• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

zasilacz od xboxa

zasilacz od xboxa

Postprzez Młody » 2011-08-09, 21:40

Temat napisany dla użytkownika o tajemniczym nicku mrprawciu :evi:

Opis modyfikacji zasilacza z montażem zacisków i włącznika:

KLIK

Jak podnieść wydajność?

KLIK
Młody
 

Postprzez Pawciu » 2011-08-09, 21:50

dzięki mistrzu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
M1. Johnny III tuning + President texas 208 + ESP-12

Nigdy nie narzekaj , że w życiu masz pod górę , jeżeli zdecydowałeś ,że idziesz na sam szczyt
Pawciu
Avatar użytkownika
 
Posty: 1111
Dołączył(a): 2009-09-22, 18:42
Lokalizacja: Skierniewice KO01BW87
Podziękował : 7
Podziękowań: 32

Postprzez Besserwisser » 2011-08-09, 21:55

To naprawdę ciekawe jak z podniesieniem napięcia rośnie i prąd.

Jako użytkownik kilku takich zasilaczy uważam, że podbijanie napięcia mija się z celem ale co kto tam woli.
Poza tym mostkowanie włącznika to też głupi pomysł, bo w razie zwarcia czy przeciążenia jak zasilacz się wyłącza to trzeba go tymże włącznikiem na chwile wyłączyć.
Jak go zmostkujecie to jedyną opcją resetu zasilacze będzie wyciągnięcie wtyczki. Bez sensu.
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
God listens to Slayer
Besserwisser
Avatar użytkownika
 
Posty: 3564
Dołączył(a): 2010-02-19, 22:35
Lokalizacja: Starting GPS...
Podziękował : 3
Podziękowań: 221

Postprzez Młody » 2011-08-09, 22:12

Nie wiem Michał, ja w swoim nie grzebałem. Mam tylko zrobione zaciski i włącznik. Włącznik mi nie przeszkadza akurat w nich. W tej cenie nie ma co narzekać.
Młody
 

Postprzez Francuz » 2011-08-10, 08:07

Besserwisser napisał(a):To naprawdę ciekawe jak z podniesieniem napięcia rośnie i prąd.

Jako użytkownik kilku takich zasilaczy uważam, że podbijanie napięcia mija się z celem ale co kto tam woli.
Poza tym mostkowanie włącznika to też głupi pomysł, bo w razie zwarcia czy przeciążenia jak zasilacz się wyłącza to trzeba go tymże włącznikiem na chwile wyłączyć.
Jak go zmostkujecie to jedyną opcją resetu zasilacze będzie wyciągnięcie wtyczki. Bez sensu.

Z drugiej strony brak wyłącznika utrudnia korzystanie z zasilacza ponieważ jego włączanie/wyłączanie musiałoby być realizowane przez wyciągnięcie wtyczki.
Zasilacz na oryginalnym napięciu (u mnie 12,1V) całkiem poprawnie pracuje.
Poniżej mój własnoręcznie dostosowany na podstawie wyżej zamieszczonych linków od Młody_Dąbrowa:
Obrazek
Francuz
Avatar użytkownika
 
Posty: 2937
Dołączył(a): 2007-11-29, 15:23
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował : 22
Podziękowań: 28

Postprzez SP9 » 2011-08-19, 20:57

Napięcie 12 V jest wystarczające ? czy można z niego uzyskać 13,8 V czy nie ma to sensu ? i wystarczy dać zaciski i włącznik ?
Obrazek
FT 450D, FT 7800E, FT 857D, VX6
Baofeng UV5R, Baofeng UV3R+
Moonraker GP-2500, Lafayette MA 1500
Komunica HF-PRO-1 + garść anten do ręczniaków
SP9
Avatar użytkownika
 
Posty: 7917
Dołączył(a): 2011-05-22, 13:01
Lokalizacja: NH
Podziękował : 36
Podziękowań: 203

Postprzez Francuz » 2011-08-19, 21:19

Wojtek KR napisał(a):Napięcie 12 V jest wystarczające ?

tak
Wojtek KR napisał(a):wystarczy dać zaciski i włącznik ?

tak
Francuz
Avatar użytkownika
 
Posty: 2937
Dołączył(a): 2007-11-29, 15:23
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował : 22
Podziękowań: 28

Postprzez SP9 » 2011-08-19, 22:55

a podniesienie napięcia do 13,5 V według 2 pomysłu ? ma sens - poza zwieraniem kabli na stałe odpowiedzialnych za włączanie zasilacz ?, który z podanych pomysłów jest lepszy ?
Obrazek
FT 450D, FT 7800E, FT 857D, VX6
Baofeng UV5R, Baofeng UV3R+
Moonraker GP-2500, Lafayette MA 1500
Komunica HF-PRO-1 + garść anten do ręczniaków
SP9
Avatar użytkownika
 
Posty: 7917
Dołączył(a): 2011-05-22, 13:01
Lokalizacja: NH
Podziękował : 36
Podziękowań: 203

Postprzez Francuz » 2011-08-19, 23:43

Czy kolor biały jest lepszy od czarnego?
Czy kolor czarny jest lepszy od białego?
Odpowiedz obowiązkowo na obydwa pytania.
Francuz
Avatar użytkownika
 
Posty: 2937
Dołączył(a): 2007-11-29, 15:23
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował : 22
Podziękowań: 28

Postprzez Młody » 2011-08-20, 05:24

Zrób włącznik albo włączony na stałe, jak wolisz. Zamiast zacisków też możesz podlutować kabel. Wszystko zależy od Twoich potrzeb. Ja u siebie w zasilaczach nie podnosiłem napięcia itp
Młody
 

Postprzez Marcin Sandomierz » 2011-08-20, 08:15

Ten zasilacz to przetwornica, powiedzcie jak z zakłóceniami na takim zasilaczu.

Sam u siebie testowałem tego typu zasilacze (zasilacze komputerowe) Miałem dwa na zbyciu, niestety oba bardzo mocno zakłócały. Próbowałem coś kombinować ale bez efektu.

Teraz pracuję na zasilaczu transformatorowym i mam spokój.
Jak ja nienawidzę poniedziałków
Marcin Sandomierz
Avatar użytkownika
 
Posty: 834
Dołączył(a): 2011-04-09, 14:28
Lokalizacja: Sandomierz
Podziękował : 0
Podziękowań: 10

Postprzez Francuz » 2011-08-20, 08:35

marcin82w napisał(a):jak z zakłóceniami na takim zasilaczu

brak zakłóceń, a jeśli występują to ich nie słychać ;-)
Francuz
Avatar użytkownika
 
Posty: 2937
Dołączył(a): 2007-11-29, 15:23
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował : 22
Podziękowań: 28

Postprzez Młody » 2011-08-20, 10:34

Ja pracuje na 11m, 10m, 2m, 70cm i nigdzie nie mam zakłóceń od nich
Młody
 

Postprzez AdamB » 2011-08-20, 15:07

Jednym zasilaczem "karmię" 2 radia, radiowy sprzęt pomiarowy, 2 mikrofony i korektor dźwięku. Nie ma zakłóceń. Więcej .... nawet jeżeli postawisz włączony i obciążony (jakimś odbiornikiem prądu) zasilacz, tuż koło włączonego radyjka, to też nie usłyszysz niczego niepokojącego.
Ogólnie ... to bardzo udana, wydajna i niedroga konstrukcja.

Już w jednym temacie wklejałem ten film, ale ....:
http://www.youtube.com/watch?v=E-DW4ObXRRw

Adam
AdamB
 

Postprzez k0nr4d » 2011-08-20, 20:10

Podnieść napięcie zawsze można, ale wtedy wydajność prądowa spadnie. Coś za coś. Ten zasilacz to bardzo udana konstrukcja. Szukajcie wersji 203W, czyli 16A, bo są również słabsze, a sprzedawcy często nie wspominają o wydajności prądowej i mocy swojego towaru.
Zamknąć burdele, otworzyć serca.
k0nr4d
Avatar użytkownika
 
Posty: 2489
Dołączył(a): 2010-09-24, 14:37
Lokalizacja: Łódź/Kato
Podziękował : 7
Podziękowań: 68
Znak/ranga: 161CBF075

Następna strona

Powrót do Zasilacze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości