Wysokie SWR w zestawie Presidenta

Tutaj, możecie zadawać pytania związane z wykonaniem naprawy, przeróbki, instalacji itp.
(tutaj nie pytamy o zakup radia/anteny!)

Moderatorzy: Hasan-Łódź, Krecik, Moderator

Robert_D
Znak/ranga: RD

Wysokie SWR w zestawie Presidenta

Post autor: Robert_D »

Witam grono forumowiczów
Od niedawna jestem posiadaczem nowego zestawu tj. Radio President Barry II wraz z anteną Colorado 1800 Power. Wszystko montowane na aucie Galaxy w benzynie, bez zakłóceń z pompy wtryskowej itp. (nie to że wybierałem auto do radia 😊 ale czytałem kiedyś że pompa ma wpływ na zakłócenia radia). Problem tkwi w tym, że nie mogę zejść poniżej 2,2 SWR na środkowym kanale. Na 1 i 40 kanale SWR wynosi 2,1.
Pytam was – ekspertów - czy tak ma być na takiej antenie ??, czytałem że najlepsze SWR jest koło 1. Dowiadywałem się u źródła gdzie zestaw kupiłem. W sklepie dostałem informację że musi być wielokrotność 2,75 metra kabla łączącego antenę z radiem. Zakupiłem więc nowy kabel RG58CU z wtyczką UC1 i LC27. To samo, bez zmian. Druga wiadomość którą otrzymałem to że antena jest za nisko, podniosłem antenę na wysokość szyby tylnej klapy, tj. około 1,5 metra od ziemi + 192 cm anteny (wcześniej zamontowałem na dolnej części klapy) – lecz bez rezultatu. Kolejna to taka, że antena jest nieodpowiednio zmasowana. Pociągnąłem dodatkowy kabel do masy anteny od śrubki wewnątrz klapy. I jest tak jak było na samym początku. Wszystkie pomysły sprzedawcy ze sklepu nie wypaliły. Dodam że jeszcze w radiu „zdjął” mi blokadę mocy, czy coś takiego.

Piszę post bo mam wrażenie że dużo mnie omija jadąc autem z włączonym CB, albo ruch w eterze jest dużo mniejszy niż 10 lat temu kiedy jeździłem z radiem CB. W radiu dużo trzeszczy, więc skręcam szumy, wtedy przez 30 km (bo tyle mam do pracy) praktycznie nic nie słyszę przez całą drogę.
Wyraźcie swoje zdanie na ten temat proszę. Co muszę dalej począć by ten zestaw dobrze dostroić ??
Pozdrawiam
AntekPabianice
Znak/ranga: 161CBF131
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Wysokie SWR w zestawie Presidenta

Post autor: AntekPabianice »

Trochę mało informacji o sposobie montażu anteny. Najlepiej, jakbyś wstawił jakieś foto. Domyślam się, że antena na uchwycie klapowym. Problemem może być zbyt blisko cewka przy klapie bagażnika. Połączenie z masą kabelkiem też nie pomoże. Antena potrzebuje przeciwwagi, a nie masy. Ponieważ karoseria jest zarówno przeciwwagą dla anteny, jak i masą dla instalacji elektrycznej, to często się mówi o braku masy, ale to uproszczenie.
Dobrze by było sprawdzić antenę analizatorem, jaka jest najniższa wartość SER, na jakiej częstotliwości.
Sprawdź też multimetrem, czy są przejścia na kablu (gorąca żyła, oplot) i czy nie ma zawarcia.
MOJE RADIO...
"Nie wie, bo ma muszki w oczach - wyjaśniał Orr z przesadną cierpliwościa - Jak może zobaczyć, że ma muszki w oczach, skoro ma muszki w oczach?"
161CBF131/SQ7AIS
Awatar użytkownika
cassiopeia
Znak/ranga: 161CBF081
Has thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: cassiopeia »

Postaw antenę na dachu
NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA SZKODZI

-.-. .- ... ... .. --- .--. . .. .-
Mumino

Post autor: Mumino »

Robert_D pisze: 2025-02-06, 08:25 Witam grono forumowiczów
Od niedawna jestem posiadaczem nowego zestawu tj. Radio President Barry II wraz z anteną Colorado 1800 Power. Wszystko montowane na aucie Galaxy w benzynie, bez zakłóceń z pompy wtryskowej itp. (nie to że wybierałem auto do radia 😊 ale czytałem kiedyś że pompa ma wpływ na zakłócenia radia). Problem tkwi w tym, że nie mogę zejść poniżej 2,2 SWR na środkowym kanale. Na 1 i 40 kanale SWR wynosi 2,1.
Pytam was – ekspertów - czy tak ma być na takiej antenie ??, czytałem że najlepsze SWR jest koło 1. Dowiadywałem się u źródła gdzie zestaw kupiłem. W sklepie dostałem informację że musi być wielokrotność 2,75 metra kabla łączącego antenę z radiem. Zakupiłem więc nowy kabel RG58CU z wtyczką UC1 i LC27. To samo, bez zmian. Druga wiadomość którą otrzymałem to że antena jest za nisko, podniosłem antenę na wysokość szyby tylnej klapy, tj. około 1,5 metra od ziemi + 192 cm anteny (wcześniej zamontowałem na dolnej części klapy) – lecz bez rezultatu. Kolejna to taka, że antena jest nieodpowiednio zmasowana. Pociągnąłem dodatkowy kabel do masy anteny od śrubki wewnątrz klapy. I jest tak jak było na samym początku. Wszystkie pomysły sprzedawcy ze sklepu nie wypaliły. Dodam że jeszcze w radiu „zdjął” mi blokadę mocy, czy coś takiego.

Piszę post bo mam wrażenie że dużo mnie omija jadąc autem z włączonym CB, albo ruch w eterze jest dużo mniejszy niż 10 lat temu kiedy jeździłem z radiem CB. W radiu dużo trzeszczy, więc skręcam szumy, wtedy przez 30 km (bo tyle mam do pracy) praktycznie nic nie słyszę przez całą drogę.
Wyraźcie swoje zdanie na ten temat proszę. Co muszę dalej począć by ten zestaw dobrze dostroić ??
Pozdrawiam
SWR 2,2 to trochę za dużo spróbuj dostroić antenę, zmienić kabel na lepszy i upewnij się, że masz dobrą masę. Może warto też sprawdzić ustawienia mocy w radiu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kącik techniczny------tylko naprawy , modyfikacje i porady co,gdzie i jak zamontować.”