• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Antena SIRIO GPS 27 V2 1/2 na Garażu blaszanym

Wszystko co dotyczy budowy, ochrony i bezpiecznego instalowania i użytkowania masztów i instalacji antenowych.

Antena SIRIO GPS 27 V2 1/2 na Garażu blaszanym

Postprzez Fialo » 2018-12-30, 23:31

Jest to mój pierwszy post także witam wszystkich gorąco :) :merygreen:
Proszę was o pomoc.
Stałem się posiadaczem sporej ilości radyjek CB, miała to być krótka historia- kupić tanio sprzedać drożej ale sporo o tym poczytałem i zainteresowałem się tematem i zmieniłem zdanie :)

Do Presidenta Jacksona chciałbym podłączyć antenę Sirio 1/2 fali na garażu blaszanym 5x5 dach dwu spadowy, jest on ogrzewany od środka więc mam możliwość trzymania i używania tam sprzętu. Nie znalazłem nigdzie informacji na temat montowania anten na tego typie budynku, chciałbym się dowiedzieć na jakiej wysokości ją zamontować ?
czy ma spore znaczenie to, że dach jest z blachy trapezowej a antenę chciałbym zamontować możliwie jak najniżej?
Mam z jednej strony górkę na której jest las, z drugiej strony dużo wyższy dom więc raczej nie martwił bym się o pioruny, to uziemienie wystarczy na wbitym głęboko pręcie w ziemie i połączonym linką stalową z anteną czy raczej ten pomysł nie dokońca zda egzamin ?
Fialo
Avatar użytkownika
 
Posty: 10
Dołączył(a): 2018-12-30, 23:09
Lokalizacja: Zebrzydowice k.Cieszyna
Podziękował : 2
Podziękowań: 0

Antena SIRIO GPS 27 V2 1/2 na Garażu blaszanym

Postprzez januwojt » 2018-12-31, 08:58

Daj rurę , żeby było z 5 m nad garażem , takie uziemienie jak piszesz wystarczy .
januwojt
Avatar użytkownika
 
Posty: 2176
Dołączył(a): 2010-01-20, 15:33
Lokalizacja: Trzebinia
Podziękował : 12
Podziękowań: 124
Znak/ranga: SQ9ORF

Antena SIRIO GPS 27 V2 1/2 na Garażu blaszanym

Postprzez Fialo » 2018-12-31, 14:46

Czy to 5m to minimum? Nie da rady niżej??
Fialo
Avatar użytkownika
 
Posty: 10
Dołączył(a): 2018-12-30, 23:09
Lokalizacja: Zebrzydowice k.Cieszyna
Podziękował : 2
Podziękowań: 0

Antena SIRIO GPS 27 V2 1/2 na Garażu blaszanym

Postprzez DR-DM » 2018-12-31, 17:19

Im wyżej tym lepiej. Jak umocujesz te 5 m do garażu to nie będziesz potrzebował odciągów.
Mobil
CB: KPO DX5000 v6 / RSN4001A / SS 1200, SG-CB 1400, Turbo 2000, Omega 27

UKF: Yaesu FT-7800, Yaesu FT-2500M, Baofeng UV-82 & UV-5R / Yagi DK7ZB 2m/70cm 4+5 el., MA-1300, HB9CV, LPDA "Pounder", NR22L, SG-7900, CA285L, NR-770R, RF770, RH901S
DR-DM
Avatar użytkownika
 
Posty: 1720
Dołączył(a): 2011-10-31, 00:32
Lokalizacja: Osielec / JN99VQ
Podziękował : 74
Podziękowań: 68

Re: Antena SIRIO GPS 27 V2 1/2 na Garażu blaszanym

Postprzez januwojt » 2019-01-02, 08:51

Fialo napisał(a):Czy to 5m to minimum? Nie da rady niżej??

5,5 m to pół fali , wtedy dach blaszany garażu nie będzie miał wpływu na antenę . Niżej dasz też może być dobrze , ale niekoniecznie , może sie zrobić kierunkowa .
januwojt
Avatar użytkownika
 
Posty: 2176
Dołączył(a): 2010-01-20, 15:33
Lokalizacja: Trzebinia
Podziękował : 12
Podziękowań: 124
Znak/ranga: SQ9ORF

Antena SIRIO GPS 27 V2 1/2 na Garażu blaszanym

Postprzez Fialo » 2019-01-03, 20:00

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, jednak zmieniłem plany, jednak szkoda mi niszczyć nowy garaż który postawiłem dopiero co w lato wiercąc w nim dziury i narażając całą konstrukcje na wyładowania atmosferyczne.
Położony jest na zboczu, kilka metrów obok jest się już na wysokości dachu, uznałem że najlepszym rozwiązaniem będzie wywiercenie dziury w ziemi i zabetonowanie masztu. Poniżej zdjęcie jak to mniej więcej wygląda, mam nadzieje że dach kilka metrów obok nie będzie negatywnie działał na antenę. Kabel z anteny mam zamiar puścić w peszlu w ziemi, jest to kabel H-155.
W sobotę będę testował, dam znać jak wyszło :)


Obrazek
Fialo
Avatar użytkownika
 
Posty: 10
Dołączył(a): 2018-12-30, 23:09
Lokalizacja: Zebrzydowice k.Cieszyna
Podziękował : 2
Podziękowań: 0

Antena SIRIO GPS 27 V2 1/2 na Garażu blaszanym

Postprzez cassiopeia » 2019-01-03, 22:20

Popraw obrazek
NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA SZKODZI

KALISKI KLUB MIŁOŚNIKÓW CB: KILO-LIMA

Sprzedam:
mikrofon FD 1818 po tuningu
info na PW
cassiopeia
Avatar użytkownika
 
Posty: 6144
Dołączył(a): 2011-03-26, 23:06
Lokalizacja: Kalisz - najstarsze miasto w Polsce
Podziękował : 13
Podziękowań: 198
Znak/ranga: 161CBF081

Antena SIRIO GPS 27 V2 1/2 na Garażu blaszanym

Postprzez myszaty » 2019-01-04, 00:06

coś zdjęcia nie widać
Magnum MX / Teddy ASC / Yosan JC-350 / Johnny II ASC

Hustler IC-100 / AT-71 / AT-900 / Omega Sirio 27

Densei EC-2002 / Nokia SP-3 /// Alan 38
myszaty
Avatar użytkownika
 
Posty: 277
Dołączył(a): 2014-05-14, 15:20
Lokalizacja: Wielkopolska
Podziękował : 1
Podziękowań: 5

Antena SIRIO GPS 27 V2 1/2 na Garażu blaszanym

Postprzez Fialo » 2019-01-06, 00:49

Witam was,
Przepraszam że zdjęcie nie działało, przesyłam poniżej fotkę na innym hostingu.
Zamocowałem antenę nieco inaczej niż planowałem.
Sprawa wyglada tak że mam działkę z pozwoleniem na budowę bo jestem w trakcie budowy domu i uznałem że betonowanie czegokolwiek w ziemi może potem mi przysporzyć problemów przy odbiorze itp... masz zrobiłem następująco: w ziemię wbiłem młotem 2m szerszą rurę w którą włożyłem 2m maszt, nie jest profesjonalne rozwiązanie ale wątpię że się przewróci a nawet jak by to nie zagraża to nikomu bo stoi w środku pola.
Z anteny puściłem kabel h-15,5 15m w peszlu, pare cm pod ziemią bezpośrednio do radia. SWR nie jestem w stanie sprawdzić bo mam niesprawny miernik.
Mam radio President Jackson I, mogę się porozumieć z osobami do 20km bez problemu ale kilka osób mi powiedziało że mam dobre nadawanie ale modulacja bardzo słaba. Mam szukac przyczyny w ustawieni SWR czy raczej w kablu ? czytałem fora i słyszałem że ten kabel się nie nadaje,
Na modulacji USB/LSB słyszę rozmowy ale bardzo nie wyraźnie, sporo szumów, zakłóceń itp. w czym szukać przyczyny ? kabel, ustawienie SWR? radio raczej sprawne bo było w serwisie na sprawdzeniu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Fialo
Avatar użytkownika
 
Posty: 10
Dołączył(a): 2018-12-30, 23:09
Lokalizacja: Zebrzydowice k.Cieszyna
Podziękował : 2
Podziękowań: 0

Re: Antena SIRIO GPS 27 V2 1/2 na Garażu blaszanym

Postprzez KubańczykCK » 2019-01-06, 22:02

Fialo napisał(a): SWR nie jestem w stanie sprawdzić bo mam niesprawny miernik.

Kup miernik i sprawdź. Takie urządzenie zawsze Ci się przyda.
Fialo napisał(a):Mam radio President Jackson I, mogę się porozumieć z osobami do 20km bez problemu ale kilka osób mi powiedziało że mam dobre nadawanie ale modulacja bardzo słaba.

Po pierwsze masz mikrofon seryjny, bez wzmocnienia więc szału nie będzie ale dogadać się powinieneś. Micgain na max w prawo?
Dwa, dobrze widzę na zdjęciu, że w instalację masz wpięty wzmacniacz. Oryginalnie Jackson 1 ma ok 12w w AM, dla takiego wzmacniacza to może być o 8w za dużo i wtedy modulacja jest przesterowana/niewyraźna. Jeśli korespondenci określają Cię jako "dobre nadawanie" - mocny sygnał i "modulacja bardzo słaba" - przester, to tutaj może być problem.
Wypnij wzmacniacz i wtedy przeprowadź testy.
Fialo napisał(a):Mam szukac przyczyny w ustawieni SWR czy raczej w kablu ? czytałem fora i słyszałem że ten kabel się nie nadaje

Ja bardzo chętnie poznam tych mędrców głoszących fanaberie, że h155 się nie nadaje. Na którym forum urzędują?
Poza tym SWR'u nie znasz, więc jak go chcesz ustawić? Zmierz SWR zanim zaczniesz nadawać! Chyba nie chcesz na samym początku przygody spalić końcówek mocy w radiu?
Fialo napisał(a):Na modulacji USB/LSB słyszę rozmowy ale bardzo nie wyraźnie, sporo szumów, zakłóceń itp. w czym szukać przyczyny ? kabel, ustawienie SWR? radio raczej sprawne bo było w serwisie na sprawdzeniu.

Zakłócenia wchodzą przez antenę? Jak odkręcisz kabel antenowy od radia - ustają? Jeśli tak, to zakłóceń musisz szukać wokół anteny (linia energetyczna, latarnia itp). Jeśli nie, to szukaj w pomieszczeniu z radiem (zasilanie/ledy/ładowarki)
Mobil: AnyTone AT6666 + Sirio Turbo 5000
Baza CB: President Jackson I + 1/2 λ
KF: Yaesu FT450D + Multidipol: 80m, 40m, 20m
KubańczykCK
Avatar użytkownika
 
Posty: 305
Dołączył(a): 2014-08-01, 20:31
Lokalizacja: Kielce
Podziękował : 7
Podziękowań: 11
Znak/ranga: SP7QBA

Antena SIRIO GPS 27 V2 1/2 na Garażu blaszanym

Postprzez SQ9RNU » 2019-01-07, 18:18

Zacznij od miarki - jak chcesz mieć pewność i nie ryzkować uszkodzenia.

Dopał wywal ( kto Ci to doradził ??? ) - Jackson sobie da radę bez niego .
Zaczynasz nie od tej strony co trzeba swoją przygodę z radiem.

Widać ,że poczytałeś odrobinę - ale chyba bez zrozumienia.

Antena jest dość nisko i SWR będzie kiepski.

Popraw te "drobnostki" i wtedy szukaj ewentualnych przyczyn.
-=- SQ9RNU -=-
SQ9RNU
Avatar użytkownika
 
Posty: 1173
Dołączył(a): 2009-05-24, 06:41
Lokalizacja: SP9
Podziękował : 5
Podziękowań: 27
Znak/ranga: SQ9RNU

Antena SIRIO GPS 27 V2 1/2 na Garażu blaszanym

Postprzez SP9 » 2019-01-07, 22:24

Antena wyżej a masz bliżej - krótszy kabel, dopał - bez sensu, to co Jackson I daje z siebie wystarczy w zupełności, już lepiej zainwestować w dobry mikrofon lub mod poprawiający tor nadawczy.
Jak antena źle zestrojona to dopał pogarsza tylko sprawę. Miarka, choćby najprostsza to podstawa.
Obrazek
FT 450D, FT 7800E, FT 857D, VX6
Baofeng UV5R, Baofeng UV3R+
Moonraker GP-2500, Lafayette MA 1500
Komunica HF-PRO-1 + garść anten do ręczniaków
SP9
Avatar użytkownika
 
Posty: 7969
Dołączył(a): 2011-05-22, 13:01
Lokalizacja: NH
Podziękował : 36
Podziękowań: 212

Re: Antena SIRIO GPS 27 V2 1/2 na Garażu blaszanym

Postprzez Fialo » 2019-01-07, 23:42

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.
Generalnie tego typu sprzętem zacząłem się interesować bo okazyjnie kupiłem kilkadziesiąt sztuk różnych radiotelefonów wraz z akcesoriami. Między innymi mam kilka mierników SWR ale każdy pokazuje co innego, o przepalenie końcówki bym się nie martwił bo większość pokazuje na 20 kanale AM od 1-1.5 no ale tak jak mówicie muszę kupić jakiś 100% sprawny bo takiego czegoś się nie ustawia na oko
W sumie nie testowałem innych mikrofonów, myślałem że seryjny, oryginalny będzie najlepszy, mam ze 20 sztuk, między innymi znalazłem jeden Densei ze wzmocnieniem więc będe próbował dalej.

Jeszcze raz dziękuje za odpowiedzi, poprawię wszystko o czym pisaliście i dam znać jak wyszło :)

Mam jeszcze jedno pytanie, czy do takiego radia wystarczy zasilacz impulsowy 4A ?
Wydaję mi się że powinien wystarczyć, ale zdziwił mnie fakt że na radiu podobnej klasy Superstar 360FM podczas nadawania lekko przygasało podświetlenie.
Fialo
Avatar użytkownika
 
Posty: 10
Dołączył(a): 2018-12-30, 23:09
Lokalizacja: Zebrzydowice k.Cieszyna
Podziękował : 2
Podziękowań: 0


Powrót do Maszty i Instalacje Antenowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości