• Dane propagacyjno-pogodowe
  • Mapa

Zasilacz impulsowy mercury 12/15A

Zasilacz impulsowy mercury 12/15A

Postprzez andzik » 2021-01-28, 13:50

Dzień dobry,
Naszło mnie na wykopanie starych klamotów i zmontowanie stacji bazowej na nowo w nowej lokalizacji. Ze starych czasów został mi zasilacz kupiony gdzieś w UK 12/15A. Podłączyłem go do radia i wróciły demony w postaci ostrych pikujących zakłóceń w granicach S7 gdy zasilacz jest w pobliżu radia. No i teraz kwestia, czy da się coś z tym zrobić, czy lepiej wywalić go na złom i kupić coś innego. Jeśli wymiana, to na jaki? Transformatorowe na wymarciu, kolejny impulsowy trochę mnie przeraża, bo mogę mieć ten sam problem.
Czy moglibyście zaproponować jakieś konkretne rozwiązania? Akumulator w domu nie wchodzi w rachubę, jako, że stacja będzie w sypialni
Pozdrawiam cieplutko
Andrzej
andzik
 
Posty: 44
Dołączył(a): 2015-08-31, 19:08
Lokalizacja: JO94FO
Podziękował : 1
Podziękowań: 0
Znak/ranga: 161CBF170

Zasilacz impulsowy mercury 12/15A

Postprzez KubańczykCK » 2021-01-28, 17:39

Zakłócenia z zasilaczy impulsowych to już chyba melodia przeszłości. Używałem Maas SPS 30 z... 10 ( :shock: ) radiami i nigdy nie było żadnych zakłóceń. Wkurzał mnie wiatrak który ciągle się kręcił i przesiadłem się na QJE PS 30 SWIV w którym wiatrak załącza się tylko w przypadku intensywnej pracy i mam ciszę i spokój. Testowany pod radiami CB, KF i UKF i nigdzie żadnych legendarnych zakłóceń nie było.
Mobil: AnyTone AT6666 + Sigma PLC 1000
Baza CB: AnyTone AT5555N + Lemm AT-107
KF: Yaesu FT450D + Multidipol: 40m, 20m, 15m
KubańczykCK
Avatar użytkownika
 
Posty: 335
Dołączył(a): 2014-08-01, 20:31
Lokalizacja: Kielce
Podziękował : 7
Podziękowań: 12
Znak/ranga: SP7QBA

Zasilacz impulsowy mercury 12/15A

Postprzez andzik » 2021-01-28, 18:34

Kupiłem go ładnych kilka lat temu, poużywałem trochę i wylądował w kartonie. Jakoś nigdy mnie nie naszło, żeby wyciągnąć aku z auta i go sprawdzić. Niewykluczone, że od samego początku był G. warty, a ja szukałem przyczyn gdzie indziej. Sam wentylator to już zupełnie inna historia, zacząłem nawet ostatnio kombinować, żeby dolożyć wewnątrz termiki do wiatraka, ale w obecnej sytuacji będę szukał nowego zasilacza. Dzięki za odpowiedź, dalekich łączności
andzik
 
Posty: 44
Dołączył(a): 2015-08-31, 19:08
Lokalizacja: JO94FO
Podziękował : 1
Podziękowań: 0
Znak/ranga: 161CBF170


Powrót do Zasilacze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości