Aktywna MAPA CB APRS dla CB RADIO

Moderatorzy: Hasan-Łódź, Moderator

m3dy4
Posty: 1
Rejestracja: 2013-01-29, 13:50
Lokalizacja: POmorze

Aktywna MAPA CB APRS dla CB RADIO

Post autor: m3dy4 »

Witam,

ninejszy post nie ma mieć charakteru reklamy ale jedynie informacji.

Entuzjaści CB zapewne wiedza co to APRS dla licencjonowanych krótkofalowców, i wiedzą także nie bez licencji nie wolno na nim dzialać.

Z inicjatywą wyszli CB Radiowcy z Francji oraz NIemiec, stworzyli siec serwerow APRS dla CB RADIO. Możliwosci te same lecz są pewne obostrzenia prawne ze strony ustaw o CB Radio w polsce.

Uwazam ze fajnie by bylo widząc klubowicza na mapie CBAPRS podczas jazdy samochodem - wywolac go na 19 kanale i chocby sie przywitac.
Na mapie mozna stawiac domki, moza podczas spaceru z psem wysylac swoja pozycje.

Mozliwosci sa spore.

W polsce nie ma serwera CBAPRS ale nic nie stoi na przeszkodzie zeby uzywac francuskiego :D

Osoby chętne zapraszam do obejrzenia mapy CB APRS:

http://cbaprs.de

oraz do poczytania informacji na stronie poświecejnej CBAPRS

http://cbaprs.pl

-----
M.
Awatar użytkownika
igor_lodz
Posty: 126
Rejestracja: 2012-08-07, 21:47
Znak/ranga: 161CBF132
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post autor: igor_lodz »

byłoby zaje... gdyby ktoś wygenerował mi tam passcode i pomgógł z kofiguracją bo oczywiscie tej udostępnionej przez "autorów" pobrać już się nie da :(
____________________________________________
BAZA:K-PO DX-5000+ALMAS-ROT 1/2 FALI + Lafayette SS-830 +RM KL 203-P
MOBIL: Alan 102+Hustler IC-100



Sztuką jest zrobić DX'a z 1 WATA nie ze 100 WATT !!

_____________
73's
161 FH 012
161 CBF 132
161 LZB 079
161 ZT 1267
Medyk

Post autor: Medyk »

Napisz do "SYSTEM" on Ci wygeneruje i wysle pliki.
Awatar użytkownika
igor_lodz
Posty: 126
Rejestracja: 2012-08-07, 21:47
Znak/ranga: 161CBF132
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post autor: igor_lodz »

Medyk już mam wsio i na mapce jestem , Pozdros :)
____________________________________________
BAZA:K-PO DX-5000+ALMAS-ROT 1/2 FALI + Lafayette SS-830 +RM KL 203-P
MOBIL: Alan 102+Hustler IC-100



Sztuką jest zrobić DX'a z 1 WATA nie ze 100 WATT !!

_____________
73's
161 FH 012
161 CBF 132
161 LZB 079
161 ZT 1267
Gracz97
Posty: 3
Rejestracja: 2017-04-12, 15:32

Aktywna MAPA CB APRS dla CB RADIO

Post autor: Gracz97 »

Witam. Jestem tak jakby amatorem CB Radia. Mam w samochodzie niedługo założę stację bazową w domu na "40". I jestem ciekawy co to znaczy CB APRS. Jakaś stacja(CIE-001) stoi w Ciechocinku niedaleko mnie. Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć?
bolwerk
Posty: 50
Rejestracja: 2013-08-29, 21:52
Znak/ranga: SQ6SGT
Lokalizacja: Brzeg/JO80RU

Aktywna MAPA CB APRS dla CB RADIO

Post autor: bolwerk »

APRS to skrót od Automatic Packet Reporting System czyli system automatycznego podawania/raportowania pozycji. Na mapie lub też w urządzeniu (tutaj mówię o specjalnie przystosowanych radiach do APRS - tylko w krótkofalarstwie) możesz zobaczyć kto znajduje się w jakiej lokalizacji lub jakiej odległości od Ciebie i ewentualnie inne dodatkowe informacje.

Na mapie podawane są dane stacji oraz informacje jakie operator uzna za słuszne żeby podać.
Popatrz na aprs.fi tam są stacje krótkofalowców i jest większa możliwość obejrzenia tego co się dzieje i jak to wygląda.

Jak chodzi o stację CIE-001 to jest to naniesiona na mapę bramka PMR na kanale 6 a nie stacja jakiegoś operatora. Informacja jest naniesiona przez GDA-001 ale czy to faktycznie działa to nie wiem. Sam musisz sprawdzić czy ta bramka faktycznie na 6 PMR działa.

Jak coś będziesz chciał więcej wiedzieć to pytaj.

Nie wiedziałem, że jest CB APRS :) Fajnie wiedzieć, że jest coś takiego.

Pozdrawiam...
Gracz97
Posty: 3
Rejestracja: 2017-04-12, 15:32

Aktywna MAPA CB APRS dla CB RADIO

Post autor: Gracz97 »

Dziękuję bardzo za wyjaśnienie ;) A jak sprawdzić czy CIE-001 działa ? Może jakoś bym to sprawdził. Da się założyć tutaj na forum jakiś temat żeby użytkownicy "wciągnęli" mnie w świat krótkofalarstwa wytłumaczyli co i jak ? Pozdrawiam.
AntekPabianice
Posty: 6604
Rejestracja: 2011-11-20, 20:42
Znak/ranga: 161CBF131
Lokalizacja: JO91QP
Kontakt:

Aktywna MAPA CB APRS dla CB RADIO

Post autor: AntekPabianice »

Jest cały dział temu poświęcony
http://www.cb-forum.pl/viewforum.php?f=187" onclick="window.open(this.href);return false;
Miłej lektury.
Ekipa KONEKTOR
MOJE RADIO...
"Nie wie, bo ma muszki w oczach - wyjaśniał Orr z przesadną cierpliwościa - Jak może zobaczyć, że ma muszki w oczach, skoro ma muszki w oczach?"
161CBF131/SQ7AIS
Awatar użytkownika
matepol
Posty: 1
Rejestracja: 2017-06-23, 08:59
Lokalizacja: Chojnice

Aktywna MAPA CB APRS dla CB RADIO

Post autor: matepol »

W sumie ta mapa to bardzo dobry pomysł :)
161KL488
Posty: 2
Rejestracja: 2017-07-23, 08:29
Znak/ranga: sq9uu

Aktywna MAPA CB APRS dla CB RADIO

Post autor: 161KL488 »

kiedyś działało cbaprs.pl ale po kilku latach nie było chętnych by opłacić tą domene i wszystko przepadło było tam mnóstwo wiadomości o cbaprs praktycznie od a do z mogę się pochwalić ze to między innymi ja i moi koledzy z Częstochowy jako jedni z pierwszych (chyba ? ) w Polsce zaczeli z tym cbaprs a zaczeło się tak nasłuchując na CB na 27.235 FM tam często sygnały Packet Radio szły odebrałem tekst a w nim http://www.36fm.pl/printview.php?t=478&start=0 adres Francuskiej grupy CB nadających na Packet Radio wiec wszedłem na ten adres a tam szukając natrafiłem na dział cbaprs i to mnie zaintrygowało bo znałem temat z amatorskiego https://aprs.fi/#!lat=54.50000&lng=18.55000 i zacząłem drążyć temat szukać info na temat cbaprs znalazłem mapę cbaprs.de potem kumple włączyli się w temat i rozgryzanie tematu tak powstała strona cbaprs.pl która teraz już nie działa i tam gromadziliśmy informacje co i jak np mając ściągnięty programik aprsis32 można wystawiać obiekty na mapie http://www.cbaprs.de jest to niby proste szkoda ze niema tej strony cbaprs.pl tam było to opisane ,wiec za pomocą tego programu wystawiane są obiekty miedzy innymi info o bramkach FRN na PMR 446 mhz i w dymku krótki opis co i jak, ja na dodatek mam tak ten programik skonfigurowany przez kol Leszka- medyk ze w połączeniu z AGW Packet Engine czyli najpierw odpalam AGW a po chwili APRSIS32 i mając podpięte radio CB do kompa poprzez modem do emisji cyfrowych http://36fm.pl/viewtopic.php?t=34 nie wiem czy linki będą klikane ? jest to opisane w 36fm.pl na stronie download -schemat okablowania do podłączenia radia z komputerem Wiec załączam radio Cb na 27.235 mhz FM włączam AGW za chwilkę APRSIS32 i moja stacja CB pracuje jako radiowy igate cbaprs przy dobrej propagacji odbiera stacje które nadają radiowo ramki cbaprs i poodebraniu zdekodowaniu to dzieje się automatycznie w 2 sek wysyła na serwer cbaprs.de W sumie mało jest stacji nadających radiowo ramki w cb ale są najwięcej to ludzi wysyła z tel kom tu opis konfiguracji Wojtek poswiecił trochę czasu i pięknie to opisał wpiszcie 161WT001 i po prawej u góry klikany link APRS-IS for Android https://161wt001.blogspot.com/2014/06/a ... rting.html Wojtek podał wszystko co potrzeba by uruchomić się na cbaprs z tel kom między innymi programik do generowania haseł generator haseł http://apps.magicbug.co.uk/passcode/ lub ten https://www.george-smart.co.uk/aprs/aprs_callpass/ programów jest więcej na tel kom ja używam np U2APRS działa ok lub APRSISMO ten co Wojtek opisał ja jeszcze na innym tel z systemem windows mam APRSIS32 trzeba tylko najpierw jakiś pseudonim sobie wymyslić myśmy polecali dawniej znaki POL bo na packet radio Polska miała POL Niemcy np DL DA Francja FR czy FRA wiec myśmy zachęcali by wybierać znak POL i np nr okręgu krótkofalarskiego np Sląsk 9 czyli POL9 i np swoje inicjały JK czyli POL9JK lub POL9KJ ale to nie obowiązkowe każdy cokolwiek może wymyślić np imie Krzyś czy Guliwer i to wpisuje w generator haseł klika i ma hasło w postaci numeru i to hasło wpisuje oczywiście skoro wybrał np pseudonim GULIWER to wpisuje ten pseudonim i hasło 32187 zresztą Wojtek to opisał co i jak .Nie wiem co mógł bym jeszcze podpowiedziec ? pozdrawiam kolegów
Awatar użytkownika
SQ9RNU
Posty: 1207
Rejestracja: 2009-05-24, 06:41
Znak/ranga: SQ9RNU
Lokalizacja: SP9

Re: Aktywna MAPA CB APRS dla CB RADIO

Post autor: SQ9RNU »

161KL488 pisze:kiedyś działało cbaprs.pl ale po kilku latach nie było chętnych by opłacić tą domene i wszystko przepadło było tam mnóstwo wiadomości o cbaprs praktycznie od a do z mogę się pochwalić ze to między innymi ja i moi koledzy z Częstochowy jako jedni z pierwszych (chyba ? ) w Polsce zaczeli z tym cbaprs a zaczeło się tak nasłuchując na CB na 27.235 FM tam często sygnały Packet Radio szły odebrałem tekst a w nim http://www.36fm.pl/printview.php?t=478&start=0 adres Francuskiej grupy CB nadających na Packet Radio wiec wszedłem na ten adres a tam szukając natrafiłem na dział cbaprs i to mnie zaintrygowało bo znałem temat z amatorskiego https://aprs.fi/#!lat=54.50000&lng=18.55000 i zacząłem drążyć temat szukać info na temat cbaprs znalazłem mapę cbaprs.de potem kumple włączyli się w temat i rozgryzanie tematu tak powstała strona cbaprs.pl która teraz już nie działa i tam gromadziliśmy informacje co i jak np mając ściągnięty programik aprsis32 można wystawiać obiekty na mapie http://www.cbaprs.de jest to niby proste szkoda ze niema tej strony cbaprs.pl tam było to opisane ,wiec za pomocą tego programu wystawiane są obiekty miedzy innymi info o bramkach FRN na PMR 446 mhz i w dymku krótki opis co i jak, ja na dodatek mam tak ten programik skonfigurowany przez kol Leszka- medyk ze w połączeniu z AGW Packet Engine czyli najpierw odpalam AGW a po chwili APRSIS32 i mając podpięte radio CB do kompa poprzez modem do emisji cyfrowych http://36fm.pl/viewtopic.php?t=34 nie wiem czy linki będą klikane ? jest to opisane w 36fm.pl na stronie download -schemat okablowania do podłączenia radia z komputerem Wiec załączam radio Cb na 27.235 mhz FM włączam AGW za chwilkę APRSIS32 i moja stacja CB pracuje jako radiowy igate cbaprs przy dobrej propagacji odbiera stacje które nadają radiowo ramki cbaprs i poodebraniu zdekodowaniu to dzieje się automatycznie w 2 sek wysyła na serwer cbaprs.de W sumie mało jest stacji nadających radiowo ramki w cb ale są najwięcej to ludzi wysyła z tel kom tu opis konfiguracji Wojtek poswiecił trochę czasu i pięknie to opisał wpiszcie 161WT001 i po prawej u góry klikany link APRS-IS for Android https://161wt001.blogspot.com/2014/06/a ... rting.html Wojtek podał wszystko co potrzeba by uruchomić się na cbaprs z tel kom między innymi programik do generowania haseł generator haseł http://apps.magicbug.co.uk/passcode/ lub ten https://www.george-smart.co.uk/aprs/aprs_callpass/ programów jest więcej na tel kom ja używam np U2APRS działa ok lub APRSISMO ten co Wojtek opisał ja jeszcze na innym tel z systemem windows mam APRSIS32 trzeba tylko najpierw jakiś pseudonim sobie wymyslić myśmy polecali dawniej znaki POL bo na packet radio Polska miała POL Niemcy np DL DA Francja FR czy FRA wiec myśmy zachęcali by wybierać znak POL i np nr okręgu krótkofalarskiego np Sląsk 9 czyli POL9 i np swoje inicjały JK czyli POL9JK lub POL9KJ ale to nie obowiązkowe każdy cokolwiek może wymyślić np imie Krzyś czy Guliwer i to wpisuje w generator haseł klika i ma hasło w postaci numeru i to hasło wpisuje oczywiście skoro wybrał np pseudonim GULIWER to wpisuje ten pseudonim i hasło 32187 zresztą Wojtek to opisał co i jak .Nie wiem co mógł bym jeszcze podpowiedziec ? pozdrawiam kolegów

Walnąłeś takie opowiadanie , że czytanie tego zmordowało mnie do cna.
Zacznij używać znaków interpunkcyjnych - oszczędź nam takich męczarni.
-=- SQ9RNU -=-
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mapa stacji (domowych i mobilnych)”