Witam.
Mam prośbę jeżeli ktoś może zaznaczyć na schemacie lub napisać która to dioda odpowiada za ograniczenie modulacji w Alanie 199-A.
Z góry dziękuje.
tak idzie w górę, zwłaszcza w radioodbiorniki samochodowe, domowe i wszędzie tam gdzie jest niepotrzebna.
nie polecam tego typu modyfikacji. lepiej daj do dobrego dostrojenia, założyć dłuższą antenę i mikrofon ze wzmocnieniem.
dioda modulacyjna w tym radiu to D11, ale nie wiem czy cos dobrego da jej wycięcie. w u520 był to na szeroką skale stosowany mod, który powodował odbieranie Cie nawet w radio ZET...
To radyjko kupiłem uszkodzone do testów. Jeden tranzystor miał zimne luty. Naprawiłem i teraz chcę się pobawić poeksperymentować z modulacją i podniesieniem mocy. Dzięki za informacje, coś pokombinuje.
Dioda detekcji modulacji to D13 ale lepiej regulować R74 - dać potencjometr 100K. Radiostacja ma małej mocy modulator i łatwo się przesterowuje nie uzyskując takiej modulacji jak radiostacje pirackie czyli freeband oraz multizakresowe KF. To jest małe radio dla radia obywatelskiego - nie wyczynowe i legalne.
Pełną modulację można uzyskać w zakresie do 1 W i zastosować wzmacniacz mocy jeśli już trzeba piracić. Zupełnie inna jakość. W położeniu 1 W jest pełniejsza i szersza akustycznie modulacja oraz głośniejsza. Ponieważ pomijamy mały transformator i nie wystarczający układ mocy audio TDA2003 .
R48 680 kom, należy przestawić z nogi 1-3 na 1-2. Płynna blokada szumu bez stukania.