• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Moje zabawki .

Moje zabawki .

Postprzez januwojt » 2012-03-13, 23:42

Pokaże przy czym ja mitrężę czas .
Radio małe to Yaesu FT 8800E + antena kopia Diamond x510 . W mikrofonie Mh-48 wykonany został mały modzik z wymiana wkładki na WM 61A , oraz zmieniony tor audio z wkładki (wylut dwóch kond i podmiana jednego)
Radio duże to Yaesu FT 450 D + mic Motorola MDRMN4025B .
Motorola MDRMN4025B to dość solidny mic ze wzmocnieniem na trzech tranzystorkach , zasilany 5V z radia . Dodaje skrzydeł podczas pracy w SSB , oraz jak się chce zakłapać w AM na podstawie.
Antena w trakcie zmiany , chwilowo jeszcze zgliszcza Spectrum 1600 , w przyszłym tygodniu będzie Sirio 827 od Hasana , maszt wolnostojący 11 m. Będą tez montowane jakieś druty na dolne pasma jako In-V .
Głośniki do odsłuchu to tanie satelitki jednodrożne z chińskiego kina domowego ,,No Name,,. W tej roli spisują się znakomicie .

Obrazek
januwojt
Avatar użytkownika
 
Posty: 2165
Dołączył(a): 2010-01-20, 15:33
Lokalizacja: Trzebinia
Podziękował : 12
Podziękowań: 123
Znak/ranga: SQ9ORF

Postprzez scorpion1629 » 2012-03-14, 01:54

GRATULACJE sprzętu :))
Ostatnio edytowano 2012-03-14, 07:02 przez scorpion1629, łącznie edytowano 1 raz
scorpion1629
 

Postprzez MAJKUSS » 2012-03-14, 15:05

Gratulacje, bardzo ładnie i schludnie to wygląda. A może zdjęcia masztu/anteny? Pozdrawiam. ;-)
Mobil: President Johnny II ASC+President ML-145+ FD2060
Baza: Uniden UBC80XLT+Wouxun KG-UV6D+Diamond (2m/70cm)+ Sirio Gain Master+KPO DX 5000+KLV200+Zetagi TM1000+Sadelta Echo Master Pro
MAJKUSS
Avatar użytkownika
 
Posty: 105
Dołączył(a): 2009-12-02, 08:06
Lokalizacja: Kleszczele-KO12PN
Podziękował : 4
Podziękowań: 0

Postprzez januwojt » 2012-03-14, 15:45

MAJKUSS napisał(a):Gratulacje, bardzo ładnie i schludnie to wygląda. A może zdjęcia masztu/anteny? Pozdrawiam. ;-)

Anteny sfotografuję jak skończę instalacje.
januwojt
Avatar użytkownika
 
Posty: 2165
Dołączył(a): 2010-01-20, 15:33
Lokalizacja: Trzebinia
Podziękował : 12
Podziękowań: 123
Znak/ranga: SQ9ORF

Postprzez michalzawodzie » 2012-03-14, 16:42

Ładny sprzęcik, niestety SR9KW nie działa.... nie więmy dlaczego:(
__________________________

Jak Cię słyszą , tak Cię widzą...

baza: ICOM IC746, Jackson II, ICOM IC208H, Diamond X510, LW
mobil: Walker, Kenwood D710, Iowa, Comet SBB7
APRS: ON
SQ9RHZ / 161KTW003
michalzawodzie
Avatar użytkownika
 
Posty: 259
Dołączył(a): 2010-09-04, 19:06
Lokalizacja: z DX Katowice
Podziękował : 6
Podziękowań: 11

Postprzez januwojt » 2012-03-14, 16:53

michalzawodzie napisał(a):Ładny sprzęcik, niestety SR9KW nie działa.... nie więmy dlaczego:(

To który okupujecie ??
januwojt
Avatar użytkownika
 
Posty: 2165
Dołączył(a): 2010-01-20, 15:33
Lokalizacja: Trzebinia
Podziękował : 12
Podziękowań: 123
Znak/ranga: SQ9ORF

Postprzez michalzawodzie » 2012-03-14, 16:55

sr9b oczywiście
__________________________

Jak Cię słyszą , tak Cię widzą...

baza: ICOM IC746, Jackson II, ICOM IC208H, Diamond X510, LW
mobil: Walker, Kenwood D710, Iowa, Comet SBB7
APRS: ON
SQ9RHZ / 161KTW003
michalzawodzie
Avatar użytkownika
 
Posty: 259
Dołączył(a): 2010-09-04, 19:06
Lokalizacja: z DX Katowice
Podziękował : 6
Podziękowań: 11

Postprzez KaeRZet » 2012-10-06, 04:36

A gdzie CB - RADIO :?:
KaeRZet
Avatar użytkownika
 
Posty: 484
Dołączył(a): 2011-03-25, 17:47
Lokalizacja: USA
Podziękował : 39
Podziękowań: 2

Postprzez januwojt » 2012-10-06, 07:27

A po co CB ?? Yaesu FT450D ma odblokowane CB .
januwojt
Avatar użytkownika
 
Posty: 2165
Dołączył(a): 2010-01-20, 15:33
Lokalizacja: Trzebinia
Podziękował : 12
Podziękowań: 123
Znak/ranga: SQ9ORF

Postprzez KaeRZet » 2012-10-06, 15:04

Ja mimo odblokowanego mam jeszcze CB :-)
Ale dzięki temu masz mniej bałaganu ;-)
Pozdrawiam.

Edit. Ogólnie spoko, tylko gdzie reszta ? antenki itp ? Masz lightning protection ? "arestory" czy coś takiego ? w swojej instalacji ?
KaeRZet
Avatar użytkownika
 
Posty: 484
Dołączył(a): 2011-03-25, 17:47
Lokalizacja: USA
Podziękował : 39
Podziękowań: 2

Postprzez KaeRZet » 2012-10-06, 15:28

michalzawodzie napisał(a):sr9b oczywiście

niestety nie mam go na liście echolink'a :( szkoda .
KaeRZet
Avatar użytkownika
 
Posty: 484
Dołączył(a): 2011-03-25, 17:47
Lokalizacja: USA
Podziękował : 39
Podziękowań: 2

Postprzez januwojt » 2012-10-06, 20:49

Owszem uziemienie mam wykonane z czterech 3 metrowych rur pocynkowanych wbitych w całości pionowo w ziemię w układzie kwadrata o boku 3m wokół masztu w ogrodzie . Połączone są drutem o średnicy ok 8mm stalowym też pocynkowanym . Drut połączony z rurami zaciskami . Od jednego z tych zacisków poprzez podkładki AlCu podłączony jest zwód uziomowy z masztu w postaci linki miedzianej 10mm2 , dodatkowo wzdłuż kabla antenowego biegnie linka miedziana 6mm2 do stacji , oraz do anteny VHF/UHF zabudowanej na maszcie na balkonie .
Rezystancja tego uziemienia wynosi ok 1,8-2 omy , mierzona mostkiem do pomiaru uziemień zapożyczonym z pracy od kolegów z labo elektrycznego .
januwojt
Avatar użytkownika
 
Posty: 2165
Dołączył(a): 2010-01-20, 15:33
Lokalizacja: Trzebinia
Podziękował : 12
Podziękowań: 123
Znak/ranga: SQ9ORF

Postprzez januwojt » 2012-10-06, 20:56

KaeRZet napisał(a):
michalzawodzie napisał(a):sr9b oczywiście

niestety nie mam go na liście echolink'a :( szkoda .

W zasięgu tego masz całą grupę DX-Katowice oraz połowę Grupy Południe , w tym moją skromną osobę.
januwojt
Avatar użytkownika
 
Posty: 2165
Dołączył(a): 2010-01-20, 15:33
Lokalizacja: Trzebinia
Podziękował : 12
Podziękowań: 123
Znak/ranga: SQ9ORF

Postprzez KaeRZet » 2012-10-07, 00:24

też dobry temat uziemieni ;-) muszę pamiętać o tym. Teraz mam coś takiego , ale myślę też o skrzynce z "arestorami" narazie mam 2 :/ ale chyba będę musiał jeszcze coś dołożyć i mieć jakieś extra w zapasie ;-)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gso1IzgT9j8[/youtube]
KaeRZet
Avatar użytkownika
 
Posty: 484
Dołączył(a): 2011-03-25, 17:47
Lokalizacja: USA
Podziękował : 39
Podziękowań: 2

Postprzez januwojt » 2012-10-07, 08:11

Nie , nie mam żadnych odgromników antenowych . Jakoś te urządzenia mnie nie przekonują ...
januwojt
Avatar użytkownika
 
Posty: 2165
Dołączył(a): 2010-01-20, 15:33
Lokalizacja: Trzebinia
Podziękował : 12
Podziękowań: 123
Znak/ranga: SQ9ORF

Następna strona

Powrót do Instalacje bazowe( w domu)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron