• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Jaki lepszy zasilacz - transformatorowy czy impulsowy?

Jaki lepszy zasilacz - transformatorowy czy impulsowy?

Postprzez 161DKC997 » 2016-11-28, 20:53

TAK JAK W TEMACIE, JAKI JEST LEPSZY ZASILACZ IMPULSOWY CZY TRANSFORMATOROWY?ZASILACZ MA MIEĆ OKOŁO 20-30A :??:
Ostatnio edytowano 2016-11-28, 21:30 przez AntekPabianice, łącznie edytowano 1 raz
Powód: poprawa tytułu
161DKC997
 
Posty: 26
Dołączył(a): 2016-03-30, 20:32
Lokalizacja: Sętki (obok Łukowa)
Podziękował : 0
Podziękowań: 0
Znak/ranga: SQ8NGI

Jaki jest lepszy zasilacza?

Postprzez marekb » 2016-11-28, 21:04

Impulsowy do zasilania serwera .
marekb
 
Posty: 746
Dołączył(a): 2016-01-13, 21:30
Podziękował : 14
Podziękowań: 14

Jaki jest lepszy zasilacza?

Postprzez Wojtek KR » 2016-11-28, 21:12

najlepszy jest transformatorowy, ale jak brak ci kasy to ten co ja mam daje rade MAAS SPS-30-II, lepiej kupic zasilacz z zapasem mocy tak by nie pracował pod maksymalnym obciążeniem tylko na "pół gwizdka"
Obrazek
FT450D, FT7800E, FT817ND, VX6
Baofeng UV5R, Baofeng UV3R+
Moonraker GP-2500, Lafayette MA 1500
Komunica HF-PRO-1 + garść anten do ręczniaków
Wojtek KR
Avatar użytkownika
 
Posty: 7771
Dołączył(a): 2011-05-22, 13:01
Lokalizacja: NH
Podziękował : 33
Podziękowań: 200

Jaki jest lepszy zasilacza?

Postprzez Szpadyzor11 » 2016-11-28, 21:14

Chyba Caps Ci się zaciął ;-)
Generalnie zaczynasz dyskusje wg legendy forum typu wyższości świąt bożego narodzenia nad wielkanoca bla bla bla itp itd :lol:
Używam impulówki do cb i nie ma problemu. Ale jak przyjdzie czas na kf to będę rozważał trafo, choć widzę ze daje rade i impuls, z tego co wyczytalem.
Generalnie bardziej zaleca się transformatorowe zasilacze, choć impulsowe tez maja dobre zabezpieczenia.
Jak dysponujesz dużym budżetem to polecam transformator z duuuużym zapasem mocy (wg Uczonych to nawet i 50% zapasu dla bezawaryjności).
Coś tam jest, ale to bardziej rzeźba niż sprzęt...
KO10
Pozdrawiam.
Szpadyzor11
Avatar użytkownika
 
Posty: 862
Dołączył(a): 2015-02-17, 02:36
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował : 0
Podziękowań: 20

Jaki jest lepszy zasilacza?

Postprzez marekb » 2016-11-28, 21:18

Serwer kosztuje wielokrotność radii KF-owych więc jakość zasilacza jest niewspółmierna do zasiłek Cb czy Kf.
marekb
 
Posty: 746
Dołączył(a): 2016-01-13, 21:30
Podziękował : 14
Podziękowań: 14

Jaki jest lepszy zasilacza?

Postprzez Wojtek KR » 2016-11-28, 21:26

nic się nie zacięło, leniwy jestem "Ctrl C" i Ctrl V" ... szybciej było mi skopiować ze stronki i wkleić nazwę zasiłki nic nie zachwalam tylko pisze jakie mam doświadczenie , mam akurat taki zasilacz - daje radę nie sieje mi ani na KF ani na UKF/VHF , Xbox też nie siał ... dawał radę ale był na styk, transformatorowy mam w planach, jak kupie porządny to pewnie będzie miał u mnie dożywocie - co do serwerowych - nie miałem, nie wiem ...
Obrazek
FT450D, FT7800E, FT817ND, VX6
Baofeng UV5R, Baofeng UV3R+
Moonraker GP-2500, Lafayette MA 1500
Komunica HF-PRO-1 + garść anten do ręczniaków
Wojtek KR
Avatar użytkownika
 
Posty: 7771
Dołączył(a): 2011-05-22, 13:01
Lokalizacja: NH
Podziękował : 33
Podziękowań: 200

Jaki jest lepszy zasilacza?

Postprzez Szpadyzor11 » 2016-11-28, 21:28

Wojtek KR, to do autora tematu ;-)
Coś tam jest, ale to bardziej rzeźba niż sprzęt...
KO10
Pozdrawiam.
Szpadyzor11
Avatar użytkownika
 
Posty: 862
Dołączył(a): 2015-02-17, 02:36
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował : 0
Podziękowań: 20

Jaki lepszy zasilacz - transformatorowy czy impulsowy?

Postprzez AntekPabianice » 2016-11-28, 21:32

161DKC997, na przyszłość: pisz bez włączonego CapsLocka.
Ekipa KONEKTOR
MOJE RADIO...
"Nie wie, bo ma muszki w oczach - wyjaśniał Orr z przesadną cierpliwościa - Jak może zobaczyć, że ma muszki w oczach, skoro ma muszki w oczach?"
161CBF131/SQ7AIS
AntekPabianice
Avatar użytkownika
 
Posty: 6081
Dołączył(a): 2011-11-20, 20:42
Lokalizacja: JO91QP
Podziękował : 16
Podziękowań: 208
Znak/ranga: 161CBF131

Jaki jest lepszy zasilacza?

Postprzez 161DKC997 » 2016-11-28, 21:34

I PODJĘTA DECYZJA MA BYĆ TRAFO I TERAZ TRZEBA PRZEGŁOSOWAĆ BUDŻET NA PRZYSZŁY ROK :-D
DZIĘKI CHŁOPAKI.
161DKC997
 
Posty: 26
Dołączył(a): 2016-03-30, 20:32
Lokalizacja: Sętki (obok Łukowa)
Podziękował : 0
Podziękowań: 0
Znak/ranga: SQ8NGI

Jaki lepszy zasilacz - transformatorowy czy impulsowy?

Postprzez 161DKC997 » 2016-11-28, 21:36

ok bez dużych literak
161DKC997
 
Posty: 26
Dołączył(a): 2016-03-30, 20:32
Lokalizacja: Sętki (obok Łukowa)
Podziękował : 0
Podziękowań: 0
Znak/ranga: SQ8NGI

Re: Jaki lepszy zasilacz - transformatorowy czy impulsowy?

Postprzez Wiktor 161OS182 » 2016-11-30, 10:26

Cześć
Myślę ze temat już rozwiązany, ale jeszcze dodam swoje dwa grosze.
Powiem tak, jezeli masz wiecej pieniądzy odłożonych to kup dobry zasilacz transformatorowych najlepiej z zapasem, nie kupuj na styk jak będzie 2,3 A więcej to w niczym nie przeszkadza a na pewno będzie to pewniejsze.
Jeżeli kupisz jakiś dobry impulsowy to też powinien dać sobie rade, jednak zasilacze impulsowe mają więcej minusów, jeżeli będzie jakiś tani słabo zrobiony no to będzie wprowadzał zaklócenia może więcej Cie denerwować niż dawac satysfakcji, musisz się z tym liczyć.
Duża część nawet użytkowników tego forum na pewno używa impulsowych zasilaczy i tez całkiem fajnie działają, sa na pewno tańsze od transformatorowych.
Osobiście używam zasilaczy impulsowych i tez nie mogę narzekać, bo już parę lat śmigają :-)

Pozdrawiam
161OS182
Wiktor 161OS182
Avatar użytkownika
 
Posty: 387
Dołączył(a): 2013-10-01, 18:37
Lokalizacja: Jasło
Podziękował : 15
Podziękowań: 4

Jaki lepszy zasilacz - transformatorowy czy impulsowy?

Postprzez 161DKC997 » 2016-12-11, 00:01

Dzięki jeszcze raz.
161DKC997
 
Posty: 26
Dołączył(a): 2016-03-30, 20:32
Lokalizacja: Sętki (obok Łukowa)
Podziękował : 0
Podziękowań: 0
Znak/ranga: SQ8NGI

Re: Jaki lepszy zasilacz - transformatorowy czy impulsowy?

Postprzez Mati43 » 2017-06-27, 12:56

Witam, swego czasu jak szukałem zasilacza do radia CB, nie dysponowałem zbytnio gotówką i szukałem możliwie najtańszego. Zasilacz 203W z x360 spisywał się rewelacyjnie. Jakiś czas później zakupiłem za namową kolegi po fachu zasilacz impuls o wydajności 55A przy 12V i coś koło 50A przy 13.8V. Te zasilacze są montowane np. w naszej serwerowni i chodzą latami a serwery tanie nie są.Firma to MEan WEll. Jak na taką "moc" są małe i ciche. Zapłaciłem chyba 400zł kilka lat temu i spisywał się idealnie.Działa poprawnie nawet z TS480 w domu i później FT450D. Nie wiem jak cenowo dziś one wypadają ale są różne różniaste, mniejsze większe. Rok temu kupiłem u Przemka transformator Alinco, różnicy nie widzę, oprócz ładnego wyglądu,podobnej mocy nic a nic "jakościowo" nie odbiega a jest tańszy i mniejszy. Są ta zasilacze modulowe. Np. nory RCI 2995 ,Przemek myślę że potwierdzi są te same zasilacze MW 55A.
Baza 1: Yaesu FT450D+zasilacz 55A+ SIGMA MANTOVA TURBO 5/8
Baza 2: Alan 560+ sirio
Mobil 1: Kenwood TS-480Sat +WA27
Mobil 2: RCI 2950dx3+WA27
Mati43
 
Posty: 174
Dołączył(a): 2013-02-04, 16:26
Lokalizacja: Chwilowo Poznań
Podziękował : 0
Podziękowań: 1

Jaki lepszy zasilacz - transformatorowy czy impulsowy?

Postprzez januwojt » 2017-06-27, 13:14

Nikt nie skreśla impulsówek . Impulsowy ofiltrowany dobrze bez kompromisów będzie bardzo dobrze działał . Ja jednak miałem impulsowy który mi dawał prążki i to wcale nie w jednym i tym samym miejscu . Był to zasilacz RM Italy 50A wersja bez mierników . Teraz mam trafo Diamonda i oczywiście problemu nie ma , aczkolwiek miałem zasilacz 40A modułowy kupiony na allegro i o dziwo on jest cichutki i jeszcze nie znalazłem prążków nigdzie z niego , a kosztował ok 150zł.
januwojt
Avatar użytkownika
 
Posty: 2111
Dołączył(a): 2010-01-20, 15:33
Lokalizacja: Trzebinia
Podziękował : 12
Podziękowań: 117
Znak/ranga: SQ9ORF

Re: Jaki lepszy zasilacz - transformatorowy czy impulsowy?

Postprzez Mati43 » 2017-06-27, 14:40

Ten MW też nie generuje prążków. Może inaczej, ani TS 480 ani Yaesu ft450 nie odbierał tych prążków w całym zakresie.Ale przy jakimś "gotowym sklepowym" impulsowym pojawiały się. Myślę że nawet tańszy impuls spełni swoją role w 10-11-12m.
Baza 1: Yaesu FT450D+zasilacz 55A+ SIGMA MANTOVA TURBO 5/8
Baza 2: Alan 560+ sirio
Mobil 1: Kenwood TS-480Sat +WA27
Mobil 2: RCI 2950dx3+WA27
Mati43
 
Posty: 174
Dołączył(a): 2013-02-04, 16:26
Lokalizacja: Chwilowo Poznań
Podziękował : 0
Podziękowań: 1

Następna strona

Powrót do Zasilacze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości