Od kilkunastu lat jestem trochę* zainteresowany CB, krótkofalarstwem itp... ale poza CB-radiem w samochodzie w latach 2007-2013, później zakończyłem swoją przygodę z radiem. Technik elektronik, inż. elektryk pracujący w energetyce zawodowej, także nie jestem zimny w tych tematach.... tylko... chłodny

Dlaczego odpuściłem sobie cb?
CH 19 - jeden wielki syf którego słuchać się nie dało - K, Ch i wszystko co najgorsze. W 2013r sprzedałem samochód z CB, jednocześnie instalując Yanosika

Inne kanały - już lepiej, ale za bardzo nie ma jak wejść w temat mając radio tylko w samochodzie, mieszkałem na 1 piętrze, a antena mobilowa na parapecie -> nie dość, że wysoki SWR nie do wystrojenia i nic nie słychać... słabo. Studencki budżet też nie pozwalał w żaden sposób na rozwój w tym temacie.
Generalnie temat upadł - CB -> klnący szumofon i tyle.
Po ponad 10 latach złapała mnie znowu zajawka na CB - zrobię sobie stację bazową w mieszkaniu, w samochodach (a jest ich kilka sztuk) wrzucę do bagażnika jakiś szumofon żeby w razie jakiejś nietypowej sytuacji dać sobie szansę na minimalny kontakt - taki jest plan.
Jak to teraz wygląda:
- 10 piętro (z 11),
- antena Sirio boomerang 27A umieszczona jak najbliżej narożnika budynku (w przyszłości ją wysunę do krawędzi budynku. Może zamontuję drugą antenę na dachu (jak SM się zgodzi.... ale widzę w bloku obok - ktoś ma antenę 1/2 czy 5/8 ;) ), a obecną za pośrednictwem jakiegoś szumofonu (np. intek CBM-450) puszczę jako transmisję w internet).

Zestroiła się bardzo ładnie i łatwo - poniżej 1.1 na 1, 20. Na 40 - 1,15. Nie chciało mi się dalej stroić przy tych wynikach.
- Radia jakie mam obecnie to najtańsze szumofony - 2x Jopix kingston, 1x cobra dx iv i ten intek. Generalnie dziadostwo, ale jakoś działające. Najlepszy radiotelefon jaki miałem - tti 880 sprzedałem z samochodem w 2013r.
W drodze jest zakupiony Jackson II ASC. Tu już można będzie mówić o przyzwoitym radiu... pobawię się i może stuninguję.
.... ale teraz jest cisza w eterze.... kilka dni słuchania i .... 19 nie żyje w porównaniu z tym co było kilkanaście lat temu.
Serdecznie pozdrawiam, "73".... i zobaczymy co z tego wszystkiego wyniknie