017-06-19, 13:51

Piotrek-Bytom napisał(a):Obrazek

W prawym dolnym rogu programu, pod Com Port i czerwonym prostokątem masz rozwijaną belkę z napisem PORT. Kliknij na ten mały trójkącik i wybierz odpowiedni port. Możesz wybierać wszystkie po kolei, aż któryś zaskoczy lub sprawdzić w menadzerze urządzeń
CRE 8900/tuning Konektor + PREDATOR 10K/Astatic DOMINATOR2500/SirioTURBO5000/Solarcon 203+Densei 2002 (by Konektor)+ESP12
MOJE RADIO...
"Nie wie, bo ma muszki w oczach - wyjaśniał Orr z przesadną cierpliwościa - Jak może zobaczyć, że ma muszki w oczach, skoro ma muszki w oczach?"
161CBF131/SQ7AIS
AntekPabianice
Avatar użytkownika
 
Posty: 5886
Dołączył(a): 2011-11-20, 20:42
Lokalizacja: JO91QP
Podziękował : 15
Podziękowań: 199
Znak/ranga: 161CBF131

Re: Moja pierwsza stacja bazowa SSB

Postprzez Piotrek-Bytom » 2017-06-19, 13:54

AntekPabianice napisał(a):
Piotrek-Bytom napisał(a):Obrazek

W prawym dolnym rogu programu, pod Com Port i czerwonym prostokątem masz rozwijaną belkę z napisem PORT. Kliknij na ten mały trójkącik i wybierz odpowiedni port. Możesz wybierać wszystkie po kolei, aż któryś zaskoczy lub sprawdzić w menadzerze urządzeń

Właśnie jak próbuje coś ustawić to wyświetla mi się to okno co widać wyżej, nie wiem dlaczego
Piotrek-Bytom
Avatar użytkownika
 
Posty: 2108
Dołączył(a): 2011-05-28, 13:02
Lokalizacja: Bytom JO90KI
Podziękował : 23
Podziękowań: 60

Moja pierwsza stacja bazowa SSB

Postprzez AntekPabianice » 2017-06-19, 14:04

Dlatego, że program nie widzi skanera. Misisz wybrać odpowiedni, aktywny port com. Jak klikniesz ten trójkącik po prawej stronie napisu PORT, to Ci się rozwinie belka z wyborem odpowiedniego portu. Musisz wybrać/kliknąć odpowiedni.
CRE 8900/tuning Konektor + PREDATOR 10K/Astatic DOMINATOR2500/SirioTURBO5000/Solarcon 203+Densei 2002 (by Konektor)+ESP12
MOJE RADIO...
"Nie wie, bo ma muszki w oczach - wyjaśniał Orr z przesadną cierpliwościa - Jak może zobaczyć, że ma muszki w oczach, skoro ma muszki w oczach?"
161CBF131/SQ7AIS
AntekPabianice
Avatar użytkownika
 
Posty: 5886
Dołączył(a): 2011-11-20, 20:42
Lokalizacja: JO91QP
Podziękował : 15
Podziękowań: 199
Znak/ranga: 161CBF131

Re: Moja pierwsza stacja bazowa SSB

Postprzez Piotrek-Bytom » 2017-06-19, 14:07

AntekPabianice napisał(a):Dlatego, że program nie widzi skanera. Misisz wybrać odpowiedni, aktywny port com. Jak klikniesz ten trójkącik po prawej stronie napisu PORT, to Ci się rozwinie belka z wyborem odpowiedniego portu. Musisz wybrać/kliknąć odpowiedni.


Klikam w trójkąt i nic się nie rozwija następnie wyskakuje okno z komunikatem na PL '' Nie można zlokalizować skanera proszę spróbować ręcznego wyboru portu com '' czyli w jaki sposób muszę ręcznie wybrać jeżeli tak się nie da jak napisałem ?
Piotrek-Bytom
Avatar użytkownika
 
Posty: 2108
Dołączył(a): 2011-05-28, 13:02
Lokalizacja: Bytom JO90KI
Podziękował : 23
Podziękowań: 60

Moja pierwsza stacja bazowa SSB

Postprzez AntekPabianice » 2017-06-19, 14:14

Spróbuj z innym wejściem usb.
Zainstaluj sterowniki ręcznie ze strony Nicka Bailey'a i jego program.
Pamiętam, że też miałem problem z tym Scan125
CRE 8900/tuning Konektor + PREDATOR 10K/Astatic DOMINATOR2500/SirioTURBO5000/Solarcon 203+Densei 2002 (by Konektor)+ESP12
MOJE RADIO...
"Nie wie, bo ma muszki w oczach - wyjaśniał Orr z przesadną cierpliwościa - Jak może zobaczyć, że ma muszki w oczach, skoro ma muszki w oczach?"
161CBF131/SQ7AIS
AntekPabianice
Avatar użytkownika
 
Posty: 5886
Dołączył(a): 2011-11-20, 20:42
Lokalizacja: JO91QP
Podziękował : 15
Podziękowań: 199
Znak/ranga: 161CBF131

Moja pierwsza stacja bazowa SSB

Postprzez Piotrek-Bytom » 2017-06-19, 14:44

AntekPabianice,
Udało się a więc co musiałem zrobić:
1. Pobrać sterownik Uniden_Universal_Driver rozpakować go i władować do folderu Windows na dysku C.
2. Uruchomić menadżer urządzeń i wyszukać skaner.
3. Jeżeli skaner znajduje się na liście to kliknąć na niego i wyszukać ręcznie sterownika na dysku C w folderze windows zaznaczyć folder Uniden_Universal_Driver i sterownik się pobiera już.

Możliwe że coś zle napisałem albo nie wszystko :oops: ale udało się :hopla:
Piotrek-Bytom
Avatar użytkownika
 
Posty: 2108
Dołączył(a): 2011-05-28, 13:02
Lokalizacja: Bytom JO90KI
Podziękował : 23
Podziękowań: 60

Re: Moja pierwsza stacja bazowa SSB

Postprzez AntekPabianice » 2017-06-19, 15:46

Piotrek-Bytom napisał(a):ale udało się :hopla:


Najważniejsze ;-)
CRE 8900/tuning Konektor + PREDATOR 10K/Astatic DOMINATOR2500/SirioTURBO5000/Solarcon 203+Densei 2002 (by Konektor)+ESP12
MOJE RADIO...
"Nie wie, bo ma muszki w oczach - wyjaśniał Orr z przesadną cierpliwościa - Jak może zobaczyć, że ma muszki w oczach, skoro ma muszki w oczach?"
161CBF131/SQ7AIS
AntekPabianice
Avatar użytkownika
 
Posty: 5886
Dołączył(a): 2011-11-20, 20:42
Lokalizacja: JO91QP
Podziękował : 15
Podziękowań: 199
Znak/ranga: 161CBF131

Poprzednia strona

Powrót do Instalacje bazowe( w domu)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Yahoo [Bot] i 2 gości