• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Zasilacz cb Tani 10A po mod 20A

Zasilacz cb Tani 10A po mod 20A

Postprzez LOTOS » 2016-01-06, 04:43

http://allegro.pl/ne100-profesjonalny-z ... 62158.html
gotowe pcb zasilacza do samodzielnego montażu do tego trzeba dołożyć transformator mostek i kondensatory na wejsciu i wyjsciu zasilacza .
Koszt nie powinien przekroczyć 100zł jesli dysponuje ktoś np wzmacniaczem radmor amplituner diora z tych sprzetów można wykorzystać transformator.
Obudowę można wykorzystac z zasilacza pc.
Jest mobil Intek M-550 POWER ML-145, BAZA Alan 87 Antena 1/2 maszt 9m
LOTOS
 
Posty: 23
Dołączył(a): 2016-01-03, 11:41
Podziękował : 0
Podziękowań: 0
Znak/ranga: LOTOS

Zasilacz cb Tani 10A po mod 20A

Postprzez Szpadyzor11 » 2016-01-06, 09:12

Dobrze że plytka wchodzi w skład zestawu :lol:
Ja takowej Diory, Unitry nie poświęcałbym na taki zasilacz. To sprzęt z duszą... ;-)
Coś tam jest, ale to bardziej rzeźba niż sprzęt...
KO10
Pozdrawiam.
Szpadyzor11
Avatar użytkownika
 
Posty: 862
Dołączył(a): 2015-02-17, 02:36
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował : 0
Podziękowań: 20

Zasilacz cb Tani 10A po mod 20A

Postprzez SP9 » 2016-01-06, 11:23

mniej zabawy z zasilaczem Xboxa
Obrazek
FT 450D, FT 7800E, FT 857D, VX6
Baofeng UV5R, Baofeng UV3R+
Moonraker GP-2500, Lafayette MA 1500
Komunica HF-PRO-1 + garść anten do ręczniaków
SP9
Avatar użytkownika
 
Posty: 7921
Dołączył(a): 2011-05-22, 13:01
Lokalizacja: NH
Podziękował : 36
Podziękowań: 204

Zasilacz cb Tani 10A po mod 20A

Postprzez BIBI » 2016-01-06, 13:09

I cenowo tez lepiej - chyba ze ktoś ma zbędne trafo. Do tego jeszcze zabawa w obudowę - szkoda czasu.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
161OS153 - KO00XA
AT-6666 + Sirio Megawatt 3000 lub KD (kawał druta)
było Intek HR5500, JFK I, DNT Cockpit, Jack, Uniden Pro 520XL, Yosan Pro120, Valery, JMC Supercom, Lafayette Ermes.
BIBI
Avatar użytkownika
 
Posty: 414
Dołączył(a): 2008-06-10, 20:57
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 9
Podziękowań: 21

Re: Zasilacz cb Tani 10A po mod 20A

Postprzez LOTOS » 2016-01-06, 13:10

Szpadyzor11 napisał(a):Dobrze że plytka wchodzi w skład zestawu :lol:
Ja takowej Diory, Unitry nie poświęcałbym na taki zasilacz. To sprzęt z duszą... ;-)
Ja mam kilka takich wzmacniaczy tak zrytych przez magików ze tylko na zasilacz mogą posłużyć.
Jest mobil Intek M-550 POWER ML-145, BAZA Alan 87 Antena 1/2 maszt 9m
LOTOS
 
Posty: 23
Dołączył(a): 2016-01-03, 11:41
Podziękował : 0
Podziękowań: 0
Znak/ranga: LOTOS

Zasilacz cb Tani 10A po mod 20A

Postprzez SP9 » 2016-01-06, 13:31

:mrgreen: to jak masz i nie musisz psuć...bo już popsute to rób... i pochwal się efektem
Obrazek
FT 450D, FT 7800E, FT 857D, VX6
Baofeng UV5R, Baofeng UV3R+
Moonraker GP-2500, Lafayette MA 1500
Komunica HF-PRO-1 + garść anten do ręczniaków
SP9
Avatar użytkownika
 
Posty: 7921
Dołączył(a): 2011-05-22, 13:01
Lokalizacja: NH
Podziękował : 36
Podziękowań: 204

Zasilacz cb Tani 10A po mod 20A

Postprzez mklos » 2016-01-06, 13:34

Skórka za wyprawkę (chyba że ktoś lubi majsterkowanie). Jest na rynku wiele zasilaczy impulsowych, które nie sieją mocno i z powodzeniem można ich używać. Sam takowy posiadam. "Obniuchany" anteną i cisza. Słychać go tylko, gdy był bardzo blisko anteny, a to przecież się nie zdarza. Po kablu też praktycznie nic nie włazi. Zasilacz marki Maas o wydajnosci 55A. Nie wyobrażam sobie gabarytu liniówki na ten prąd.
161 BD 782
Mobil: RCI-2950DX + Sirio Turbo 2000
Baza: AT-6666 + Sirio Turbo 5000
mklos
Avatar użytkownika
 
Posty: 85
Dołączył(a): 2015-11-22, 12:56
Podziękował : 1
Podziękowań: 2
Znak/ranga: 161BD782

Zasilacz cb Tani 10A po mod 20A

Postprzez SQ9RNU » 2016-01-06, 14:32

30 Amperowy do zasilania LEDów również się nadaje .
Nówka za 90 zł

I chodzi jak złoto.

A od Xboxa to już wogóle bez roboty - no i przy dobrych wiatrach za 30 zł ma się 16 A.

Po co kombinować - chyba ,że się lubi :)
-=- SQ9RNU -=-
SQ9RNU
Avatar użytkownika
 
Posty: 1149
Dołączył(a): 2009-05-24, 06:41
Lokalizacja: SP9
Podziękował : 5
Podziękowań: 24
Znak/ranga: SQ9RNU

Re: Zasilacz cb Tani 10A po mod 20A

Postprzez LOTOS » 2016-01-06, 18:04

strychoo napisał(a):30 Amperowy do zasilania LEDów również się nadaje .
Nówka za 90 zł

I chodzi jak złoto.

A od Xboxa to już wogóle bez roboty - no i przy dobrych wiatrach za 30 zł ma się 16 A.

Po co kombinować - chyba ,że się lubi :)

Co na trafo to na trafo a nie impulsowe siewniki odbiorników.:D
A jak ktoś płacze ze trzeba z obudowa kombinować to prostownik 15A z castoramy za 80 zł masz trafo obudowe i amperomierz włożyć elektronike stabilizacji i po wszystkim.
Jest mobil Intek M-550 POWER ML-145, BAZA Alan 87 Antena 1/2 maszt 9m
LOTOS
 
Posty: 23
Dołączył(a): 2016-01-03, 11:41
Podziękował : 0
Podziękowań: 0
Znak/ranga: LOTOS

Re: Zasilacz cb Tani 10A po mod 20A

Postprzez LOTOS » 2016-01-06, 18:07

mklos napisał(a):Skórka za wyprawkę (chyba że ktoś lubi majsterkowanie). Jest na rynku wiele zasilaczy impulsowych, które nie sieją mocno i z powodzeniem można ich używać. Sam takowy posiadam. "Obniuchany" anteną i cisza. Słychać go tylko, gdy był bardzo blisko anteny, a to przecież się nie zdarza. Po kablu też praktycznie nic nie włazi. Zasilacz marki Maas o wydajnosci 55A. Nie wyobrażam sobie gabarytu liniówki na ten prąd.

55A załatwisz na mosfetach i tez ich bedzie w układzie stabilizacji około 6 sztuk.Tylko ze 3 identyczne trafo toroida bym złożył na 55A. Lubie majsterkować. Wiec dałem linka dla kreatywnych co lubią coś sami zmontować nie każdy ma satysfakcje z kupionego sprzetu.
Jest mobil Intek M-550 POWER ML-145, BAZA Alan 87 Antena 1/2 maszt 9m
LOTOS
 
Posty: 23
Dołączył(a): 2016-01-03, 11:41
Podziękował : 0
Podziękowań: 0
Znak/ranga: LOTOS

Re: Zasilacz cb Tani 10A po mod 20A

Postprzez LOTOS » 2016-01-06, 18:09

Wojtek KR napisał(a)::mrgreen: to jak masz i nie musisz psuć...bo już popsute to rób... i pochwal się efektem

Pochwale sie efektem bo przed laty jak miałem baze jeszcze u rodziców sam budowałem wszystkie zasilacze do cb. Nie tylko dla siebie ale i dla znajomych których w latach 96-2000 było w ciul.Na cb.
Jest mobil Intek M-550 POWER ML-145, BAZA Alan 87 Antena 1/2 maszt 9m
LOTOS
 
Posty: 23
Dołączył(a): 2016-01-03, 11:41
Podziękował : 0
Podziękowań: 0
Znak/ranga: LOTOS

Re: Zasilacz cb Tani 10A po mod 20A

Postprzez SQ9RNU » 2016-01-06, 20:19

Napisałem na końcu : chyba ,że się lubi :)
-=- SQ9RNU -=-
SQ9RNU
Avatar użytkownika
 
Posty: 1149
Dołączył(a): 2009-05-24, 06:41
Lokalizacja: SP9
Podziękował : 5
Podziękowań: 24
Znak/ranga: SQ9RNU

Re: Zasilacz cb Tani 10A po mod 20A

Postprzez mklos » 2016-01-06, 21:40

LOTOS napisał(a):55A załatwisz na mosfetach i tez ich bedzie w układzie stabilizacji około 6 sztuk.Tylko ze 3 identyczne trafo toroida bym złożył na 55A. Lubie majsterkować. Wiec dałem linka dla kreatywnych co lubią coś sami zmontować nie każdy ma satysfakcje z kupionego sprzetu.


Do rozproszenia przy pełnym obciążeniu jest ponad 170W. Żeby zapewnić ciągłą pracą pod takim obciążeniem trzeba się nieźle napocić...
161 BD 782
Mobil: RCI-2950DX + Sirio Turbo 2000
Baza: AT-6666 + Sirio Turbo 5000
mklos
Avatar użytkownika
 
Posty: 85
Dołączył(a): 2015-11-22, 12:56
Podziękował : 1
Podziękowań: 2
Znak/ranga: 161BD782

Re: Zasilacz cb Tani 10A po mod 20A

Postprzez LOTOS » 2016-01-07, 07:23

mklos napisał(a):
LOTOS napisał(a):55A załatwisz na mosfetach i tez ich bedzie w układzie stabilizacji około 6 sztuk.Tylko ze 3 identyczne trafo toroida bym złożył na 55A. Lubie majsterkować. Wiec dałem linka dla kreatywnych co lubią coś sami zmontować nie każdy ma satysfakcje z kupionego sprzetu.


Do rozproszenia przy pełnym obciążeniu jest ponad 170W. Żeby zapewnić ciągłą pracą pod takim obciążeniem trzeba się nieźle napocić...

Sądząc przy cb 55A nie jest ciagłej pracy a raczej zasilanie witaminy.
Jest mobil Intek M-550 POWER ML-145, BAZA Alan 87 Antena 1/2 maszt 9m
LOTOS
 
Posty: 23
Dołączył(a): 2016-01-03, 11:41
Podziękował : 0
Podziękowań: 0
Znak/ranga: LOTOS

Zasilacz cb Tani 10A po mod 20A

Postprzez mklos » 2016-01-07, 19:20

Dopał czy nie - mało istotne. Chodzi o to, że tego projektu nie da się w prosty sposób przeskalować na dużą moc, wymieniając jedynie tranzystory. Przede wszystkim trzeba dobrze przemyśleć rozmieszczenie tranzystorów na odpowiednio dużym radiatorze. Mam za sobą projekt, gdzie na 8 tranzystorach rozpraszałem chwilowo do 300W i to nie jest trywialna rzecz.
161 BD 782
Mobil: RCI-2950DX + Sirio Turbo 2000
Baza: AT-6666 + Sirio Turbo 5000
mklos
Avatar użytkownika
 
Posty: 85
Dołączył(a): 2015-11-22, 12:56
Podziękował : 1
Podziękowań: 2
Znak/ranga: 161BD782

Następna strona

Powrót do Zasilacze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości