• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Stacja bazowa 161NR037 op. Mateusz

Re: Stacja bazowa 161NR037 op. Mateusz

Postprzez Mati43 » 2017-05-08, 10:43

Własnie podjąłem decyzje. Andrew bym kupił ale dzwoniłem do firmy gdzie mają ten kabel ale nie mają końcówek. Natomiast rozmawiałem z Przemkiem i staneło na RF10. Zrobię podparcie tak jak mówisz na lince akurat do drabinki mi sięgnie i będzie OK. Myślę że ten kabel wystarczy w 201%
Baza: Yaesu Ft DX1200 + Mantova sigma Turbo 5/8
Mobil MB: Kenwood TS 480+sirio Megawat 4000
Mobil G.Vitara:At 6666 + Wa 27
Mobil Jeep YJ: At6666+Wa 27
Mati43
 
Posty: 194
Dołączył(a): 2013-02-04, 16:26
Lokalizacja: Chwilowo Poznań
Podziękował : 1
Podziękowań: 1

Re: Stacja bazowa 161NR037 op. Mateusz

Postprzez Mati43 » 2017-05-09, 22:02

Niestety....maszt poległ. Zdjąłem antene oczywiście wyczyszczona etc. Kabel RF-10 SATEC i co.. SWR 1.4 x-35ohm i R-30... próba zestrojenia anteny po zabawie z długością i cewką przyniosła wynik SWR-1,3 X-40ohm R-0 na 26.400mhz. Podpinam radio i cisza. Totalna cisza żadnego mobila i śladu modulacji.Zmieniłem kabel wyniki inne ale też nie działa. Ant założyłem na stary maszt, tu nagle antena zaczyna słyszeć. O co kaman? Najgorsze jest to że znowu pojawiły się zakłócenia a już wywaliłem zasilacz od kamer i z 6s na 1s a teraz powtórka z imprezy.Nie mam pomysłu.
Mądrzy ludzie mówią że kabel nie ma wpływu na SWR, co podepne inny kabel to mam inne wyniki w sensie kabel z długością inny. Na krótko wpinam analizator to wyniki są od 26 do 27,600 prawie idealne.Podpinając różne kable to są wyniki różne, radio pokazuje "swr" taki jak analizator. Które wyniki brać pod uwagę?
Baza: Yaesu Ft DX1200 + Mantova sigma Turbo 5/8
Mobil MB: Kenwood TS 480+sirio Megawat 4000
Mobil G.Vitara:At 6666 + Wa 27
Mobil Jeep YJ: At6666+Wa 27
Mati43
 
Posty: 194
Dołączył(a): 2013-02-04, 16:26
Lokalizacja: Chwilowo Poznań
Podziękował : 1
Podziękowań: 1

Re: Stacja bazowa 161NR037 op. Mateusz

Postprzez Almighty » 2017-05-10, 05:29



Pierwsza rzecz to zamiast anteny na końcu przewodu podłącz wzorcowy rezystor bezindukcyjny 50 omów albo sztuczne obciążenie. Będziesz wiedział czy wtyki są dobrze zarobione albo czy przewód nie jest gdzieś uszkodzony. Druga rzecz załóż inną antenę - 1/2 fali albo 1/4 z przeciwwagą(ami) co tam masz pod ręką. Materiał masztu nie powinien mieć wpływu na wyniki pomiaru, mógłby być zrobiony drewna / włókna szklanego / zamiast masztu użyta topola, brzoza albo inne drzewo.

Możesz też odizolować maszt od anteny (rura termokurczliwa, taśma izolacyjna - co tam masz pod ręką), w miejscu łapania cybantami.

pzdr.
Slavonic Beam / Slavonic Dipole / V-Slavonic 225 / Magic Stick

http://www.szczecin-radio.pl
Almighty
Avatar użytkownika
 
Posty: 1388
Dołączył(a): 2013-11-02, 19:19
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował : 6
Podziękowań: 46
Znak/ranga: Szczecin Radio

Stacja bazowa 161NR037 op. Mateusz

Postprzez SP3UQE » 2017-05-10, 06:01

Chłopie, załóż zaraz pod anteną choke balun zeby prąd asymetrii zdławić, to i wyniki pomiarów powinny sie ustabilizowac.
SP3UQE
 
Posty: 128
Dołączył(a): 2011-02-22, 20:10
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował : 0
Podziękowań: 5

Re: Stacja bazowa 161NR037 op. Mateusz

Postprzez Mati43 » 2017-05-10, 06:19

Teoretycznie Almighty kabel ma 50ohm. Teoretycznie bo rozbieżność na sztucznym to kilka omów w prawo lub w lewo. Niestety nie mam innej anteny tylko MANTOVA TURBO 5/8. Najgorsze jest to że antena na maszcie była b.głucha.Złączka która jest między analizatorem a anteną ma 4cm? Nie wiem już o co chodzi.Antena na starym miejscu słyszy normalnie ale znowu wskoczyły zakłócenia. Raczej nie jest to nic co by siało w okolicy bo jedyne zakłócenie usunałem. Przed demontażem wszystko chodziło nawet polskie radio 225 odbierało idealnie a teraz 1-2s i szum.
Baza: Yaesu Ft DX1200 + Mantova sigma Turbo 5/8
Mobil MB: Kenwood TS 480+sirio Megawat 4000
Mobil G.Vitara:At 6666 + Wa 27
Mobil Jeep YJ: At6666+Wa 27
Mati43
 
Posty: 194
Dołączył(a): 2013-02-04, 16:26
Lokalizacja: Chwilowo Poznań
Podziękował : 1
Podziękowań: 1

Re: Stacja bazowa 161NR037 op. Mateusz

Postprzez Almighty » 2017-05-10, 07:55

Mati43 napisał(a):Złączka która jest między analizatorem a anteną ma 4cm?


Znaczy jak, analizator wkręcasz przez złączkę bezpośrednio do anteny? Jeżeli tak to użyj przewodu o długości elektrycznej 1/2 fali albo 1x fala - podłącz pod antenę, antenę podnieś na wysokość docelową i wtedy zmierz.

pzdr.
Slavonic Beam / Slavonic Dipole / V-Slavonic 225 / Magic Stick

http://www.szczecin-radio.pl
Almighty
Avatar użytkownika
 
Posty: 1388
Dołączył(a): 2013-11-02, 19:19
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował : 6
Podziękowań: 46
Znak/ranga: Szczecin Radio

Re: Stacja bazowa 161NR037 op. Mateusz

Postprzez Mati43 » 2017-05-10, 09:30

Czyli jednak kabel ma znaczenie skoko 1/2 lub 1x fala... ok.
Baza: Yaesu Ft DX1200 + Mantova sigma Turbo 5/8
Mobil MB: Kenwood TS 480+sirio Megawat 4000
Mobil G.Vitara:At 6666 + Wa 27
Mobil Jeep YJ: At6666+Wa 27
Mati43
 
Posty: 194
Dołączył(a): 2013-02-04, 16:26
Lokalizacja: Chwilowo Poznań
Podziękował : 1
Podziękowań: 1

Stacja bazowa 161NR037 op. Mateusz

Postprzez SP3UQE » 2017-05-10, 09:33

Przy pomiarach ma.
SP3UQE
 
Posty: 128
Dołączył(a): 2011-02-22, 20:10
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował : 0
Podziękowań: 5

Re: Stacja bazowa 161NR037 op. Mateusz

Postprzez scoffer » 2017-05-10, 19:29

Mati43 napisał(a):Czyli jednak kabel ma znaczenie skoko 1/2 lub 1x fala... ok.

Przy strojeniu ma znsczenie. Jak już dostroisz ją to teoretycznie na każdym powinieneś mieć podobne wyniki.

Pozdr.
Paweł

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
Mobil: TTI 881 + Sirio Omega 27
Baza: FT-450D + 4 ele Yagi (Sirio)
scoffer
 
Posty: 370
Dołączył(a): 2015-03-03, 08:22
Podziękował : 3
Podziękowań: 3

Stacja bazowa 161NR037 op. Mateusz

Postprzez Mati43 » 2017-05-10, 19:49

Co fachowiec to inna meoda i inne zdanie. Dzisiaj, pobawiłem sie analizatorem i kablami
kabel RF10 odcinek 35m
Kabel rf10 18m 50cm skrócony według wspólczynnika 0,84
kabel h155 około 20m
kabel h155 18m 20cm
kabel chinski cabletech pokroju rf10/rg213 33m
ten sam chiński ale skrócony według współczynnika 0,83 18m 30cm

Antena na maszcie w starym miejscu z kabelkiem 20cm zestrojona na :
26,300 1,4 35ohm-27,500 1,5 32ohm
kabelek 3,63m:
26,300 1,12 45ohm-27,500 1,4 36ohm

Kable pomierzone sztucznym obciążeniem i analizatorem dały +- 2% 50ohm więc teoretycznie kable OK.
Analizator pokazał nie mal identyczne wyniki co kabel 3,63m na kablach skróconych według współczynnika. Nie znam się na fizyce chemii i innych naukach ścisłych ale skoro "byle jakie" długości wpięte wykazywały zawyżone wyniki przez analizator oraz samo radio to ja jednak zostawiłem kabel skrócony.
Dodatkowo musiałem kabel wydłużyć więc główny kabel do przełącznika antenowego a od przełącznika jakikolwiek kabel nie przycięty pokazywał wyniki b.wysokie. dopiero dodanie 4,64m kabla cabletecha (dla proby) pokazała to co przy samej antenie. Czy ktoś chce wierzyć w to czy nie i w te skrócenia fidera to kwestia indywidualna. Ja zostawiłem skrócone:)
A z masztem będe walczył w sobotę powiesze imaxa może.
Baza: Yaesu Ft DX1200 + Mantova sigma Turbo 5/8
Mobil MB: Kenwood TS 480+sirio Megawat 4000
Mobil G.Vitara:At 6666 + Wa 27
Mobil Jeep YJ: At6666+Wa 27
Mati43
 
Posty: 194
Dołączył(a): 2013-02-04, 16:26
Lokalizacja: Chwilowo Poznań
Podziękował : 1
Podziękowań: 1

Stacja bazowa 161NR037 op. Mateusz

Postprzez SP3UQE » 2017-05-11, 06:11

Ale co Ty masz za analizator? Pokazuje tylko moduł impedancji? Nie pokazuje R=? i X=?
Obciążenia o Z=30+j0 i Z=0+j30 mają ten sam moduł impedancji, a współczynnik odbicia dla 50omow znacząco różny.
Impedancja składa sie z dwóch części - rzeczywistej (rezystancja) i urojonej (reaktancja). Jeśli kabel nie jest obciążony impedancją równą impedancji charakterystycznej kabla to impedancja na jego zaciskach wejściowych zmienia się wraz z długością kabla, przy czym dla długości kabla będących wielokrotnościami L/2 impedancja za zaciskach wejściowych jest zawsze równa impedancji na zaciskach wyjściowych bez względu na typa kabla i wartość obciążenia, dlatego do pomiarów najwygodniej używać kabla o takiej właśnie długości.

Podaj wyniki pomiarów formacie Z=R+jX to pewnie dojdziemy w czym problem. Posiadanie analizatora a umiejętność posługiwania sie nim to są dwie różne rzeczy.
SP3UQE
 
Posty: 128
Dołączył(a): 2011-02-22, 20:10
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował : 0
Podziękowań: 5

Re: Stacja bazowa 161NR037 op. Mateusz

Postprzez Mati43 » 2017-05-11, 06:30

MFJ-269C. Podałem wyniki które analizator mi pokazał
Xs-0 a przy kablach nie ciętych Xs skakał od 5-40
Baza: Yaesu Ft DX1200 + Mantova sigma Turbo 5/8
Mobil MB: Kenwood TS 480+sirio Megawat 4000
Mobil G.Vitara:At 6666 + Wa 27
Mobil Jeep YJ: At6666+Wa 27
Mati43
 
Posty: 194
Dołączył(a): 2013-02-04, 16:26
Lokalizacja: Chwilowo Poznań
Podziękował : 1
Podziękowań: 1

Re: Stacja bazowa 161NR037 op. Mateusz

Postprzez Almighty » 2017-05-11, 06:46



Podepnij przewód 1/2 fali (albo 1 fala) i zmierz antenę na wysokości, to jest umieszczoną wysoko na maszcie.

pzdr.
Slavonic Beam / Slavonic Dipole / V-Slavonic 225 / Magic Stick

http://www.szczecin-radio.pl
Almighty
Avatar użytkownika
 
Posty: 1388
Dołączył(a): 2013-11-02, 19:19
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował : 6
Podziękowań: 46
Znak/ranga: Szczecin Radio

Stacja bazowa 161NR037 op. Mateusz

Postprzez SP3UQE » 2017-05-11, 07:29

Czyli wszystko było jak najzupełniej poprawne. Dociąłeś kabel tak, zeby Xs na zaciskach wejsciowych było równe 0, ale impedancji na zaciskach wejsciowych anteny nadal nie znamy.
Weż sobie zrób kabel pólfalowy - utnij najpierw kabel nieco dłuższy niż L/2 * wspólczynnik skrócenia, zewrzyj go na koncu i zmierz analizatorem na wejsciu. Powinien Ci pokazać blisko R=0 i X=0. Docinaj powolutku kabel az dojdziesz do takich wartości (kabel cały czas zwarty na wyjściu). Tak przygotowany kabel podłącz do anteny (oczywiście najpierw usuń zwarcie) i zmierz antenę.
SP3UQE
 
Posty: 128
Dołączył(a): 2011-02-22, 20:10
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował : 0
Podziękowań: 5

Stacja bazowa 161NR037 op. Mateusz

Postprzez doonboot » 2017-05-11, 10:16

Odciągi nie wpływają niekorzystnie na antenę?
Baza : Superstar3900CRT - Zetagi BV131 - GP 1/2 - Sadelta Echo Master Plus
VHF/UHF: Motorola MC2100 (2m) - Motorola GM1200 (70cm) - Diamond x200
Mobil : President HR2510 - CTE Booster 747 - Lemm At-1000 Eagle - Sadelta ME-3
doonboot
 
Posty: 32
Dołączył(a): 2015-07-26, 14:09
Lokalizacja: KO12FI
Podziękował : 2
Podziękowań: 0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Instalacje bazowe( w domu)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości