• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Buczenie na dwóch kanałach - CB w domu

Buczenie na dwóch kanałach - CB w domu

Postprzez bananoffy » 2020-05-27, 20:54

Witajcie, zmęczyłem Was tematem anteny do domu i pochwalę się zdjęciem, najlepsze osiągi uzyskałem na Sirio ML-145, z przeciwwagami na uchwycie. Lecz niezależnie od anteny, zasilacza DC bo takie tylko posiadam, mam zakłócenia w swoim President Harry III ASC na kanale 17 i 23, buczy na poziomie 3 kresek, tak więc gdy dam skanowanie kiedy jest propagacja to nie mogę nic usłyszeć gdyż squelcha jestem zmuszony ustawić na około 12 godzinę. Na 19 dajmy na to ustawiam na godzinę 9 (ponieważ tło ma zakłócenia od 1 do maks 2 kresek) i słyszę odbiorców, nawet na ASC słyszę, lecz dziś, żeby usłyszeć niemców anglików i francuzów z propagacji musiałem przeskakiwać ręcznie... Zasilacz jaki używałem to 12V 3A a teraz 12V 5A. Czy rozwiązaniem będzie tu zasiłka 13,8V 3-5A? Czy nie wyeliminuję zakłóceń, dodam, że posiadam zabezpieczenie przeciwzakłóceniowe stosowane do samochodu, ale przed i po zastosowaniu jest tak samo.
bananoffy
 
Posty: 22
Dołączył(a): 2020-05-08, 23:11
Podziękował : 2
Podziękowań: 0
Znak/ranga: X

Buczenie na dwóch kanałach - CB w domu

Postprzez rafalszczypinski » 2020-05-28, 05:26

Nagraj telefonem to buczenie i dodaj filmik do posta (np. jako link do Twojego kanału na YT)- będzie łatwiej ocenić źródło zakłóceń. Buczenie często pochodzi z zasilacza- filtry do instalacji samochodowej nie do końca mogą sobie poradzić z tętnieniem prądu i stąd buczenie. Najprościej sprawdzisz to przez podłączenie na chwilę radia w domu do akumulatora 12V zamiast do zasilacza. Jesli zakłócenia znikną- masz winnego. Jeśli nie - to zakłócenia "zewnetrzne" i tu mam złe wiadomości- z reguły pomaga jedynie zmiana lokalizacji na inny adres (mniej "zaśmiecony elektrycznie"). Skoro u Ciebie buczenie jest tylko na 2 kanalach to sugeruje to zewnetrzne źródło zakłóceń poza instalacją radia. Ja w swoim QTH mam na 3 piętrze bloku wywieszony własnoręcznie wykonany dipol półfalowy (SWR 1.2) i niestety poziom QRM jest masakryczny (na niektórych częstotliwościach pasma CB dobija do 8s) co skutecznie "wygłusza" odbiór czegokolwiek poza zakłóceniami. Pomaga uruchomienie tego zestawu na działce ROD, gdzie poziom zakłóceń to 1 max 2s.
Lincoln I, Harry III, Alan 18, Uniden PC 22
rafalszczypinski
 
Posty: 204
Dołączył(a): 2016-10-23, 17:30
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował : 19
Podziękowań: 7
Znak/ranga: 161BD716

Buczenie na dwóch kanałach - CB w domu

Postprzez bananoffy » 2020-05-28, 11:52

Wielkie dzięki, dziś dodam krótki klip, sprawdzę tez tak jak podałeś info, pozdrawiam
bananoffy
 
Posty: 22
Dołączył(a): 2020-05-08, 23:11
Podziękował : 2
Podziękowań: 0
Znak/ranga: X

Buczenie na dwóch kanałach - CB w domu

Postprzez bananoffy » 2020-05-29, 06:57

Tak to się przedstawia https://youtu.be/f36jcjKTQhA
bananoffy
 
Posty: 22
Dołączył(a): 2020-05-08, 23:11
Podziękował : 2
Podziękowań: 0
Znak/ranga: X

Buczenie na dwóch kanałach - CB w domu

Postprzez rafalszczypinski » 2020-05-29, 22:09

Ewidentnie coś sieje. Jeśli masz taką możliwość zrób eksperyment- podłącz radio do akumulatora samochodowego/motocyklowego 12V, koniecznie wyłącz wszyskie zasilacze, ładowarki do telefonów, laptopów itd., światła halogenowe zasilane poprzez zasilacz, routery Internetu i kablówki. Wtedy jeszcze raz sprawdź czy dalej sieje na tych samych częstotliwościach. Jeśli tak - to masz prawie pewność że problem jest nie u Ciebie a "po sąsiedzku ". Miałem tak w poprzedniej lokalizacji. Namierzylem łobuza radiem w samochodzie jeżdżąc i kierując się na wzrastająca moc/głośność zakłóceń. Takie zakłócenia mogą generować nawet osiedlowe lampy LED (Chińczyk potrafi), kablówka, routery od Internetu itd.
Lincoln I, Harry III, Alan 18, Uniden PC 22
rafalszczypinski
 
Posty: 204
Dołączył(a): 2016-10-23, 17:30
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował : 19
Podziękowań: 7
Znak/ranga: 161BD716

Buczenie na dwóch kanałach - CB w domu

Postprzez bananoffy » 2020-05-29, 22:42

Zamówiłem sobie zasilacz CB 13,8V 4-6A, mieszkam w szeregówce więc wszelkie możliwości zakłóceń są prawdopodobne, punkt dostępowy Internetu 5GHz 50m ode mnie na dachu sąsiada, BTSy pareset metrów ode mnie no i być może instalacja elektryczna u mnie, wiem, że teściowie mieli jakieś przygody z elektryką, nawet ledowe podświetlenie schodów u mnie robi cyrk, na zerze jest jakaś pólfaza, mimo że światełka mają masę, zasilacz również (puszkowy) to przy wyłączeniu światełka żarzą się delikatnie, coś przez nie płynie... zobaczę jak radio będzie pracowało przy zasilaczu CB. Dziś na przykład w tle 2s zakłóceń na większości kanałów odbierałem włochów francuzów anglików rosjanów, oczywiście tło zakłóceń 2s posiadam więc 2-3s sygnał nie był zrozumiały ale słyszałem ślady sprzyjającej propy.
bananoffy
 
Posty: 22
Dołączył(a): 2020-05-08, 23:11
Podziękował : 2
Podziękowań: 0
Znak/ranga: X

Buczenie na dwóch kanałach - CB w domu

Postprzez rafalszczypinski » 2020-05-30, 08:12

Zasilacz do CB 13,8V dobrze odfiltrowany to na pewno dobry zakup. Tak się składa, że też mam Harry III - wymieniłeś już filtr II pośredniej z fabrycznego na Murata HT albo IT ? To pierwsza (bardzo prosta) rzecz którą zrobiłem w swoim H3 i jestem bardzo zadowolony z wrażeń z odbioru. Rozumiem że stacje zagraniczne odbierasz w 5tkach? H3 ma jeden banalny MOD (tniesz 1 zworkę) i masz wersję "w pełni odblokowaną" (chociaż dobrze dodać zamiast zworki przełącznik- wtedy łatwo wracasz do "oficjalnej" wersji.
Lincoln I, Harry III, Alan 18, Uniden PC 22
rafalszczypinski
 
Posty: 204
Dołączył(a): 2016-10-23, 17:30
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował : 19
Podziękowań: 7
Znak/ranga: 161BD716

Buczenie na dwóch kanałach - CB w domu

Postprzez bananoffy » 2020-05-30, 16:18

1. Odnośnie filtra jest jakaś instrukcja wymiany? Dam radę sobie sam poradzić? Oraz jaki filtr zakupić?
2. Na modulacji AM PL odbierałem zagranicę, jak przejsc na piątki? Czy chodzi o EU czy też przejście na FM
3. Jak zrobić mod z tą zworką?

Byłbym wdzięczny za wytyczne :) jak zasilacz dojdzie to też się pochwalę co i jak
bananoffy
 
Posty: 22
Dołączył(a): 2020-05-08, 23:11
Podziękował : 2
Podziękowań: 0
Znak/ranga: X

Buczenie na dwóch kanałach - CB w domu

Postprzez bananoffy » 2020-05-30, 21:49

I jeszcze jedno, co dokładnie daje to odblokowanie?
bananoffy
 
Posty: 22
Dołączył(a): 2020-05-08, 23:11
Podziękował : 2
Podziękowań: 0
Znak/ranga: X

Buczenie na dwóch kanałach - CB w domu

Postprzez domino.pl » 2020-05-31, 06:03

radio pod akumulator. Wyłącz prąd w domu. Jak będzie buczało tak samoo, to u sąsiadów leży problem, lub okolicy.
Popraw instalację w domu. Zero powinno być zerem.
Kliknij ☞
____ ☞
domino.pl-Mobil
____ ☞ domino.pl-Baza
____ ☞ domino.pl-allegro

⚡⚡⚡⚡⚡⚡
_
domino.pl
Avatar użytkownika
 
Posty: 4126
Dołączył(a): 2008-11-10, 00:09
Podziękował : 36
Podziękowań: 64
Znak/ranga: 161CBF032 NOWICJUSZ

Buczenie na dwóch kanałach - CB w domu

Postprzez rafalszczypinski » 2020-05-31, 08:20

Wymiana filtra na Murata HT lub IT daje Ci węższy i lepszy odbiór- odbiornik staje się trochę bardziej selektywny w odbiorze (oczywiście daleko mu do precyzji możliwej do uzyskania w radiach w trybie SSB ale jest lepiej- łapie mniej śmieci.
Co daje MOD- 120 kanałów w AM i 120 kanałów w FM oraz odblokowuje radio w tryb Russia/Export czyli w zakresie 25.515 - 27.855 Mhz. Legalnie poza naszą "40stką" nadawać nie możesz ale słuchać jak najbardziej można. A Rosjanie ostatnio nadają z użyciem takich "piecyków", że słychać ich na kablu od żelazka w FM. :merygreen:
PS. wysłałem Ci mail.
Lincoln I, Harry III, Alan 18, Uniden PC 22
rafalszczypinski
 
Posty: 204
Dołączył(a): 2016-10-23, 17:30
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował : 19
Podziękowań: 7
Znak/ranga: 161BD716

Buczenie na dwóch kanałach - CB w domu

Postprzez bananoffy » 2020-05-31, 10:25

O kurka :D dzięki wielkie, będę działał w temacie
bananoffy
 
Posty: 22
Dołączył(a): 2020-05-08, 23:11
Podziękował : 2
Podziękowań: 0
Znak/ranga: X


Powrót do Zasilacze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości