• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Czy ten zasilacz podejdzie pod radio CB?

Postprzez olo_r » 2013-03-02, 21:01

Nie wiem czy te 16 A kiedys wykorzystasz, chyba , ze na rozgałęziaczu dopałe podłączysz ale ja pozyczyłem ładowarke do lodówki turystycznej na 12 V i 6A z wejściem na zapalniczkę i śmiga jak złoto w modulacji AM/FM.

Tak czy inaczej sam przerobisz, to będziesz miał satysfakcję, że dałeś radę.

Zapas A w A jest deko przesadzony i tak potem część z posiadaczy xboxów zmieni zdanie i zaopatrzy sie w GSV :)
Mobil: GENERAL ELECTRIC 3-5804C+Sirio CB MINI-MAG 27
http://www.cbmuseum.nl/General_Electric.htm

Baza: YAESU FT-857 + wire na dwóch wędkach + unun 9:1 + ATU
olo_r
Avatar użytkownika
 
Posty: 4212
Dołączył(a): 2012-12-16, 23:05
Lokalizacja: KO02LF
Podziękował : 18
Podziękowań: 83

Postprzez januwojt » 2013-03-03, 09:19

Olo pitolisz nie solisz , prądu nigdy za wiele . Wykorzysta , czy nie wykorzysta dobra elektrownia to podstawa dobrej bazy . Podam Ci przykład , że 16A to nic wystarczą dwa radia jakiś duobander FM , CB i już masz po prądzie . Poza tym silny zasilacz to brak spadków napięcia , brak grzania się zasilacza . Nie widzę wad stosowania większego zasilacza .
januwojt
Avatar użytkownika
 
Posty: 2157
Dołączył(a): 2010-01-20, 15:33
Lokalizacja: Trzebinia
Podziękował : 12
Podziękowań: 123
Znak/ranga: SQ9ORF

Postprzez olo_r » 2013-03-03, 21:37

A kto mówi o wadach, ja mówię o niewykorzystanych zaletach :)
Mobil: GENERAL ELECTRIC 3-5804C+Sirio CB MINI-MAG 27
http://www.cbmuseum.nl/General_Electric.htm

Baza: YAESU FT-857 + wire na dwóch wędkach + unun 9:1 + ATU
olo_r
Avatar użytkownika
 
Posty: 4212
Dołączył(a): 2012-12-16, 23:05
Lokalizacja: KO02LF
Podziękował : 18
Podziękowań: 83

Postprzez 8850 » 2013-03-05, 01:02

Dzisiaj w mobilu przetopiło mi wtyczkę - wtyk zapalniczkowy poczas nadawania na AM z pelną mocą i na rozkręconej antenie w radiu jak w sygnaturze. Na kablu mam założone 2 bezpieczniki przeżyły (10A), radio się wyłączyło. Winna jest sprężyna we wtyczce zapalczniki muszę tam włożyć blaszkę, sprężyna jest cienka i rozgrzała się i przeytopiła obudowę. Oprócz wtyku i gniazda zapalczniki w mobilu i na przyszłej bazie puszczam dolutowane rownoległe kable głośnikowe i przez nie łączę przewody przez duże szybkozłącza.

Ile to radio musi mieć Amper aby normalnie funkcjonować?
10A to nie za dużo w bezpiecznikach jak czasem włączę sobie wstęgi?
8850
Avatar użytkownika
 
Posty: 179
Dołączył(a): 2013-01-27, 20:03
Lokalizacja: ((((|))))
Podziękował : 0
Podziękowań: 1

Postprzez januwojt » 2013-03-05, 08:19

Jak już masz osobne zasilanie z aku to po Ci ta wtyczka zapalniczkowa ?? Jak chcesz rozpinać to zastosuj coś lepszego na bazie konektorów samochodowych .
Coś takiego : http://robotechnik.abc24.pl/default.asp ... pro=489107
januwojt
Avatar użytkownika
 
Posty: 2157
Dołączył(a): 2010-01-20, 15:33
Lokalizacja: Trzebinia
Podziękował : 12
Podziękowań: 123
Znak/ranga: SQ9ORF

Postprzez arekko » 2013-03-05, 09:07

Podpisuję się pod słowami januwojt.
spokojnie 50W w FM wytrzymują, więc u Ciebie tez problemu nie będzie. Za 1,50 PLN masz pewne połączenie.
arekko
Avatar użytkownika
 
Posty: 247
Dołączył(a): 2012-01-01, 22:54
Lokalizacja: NDM
Podziękował : 0
Podziękowań: 12

Postprzez Francuz » 2013-03-05, 09:35

januwojt napisał(a):Coś takiego : http://robotechnik.abc24....5429&pro=489107

Mam dokładnie tak samo podłączone zasilanie radia w samochodzie
Francuz
Avatar użytkownika
 
Posty: 2919
Dołączył(a): 2007-11-29, 15:23
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował : 17
Podziękowań: 27

Postprzez 8850 » 2013-03-05, 11:55

Kupiłem właśnie takie konnektorki, zastosuję je u siebie
Dlaczego musi być konnektor i wtyczka zapalniczkowa? Wprzysżłości radio może być użyte sporadycznie w innym samochodzie, jak będę miał jedynie szybko złacze wtedy nie podepnę. Lubię otwarte rozwiązania. Na bazie też zrobię sobie konnektory.
8850
Avatar użytkownika
 
Posty: 179
Dołączył(a): 2013-01-27, 20:03
Lokalizacja: ((((|))))
Podziękował : 0
Podziękowań: 1

Postprzez arekko » 2013-03-05, 12:09

jaki problem pociągnąć prąd w drugim i też podpiąć pod złącze T ?
Na szybko możesz wziąć kawałek kabla zakończony T- konektorem i na końcu dolutować wtyk zapalniczki. Masz porządnie zrobione, a jak potrzebujesz na szybko przerzucić radio to zapalniczkę też masz
tylko musisz uważać, ponieważ więcej niż 10W wtyk zapalniczki nie wytrzyma, znam to z autopsji.
arekko
Avatar użytkownika
 
Posty: 247
Dołączył(a): 2012-01-01, 22:54
Lokalizacja: NDM
Podziękował : 0
Podziękowań: 12

Postprzez 8850 » 2013-03-05, 20:49

arekko napisał(a):jaki problem pociągnąć prąd w drugim i też podpiąć pod złącze T ?
Na szybko możesz wziąć kawałek kabla zakończony T- konektorem i na końcu dolutować wtyk zapalniczki. Masz porządnie zrobione, a jak potrzebujesz na szybko przerzucić radio to zapalniczkę też masz
tylko musisz uważać, ponieważ więcej niż 10W wtyk zapalniczki nie wytrzyma, znam to z autopsji.



No tak zrobiłem jednak, ominałem cały wtyk zapalniczki, będę tylko na jednym bezpieczniku 10A.
Szybka i przyjena praca z tymi wtykami.
8850
Avatar użytkownika
 
Posty: 179
Dołączył(a): 2013-01-27, 20:03
Lokalizacja: ((((|))))
Podziękował : 0
Podziękowań: 1

Postprzez olo_r » 2013-03-05, 22:52

arekko napisał(a):musisz uważać, ponieważ więcej niż 10W wtyk zapalniczki nie wytrzyma, znam to z autopsji.


Czyli nie ma co jakiegoś mocarza podpinać???

Wtyk czy gniazdo????
Mobil: GENERAL ELECTRIC 3-5804C+Sirio CB MINI-MAG 27
http://www.cbmuseum.nl/General_Electric.htm

Baza: YAESU FT-857 + wire na dwóch wędkach + unun 9:1 + ATU
olo_r
Avatar użytkownika
 
Posty: 4212
Dołączył(a): 2012-12-16, 23:05
Lokalizacja: KO02LF
Podziękował : 18
Podziękowań: 83

Postprzez Bartecki » 2013-03-05, 22:54

olo_Ringelbluma napisał(a):Wtyk czy gniazdo????
wtyk.
olo_Ringelbluma napisał(a):Czyli nie ma co jakiegoś mocarza podpinać???
jest,tylko pod aku.
Uniden PC122xl - Sirio ml 145/T5000
Mój montaż
Bartecki
Avatar użytkownika
 
Posty: 3057
Dołączył(a): 2011-12-02, 14:40
Lokalizacja: Dolny Śląsk JO80JT
Podziękował : 0
Podziękowań: 188

Postprzez olo_r » 2013-03-05, 23:00

Na wtyku te blaszki nie daja rady?????

A jaki jest bezpiecznik pod zapalniczkę w instalacji samochodowej i czy z czymś dzielony czy tylko pod zapalniczke zagospodarowany??

januwojt napisał(a):Olo pitolisz nie solisz , prądu nigdy za wiele .


Teraz przyznaję Ci rację. Przekonałem się dzisiaj :shrek:
Mobil: GENERAL ELECTRIC 3-5804C+Sirio CB MINI-MAG 27
http://www.cbmuseum.nl/General_Electric.htm

Baza: YAESU FT-857 + wire na dwóch wędkach + unun 9:1 + ATU
olo_r
Avatar użytkownika
 
Posty: 4212
Dołączył(a): 2012-12-16, 23:05
Lokalizacja: KO02LF
Podziękował : 18
Podziękowań: 83

Postprzez Ferbus » 2013-03-06, 00:25

15A jest (zazwyczaj)... A czy jest przeznaczony tylko dla zapalniczki, to zależne od samochodu... W cordobie wyświetlacze w liczniku mi nie działały i coś jeszcze, jak zrobiłem zwarcie... W vento też coś tam jeszcze nie działało...
Saab 9-3 SC: Johnny III ASC + CTE Alan SL / President Ohio na relingu + Motorola RSN 4001a
Astra H: Uniden 520 + Sirio AS100
W zapasie: 2m drutu by RM Italy, Midland ML-145, Lemm AT71, Lemm AT1500, SS600, Pirat.
Ferbus
Avatar użytkownika
 
Posty: 6215
Dołączył(a): 2010-05-02, 11:43
Lokalizacja: KO02LH
Podziękował : 50
Podziękowań: 294
Znak/ranga: 161CBF096

Postprzez k0nr4d » 2013-03-06, 08:12

Generalnie starsze auta grupy VAG mają jeden wspólny bezpiecznik 10A na radio, zapalniczkę i oświetlenie deski rozdzielczej.
Zamknąć burdele, otworzyć serca.
k0nr4d
Avatar użytkownika
 
Posty: 2489
Dołączył(a): 2010-09-24, 14:37
Lokalizacja: Łódź/Kato
Podziękował : 7
Podziękowań: 68
Znak/ranga: 161CBF075

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zasilacze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość